Силно се наведохме на Уестингхаус – без да питаме надеждно ли е и колко ще струва

При готов реактор за „Белене”, политиците ни хукнаха да купуват друг от Уестингхаус

Големият брат„Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с „Уестингхаус” би било грандиозен проект за България!” – въодушевен съобщи след завръщането си от САЩ Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък направо заяви, че е възможно българското правителство да даде държавни гаранции по кредитите за Седми блок от Уестингхаус, а също и да се подпишат дългосрочни договори с американо-японската фирма за изкупуване на електроенергията, въпреки че засега цената на получената електроенергия не е известна?!

Строителство на атомна централаСпоред Стойнев конкурс за този избор, изграждане на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” не се налагало да се прави. „Уестингхаус“ била единствена в света, която прилагала новия индустриален стандарт от трето поколение, лицензиран от Комисията за ядрено регулиране на САЩ - АР 1000. Комисията за ядрено регулиране на САЩ, а не Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, чийто лицензи се приемат в Европейския съюз!

На първо място поставям безопасността и ефективността на съоръжението. Това, което видях, ме кара да мисля, че АР 1000 е една изключително добра технология и в двете посоки“.

Това добре, но с едно голо виждане министър да твърди, че е впечатлен от „добра технология” е меко казано несериозно, още повече, че построени и работещи реактори АР 1000 все още няма, тъй като в момента се изграждат два в Китай и два в Джорджия, САЩ.

Министъра на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев по време на пресконференцията след завръщането си от САЩДа се хвали Нероден Петко  от един министър и той да твърди, че  някакъв до този момент неизграден и все още не пуснат в експлоатация никъде по света реактор на "Уестингхауз" бил не само супермодерен, но и сред сигурните в света – това може да означава само, че поредният член на кабинета „Орешарски” е на път да се провали с гръм и трясък!

Другата авантюра около американския воайяж на Стойнев по отношение на нахлуването на САЩ в родната ядрена енергетика е, че все още няма цена, и предварително бе заявено, че няма да се провежда и конкурс за бъдещото изграждане на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”?!

Според министъра нямало да бъде проблем правителството да даде държавни гаранции по кредитите за Седми блок, а също и да се подпишат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията! И това се изрича при положение, че няма никаква яснота по крайната цена на едно бъдещо изграждане?!

След завръщането си от САЩ министър Драгомир Стойнев призна, че „Уестингхауз“ ще гарантира доставките на свежо ядрено гориво за бъдещия Седми блок, но за разлика от Русия няма да приема обратно  касетите с отработилото ядрено гориво, които щели да се складират у нас, докато бъде намерено трайно решение за тях...

Складирането на отработилото ядрено гориво бе един от доводите на противниците на изграждането на АЕЦ „Белене” след като стана ясно, че ЕС въвежда забрана горивото да се изнася от страната, в която е атомната централа.

В цялата тази еуфория има на първо време няколко висящи въпроса:

  • "Уестингхаус" беше избрана за консултант за предпроектно проучване за изграждане на новата мощност през август 2012 г. Задачата беше да определи как трябва да се изгради нов блок с руския реактор, предназначен за "Белене". Вместо това, американците заявиха, че са готови безплатно да предоставят план и за монтирането на новия американски реактор АР 1000, какъвто досега не е доставян в Европа и не е сертифициран за ЕС;
  • Докладът на "Уестингхаус" за "Козлодуй" така и не беше обявен публично! Вместо консултация, американо-японската компания си хареса тя да достави свой реактор за изграждането на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”! А за осъществяването на целта на Уестингхаус бе употребен силен политически натиск от страна на посолството на САЩ в София;
  • Правена ли е експертиза дали може да се строи нов блок в работеща атомна централа;
  • Американският реактор АР 1000 изгаря горивото средно с 30 процента повече, тоест използва по-голяма част от ядрения ресурс в сравнение с руския модел.

Така готовият и платен руски реактор на „Росатом” за „Белене” остана неизползваем, а политиците ни са на път да хвърлят нови милиони, за да купят от американо-японската компания Уестингхаус неин реактор!

Изпълнителният директор на АЕЦ Преди време, докато траеше мандатът на ГЕРБ, изпълнителният директор на "Козлодуй" Александър Николов коментира, че реакторът, който е поръчан от Русия за АЕЦ "Белене", може да бъде монтиран в АЕЦ "Козлодуй".

По този повод министър Стойнев заяви, че руският реактор не можел да се използва поне още 2-3 г., защото за "Белене" сме били в процедура на арбитраж заради неизпълнени обещания.

А дали изобщо някой си направи труда да попита руската страна за използването на този вече готов реактор, или поредните ни политици се хвърлиха с главата напред да преговарят при готов реактор за изграждане на следващия?! Все пак при едни добри преговори можеше да се намали сумата от 1 млрд евро, която иска от Арбитражния съд в Париж „Росатом”, като се използва поне реакторът за „Белене”.

Вариантът Седми блок с руския реактор от „Белене” потъна в мълчание за пред гражданството, докато на сцената се появи Уестингхаус...

Странни неща са се случили във Вашингтон

Празна Мара тъпан била – такова е впечатлението след завръщането на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от САЩ. След като кацна на родното летище Стойнев даде въодушевена пресконференция за свършеното от него, но като минаха няколко дни стана ясно, че всичко, което се е случило при работното посещение на министъра е от сферата на пожеланията и неясните минуси и ползи. Поне засега.

От Стойнев научихме, че български министър бил приет за първи път в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на президента Барак Обама. Е, и?

Не разбирам въодушевлението на този български министър и от факта, че му е била уредена среща със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Даниел Понеман – среща, твърде неравнопоставена за българската страна. Министър – заместник-секретар....

Затова пък във Вашингтон министър Драгомир Стойнев решава, че бъдещият Седми блок, изграден от Уестингхаус ще е евтин, при положение, че не са направени никакви финансови разчети за предпроектно проучване, и всички процедури до изграждането? Към това се прибавят и разходите по самото изграждане... А по какъв модел ще се извърши самото финансиране – неизвестните засега са много.

Стойнев е готов и да възложи на американска банка 70 на сто от финансирането по изграждането на Седми блок – тогава как този блок ще е с печалба само за България?

И като капак на всичко - британската „Ролс Ройс" и американската „Дженеръл илектрик" проявили интерес и заявили готовност да изградят компресорните станции по трасето на газопровода „Южен поток”! А някой да се е сетил да попита Газпром как приема участие на тези две компании в строежа на газопровода?

Но, да се върнем към Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”:

Няма търг, няма цена, няма алтернатива, уговорено евентуално финансиране, обещание за държавни гаранции – дали един министър може еднолично да взема подобни решения и да говори за горните условия като за нещо предопределено?

След завръщането си от САЩ, министър Драгомир Стойнев заяви:

Банка готова да финансира новия реактор на ''Козлодуй''

Министърът подчерта, че реакторите AP-1000 са най-модерните в света, затова е убеден, че не трябва да се прави конкурс за избор на технология.

Прагматично погледнато – банката е била „подготвена” от заинтересован кръг на домакините във Вашингтон и е била включена в програмата на Стойнев, за да изглежда всичко прекрасно подредено и безпроблемно...

Що се отнася до реакторите АР 1000, от които няма и един построен, и работещ все още, конкурс се прави, защото ще се извадят и платят много милиони за непознатата технология на този проект! Странно е интелигентен човек като Стойнев да не съобрази подобно нещо.

От всичко написано дотук излиза, че ползите за българската атомна енергетика от навлизането на Уестингхаус за неясни, пробутва ни се силно технология, което засега е само на хартия, а не работеща.

Малоумно е твърдението, че АР 1000 към 2016 г. ще има референция, защото към оня момент, вече ще са построени другите две централи с тая технология – в Китай и САЩ. Идиотско е да пуснеш ядрена технология в ЕС, която още няма лиценз и референции в Европа написа Нора Стоичкова в Агенция БГНЕС.

Експерти твърдят, че далеч по-изгодни и практично би било да се изгради площадка за два блока, а не за един. “Тоест трябва да бъдат два блока - седми и осми, защото след извеждането на пети и шести блок един самостоятелен блок може да има проблеми от аварийна гледна точка, при отпадане на захранване. Обикновено вторият блок поддържа основните функции за безопасност на другия блок и това е общоприет принцип в ядрения бизнес –коментира енергиен експерт пред „Хроники”.

Противниците на „Белене” сега къде са?

Не били нужни нови мощности на България пееха в хор противниците на изграждането на Втора атомна централа в Белене.

Необходима била диверсификация -  а сега какво ще запеят? Че предоставянето на изграждане на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” е диверсификация и ще донесе големи ползи? Нали нямахме необходимост от нови мощности?

Или диверсификацията е да се клекне пред Вашингтон и за Седми блок /при готов реактор в „Белене” – бел. Л. М./ и да търсим пак пари от инвеститор за нов реактор, но този път американски?!

Надявам се Джеймс Уорлик, когото изгониха преди края на мандата му да спи вече спокойно, а посланик Елена Поптодорова също да се успокои...

Това се случи в предишния мандат...

Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй".” Помни ли някой тези думи на Бойко Борисов, изречени на 16 март 2012 г., в БНТ и предаването „Денят започва”?

Русофобството. „... не е тайна, че на България е била предложена финансова помощ от страна на Руската федерация, но е факт, че България не я е приела”. По думите й е факт, че България няма как да осигури нито да гарантира финансирането на подобен проект. - В момента не търсим руско финансиране, а европейско съучастие в проекта АЕЦ „Белене”.

Защо се тръбеше за необходимост от спиране на руско икономическо влияние в България, а в същото време се мълчеше за руските инвестиции в Италия, Турция, Гърция, Франция, Австрия, Словения, Сърбия и Румъния?

Преди две години…

“Уестингхаус” изплю камъчето и призна че иска да измести Русия. В поредната си публикация Уикилийкс обясни защо изграждането на атомната централа “Белене” в България се забавя.

Руското издание "Комерсант" коментира проблема, който този път получава повече яснота. Според данните на сайта, американската "Уестингхаус", която се ползва с подкрепата на американското посолство от 2009 г. активно е работила, за да пречи и забавя проекта, както и по отказа на България от строителството на АЕЦ, като е занижавала техническите характеристики на руските реактори. В ход се пускаше какво ли не и най вече подценяване на техническите характеристики на руските реактори.

Освен това, напоследък заради компанията “Уестингхаус” американската страна забърка интриги с проблема за съхраняване на отработилото гориво, като след лобиране в Брюксел и извоюване на нормативно регламентиране за съхраняването на ядреното гориво уреди София да откаже връщането на Русия на отработилото ядрено гориво, както беше досега.

На София също така е било предложено да се откаже от купуването на ядрено гориво от Русия и да сключи договор с "Уестингхаус" за същото.

"Комерсант" коментира, че една от причините за забавянето по изграждането в България на руския проект за новата АЕЦ "Белене” бе активната опозиция на американците. Научихме го от документи на американското посолство в София, в препечатването и публикуването на материали от Уикилийкс...

В кои държави Уестингхаус бе принудена да спре да доставя ядрено гориво и защо, четете в "Скандалите с Уестингхаус, за които никой не говори!"!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене