„Оттук нататък - война и реваншизъм до дупка”! заплаши Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ скъса споразумението на политическите партии, подписано вчера на Консултативния съвет за национална сигурност

Бившият премиер, сега депутат Бойко БорисовЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от постигнатото разбирателство вчера по време на Консултативния съвет за национална сигурност и обяви война и реваншизъм на ДПС. Той скъса политическото споразумение, което подписа вчера със Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров. Поводът бе, обсъждането на ветото на президента върху Закона за МВР.


„Това беше - оттук нататък война и реваншизъм до дупка!”

обяви Бойко Борисов в парламента.

До обсъждане на ветото на президента по Закона за МВР се стигна след като Комисията по вътрешна сигурност отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР.

Борисов на трибуната на парламента"Стиснали сме си ръцете и сме си записали приоритетни задачи. И тъй като Станишев каза, че днес и утре го няма, а Местан го няма в четвъртък и петък, в понеделник имаше нещо друго, г-н Миков ще ми припомни какво и се разбрахме за вторник в парламента да обявим 10-15, колко закона, а според мен закона за МВР, който е необезпечен и ще позволи кадрови назначения без конкурс, това, което става не е в тона на политическо съгласие", коментира Борисов.

"Това беше, оттук нататък война и реваншизъм до дупка.

Не им вярвам вече за нищо, аз на комунисти не вярвам. Те го писаха това нещо, аз не съм направил нито едно предложение, включително и която дата кажат", заяви Борисов.

"За какво да водя разговори, за мен те не съществуват, докато не излязат да се извинят публично за това, което направиха днес.

Аз на Мишо Миков му казах: стани и кажи – твоят лидер какво подписва и редактира вчера, и той вика – да, така е", продължи с обясненията Бойко Борисов.

Той обясни и че вчера пръв е осъдил запалването на знамето на БСП пред президентството: "Но никаква толерантност повече!".

Борисов се заканва Попитан какво означава война и реваншизъм, Борисов заяви: „Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен”.

На въпрос дали от тази война могат да се втвърдят, Борисов коментира: „Те не разбраха урока за Сметната палата. Аз и тогава им казах – не правете главния одиторен орган на държавата от две провалени партии. Не го правете”.

Попитан дали променя договорките за изборите и всичко останало, Борисов каза, че вече не им вярва. „Чета вчера това, което Станишев, Местан и Сидеров редактираха. Това не го е писал президентът, те го писаха в неговия кабинет. Аз не съм направил нито едно предложение, включително има казах, която дата кажете, приемам”, каза още Бойко Борисов.

Така крехкият политически мир, възцарил се след след вчерашния КСНС, отиде в историята. Върнатият от президента закон за МВР, беше внесен като първа точка от левицата.

Докато в пленарната зала обмисляха как все пак да отложат точката от дневната програма на парламента, в кулоарите Бойко Борисов вече късаше политическото споразумение, подписано вчера при президента.

По-късно от БСП излязоха с позиция, че ще проведат консултации по закона за МВР, но са твърди, че той ще влезе отново в пленарната зала.да провеждат консултации тепърва след като Комисията по вътрешен ред и сигурност е отхвърлиха ветото е най-меко казано смешно!

Янаки Стоилов изплашен отлага отлагането на гласуване на ветото на президента върху Закона за МВРСоциалистите се уплашиха и парламентът отложи разглеждането отново на Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от Народното събрание на 28 май 2014 г., върнат с Указ № 142 от 9 юни 2014 г. на Президента на Републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България. Предложението беше направено от заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов, като той каза: „Тази точка да бъде отложена на днешното заседание на Народното събрание. Когато стигнем до точката за Наказателния кодекс, ще направим същото предложение”.

Такова падение на депутати не беше се виждало скоро в Народното събрание. По стар навик вече успокоен Борисов излезе в кулоарите на парламента и даде поредното интервю на събралите се репортери:

На БСП, на ДПС и на „Атака” вяра не може да се има. Видяхте, за да ми е чиста съвестта, предложих най-толерантните неща от трибуната на парламента... Не само че ни порязаха, те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера”, допълни още той.

„За съжаление, не виждам Местан Станишев Волен Сидеров. За радост, Мишо Миков е тук. Вчера в присъствието на председателя на Народното събрание четиримата лидери на парламентарно представени партии твърдо, единодушно, без никакви забележки или уговорки се разбрахме за постигане на съгласие за плавен преход. Във втора точка на това, за което сме си стиснали ръцете, сме записали определяне на парламентарни приоритетни задачи. Разбрахме се за вторник в парламента да определим 10-15 закона. Според мен, Законът за МВР, който финансово не е обезпечен, който означава, че ще се назначава без конкурс, е реваншизъм и не е в тона на приетото изречение за плавен преход към политическа стабилност и съгласие. Разбрахме се за изпълнителната власт, кабинетът да не подписва нищо важно. Предлагам Законът за МВР да остане след вторник, когато се договорим или не се договорим. Той е много важен, да бъде гледан тогава”, коментира Борисов пред репортерите. „Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети тази седмица след консултациите кои закони и какво могат да подписват и какво не”, каза още Бойко Борисов.

И какво се оказа, че дневният ред за изпълнителна власт и парламент ще го задава Бойко Борисов – със заплахи, с викове, със закани!? Че то както е тръгнало утре той ще започне да ги бие... И това не е театър, а сурова действителност?!

Кой е Бойко Борисов

да определя дневния ред на парламента еднолично и еднолично да нарежда какво да прави правителството? Никой от депутатите не събра смелост да го попита.

Заместник-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов се сниши и се престраши да каже: „Приемам, че е факт, че са водени такива разговори. В отговор на повдигнатите от вас въпроси разбрахте ли се да вкарвате промени в Наказателния кодекс, които днес депутати от вашата група предложиха? В тези промени от страна на ГЕРБ и ДПС има текстове за странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини. Приканвам – ако се претендира да се обсъждат въпроси, които имат значение днес, това да бъде направено, но след като беше прието разглеждане на тези промени, да се оттеглят всякакви претенции”.

Бойко Борисов му репликира, като заяви: „Резонно е това, което казвате. След като е важно за вас, аз съм човек ,който може да застане на другата страна и да прецени кое е важно и кое не. Тъй като вчера съм си стиснал ръката със Сидеров, Местан и Станишев, за да стигнем нормално до избори, бих призовал нашите депутати от ГЕРБ да оттеглят тази точка, във вторник да приемем дневния ред. Склонни сме да го направим, защото това е важно за толерантността в тази зала”.

За него била важна толерантността – война и реваншизъм ли е толерантността, или да скъсаш демонстративно подписано от всички политически сили Споразумение при президента?!

Лютви Местан, лидер на ДПСЕдинствен лидерът на ДПС Лютви Местан реагира веднага и се противопостави на Борисов и скандала, но в границите на етиката и по-доброто възпитание:

„Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война.

„И българският народ, избирателите, да си направят много добре анализа, да помислят дали ще подкрепят войната и реваншизма като стил на политиката в България. С нищо не сме дали повод за подобен език и затова заявявам отговорно пред вас, че някой търси повод, че не се чувства добре в диалогична среда, че има вътрешно желание, манталитета е по-силен – манталитетът на монолога, на първо лице, единствено число, на аз формата на управление”, допълни Местан.

Във връзка с това, че засега бе отменено гледането на Закона за МВР, Местан заяви, че при разумни аргументи, разговори, се стига до правилните решения.

„Но тези експлозии на отречени модели на управление, манталитет, не са най-доброто, което може да очаква България. Затова вчера казах – ние трябва да четем уроците и ако в българското общество има разбираеми реакции срещу едни или други коалиции, то нека бъдем наясно – авторитарните рефлекси, които се събуждат, също не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро. Какво означава война и реваншизъм, питам? Плашим ли се вече. Война, как може езикът на политиката да бъде война, реваншизъм”, попита Лютви Местан.

Да сте чули някога бивш премиер да вика и заплашва в парламента колегите си? Изключая диктаторите – досега не съм чула подобно нещо да се е случило в нито една държава.

Лидерът на ДПс Местан реагира веднага на заплахите за война и ревоншизъмАко някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която бих могъл да участвам. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Войната и реваншизмът не са стила на политиката, в която ДПС ще има участие”, допълни Местан. - Оттук нататък, ако някой търси поводи да обявява война и реваншизъм, това вече е негов проблем. Нас в такава война ни няма”, коментира Местан.

„Нас ни има само в съгласието и диалога в името на публичния интерес”, каза още лидерът на ДПС Лютви Местан без да бъде особено впечатлен от истеричните закани на колегата си депутат.

Търпението на лидера на ГЕРБ и бивш премиер е изчерпано – абстиненцията да дойде отново на власт е на границата на нормалните емоционални реакции.

Избори ще има, това е неизбежно след като лидерът на партията, носител на мандата за съставяне на правителство си изми ръцете с формирания от него кабинет "Орешарски". Сергей Станишев ловко прехвърли вината за лошия резултат от евроизборите върху правителството, въпреки че на този вот се явяваха партии, а не правителства!

Без задължително гласуване ГЕРБ ще си уреди печалба, но дали ще е с мнозинство в парламента – това е несигурно и неясно все още.

Поставен пред необходимостта да състави кабинет, Борисов ще се сблъска със стария феномен, че никой не иска да си партнира с неговата политическа сила. Тогава? Отново избори ли, или... избори?

До датата на вота харизмата на Борисов избледнява и това е необратим процес. Какво обещава той: увеличен ток с 40 на сто, шистов газ и отравяне на земя и вода, въвеждане на ГМО, замразени пенсии и увеличаване на годините за пенсиониране, нови стотици хиляди безработни, невъзможен достъп до здравеопазване...

Духовно ни унищожиха, сега остава физическото елиминиране на собствената ни земя, необходима за територия на нечии геостратегически интереси.

Струва си човек да се замисли.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене