На Ива Николова с любов и благодарност

Водещата на „Гореща точка” повтори сценария „на прощаване” със зрителската аудитория досущ като Росен Петров?!

Николай БарековАко чуете, че някой е облякъл бяла риза и съобщава драматично на майка си как три пъти е щял да загине, ако чуете видите някой как вдига от лежанка щангата пред твкамерите, ако чуете някой как се прощава със зрителите като например Росен Петров - то не сменяйте канала! Ще бъде забавно! И галошът оставя следи казваше баба ми.

Благодаря на Ива Николова, че напусна тв7 и си отиде при Николай Бареков! Благодаря й от сърце, и лично! Месеци наред тя водеше тази рубрика, докато синът й заработваше насъщния при Николай Бареков като PR.

Ива Николова в Така докато новият й сайбия, лидер на „България без цензура” обясняваше живота на колегите си в bTV и сипеше огън и жупел срещу Цветан Василев и тв7 от която щял да си поиска милионите, а самата медия да бъде обявена в несъстоятелност – Ива Николова насълзи очи и се прости със зрителите!

Сайтът „Гласове” публикува тест във връзка с напускането на Ива Николова и коментар към него:

Популярната журналистка стана водеща на "Гореща точка", след като създателят на сутрешното предаване и тв водещ Николай Бареков пое задълженията на изпълнителен директор на TV7, а после и лидер на „България без цензура“.

ГЛАСОВЕ припомни, че това не е първата оставка от медията. Преди месец я напусна шефът на новините и актуалните предавания Миляна Велева.

Тук е необходимо да уточня, че Миляна Велева бе с квалификация от спортната редакция на БНТ и сестра на вицепремиера Зинаида Златанова. Що се отнася до новините и актуалните предавания в тв7, Велева не винаги успяваше да бъде професионалист и предаванията си вървяха въпреки нейното ръководство – на равнище и благодарение на журналистите.

TV7 реагира на напускането на Ива Николова с официална позиция:

Във връзка с изявеното желание на Ива Николова за прекратяване на трудовите й взаимоотношения с TV7, бихме искали да подчертаем, че както колегите й, така и ръководството на телевизията се дистанцират от начина на заявяването му.

Със съобщаването на решението си в ефир, г-жа Николова наруши професионалните и етични норми на поведение. Аргументирайки се с нежеланието на политици да гостуват в нейната рубрика, тя постави своя професионализъм под въпрос. Наред с това остави и впечатлението, че е водена от други интереси, различни от обществените.

Именно заради това, TV7 се дистанцира и изразява своята негативна позиция, като заявява, че в името на истината и гражданските интереси, ще продължи да работи, въпреки създалата се ситуация.

Факт е, че Бойко Борисов не се вясваше в тази телевизия, но това бе защото той имаше осигурен медиен комфорт в Нова телевизия, а и обича да се прави на интересен.

Местан не се появи в тв7, от което загуби само и единствено той, тъй като негови заместници имаха възможност винаги да гостуват в предавания и да изразяват позиция с актуални коментари.

Радан Кънев и Меглена Кунева останаха извън политическия живот в изборите, тъй, че тяхното отсъствие от публицистични предавания не бе кой знае каква загуба за зрителите. В същото време те присъстваха в новините и то без каквато и да било манипулация.

Така стигаме до Николай Бареков, който "отказвал" да се появява в тв7...

Бареков къса в. По-вярното е, че не са го искали много-много напоследък. Бареков премина през ветропоказателя на своите политически контакти и предпочитания. Едни ден възхваляваше БСП, друг ден се обявяваше против ДПС, но най-дълго той служи в тв7 на Бойко Борисов. Ще припомня и предаването, в което Бареков си позволи да скъса вестник „Труд” в ефир, в защита на ГЕРБ и политиката, която водеха те в рамките на своя мандат.

Факт е, и друго, създадено бе впечатление, че тв7 и news7 са телевизии под влиянието на Делян Пеевски, ДПС и ГЕРБ.

Голяма заслуга за това без спор има Бареков от периода си на поддръжник на ГЕРБ и Пеевски.

От това впечатление в зрителската аудитория се настани една неприязън, която трудно си отива сега.

Къде беше Бареков когато хора се самозапалваха горяха като живи факли, избрали този мъчителен начин да напуснат живота от отчаяние?

Не си спомням.

Но затова пък зрителите си спомнят как той обикаляше страната с юристи, говореше и хората и правеше имидж на гърба на екипа на тв7. Град след град, тв7 работеше за известността и популярността на Бареков, който добре отиграно изслушваше хората и обещаваше негови юристи да им помогнат?!

Негови юристи – напазарувал ли си бе тези юристи?

Никой никога няма да успее да изчисли колко са похарчени от Бареков за предизборна кампания, тъй като времето за подобни мероприятия е много скъпо, а Бареков имаше цяла телевизия, барабар с предаванията й на свое разположение! Всекидневно.

Ще тръгна ли някой да си направи труда да изчисли колко от пътуванията на България без цензура” са предавани на живо и да ги съпостави с тарифата за предизборна агитация? Едва ли...

В политическия живот на страната ни няма подобен прецедент, да се предава на живо и снима всяка крачка на даден политик във флирта му с хората от различни градове!

Но да се върна към Ива Николова и нейното напускане от тв7, ето какво казва тя в интервю за своето прощаване със зрителите:

- Ива, какво се случи в този ефир на 30-и юни сутринта? Каква беше тази твоя оставка? Какво предизвика гнева ти?

- Мисля как да се изразя деликатно. Високият професионализъм. Да, присъстваха в предаването едни хора. После, Стоян Денчев – не го набраха. Други… Не искам да набеждавам никого с нищо. Разбери ме правилно. Това не е от днес, то е от месеци. Това съм го търпяла неведнъж, сега ми е преляла чашата.

-За какво говорим? От информацията, която изтече, останах с впечатлението, че ти си възроптала срещу това, че гостите ти не идват в студиото.

-  Основното, основното е, че в такава ситуация аз не мога, аз съм безполезна.

- Как така?

- Не иска да идва Бойко Борисов, не иска да идва Лютви Местан. Не иска да идва Меглена Кунева, Радан Кънев. Николай Бареков. Аз кого да поканя? Сульо Пульо? Сульо Пулев – няма лошо, той е симпатичен човек. Ама нищо не решава! А тия хора, дето ги казах преди малко, ги решават!

- Ти с какво си обясняваш тези реакции? С „несъстоятелността“ на телевизията, за което ще те питам след малко?

- С кое?

- С така наречената „несъстоятелност“ на ТВ7. Че телевизията фалира. С банковата истерия през последната седмица.

- За тая несъстоятелност чух. Не съм си отворила компютъра досега. Ако е имало някаква несъстоятелност, не е била финансова – някаква друга е била.

- Нека си продължим мисълта. Политици не идват в „Гореща точка“. Важни за държавата хора не искат да идват в твоето предаване. Николай Бареков?

- Очевидно телевизията се е държала някак си така с тях… Така, че ги унижава. Не може да унижаваш хората. Просто, твоето възпитание изисква всички хора да бъдат поканени равностойно и ти да се държиш равностойно с тях. Но въпросът е, че те идват на място, където няма да ги унижават.

-Ти ме удивляваш! В тази сериозна телевизия царят някакви взаимоотношения, които нито са професионални, нито са етични. Това ли е?

- Ами, какво се получи сега? Те излязоха с някаква позиция, че аз съм крайна непрофесионалистка. Че съм казала на зрителите, че за мен е било чест да бъда с тях, но си отивам. Това било много непрофесионално.

- Това кой ти го каза?

- Прочетоха ми го по телефона. От името на ръководство.

- Така ли?

- Да. Което не им прави чест. Аз няма да се изплюя в чешмата, от която съм пила вода.  Но хора, които тепърва търсят пътя си, нямат право да търсят оценки на такива, които отдавна са го намерили.

- Ти имаш ли планове за работа сега? То си е важно нещо.

- Нямам никакви планове. Аз не напускам, за да ида от едно място на друго. Аз съм преводач – превела съм изключително стойностна литература. Пиша. Поезия, книги.

Нашият предишен премиер наричаше това „матриял“. Това е моят „матриял, употребявам го.

"Политическите лидери трябваше да бъдат тук, но те не искат. В такава ситуация аз няма как да работя. За мен беше чест да работя с екипа си", обясни Николова след напускането си.

А защо дори за миг тя не потърси вината за липсата на тези събеседници у себе си? В своята „харизма” на водещ публицистично предаване?

Около Ива Николова има и други факти:

  • Тя сама си избираше гостите и сама преценяваше какво да ги пита;
  • Няма как телевизията да се е държала „някак си с тях”, няма как да ги е унижавала, най малкото защото политиците са последните, на които журналистите трябва да създават комфорт и да ги оставят да си бръщолевят и вършат каквото им душа иска. Една телевизия има отношения с дадени политици, когато тези политици се появят в предаванията й, а не когато някой набеден за политик се прави на обиден...
  • Николова бе „обвързана” семейно чрез работата на сина си с Бареков – тогава за какво иде реч? За поредния нескопосан сценарий на пловдивчанина да удари медията, която го направи известен в политиката?

Как да упражняваме паметта си, за да се научим да забравяме? Да забравим, че политиците, които били обидени от тв7 я загърбиха след като Бареков направи каквото можа?

Пегасът не трябва да е подкован бе казал Станислав Лец. Особено от току що проходили пишман политици – ще прибавя аз.

Как да не й благодари човек на Николова, затова, че най-после й видяхме гърба.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене