Присъединяват българска Тракия към Турция?!

Предателство или „да” на националните интереси се обмисля в Брюксел?

Въпросната сбирка на социалисти в БрюкселКакво общо има между връщането на имотите на тракийските бежанци и евентуално присъединяване на българската област Тракия към Турция като се премахне част от границата ни?

Никога не съм си представяла, че ще задавам подобни въпроси, но в живота всичко се случва, особено в политиката...

България трябва като европейски член да поднови усилията си да включи решаването на въпроса за компенсациите на тракийските бежанци в преговорите на Турция за членство в ЕС. Това е казал евродепутатът Ивайло Калфин на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”, проведена на 8 ноември в Европейския парламент в Брюксел.

В конференцията на 8 ноември са участвали и евродепутатите Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Антония Първанова и Илияна Йотова. Присъстваха посланиците на България в ЕС Димитър Цанчев, в НАТО Иван Найденов и в Кралство Белгия Веселин Вълканов. В края на срещата се включил и външният министър Кристиан Вигенин.

Вездесъщият Ивайло КалфинСпоред Ивайло Калфин моментът /за компенсациите на тракийските бежанци с имоти и пари – бел. Л. М./ сега бил подходящ, тъй като след тригодишно замразяване, тази седмица ЕС подновил преговорите за членството на Турция в ЕС.

Калфин напомнил, че през 2008 г. като външен министър е запознал Европейската комисия и страните членки с нерешения проблем за компенсациите на тракийските бежанци и техните наследници и е поискал този въпрос да се включи в преговорите за членство на Турция в ЕС. По същото време по договореност между президентите на България и Турция е била създадена работна група на равнище зам.-министри на външните работи, в която да се разгледат "трудните" двустранни въпроси, включително проблема с компенсациите на тракийци. Тази работна група е имала мандат от правителството и е провела първото си заседание в началото на 2009 г.

През 2008 г. в резолюция на Европейския парламент проблемът също е отразен. "За съжаление след този период България намали усилията си за постигане на решение по този въпрос", отбеляза Калфин.

Според него е „важно да поставяме нашия въпрос системно, постоянно, така че да е ясно, че това не е проблем само български, а и европейски”, заявил Калфин пред участниците в конференцията, сред които имало и десетки представители на Съюза на тракийските дружества.

Карта, която показва как Премянов На въпросната конференция председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов представил идеята за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добавил Премянов.

Премахване на границите на областта Тракия означава ни повече, ни по-малко премахване на част от българската граница, което де факто присъединява част от българските земи към Турция?!

По този повод сайтът Анонимните излезе със заглавие

ПРОДАДОХА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ!

Събитието е било анонсирано от “Делегацията на българските социалисти” към европейския парламент.

Дипломатическата инициатива на България е била представена и като обществена чрез Съюза на тракийските бежанци.

Организаторът е официален – “Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.” Външнополитическият акт се е състоял в най-официално място – в сградата на Европейския парламент, в една от залите му.

На конференцията в Брюксел членът на НС на БСП, председател на Федерация “Открит форум”, заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Красимир Премянов от името на обществеността у нас (чрез тракийските дружества) представил идеята за /цитат/:

“ПРЕМАХВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ В НАШАТА ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ ТРАКИЯ” чрез “СЪЗДАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН РАЙОН В ЕС, КОЙТО ДА ОБХВАЩА ГЕОГРАФСКИ ОБЛАСТТА ТРАКИЯ. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС”.

И т.н., и т.н. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добавил Премянов.

Значението и официалния характер конференцията са били бяха легитимирани чрез посланиците на България в ЕС Димитър Цанчев, в НАТО Иван Найденов и в Кралство Белгия Веселин Вълканов, както чрез екскандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин.

Като патрон се изявил външният министър Вигенин, който също присъствал, за да декларира адмирациите и съпричастността на правителството и държавното ръководство за инициативата за отделяне на Тракия.

Присъствали са също така отговорни европейски фактори, западни дипломати, висши служители на Еврокомисията, фактори от турското Външно министерство.

Идеята е областта Тракия да се отцепи от България и присъедини към Турция с нейния тракийски регион /а има ли в Турция такъв?/ - обръщат внимание Анонимните.

Идеята – нов район, отделен от Родината ни, който ще се ползва с преференции от ЕС за европомощите.

Т.е. ще делнем българската територия, за да докопаме част от огромните европейски траншове за нашите джобове, а българите вятър да ги вее, а най-добре да ги размята по света, че да не ни пречат на сделката с Ердоган. Тази инициатива ще ви обясни и политиката на правителството със скръстени ръце на фона на проблема с бежанците от Близкия Изток.

И най-важното:

Дипломатическо-обществено-партийно-държавната инициатива е била предложена в Европарламента на 8 ноември – и започва работа специална работна група за идеята!

Анонимните посочват, че предстои въпросната идея да се разгледа като секретна точка в заседание на Министерския съвет – нещо, което засега не се е случило според наши източници в правителството.

На последната Конференция на ДПС, тази на която бе направен опит за атентат над Ахмед Доган, Анонимните припомнят, че той е казал следното:

“Затова във визията на Евроидеята водещ принцип на Властовата система е регионализмът, а не централизмът. От тази гледна точка, закъснялото развитие на стратегията „Европа на регионите“ е част от причините за кризисните явления в ЕС…

… Разбира се, всичко се свежда до статута на малцинствата в националните държави. В тази връзка ми е и предложението към Европейските либерали, а именно, необходима е концепция за даване на „статут на европейско малцинство“ на рисковите малцинства в ЕС, в частност на малцинствата на страните от ЮИЕ.”

Накратко: ДПС се обяви за излизане на етническите райони от състава на България и прехвърлянето им на административно подчинение на Брюксел коментират Анонимните?!

„Хроники” пита – а питани ли са гърците за такова присъединяване или сме в плен на налудничава идея на Красимир Премянов? Идея, одобрена от негови съпартийци социалисти?

Та ако иде реч за подобни географски упражнения, то защо има Северен Кипър и Кипър в рамките на ЕС?

Бившият лидер в БСП от времето на Жан Виденов, Красимир Премянов и настоящ шеф на Тракийските дружества в България, с посредничеството на евродепутати от БСП открито работи да отдели Тракия от България и да я превърне в придатък на някаква нова географска област, като съставна част от Турция, отбелязва и сайтът Фактор.бг.

Фактор коментира, че външният министър Вигенин също не пропуснал важната родоотстъпническа завера и декларирал адмирациите, и съпричастността на правителството, и държавното ръководство за инициативата за отделяне на Тракия.

Сега става ясно, че неслучайно държавата отказа тази есен да почете официално 100-годишнината от разорението на тракийските българи през 1913 г. Тогава земите на Беломорска и Одринска Тракия са обезбългарени, след насилственото прогонване на близо половин милион българи от родните им места. Избити и изклани са от турски башибозук близо 80 хиляди беззащитни деца, жени и мъже. Професор Любомир Милетич документира разорението на Тракия, а Европа изпраща специална комисия за да удостовери зверствата.

По ирония на съдбата, 100 години по-късно тези кървави събития са забравени, забравени са имената на легендарните войводи Димитър Маджаров, Руси Славов, Тане войвода, Стоян Терзиев спасили от ятагана хиляди бежанци, превеждайки ги до България.  В знак на „признателност” днес лидерът на Тракийските дружества Премянов цинично предлага поделяне на Тракия  в името на някаква измислена регионална федерация с Турция.

Според неофициални източници от ЕС Гърция е останала изумена и настръхнала от безумната политика на България и самоинициативата й да предлага отделяне на малцинства и прекрояване на региони. Да не забравяме, че една голяма част от Тракия е беломорската територия, която  днес е в очертанията на Гърция. Именно от там са и пребладаващата част наследниците на тракийските бежанци, които Красимир Премянов се опитва да представлява и да говори от тяхно име.

В делегацията, водена от председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, са били включени 20 председатели на тракийски дружества от страната, членове на ЦР и Върховния комитет, както и учени от Тракийския научен институт начело с Директора член.кор. на БАН В. Проданов.

На 7 ноември е била проведена и среща с Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Оказало се, че г-н Свобода е добре запознат с въпросите на тракийци покрай инициативите на Маруся Любчева и Евгени Кирилов.

Защо никой не пише за тази среща, защо нито една телевизия, нито едно предаване не отрази тази среща, защо не се коментира официално в парламента случилото се в Брюксел и идеята на Красимир Премянов за отделяне на Тракия и присъединяването й към Турция?

Нима в последните 24 години са се случвали по-скандални събития от идеята за откъсването на българска територия мирно, доброволно и присъединяването й към Турция?

Какво общо има между връщането на имотите на тракийските бежанци и евентуално присъединяване на българската област Тракия към Турция като се премахне част от границата ни?

Отговорът е: нищо общо. Турция дължи милиарди на наследниците на тракийските бежанци и употребяването на тази болезнена тема е по-скоро нагла манипулация и предателство на националните интереси.

До публикуването на този текст от МВнР никой не пожела да коментира събитието.

От „Позитано” – също.

Запазваме си правото да представим и другата гледна точка по случая веднага след като имаме вече реакция по случая.

 

Коментари 

 
+12 #8 Ilonka Staikova 2014-02-20 18:36
Прочетете пророчествата на Слава Севрюкова, която казва , че без нито един изстрел да се произведе България доброволно ще отцепи от себе си Юоизточната си част и ще я подари на Турция , а цяла Европа ще гледа учудена и няма да може да проумее защо се случва това.
Цитиране
 
 
+17 #7 kalco 2014-02-18 19:10
23 години българският народ тъне в мизерия. Всички кадърни кадри заминаха навън.Пенсийте са подигравка! Майчинството е повече от подигравка! Заради 50 човека седем милиона народ страда.Лекарите дори не ти обръщат внимание ако нямаш пари! Престъпници се разхождат с чисто досие! Банки взимат апартаменти! А вие сте тръгнали да гоните михаля! Аз по глупав народ не съм виждал!
Цитиране
 
 
+28 #6 Ем.-Боряна Славкова 2013-11-27 23:10
Европейският принцип за трансграничен район е да е между държави с еднакво или близко равнище на народовластие и само между страни с еднаква културно-цивилизационна същност. Нищо такова няма между България и Турция,която има имперски амбиции за халифат, а турската демокрация е съвършено фалшива и фасадна. "Еврорегион не означава откъсване на територия", но в обезлюдените откъм християни земи на българска Тракия, където сега се заселват мюсюлмани-имигранти, може да се засели турско население и да се организира референдум, чрез който да се присъединят в към майката-родина - турски политолози и депутати още от началото на 90-те години твърдят, че Балканите са "нашето изгубено отечество и ние трябва да се върнем там". Колкото до това, че "Турция дължи милиарди на наследниците на тракийските бежанци", според Ангорския договор, който третира въпроса за имотите им, тяхното право на собственици е запазено, т.е. първо да се въведат наследниците в собственост.
Цитиране
 
 
-14 #5 idi 2013-11-27 13:15
„Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добави Премянов
Цитиране
 
 
-7 #4 ANI 2013-11-27 13:13
Нагла лъжа е, че в ЕП продават Тракия

Росица Пенкова

евродепутатът Ивайло Калфин коментира на страницата си във Фейсбук: „Днес из ФБ цял ден се разхожда един пост, написан от г-н Григор Лилов, в който се коментира една конференция, която организирах със Съюза на тракийските дружества в България в Европейския парламент и бомбастично разказва, как се готви даване на Турция на българска територия. Освен че бърка фактите, господинът е изпаднал в дълбока халюцинация. Болната му мисъл се лута из невероятни и абсурдни предположения и твърдения. Въобще няма да се занимавам с лъжите и сбърканите внушения в писанието.
Цитиране
 
 
-7 #3 Антонов 2013-11-24 10:49
Еврорегион не означава откъсване на територия. В противен случай съществуването на Черноморския еврорегион би означавало, че Варна е в Румъния, а Констанца в България, коментират специалисти по европейско право.
Според официалното определение еврорегион е европейска форма за международна интеграция, базирана на международна интеграция на основата на тясно сътрудничество между две или три териториални области, разположени в гранични райони на съседни държави в ЕС. Тези обединения се създават във връзка с конкретни проекти, по които всички участници да ползват общи средства.
В момента в Европа действат над 60 еврорегиона, създадени през последните 60 години. България участва в 6 от тях:
Беласица – заедно с Гърция и Република Македония,
Черноморски – с Румъния,
Дунав 21 – с Румъния и Сърбия,
Юробалканс със Сърбия и Македония,
Места-Нестос – с Гърция,
Стара планина – със Сърбия.
Цитиране
 
 
+27 #2 Николай 2013-11-23 07:28
Какво друго може да роди комбинацията между чутурата Премянов и недоразумението Калфин? Вероятно столица на този еврорегион ще бъде Одрин, официален език - турският, доминиращо вероизповедание - ислямът! На практика Съединението ще бъде анулирано!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене