Социалистите бяха привикани на „Позитано”, за да почешат егото на Станишев и научат що е предателство

Лидерът на БСП ще си отиде от поста, когато Моника и ПЕС го оставят извън борда

Лидерът на БСП Сергей Станишев„Предсрочни избори до края на юли е най-добрият вариант за страната” заяви лидера на БСП, Сергей Станишев. Така той надмина глупостта на Филип Димитров, унесен в мисли за живота, който го чакаше в Брюксел. Оставка на кабинета до края на седмицата?!

На толкова чакания пленум на БСП, Станишев си посипа ритуално главата с пепел в един много критичен Доклад, след което пренасочи удара срещу правителството:

Станишев: Най-нормалното действие е министрите и премиерът да си подадат оставките

Сергей Станишев, лидер на БСП„Не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормалното действие е да си подадат оставките незабавно след преодоляване на вота на недоверие”, подчерта Станишев. „Ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на страната. България е над всичко”, подчерта Станишев.

„Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. БСП има хъс да се бори, да отстоява достойнството си. Ние сме толерантни, предвидим и коректен партньор, но нека никой не си мисли, че това е безволие. Никой не може да ни размахва пръст, да взима нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за такива”, заяви Сергей Станишев, без да обясни как се бори политическа сила с лидер, воденичен камък на шията.

След тези „смели” изстъпления Станишев прехвърли вината за предсрочните избори на досегашния си парламентарен партньор – ДПС:

„Не очаквах от ДПС точно този ход – да излязат с присъда на кабинета „Орешарски”, посочи председателят на БСП, развил амнезия за това, че първо неговият съратник Димитър Дъбов обвини правителството на Орешарски за загубените евроизбори..

„В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. Искам днес да получа отговор от Националния съвет имам ли доверие и мандат за предстоящи избори. БСП има крещяща нужда от промени, но за това е необходима волята на всички, не само на председателя. Нека всеки поеме своята отговорност”, призова Станишев с ясното убеждение, че той е избирал и претеглял един по един членовете на Националния съвет и те няма как да гласуват против него...

А точно преди две седмици лидерът на БСП говореше точно обратното на пресконференцията в НДК след като бе приключило гласуването за евроизборите:

В следизборната нощИскам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка. Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция в НДК в нощта след евровота.

Това добре трябва да се запомни, тъй като Станишев се скри удобно зад кабинета „Орешарски”, за да не подаде достойно оставка от лидерския пост в партията.

След тази пресконференция Сергей Дмитриевич спешно отлетя  Брюксел, за да установи на място какви позиции може да заеме въпреки провала на евроизборите в София.

В Брюксел Сергей Станишев не отговори дали ще подаде оставка като председател на ПЕС - Партията на Европейските социалисти, след загубата на изборите в България.

Евровотът не е мач, а бъдеще, статуквото е ЕНП, промяната – ние. – каза преди вота Станишев и запита: „Докога България ще плаща чужди сметки?”

Лидерът на БСП заяви също: „Готов съм на дебат с Борисов и Дол.

След тези гръмки изявления и вота – Станишев се скри – пътува до Брюксел, върна се, не каза нищо за резултата от срещите си в белгийската столица.

В Брюксел Станишев си свери часовника дали може да стане председател на групата на ПЕС в Европейския парламент или да работи за да бъде избран и предложен за еврокомисар от правителството.

Тези две мечти се оказаха на път да рухнат от събитията, които последваха, но Станишев не спря...

В началото бе Димитър Дъбов...

Димитър ДъбовАнализът ни не включва промяна на лидера, каза на пресконференция заместник-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов във връзка с анализа на партията за проведените избори за членове на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние смятаме, че сега не е време нито за оставки. Няма нито колективна оставка, нито до момента пред председателя има депозирана индивидуална оставка. Уставно право е на председателя на партията да поиска промени и да се раздели с някой от членовете на бюрото и да се попълни с нов състав. Инициативата за промените ще бъде в него.”

Отговорност и предсказуемост, стабилност? Къде са?

Борислав Гуцанов от БСП добави: „Като партия-мандатоносител ние носим отговорността за стабилността на държавата. Трябва да има предсказуемост и стабилност в държавата, развитие на икономиката”. Промени ще има и в политическото ръководство, след като бъде детайлно направен този анализ, и в управлението на държавата”. Това каза на същата пресконференция след Дъбов Борислав Гуцанов, член на ръководството на БСП.

„Сергей Станишев можеше да бъде премиер още преди една година, ако искаше. Решението беше негово и той не се кандидатира за премиер”, поясни Дъбов, във връзка с твърдения дали председателят на БСП може да стане министър-председател в рамките на този кабинет. Във връзка с резултата на БСП при изборите за членове на Европейски парламент, Дъбов каза: „Не правим опит да си измием ръцете с правителството. Една част от хората не припознават, че това е правителство, излъчено с мандат на БСП”.

Да променяш управлението на страната след като си мандатоносител, само и само, за да прикриеш лидера на партията си от нападки - как се нарича това освен тъпоумие?!

Истината е, че Дъбов си изми ръцете точно с правителството, което току що бе преминало успешно поредния вот на недоверие в парламента.

„Оставки няма да има. Няма нито колективна оставка, нито до момента пред председателя има депозирана индивидуална оставка. Уставно право е на председателя на партията да поиска промени и да се раздели с някой от членовете на бюрото и да се попълни с нов състав. Инициативата за промените ще бъде в него” – допълни на същата пресконференция заместник-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов.

Социалистите не припознавали правителството като свое? Нима синдромът „Филип Димитров” се повтаряше този път като фарс? Да имаш парламентарно мнозинство и да свалиш своето правителство?

Премиерът Пламен Орешарски„Не се чувствам предаден от никого. Нося оставката си в джоба от самото начало, образно казано. Кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи. Която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие. Докато имам подкрепа на двете парламентарни групи и мога да си върша работата, ще си я върша”, добави Орешарски.

В добра комуникация съм с г-н Станишев. Вчера се чухме за последно, а преди това имахме среща. Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите. Не определям аз срещите. Предстои в следващите няколко дни да имаме новини в тази връзка”, каза той във връзка с разговорите с парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС за работата на кабинета.

След това малко предателство на член на ръководството на столетницата дойде и големият шок и то от коалиционния партньор на БСП – ДПС:

Динената кора на партньора на Станишев

Това, което Сергей Дмитриевич се кри, за да не говори, изрече Лютви Местан, онзи същият Местан, с когото лидерът на БСП се целуваше посред бял ден на булеварда:

Лютви Местан, лидер на ДПС„Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски”. Приемаме, че има проблем, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски”. Тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Вотът не дава основание за еуфория. Още по-малко не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва с пръст, да се връща към „аз”-формата”, посочи шефът на ДПС, Лютви Местан. - Идеята, съгласието за предсрочни избори, които да се проведат до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски” издържа на сравнението с предишни управления и разликата е категорично със знак плюс. Неслучайно ДПС получи толкова силна подкрепа от своите избиратели, защото те оценяват високо управлението на кабинета.

„Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог, готови сме за разговори. Сега е време всеки да поеме политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си. Третият вариант има един много сериозен минус – това трябва да се изкаже още днес. Това е проблемът с бюджетната процедура. По закон бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до края на октомври и да бъде приет до края на календарната година”, заяви Местан. „При този вариант това няма как да се случи. Тежък риск, проблем. Дори изборите да са незабавни, кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът с бюджета остава същият и отново няма да влезе в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени към разговор и за други варианти. Имам основание да смятам, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти, тъй като има смисъл да продължи едно управление, само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление”, посочи Местан.

Нашите предпочитания са към избори до края на годината. Възможни са три варианта. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към трети вариант – избори до края на годината”, заяви Местан.

... вотът зададе много въпроси, намирането на отговор на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия. Сега е време за градивен диалог, за надпартийни усилия”, атакува мълчанието на Станишев Местан.

За разлика от социалистите той похвали министър-председателя Пламен Орешарски:

„Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това с не по-малко сила се отнася и за ДПС”, каза Лютви Местан.

„Важно е не как влизаш във властта, а как излизаш от нея. От властта може да се излезе с достойнство”, посочи Местан.

Следващият вот на недоверие или как Местан изрече това, което БСП трябваше да кажат още с встъпването си във властта:

„Изключително навременен е вотът на недоверие за фискалната политика”. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан.

„Поемаме ангажимент в табличен вид да представим по години 2010 г., 2011 г. и 2012 г. колко външен дълг емитира вездесъщият Симеон Дянков. За последните 5 години има ли една година, в която България да не е емитирала външен дълг и вътрешен дълг, за да обслужи законно заложения дефицит на бюджета и да емитира облигациите”, попита Местан. „Тази година не се случва нищо извънредно, а нещо абсолютно необходимо. Политизирането на този въпрос е лош стил на политика, не работи в интерес на страната, защото дълг трябва да се емитира не за социални харчове. Милиард и половина лева е падежът само на облигациите, с които бяха подменени облигациите през 2005 г., обясни Местан. „Ако това ще се прави от следващото българско правителство, ние няма да политизираме този проблем”, добави той.

Според Румен Петков от движението АБВ, предложението на Движението за права и свободи за предсрочен парламентарен вот идва като ясен резултат от стоплянето на отношенията им с ГЕРБ.

„Ходът на ДПС би трябвало да е една поука за всеки, който има намерение да партнира с тях каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Александър Маринов. - Първо според мен, това може да се тълкува като едно съчетание на шантаж и оферта. Шантаж към БСП, оферта към други политически сили за предоговаряне на рамката на управление на държавата. Второ, може да е тактически ход, който да има за цел да спечели време с оглед някакви конкретни политически и икономически интереси. И трето, което е най-малко вероятно за тази ситуация е, че може да е вече продукт на една постигната договореност с други политически сили, това означава най-вероятно ГЕРБ за някаква нова формула на управление, но това според мен е малко вероятно да е постигнато вече”, допълни още Александър Маринов.

Унизително, партията на социалистите се оказа в краката на другите политически сили и всеки, който можа, я подритваше... Вината за това не бе в правителството, а в поредното слабо представяне на изборите.

„Отиваме към един провален мандат. Видно трябва да има предсрочно избори, след като тази конструкция не е изградена по всички инженерни правила тя просто ще рухне каза пред Агенция „Фокус” Страхил Ангелов, депутат от БСП по повод политическите събития, които се случиха днес. „Видно е, че промяна е необходима, защото ако до вчера някой трябваше да понесе отговорност за поредната изборна загуба, то вече днес говорим за проваления мандат. Мисля че наистина трябва да се понесе политическа отговорност...

... „Как може това нещо от днес да го чуя от устата на председателя на друга партия? Редно ли е никой да не ме информира за нищо и да разбирам какво се случва от телевизията?” така Страхил Ангелов коментира ходът на Лютви Местан.

Социалистите се окопитиха от първоначалния удар под кръста... Оттук нататък започна обратното броене на живота на кабинета „Орешарски” и на социалистическата партия

Янаки Стоилов, депутат„Ще водим разговори какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството – заяви депутатът и също така заместник-председателят на БСП, Янаки Стоилов.

Обратното броене на един съвсем работещ кабинет започна и стартът даде не друг, а именно партията, мандатоносител. Социолози, политолози, депутати, опозиция се надпреварваха да изчисляват кога ще падне правителството, за да състави така нареченият президент Росен Плевнелиев служебно правителство, което да подготви следващите предсрочни парламентарни избори.

Очакващият всеки момент да се докопа отново до властта, Бойко Борисов загуби търпение:

Бившият премиер Бойко БорисовОще от утре да се започнат консултации при президента кога да предсрочни избори...

... Избори незабавно. Не може това компрометирано правителство да преговаря с Брюксел, да определя еврокомисар и да приема бюджета на държавата.

... В това отношение Станишев и Орешарски са царе. Считам за правилно или незабавно да си подадат оставка, днес, за да се опитаме септември-октомври да има шанс още нещо да се направи, да не харчат нито лев повече, да не правят никакви назначения или, за да им блеснат всичките лъжи и измислици, да се отиде догодина на избори две в едно. Ноември месец при тези пасиви няма кой да удържи за повече от три месеца... Незабавни избори веднага, сега...

... . Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС.

Това е поредният срам за левицата.

Прозрението дойде отвън...

Движението за права и свободи ДПС заяви, че не е съгласна с по-големия си коалиционен партньор БСП, с плановете му за продължаване на строежа на „Южен поток”. „По-малкият коалиционен партньор в българския кабинет призова днес за предсрочни парламентарни избори след като публично се противопостави на правителственото решение за продължаване на строителството на руския проект за газопровод „Южен поток”, въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че това нарушава правилата й”, съобщи ЕurActiv.

След това посланичката на САЩ размаха пръст на всеки, който работи с Русия, дойдоха тримата сенатори от Щатите и премиерът Орешарски съобщи, решението на САЩ, че се спира „Южен поток”.

Какво предприе тихомълком Станишев докато се криеше, избягваше журналистите или отскачаше до Брюксел

Негови верни хора бяха пратени по места, за да получат на ръка писмена подкрепа за лидера. Други се явяваха пред Росен Карадимов, който в арогантността си е стигнал дотам – да се храни и държи прави дошлите при него за разговор. Именно Карадимов бе другият верен човек на Дмитриевич, който трябваше да стегне дисциплината в партията.

Членът на партията Найден Найденов и група напуснаха партията и разкриха следното:

В Открито писмо те изнесоха:

„Решението му /на Найден Найденов за напускане – бел. Л. М./е продиктувано от събитията и процесите, които текат в партията от 2010 година насам. Още оттогава са видими ясни тенденции за овладяване на партията от кръгове, които имат откровено и единствено меркантилно-олигархични интереси и са загърбили идейните основи и наследство, в името на които цяло столетие социалистическата партия е работила за широки социални кръгове и за цялостното добруване на обществото, чието доверие бе употребено и вулгарно предадено.

... Инакомислещите в БСП бяха и са подлагани на брутални репресии, които нямат аналог в историята на съвременната българска държава - когато деца отговарят за решенията на родителите си или родители за решенията на децата си. Свидетели сме на безпрецедентни уволнения на хора, позволили си нормални човешки контакти с представители на вътрешно-партийната опозиция. Вместо тези, по места и в националното ръководство, които имат своята реална вина за поредицата управленски и кадрови гафове, както и за трагикомичните резултати от няколко избора, да понесат своята отговорност и да подадат оставки, сме свидетели на високомерно пренебрежително отношение, както към редовите членове на БСП, така и към целия български народ.

Ние падаме за 10-ти или 11-ти път. Всеки път правим анализ, всеки път предлагаме едни и същи мерки и всеки път ни бият. Очевидно е, че този път трябва да приложим някакви други мерки, и това е най-простият анализ, който се прави за 3 минути“, каза депутатът Георги Кадиев.

Според него, за ситуацията, в която попадна БСП след изборите е виновна единствено самата партия: „За мен най-важното е да има оставка на Изпълнителното бюро“, подчерта той.

Подобно на другарите си Кадиев също си изми ръцете с правителството:

Георги Кадиев„Кой го избра това правителство? В края на краищата нали ние го избрахме? Сега защо се оплакваме от него? Сега се оплакваме, че нашите членове не ги припознават като министри на БСП. В него има хора, които не са гласували за БСП в живота си, да не говорим да имат някакъв принос към БСП. Вината си е изцяло наша. Ние сме дисциплинирана партия – бяха предложени. Това са части от нещата, които никога повече не трябва да се случват“, каза депутатът от БСП.

Според Георги Кадиев, на Националният съвет не трябва да има никакви компромиси – „всички стават и говорят нещата, по начина, по който ги виждат“.

Социалистите и „Южен поток”

„Трябва да проявим характер и да доведем докрай решението за изграждане на „Южен поток” бе мнението, изразено на пресконференция от заместник-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов. „Тази форма на санкции няма такъв задължителен и строг характер, това не е нещо, което може да стане веднага в обозримо бъдеще. Второ, не би могло такива преки последици за нас”, заяви Дъбов. „България е изпълнила всичко по правилата, които Европейският съюз има и налага за изграждането на „Южен поток” на територията на България. Ние нямаме притеснение в това отношение. Ако има натиск, той е политически, по различни причини. Ние сме самостоятелна държава. Виждали сме и Полша, и Унгария, и други държави, които наистина правят в определени моменти това, което е най-изгодно за тяхната страна”, посочи Димитър Дъбов.

След това трима щатски сенатори се появиха и Пламен Орешарски съобщи, че се замразява „Южен поток”. От партията се направиха на изненадани от случилото се, въпреки че социалистите вече имаха опит от американски диктат когато бяха разположени безплатно американски бази у нас?!

Оттук нататък пред столетницата стоят важни задачи:

  • Да изяснят доколко могат да разчитат на ДПС като политически партньор;
  • Ще се наложи и да се изясни кой ще диктува събитията;
  • БСП показа мускули пред ДПС, но тук е необходимо да се изясни, че кое накара ДПС да предприеме такъв неочакван ход и доколко е свързано това с бъдещето им в политиката;
  • Кой е доколко ще направи предизборно компромис и каква ще бъде цената на това;

Кой бе направил сделка с ГЕРБ – ДПС или Станишев?

Този въпрос увисна със страшна сила над социалистите и едва ли скоро ще получи своя отговор.

Що е предателство и кой плаща цената за него – страхът и инатът да бъде лидер въпреки провелите на избори досега топяха столетницата неудържимо...

Ако шокът от искането за предсрочни избори от страна на ДПС може да се приеме да нормално, като се върне човек назад в последните 25 години, то свалянето на собственото правителство е нещо, което ще отдалечи поне за два мандата БСП от властта.

Само не ми казвайте, че събитията са били спонтанни, а не резултат от сделка! Спонтанен може да бъде абортът, но не и събитията в политиката...

Какво трябваше да чуем в след изборната нощ от Станишев:

„Уважаеми избиратели, вие си избрахте да се върнат замразените пенсии, увеличаването на безработицата, недостъпността на здравеопазването и потъването в мракобесие и мизерия на арогантни управници!”

Той не го изрече и с това показа, че не става за политик, а единствено за кариерист.

Станишев не инициира проверки за изчезването на Резерва на Здравната каса, за теглените заеми, за съсипването на енергетиката, тогава как можехме да очакваме, че е почтен човек и мислещ за добруването на сънародниците си политик?

Отново в задънена улица

Промяна трябваше да настъпи и начело на БСП да застанат хора – авторитетни, улегнали, независими от разни олигархически и други схеми или лични интереси на приближени кръгове.

Задължителното гласуване, което предложи преди броени дни Станишев бе загърбено, избори едва ли ще са възможни точно в края на юли...

Уви, това няма да се случи днес, на извънредния пленум на БСП, няма да се случи и докато Сергей Станишев не научи какво ще прави в Брюксел. А що се отнася до партията столетница – той заминава и нея – вълци я яли. Тя е на път да се превърне в бутикова, подобно на СДС и скоро социалистите няма да могат да влизат в парламента.

Мандатоносителят направи на партията си харакири и бетонира за дълго простащината и мутризацията, реваншизма във властта. Собствената му партия столетница едва ли ще бъде скоро във властта...

Честито!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене