Хекимян се изложи с темата за вакъфските имоти!

Патриотизмът политика ли е или дълг?

Антон Хекимян - водец с гости в студиотоНа 16 февруари 2014 година водещият на „Тази неделя”, Антон Хекимян  хвърли в потрес зрителите, като се чудеше какви тъпи въпроси да задава, как да отклонява неудобните моменти от разговора с Димитър Ангелов, член на УС на Сдружението на футболните фенове,  Елена Ваташка – председател на Сдружението на футболните фенове, Боян Расате и еколога Борис Сандов . Явно това не му стигна, на Хекимян та тръгна и да парира всеки опит за патриотичен намек, национално достойнство и адекватно поведение и разговор на гостите в студиото по повод вълненията в Пловдив от петък, 14 февруари.

Кой счупил прозорци на Мюфтийството в града на тепетата, защо имало пукнати глави в Пловдив, и защо дори Волен Сидеров нарекъл това провокация – питаше неизвестно защо водещият с арменско име Хекимян, от екрана на Би Ти Ви.

Хекимян забрави корените си, загърби историята, свързана с арменския геноцид, превърна патриотизма в изтривалка на 16 февруари, като пречеше на събеседниците си да се изкажат или обяснят каквото и да било!

Протестът срещу искането на Главното мюфтийство да си върне Куршум джамия и много други имоти за Хекимян се оказа провокация!?

Загриженият за интересите на ДПС арменец ХекимянНаливала се вода в етническото говорене на ДПС с подобни прояви – обяви Хекимян, без какъвто и да било аргумент!

Защо имаше пукнати глави попита втори път Хекимян организаторите на протеста, та принуди Елена Ваташка, да му обяснява като на трудно дете за какво иде реч?

Един обявен още на 15 ноември протест три месеца по-късно бе замесен удобно от ДПС, което използва случая на протеста, за да обвини протестиращите футболни фенове с политически опоненти като БСП, ГЕРБ!

„На 15 ноември в София, на пресконференция, ние обявихме, че ще протестираме за Куршум джамия – никой не ни обърна внимание – обясни Ваташка на Хекимян.- Кои сме ние, та да ни чуят – важното е да се напише някоя клюка...”.

„Не може всяка новина да бъде отразена” – прекъсна гостенката си в студиото Хекимян и хвърли в потрес голяма част от професионалната колегия с този Хекимяновски принос в журналистиката.

„Ние сме легално съществуваща и официално регистрирана българска организация” – възмути се Ваташка от скудоумието на водещия.

„На 25 януари имахме в Пловдив Общо събрание и отново на пресконференция съобщихме, че имаме решение да подкрепим всички български градове...”

Елена Ваташка и Димитър Ангелов-ДучетоОфициално уведомление на община Пловдив, искано разрешение за протести – на тези факти от хронологията на събитията – Хекимян отговори с въпрос: „Вие ли организирахте протестите?”

В края на януари община Карлово излиза с безпрецедентна Декларация за признаване по своята историческа важност на български, арменски и сирийски геноцид, извършен от Османската империя.

Две дни преди делото за имотите, върху които претендира Главно мюфтийство, турският консул написва едно безпрецедентно по своята арогантност и грубост писмо до община Карлово, в което поставя три искания:

  1. Настоява се общинският съвет в Карлово да оттегли своята Декларация;
  2. Оспорват се изнесените в нея безспорни исторически данни за ужасяващ геноцид над християнските народи в Османската империя;
  3. Опитва се да се окаже влияние с дискутиране на проблема с имотите върху българския съд...

Тук вече така нареченият арменец Хекимян се изнерви и прекъсна Ваташка с аргумента, че всеки имал право да дискутира проблема?!

Едва ли са малко зрителите на това позорно водене на разговор в студиото на „Тази неделя” от Хемикян, които са си задали въпроса: името на водещия – артистичен псевдоним ли е, или човекът изпълняваше нечия поръчка с нервността си?

Все пак ставаше дума и за арменския геноцид, и за избиването на близо милион арменци в границите на Османската империя?!

Ваташка бе принудена да обяснява на бавно стоплящия Хекимян, че турският консул представлява турската държава.

5000 млади българи бяха на протеста в Пловдив, те протестираха за отдаването на българска земя и имоти на Мюфтийството.

Васална държави ли сме вече – намеси се в разговора Димитър Ангелов - Дучето. Недопустимо е един чужд дипломат да си позволява подобна намеса, диктат и изисквания към съд и държава – поясни той.

- Кой счупи прозорците? – повтаряше като развалена плоча Хекимян, като че ли бе толкова трудно да стопли, че това си беше класическа провокация от нарочни люде, смесили се с протестиращите.

„Не са счупени прозорци на храма, а прозорци на едно търговско предприятие към Мюфтийството” – опита се да поясни бавно и отчетливо Димитър Ангелов на Хекимян за какво иде реч.

„В никакъв случай няма поругаване на храм!” – повтори Ангелов на водещия, който мигаше безпомощно.

Все още не е ясно кой е хвърлял камъни срещу прозорците на сградата до Мюфтийството, това тепърва ще се изяснява от компетентните органи, поясни Димитър Ангелов.

В този момент всички зрители и гости в студиото бяха втрещени от тъпия въпрос на Хекимян: „Вие защо протестирате”?

Човек понякога като слуша определени водещи в родните телевизии неволно се пита: тъпи ли са, поръчкови ли са, или им иде отвътре да се държат глупаво...

Българинът е толерантен човек, уважава всяка религия, стига да се спазват законите в държавата, в която живеят – наложи се да пояснява отново Дучето на Хекимян.

И е прав, за това свидетелстват правителствата, депутатите и други псевдополитици от последните 25 години, които народът избира и търпи безропотно.

„Защо протестирате – освен тази Декларация на турския консул, защо протестирате, кажете ясно и конкретно” – отново попита Хекимян и си го получи:

Димитър Ангелов-Дучето„Протестираме, защото се продават националните интереси на България – започна отговорът на Дучето. – Ясно и конкретно протестираме, защото българският парламент в момента не работи в полза на националните интереси на Република България”.

„Българският парламент е позволил със закон, тези имоти някой има претенции към тях.” – опитва се да агитира Хекимян.

„Една определена партия се държат като чорбаджии на цяла България - взе думата Димитър Ангелов. - Зам.-министърът на образованието си позволява да каже, че Апостолът е криминогенен тип! Същата тази настоява да няма история в 11 и 12 клас, забележете – българска история! Господин Местан може да каже каквото иска, аз ще Ви кажа какво каза господин Карадайъ... Като не им харесва тази държава, да си намерят друга! Разбирате ли какво Ви казвам?! Значи като не му харесва на господин Карадайъ какво мисли българският народ – да отиде при своя народ! Госпожа Налбант /Мукадес Налбант - ДПС/, ако има нещо да казва, да го казва, но не да определя кой е Апостолът на свободата на България!

„Знаете ли колко лесно може да пламне искрата на етнически конфликт?” – опита с друг въпрос Хекимян да прекъсне и сплаши Дучето.

Въпросът е кой иска да пламне искрата! - заяви Дучето.

Всички, които са гледали новините на 14 февруари са наясно, че ДПС използва деня на протеста, за да провокира напрежение в парламента. Протестите бяха по повод измененията на Закона за вероизповеданията, вносители на който бяха Михаил Миков /БСП, Йордан Цонев /ДПС, и Павел Шопов /Атака/ - напомни екологът Борис Сандов. – За 20 години се върнаха на Мюфтийството около 2 милиона декара земи и гори. Сега от един списък, за който 4-има съдии казват, че е нелегитимен, се иска да се върнат 500 вакъфски имота, да се възстановят още 8 милиона декара – тези институции ще станат най-големите играчи на пазара. Те, освен това ще бъдат освободени от данъци и такси, което е втора дискриминация...”

Хекимян отново се обади неподготвен: „Но тук са включени имоти и на българската православна църква, те ще бъдат управлявани от фирма... никой не протестира срещу връщането на имотите на Българската православна църква...”.

Връщане на имоти и земи, или възстановяване на бившия ни васален статут като държава в рамките на бившата Османска империя?

По отношение на Луков марш американското посолство постави условия за забрана, никой не се сети да опонира, че генерал Луков е герой от войната, че той е генерал от запаса, когато го убиват пред дъщеря му – къде е тук мотивът за обвинение, че бил от националсоциалистическа партия?

На 15 февруари секретарят на Главното мюфтийство се обади в една телевизия за да поясни, че не е имало избиване на тракийци през 1913 година, не е имало избиване на карловци пред 1877 година, но имало избиване на стотици хиляди мирни турци, в неизвестно за историята време?!?

В този управленски мандат

все повече се усилва натискът от средите на някои политици да не се празнува националния празник 3 март и ако е възможно той да се омаловажи! Сам така нареченият президент Росен Плевнелиев даде пример за това, като обяви, че петвековното турско робство, не било робство, а присъствие в земите на бившата българска държава?! Остана да обясни и къде сме били ние в тези пет века - като отсъстващи...

Отнема се родовата памет, иска се за загърбим героизма на нашите прадеди да извоюват свободата ни от Османската империя.

Преиначаването на българската история, онова, което мачка Майка България, изкара млади българи, футболни фенове на протест.

„Те утре ще ни кажат, че не сме българи, бе!” – викна Ангелов на еколога Сандов, който призоваваше за по-мека политика.

В нито един учебник не е описан геноцида над тракийците – припомни Ваташка.

"Ами той не е наш проблем" – бе отговорът на Антон Хекимян?!

Оставям без коментар този отговор на Хекимян...

Политизирани ли са футболните фенове? питаше през минута, през две Хекимян. – не, те са патриоти и в патриотизма няма политика, а дълг към Отечеството.

Случайно ли протести и скандал в парламента за изборна агитация на майчин език съвпаднаха в един ден?

Докато протестиращи в Пловдив станаха жертва на провокатори, които мятаха камъни по прозорците на сградата до Мюфтийството.

Докато се събираше протеста на 15 февруари, в парламента един бивш чиновник на Мюфтийството, депутатът Хюсеин Хафъзов предизвика остри реакции с изказването си, в което недвусмислено постави изискването изборна агитация да може да се води и на майчин език!

Социалистите отхвърлиха предложението и тогава депутатът от ДПС Хафъзов заяви: "Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията". - „Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам – следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза Хафъзов.

"Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна, след което поясни кои са тримата, които спомена.

Агенция "Фокус" направи справка - с какво се свързват имената на тримата в интернет и в медиите.

През 1948 г. Осман Калъч е разкрит от ДС и арестуван за създаване и ръководене на резидентура на турските служби в Шумен.

Обвиненията срещу него са „шпионаж в полза на Турция“. Съдът в Шумен го осъжда на смърт. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотна, по-късно - на 20 години затвор, от които излежава 13 - до 1962. През 1965 г. , заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж, му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул 10 години по-рано.

На 13 юли 2011 г. Осман Кълъч пристига в България като част от официалната делегация на турския президент Абдуллах Гюл в България...

Ахмед Даутоглу е роден през 1912 г. в с. Иглика, в семейството на земеделец.

Завършва средното и висшето си образование в медресето „Нювваб” в Шумен – през 1933 и 1936 г., след което е изпратен от Главното Мюфтийство на България на специализация в Египет.

През 1942 г. се завръща в България и започва да преподава в „Нювваб”.

През 1944 година става директор на училището.

На 31 декември 1949 година заминава за Турция заедно с жена си и двете си дъщери.

През 1959 година започва да преподава във Висшия Ислямски Институт в Истанбул, по-късно става заместник-ректор, а през 1962 става ректор.

Умира на 7 април 1983 година.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец.

След завършване на училището във Фотиново баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене.

Отявлен защитник на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което прекарва 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда.

През 1989 год. е принудително изселен от България в Турция.

През 2000 е удостоен с Почетен знак от община Момчилград.

Умира през 2004 година.

Скандалът в парламента по повод езика на който може да се агитира в предизборна кампания стана повод Лютви Местан отново да разкаже историята със смъртта на 8-месечната Тюркян, която бе изпусната от майка си и сгазена от тълпата български мюсюлмани. Според версията на Местан към днешно време, Тюркян била загинала от картечен откос?!

Картечен откос, който бил толкова внимателно изстрелян, че не засегнал никого друг в тълпата освен бебето, понесено незнайно защо от майка си в тълпа мюсюлмани?!

Какво чухме и видяхме на 17 февруари в Пловдив?

Шестима души пострадаха при сблъсъците на протестиращите футболни фенове с полицията в Пловдив в защита на карловската Куршум джамия. Това съобщиха за Радио „Фокус”-Пловдив от Центъра по спешна помощ в града. На пострадалите е бил направен пълен медицински преглед и шестимата пациенти са били приети в болнично заведение, казаха още от Спешна помощ. Оттам, обаче не пожелаха да уточнят какви точно са били нараняванията им.

Протестът срещу претенциите на Главното мюфтийство по отношение на Куршум джамия в Карлово започна пред Съдебната палата в Пловдив и той бе умело употребен от депутатите от ДПС в парламента!

Полицейското присъствие в района беше засилено. Кордон от жандармерията беше застанал пред входа на съда, с лице към протестиращите, които държаха плакати с надписи и пееха възрожденски песни. Деца от народно читалище „Христо Ботев”-Калофер изсвириха Калоферска сюита в подкрепа на протеста.

Под лика на Васил Левски беше изписано - „С моята кончина, не свършва пътят, който трябва да извървите”. Отец Стоян Божурин благослови целия български народ и каузата на протеста пред Съдебната палата в Пловдив. Той заяви: „Ние трябва да бъдем единни, да се обичаме всички – и българи, евреи, арменци и мюсюлмани. Но всичко, което е българско, да остане за България. Да живее България, Бог да ви благослови”.

Шествието беше следвано от полицията. То беше предвождано от деца от Народно читалище „Христо Ботев”-Калофер, които биеха тъпани. Протестиращите пееха химна на България. Те заявиха, че са готови за крайни действия, за да защитят страната и гражданско неподчинение, ако съдът продължава да слуша мюсюлманите, а не българския народ.

Протестиращите скандираха: „Българи, юнаци” и „За България – свобода или смърт”.

Събуждането

Събуди ли се онази част от младежта на България, която е водена от чист и свят патриотизъм?

Ще паднат ли наслояваните с години лъжи по факти от историята ни?

Ще припомня едно мое уточнение за така наречения възродителен процес:  в края на 1989- началото на 1985 се провежда преименуване на българските мюсюлмани, което става повод да се провокира етническо напрежение.

Пет години след това преименуване мюсюлмани, уплашени от чужда пропаганда се юрнаха да се възмущават и да настояват да напуснат България, оставяйки имоти и работа.

Кой изчаква се възмущава пет години след дадено събитие – питах аз през годините, но никой не подхвана темата и не отговори.

Защо пред 1989 година започна изселването на българските мюсюлмани – защото това бе годината, програмирана да се създаде изолация за България и провокира етническо напрежение.

Хафъзов спомена свои кумири, но нито един от социалистите депутати не понечи да припомни имената на загиналите жени и деца от взрива на гара Буново.

Точно обратното се случи наскоро: така нареченият лидер на БСП Сергей Станишев демонстративно се разцелува с партньора си, лидер на ДПС, Лютви Местан на един митинг в столицата!

Българинът е толерантен и много търпелив, но и това има граница. Как ще се развият събитията оттук нататък, как ще бъдат убедени младите хора, протестирали в защита на Куршум джамия, че политиците защитават националните интереси на България и достойнството й – това предстои да научим в близко време.

Удобно на актуалните събития, ГЕРБ забравиха кога и как Цветан Цветанов се прегръщаше с Ердоган на конгреса на партията му в Анкара и колко щастлива бе депутат Цвета Караянчева, че гостува на партийното сборище на партията на турския премиер!

Бойко Борисов, преизбраният лидер на ГЕРБ се хвалеше наляво и надясно колко са близки с Ердоган!

Голяма част от депутатите в настоящия парламент гласува предложена от Иван Костов Декларация с която възродителният процес през осемдесетте години на миналия век у нас бе дамгосан с лицемерното и крайно невярно определение  „опит за етническо прочистване и асимилация на мюсюлманите“.

Столична община, доминирана от ГЕРБ, гласува Декларация за отхвърляне на арменския геноцид?

И с какви очи същите политици две години по-късно спориха за езика, на който ще се води предизборна кампания?

Ще има ли сили младото поколение да устои на напъните да ни превърнат в придатък на неоосманизма на днешното турско правителство след като политиците предават националните ни интереси в парламента?

Патриотизмът не е политика, или заявка за участие в политическия живот – патриотизмът е дълг на всеки съзнателен гражданин на страната ни, който е чужд на изопачаването и фалшифицирането на историята ни.

Що се отнася до Антон Хекимян, водещ неделно предаване в телевизия с национален обхват, когото аз нямам повод да нарека колега – крайно време е да се оттърси от политическо-партийния привкус на предаванията си и да не забравя героизма на дедите ни да отстояват свободата.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене