Бойко Борисов си изпусна нервите!

Лидерът на ГЕРБ загуби търпение в очакване да яхне отново държавата като премиер
Предаването

Агенция В безпрецедентно грубо интервю за „Здравей, България!” бившият министър-председател лъсна с бруталност, незнание на основни неща и най вече умението да говори, говори, независимо дали казаното е истина.

Предлагам на читателите на сайта „Хроники” този разговор с Борисов, който е много поучителен в навечерието на предсрочните парламентарни избори. Има и линк за звуковия файл на интервюто.

Текстът е от Агенция „Фокус”, която се утвърди като водеща сред агенциите в България.

На места интервюто прекъсвам с коментари и разяснения, необходими, за да бъде ясно какво твърди Борисов:

Бойко Борисов: Не виждам смисъл от КСНС

17 Юни 2014 | 10:01 | Нова телевизия, "Здравей, България"

Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия

Скандалното интервю

Водещ: Добро утро на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Господин Борисов, нека да кажем за зрителите, че ви потърсихме заради една реплика, която вчера прозвуча в нашето предаване и се надяваме да я коментирате, с оглед на трусовете свързани с Василев и Пеевски, после и за Консултативния съвет при президента.

Иво Инджев: Ето в тази книга съм написал една новинка, която аз съм сигурен, че ще бъде отречена, но съм проверил източниците си и човекът, който казва на Бойко Борисов да напусне на 20 февруари го съветва. Не е Путин, както се опитва да ни внуши Бойко Борисов, който ни съобщи, че е говорил с него по телефона предната вечер и това не беше случайно изпусната от него реплика. Той просто е казал на петата колона „аз съм главния, дори по линия на Путин и с негова помощ ще се върна, когато трябва на власт“. Истината е, че лично го е посъветвал Делян Пеевски и на следващия ден буквално го пускат по пързалката с медиите си, които се обръщат буквално за една нощ.

Водещ: Мислите, че Делян Пеевски го е посъветвал „подай оставка, пък после пак…“?

Иво Инджев: Да, подписал съм се с името си под това твърдение. Разбира се, признавам, че това не е документ, който…

Водещ: Не може да се докаже.

Иво Инджев: Да.

Делян Пеевски ли е посъветвал Борисов за оставката?

Водещ: Коментирайте, господин Борисов. Иво Инджев каза „това ще бъде отречено, така или иначе“, но е важно към днешна дата какво казвате вие за Пеевски, а и Цветан Василев.

Бойко Борисов: Вече да не се казва Иво Инджев, а да си казва агентурното име, защото явно трябва да се отрече от името си. Не искам да коментирам. Не е само лъжа, не само преднамерено нещо, с цел да обслужи други партии, не само неотговарящо на истината, а просто някакъв човек решил да пише книга, поредният на моя гръб.

Водеща: Какви са взаимоотношенията ви към днешна дата с Делян Пеевски?

Бойко Борисов: Просто не искам да коментирам повече подобни идиотски… Това може само идиот да го каже.

Водещ: Това вече е въпрос, наш въпрос…

Бойко Борисов: Само идиот може да каже такова нещо.

Да назовеш някого „идиот” аргумент ли е?

Водещ: Какви са ви отношенията с Пеевски към днешна дата, защото, струва ми се, важните хора в българската политика трябва да кажат къде стоят и да се позиционират в края на краищата? Дължат тази откровеност на всички.

Бойко Борисов: Аз съм се позиционирал много отдавна и изобщо не възнамерявам да си губя времето с „на кой – кой какъв е“. Единствените, които не сме правили коалиция с никой и не сме специалисти в тази сфера сме ГЕРБ. Така че ми омръзна като наближат избори, знайни и незнайни герои да почнат да се упражняват върху нас и да пишат сценарии.

Водеща: Господин Борисов, по време на Вашето Вие консумирахте любовта на медиите на Делян Пеевски…

Бойко Борисов: Върнете се 10 години назад и вижте всичките тези как винаги са говорили „те ще направят коалиция, те с този, те с онзи…“. За 15 години нито едно нещо не се е случило. Айде вече да престанете.

Неприятно е на Бойко Борисов да му се напомня, че медиите на Пеевски са го поддържали...Лидерът на ГЕРБ не обяснява нищо е не дава отговор на въпроса.

Водещ: Държавата не е ли заложник на този конфликт и ще отречете ли това нещо, трябва да го коментирате – твърди се, че има поръчка за убийство и това е доста сериозна, едва ли ще го неглижирате така?

Бойко Борисов: Кое от всичките неща да коментирам?

Водеща: Обвиненията и подозренията, все още абсолютно от прокуратурата непотвърдени, че е готвено покушение срещу Пеевски.

Бойко Борисов: Аз като кацнах го коментирах това. Всеки ден ли трябва да го коментирам? Зарадвах се, че са хванали убиици. Журналистите ме поправиха, че докато съм летял са ги пуснали. Все пак става въпрос не за обир на плод и зеленчук, а за поръчково убийство. И се надявам колегите и от МВР, и от прокуратурата да си дават сметка, че подобни твърдения, когато не са обезпечени, вместо да си вземат поука от Цветанов какво му се случва, продължават по същия път с пълна сила.

Водеща: В смисъл? Какво точно продължават – правозащитните органи правят нещо, което е нередно ли в момента или какво?

Бойко Борисов: Ако има трима души, които са подготвили убийство на депутат, на евродепутат може ли да ги пуснат след един ден?

Водещ: Може ли?

Водеща: Нямало доказателства.

Бойко Борисов: Като няма доказателства, няма да ги арестуват. Ще ги следят седмица – две - три, месец – два докато ги хванат.

На следващия ден след това интервю, Прокуратурата се отказа да протестира освобождаването на обвинените за подготвян опит за убийство срещу Делян Пеевски

Главният прокурор Сотир Цацаров лично опреверга Борисов и разсъжденията му: „Според мен няма никакви доказателства по делото за опит за убийство срещу Делян Пеевски. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не може в един момент, в който делото се намира в Софийски апелативен съд, да има и оттегляне на протеста и преквалификация на обвинението. Според мен по делото няма каквито и да е доказателства за опит за убийство. Това трябва да си го признаем съвсем ясно”, каза главният прокурор.

„Единодушното становище, както на наблюдаващият прокурор от Апелативна прокуратура – София и колегите от Върховната прокуратура – такова категорично е и моето становище, че по делото няма каквито и да е доказателства за това да е на лице обосновано предположение в престъпление за опит за убийство. При това положение естествено е, че прокуратурата няма как и не може да поддържа такава теза. Да се поддържа такава теза е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден”, подчерта Цацаров.

„Не е ли по-добре да си признаем грешката, отколкото всичко това да продължава”, каза той.

Т. е. убити няма, убийци – също.

================

Водеща: Не смятате ли, че сте длъжни пред избирателите си, настоящите и бъдещите, да се позиционирате и позицията „пас“ в конфликта „Пеевски – Василев“ да имате мнение.

Бойко Борисов: Аз съм се позиционирал. Нито Делян Пеевски, нито Цветан Василев ме интересува в какви отношения са. Интересува ме колко е неустойката по „Южен поток“, защото за разлика от другите на нас ще ни се наложи да управляваме. И ако неустойката е 10%, което прави 380 милиона евро само по „Южен поток“ откъде ще ги вземе бюджетът?

Неустойката по „Южен поток” няма как да се плаща от бюджета, крайно време е Борисов да научи това. Да не говорим, че никой все още не е съобщил има ли подписан документ за неустойка и чак тогава да се говори за цифри. Съобщените от Борисов 10 на сто е предполагаема цифра, но не и реална.

Водещ: Само преди да минете за „Южен поток“, подават ли ви отново ръка, опитват ли се да се сближат с вас Пеевски и неговите медии отново? И ако ще управлявате, както казвате, ще се възползвате ли отново от този бонус, медиен?

Бойко Борисов: Аз никога не определям на никоя медия кога и какво да пише или да говори за мен, никога, нито хубаво, нито лошо. И винаги съм казвал, когато пишеха най-големите глупости за мен там, и вие двамата подскачахте, защото пишеха, че сте мои и всяка сутрин искахте да демонстрирате, че поне вие не сте мои. А това беше пълна лъжа – и едното, и другото, и третото.

Водеща: Господин Борисов, по време на управлението на ГЕРБ вие консумирахте любовта на тези медии…

================

Бойко Борисов: А, госпожо, а като бях кмет преди това консумирах ли всичките глупости, които пишеха тези медии?

Водеща: Да, сменят се настроенията и интересите.

Бойко Борисов: Нито в единият случай, нито в другия аз съм казал на някой какво да пише и не ме интересува.

======================

Бойко Борисов: Аз съм заявил много твърда позиция по всички теми.

Водеща: Какви са отношенията ви в момента с Делян Пеевски? Анализатори прогнозират затопляне на тези отношения, в контекста на бъдещо управление на ГЕРБ, подкрепяно негласно от Пеевски и ГЕРБ.

Бойко Борисов: Нямам отношения нито с единия, нито с другия и след като сте ме набрали вместо да говорим какво е станало по „Южен поток“, че са подписали банкова гаранция за милиарди, за 7-ми реактор за „Уестингхаус“, че здравната каса е с половин милиард надолу, че събраха държавните пари вчера, за да платят за юни и юли заплатите и след това да оставят държавата в колапс. Извинявайте, това ще ми е последният разговор с вас.

Неосведомен ли е Борисов в тези си твърдения, или е злонамерен, да не би пък да е в комбинация от двете? Каква имам в предвид:

Меродавен е размерът за банкова гаранция по „Южен поток” ако бъде съобщен официално и доказан с документи. Но да се говори за банкова гаранция за милиарди приляга по скоро на приказки на Женския пазар.

Освен това енергийни неустойки се плащат от БЕХ, а не от държавния бюджет – това също трябва да се изговаря ясно.

Що се отнася до задълженията на Здравната каса, забрави ли Бойко Борисов, че от Резерва на НЗОК Симеон Дянков иззе милиард и половина и след това дълго време здравеопазването няма да дойде на себе си.

Що се отнася до събрани държавни пари, това са парите от държавните дружества, които с Постановление от времето на мандата на ГЕРБ се облагат двойно.

Така че ако някой остави държавата в колапс това беше ГЕРБ и вероятно пак ще е ГЕРБ.

Водеща: Като стана въпрос за държавни пари, банката на Цветан Василев…

Бойко Борисов: Казах ви ясно, заради моите избиратели, нямам никакви отношения с тези хора. Ако ме питат още един път ще ви отговоря същото. Питайте ме още веднъж.

===============

Водещ: Има друга тема.

Бойко Борисов: Аз разбрах каква е вашата цел на тази тема. Вас не ви интересува дали ще подадат оставка днес или не, вие искате да…

Водещ: Напротив – опитвам се този въпрос да ви задам вече…

Бойко Борисов: Не, вие не ми задавате този въпрос. Задавате ми това, което са ви казали да ми задавате.

Водещ: Опитвам се да ви попитам отивате ли с искане и с оферта при останалите партии и предложения за конкретна дата за изборите и въобще някакъв план краткосрочен какво става в държавата? Дата на избори, оставка искате ли днес, какво се случва?

Бойко Борисов: Ние повече от 1 милион пъти сме искали оставка и те не си я дават. И в този смисъл аз дори не виждам защо има смисъл от Консултативен съвет. Те не са си подали оставка.

Водещ: Тоест отивате с усещането, че няма смисъл днес. Все пак ще заявите някаква позиция, каква е тя?

Бойко Борисов: Какво като заявим. Тази позиция мога да заявя и при вас. Ние сме за избори, казали сме го много пъти, само че те не са си подали оставката.

Водещ: Днес се твърди, че БСП всъщност ще предложат да има консултации отделно между партиите, без участието на президента, та партиите помежду и поотделно си да се разбират. Бихте ли участвали в такъв кръг от преговори?

Бойко Борисов: Аз не мога да коментирам всеки ден на коя партия какво й е хрумнало. До този момент нито една партия не ми се е обадила или не съм говорил с който и да било по тази тема. Какво искате да коментирам „на кой какво е хрумнало“.

Водещ: Въпросът беше бихте ли участвали в преговори поотделно с партиите, без участието на президента?

Бойко Борисов: Какво бих бил мога да коментирам, когато съм получил покана. Откъде накъде най-голямата партия ще трябва да се съобразявам всеки ден с най-големия от /…/, за да го коментирам.

Водеща: Господин Борисов, хрумна ми да ви питам сега, какво стана с проверка или разследване най-вероятно, че вашето убийство е готвено от Ахмед Доган, нещо, което прозвуча в края на мандата ви миналата година и шокира всички? Какво стана там, има ли развитие по тази тема?

Бойко Борисов: Не мога да кажа дали се разследва, или не. Това са официални материали, които аз съм предоставил. Оттук нататък, пак казвам, не искам да се въртя в една и съща тема, при положение, че вече дори няма значение кой ще спечели изборите след това. Държавата е в колапс и в невъзможност да се оправи. Какво значение има тук вече Ахмед Доган какво е казал преди една година.

В случая не е казал Ахмед Доган, а го каза лично Бойко Борисов в парламента! Как се разви тази история и как бе опроверган Борисов – четете в Хроники по-късно.

Водещ: Това е доста великодушно към днешна дата на фона на старата реплика.

Бойко Борисов: Кое е великодушно?

Водещ: Да подминавате с лекота едно такова твърдение, че сте поръчан физически да бъдете ликвидиран.

Бойко Борисов: Колко пъти го коментирах? Дай да го повторим още веднъж.

Водеща: Очаквате ли българските институции да вземат мерки, така че да се разкрие евентуалният опит за покушение? Това е сериозно, както вие казахте в началото на разговора ни, сериозно е и когато има опит за покушение срещу Пеевски.

Бойко Борисов: Като поканите ДАНС, като поканите МВР може да ги питате по този случай. Аз не /…/.

Водещ: На финала на това включване, ние бихме искали, разбира се, да ви поканим и за по-дълъг разговор в студиото…

Бойко Борисов: Вие може да искате, ама по-нататък, „друг път“, където казало детето. Когато спре да ви интересува поръчковият въпрос: „Какви са ти отношенията с ДСП?“, при положение, че аз дни напред доказвам и ултимативно казвам, че…

Водещ: Кой ни поръча въпроса да Ви питаме какви са Ви взаимоотношенията с Делян Пеевски?

Бойко Борисов: Откъде да знам. Това си е ваша работа, не е моя.

Водеща: Кой ни поръча въпроса, каква е вашата версия за тази поръчка?

Бойко Борисов: Не знам.

Водеща: Щом го казвате, очевидно имате нещо предвид, любопитно ми е.

Водещ: Струва ми се, че просто не ви хареса въпроса.

Бойко Борисов: Не, въпросът ми харесва много и много ясно и точно казах, че нямам никакви отношения, около 10 пъти и вие продължавате да седите на този въпрос. Още един път ме питайте, за да знаете, че сте ме питали. И не съм изнервен на въпроса ви, изнервен съм от това, че в държавата парите изчезнаха, че има много реален шанс да се разклати банковата система и после в тази катастрофа може да си говорим, каквото искаме. Непоправими са нещата.

Водещ: Защо има опасност да се разклати банковата система, според вас?

Бойко Борисов: Когато се арестуват изпълнителни директори на една от големите банки…

Водеща: Не са арестувани. Ако вие имате друга информация, аз нямам информация за арестувани изпълнителни директори.

Бойко Борисов: А кои бяха арестуваните?

Водеща: Привикани на разпит бяха хора от ръководството…

Водеща: Трима души, които…

Водещ: … тези тримата не са от ръководството.

Водеща: Да.

Бойко Борисов: Така беше представено. Може да не съм разбрал, защото пътувах тези дни.

Пътуването е аргумент когато Борисов разбира, че е сбъркал и е изрекъл неистина. Удобно. Всъщност изпълнителен директор на банка КТБ няма арестуван, а са задържани трима души за изпълнители на поръчково убийство, но както стана ясно по-горе, няма убийство, няма и убийци, нито пък има каквито и да било доказателства за тази измислена история.

Водещ: Смятате, че по този начин е възможно да се случи какво точно с банковата система, когато има такъв шум около една от големите банки?

Бойко Борисов: Неслучайно има Закон за банковата система, закон и особено /…/, и пресата, и медиите по тази тема имат забрана да говорят, в закона.

БНБ съобщи, че банковата система е стабилна, а КТБ също е стабилна.

Водещ: Но според Вас има опасност, говорейки се да се случи какво?

Бойко Борисов: Говорейки се, за която и да е банка не е добре за вложители й. И затова мисля, че това е последното, единственото останало стабилно нещо в държавата. Нека да бъдат любезни, да бъдат внимателни поне в тази тема.

Водещ: Благодарим ви.

Коментар на "Хроники". От какво е изнервен Бойко Борисов - от пътуването си в САЩ, където е научил нещо неприятно, или от това, което научава тук, кацайки от Щатите?

Дали изнервянето на Борисов не идва от това, че Реформаторският блок заяви, че няма да приеме Борисов за бъдещ премиер? А други партии, с които да се съюзява, за да управлява не се виждат на хоризонта.

Да не би изнервянето да идва от факта, че при задължително гласуване, Цветанов няма да е в състояние физически да обхване и контролира изборите?

Борисов е имал контакти с Делян Пеевски, това е причината Пеевски и Цветан Василев да се скарат. Като резултат - се разсъхна и пуснатата история с "поръчано" убийство на Пеевски от Цветан Василев, в което бе въвлечена и Прокуратурата!

За Пеевски започна обратното броене, тогава с кого ще работи ГЕРБ?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене