Евродепутатът Николай Бареков изпрати в тв7 въоръжени охранители със синдика!

Цялата журналистическа гилдия, с малки изключения си затвори очите и запуши ушите за скандалното мутренско нахлуване!

Бареков тръгна силом да си присвоява телевизияНовините в bTV, ръководени от Венелин Петков измиха лицето на журналистическата гилдия. Само две телевизии – тв7 и bTV съобщиха за мутренското нахлуване в нощните часове на 3 срещу 4 юли в сградата на тв7.

„Синдик с въоръжена охрана влезе в офисите на тв7 и news7 – съобщи в централната си новинарска емисия bTV. – Акцията е вследствие от претенции на компанията „Ноу фрейм България”, която поиска от Софийски градски съд да обяви телевизиите в несъстоятелност заради просрочени дългове в големи размери".

Анатолий Стайков разказва за мутрите и заплахитеСпоред кадрите на тв7, предоставени на bTV, временният синдик е бил придружаван от въоръжени охранители на частна фирма. Неправомерно в сградата, редом с така наречените охранители са проникнали и членовете на Контролния съвет на Барековата България без цензура /ББЦ/, Христо Цирков и Десислава Балабанова. В изявление по-късно Николай Бареков отрече тази информация. Междувременно директорът на новинарският отдел на тв7, Анатолий Стайков заяви, че охранителите са се държали агресивно и противоречие на обезпечителната заповед на съда. Те не са се съобразили с адвокатите на компанията да напуснат незабавно сградата, пред входа на телевизията дори се стигнало до сблъсък.

„Аз съм бил в Афганистан, в Ирак, Сирия, още никой не ми беше казал: „Знам те къде живееш, ще те намеря! Ще ви разстрелям”, което чух, демонстративно един нож бе показан на нашия оператор...”

Бареков е изпратил до някои журналисти SMS-и с различно съдържание: да вдигнат революция срещу некадърното ръководство, или "в понеделник идвам и ще ви измета всичките".

Страхът от Бареков попречи на някои журналисти да дадат за илюстрация получените SMS-и, но те ги цитираха пред "Хроники".

Нахлуването в една телевизия от хора на евродепутата Бареков

Един от така наречените охранители на синдика, със запасан пистолетВ полунощ на 3 срещу четвърти юли татуирани и въоръжени гардове направиха опит да влязат в офисите и студията на TV7 и NEWS7. Щурмът е част от действията на временния синдик, назначен по искане на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, но е в нарушение на закона, твърдят от TV7. Причината - синдикът може да използва охрана само след изрично разпореждане на съда, каквото няма.

Обезпечителната заповед с дата на издаване - 3 юли 2014 г. указва на временния синдик - "да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника и да изготви доклад в тази посока, за което да уведоми съда".

Охранител, останал в сградата на телевизията?!Преценка и изготвяне на Доклад, с който да бъде уведомен съдът – това ли видяха Бареков и господарите му с нахлуването на въоръжени, татуирани мъже, които са заплашвали журналистите на тв7?

Или преценка и изготвяне на Доклад за пред съда включват заплахи ”Знам те къде живееш, ще те намеря, ще ви разстрелям!”?

Проверка на TV7 показала, че адвокат Панайот Велков е станал синдик съвсем скоро - в средата на май, след като е работил като юрисконсулт в транспортна фирма в Несебър.

Велков е пристига в сградата на тв7 с вече сключен договор с охранителна фирма, което е в нарушение на указанията на съда – коментираха юристи. Велков е бил придружаван по неясни причини и от политически лица - представители на политическа партия "България без цензура", които нямат никакво отношение към работата на синдика.

Синдикът Панайот Велев, който имал национална компетентностСлед като са си тръгнали, двама от татуираните гардове останали в телевизията. Един в нюзрума и един въоръжен с пистолет пред сградата, съобщиха за „Хроники” работещи в тв7.

В началото на седмицата Бареков заяви че ще получи достъп до ТВ7, за да получи милионите, които според него телевизията му дължи. Не знам каква е представата на новоизлюпения евродепутат за уреждане на евентуални дългове, но тв7 е телевизия, а не банка с гишета за разплащане на всеки, който предяви претенции.

Освен това, дълг се доказва, а не се получава чрез нахлуване на въоръжени охранители и партийни членове в сградата на една телевизия.

ТВ7 също поиска съдебна процедура за защита от недействителни претенции на кредитори, което няма как да се превърне в повод за нахлуване и заплахи от въоръжени мъже.

Потърпевшите за нахлуването

Миг преди нахлуванетоTV7 и NEWS7 станаха мишена на безпрецедентна атака. В полунощ татуирани и въоръжени гардове направиха опит да влязат в офисите и студията на двата телевизионни канала.

Щурмът се оказва част от действията на временния синдик, назначен по искане на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, но е в нарушение на закона. Причината - синдикът може да използва охрана само след изрично разпореждане на съда, каквото в този случай няма.

Началото на бруталната атака започна около полунощ.

Гардове на частна охранителна фирма направиха опит да влязат на абордаж в помещенията на ТV7. Атаката им, чиято цел така и не стана ясна, беше продължение на случилото се по-рано през деня, когато десетина татуирани гарда нахлуха в сградата на ТV7. Охранителите пристигнаха заедно с временен синдик  - адвокат Панайот Велков.

Това действие беше продължение на рейдърската кампания от страна на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, която от броени дни е собственост на Николай Бареков и неговото искане пред съда за обявяване на дружествата ТV7 и BBT в несъстоятелност.

След сигнал, че на етажа има лице, което не е от екипа ни и няма право да бъде там, дойде полицейски екип. Самият служител не отговори какво го води в нюзрума на национална медия посред нощ. Минути след това пред сградата паркираха джипове и лимузини с нови сили на фирмата. Половин  час след полунощ опитите им да влязат продължиха. Наш екип излезе, за да попита каква е причината за среднощния щурм. На мястото имаше патрул на Шесто районно управление, което се намира на стотина метра от сградата на телевизията.

Двама от гардовете не позволиха на оператора ни Роман Василев да снима, използвайки сила и притискайки го към вратата.

Класическите мутренски реплики "Знам къде живееш" и "Ще те намеря" съпътстваха разговора къде може да се снима и дали тротоарът пред ТV7 е обществено място.

Патрулът на полицията си тръгна без да вземе никакво отношение, въпреки че на два пъти беше предупреден, че проблем има.

Най-тъмно е преди да изгрее зората!

Ръководството на ТВ 7 ЕАД и ББТ ЕАД се обърна към колеги, партньори и приятели

Уважаеми колеги, партньори и приятели,

Вчера, 3.07.2014 г., в късния следобед, като резултат от  поисканато от „Ноу фрейм медия  България“ ЕАД производство по несъстоятелност, бе назначен временен синдик на ТВ7 ЕАД. Той е бургаският адвокат Панайот Велков.

Правомощията на временния синдик се изчерпват до набюдаване на дейността на дружеството и преценка дали са необходими мерки за съхраняване имуществото на телевизията. Временният синдик е длъжен да работи под контрола на съда и да спазва съдебните указания. Неговите действия се обжалват пред съда. Временният синдик няма право да сключва договори от името на телевизията, както и няма работодателска власт.

Временният синдик Велков декларира, че няма да възпрепятства нормалния производствен процес на телевизията. Това го задължава и законът. Действията му дотук не показват, че спазването на закона му е приоритет. В разрез с разпоредбите на съда, да наблюдава дейността на дружеството, да изготви доклад за необходимостта от охрана на имуществото на телевизията  и да го представи пред съда, той побърза да сключи  договор с охранителната фирма „Делта гард“.

Временният синдик Велков, заедно с охранителите и в компанията на партийни функционери от „България без цензура“, начело с Цирков от контролния съвет на партия нахлу в  помещенията на ТВ7 ЕАД. Без съдебна санкция разположи охранители в помещения на ББТ ЕАД, за която няма издадена обезпечителна заповед.

Независимо от агресивните и арогантни действия на временния синдик, очевидно целящи сплашване и нарушаването на нормалния работен ритъм на телевизиите, ви призовавам: Кураж, колеги! Нека продължим да работим професионално!

Трябва да удържим на натиска! Това не е лесно, но е необходимо.

Не забравяйте – най-тъмно е преди да изгрее зората!

Реакциите след бруталното нахлуване на охранители в двете медии не закъсняха.

Снежана Тодорова - председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ) заяви:

Снежана Тодорова - председател на СБЖ"Позицията на СБЖ не може друга освен израз на недоумение как е възможно в 21 век да се случва безумие, да се появят въоръжени лица и да нарушат възможността на журналистите да работят. Възмущение, гняв и протест. Аз лично мисля, че това е много драстично нарушение на правата и свободите."

Колегите от гилдията също реагираха.

Силвия Великова, от БНР"Това беше брутално! Да влезеш в една телевизия с охранители, след като има съдебна процедура, която върви по някакъв свой дневен ред и да нахлуеш и да показваш мускули, това може да означава само едно- абсолютна бруталност, недопустимост (...) Аз веднага се се сетих за това как "Атака влизаше във вестници, телевизии и вдигаше скандали, но при вас беше драстично, защото вие сте в процедура и нещата могат да се решат съвсем цивилизовано", заяви Силвия Великова от БНР.

Стояна Георгиева, един от собствениците на сайта Медиапул и управител на изданието

"Каквито и да са основанията за тези действия, предприети от "Ноу фрейм медия" на Николай Бареков - стила и начина, по който е направено всичко - изключително напомня събития и похвати от мутренските времена. Да се нахлуе в телевизия през нощта с татуирани охранители и да се отправят заплахи към служители, които, на практика, нямат отношение към административното ръководство на телевизията и нейния мениджмънт действително е недопустимо", коментира Стояна Георгиева от Mediapool. Журналистката заяви още, че сега е време и политическите сили да излязат с позиция по скандала.

Журналистите и служителите на TV7 с обръщение до СЕМ и СБЖ

До

Снежана Тодорова

и.д. председател на управителния съвет

на съюза на българските журналисти

До Доц. Георги Лозанов

председател на Съвета за електронни медии


Уважаема госпожо Тодорова,

Уважаеми доцент Лозанов,

Колеги,

От името на журналистите и служителите на TV7 бихме искали да се обърнем към Вас, като представители на уважавани институции, които застават зад истината и свободата на изразяване на мнение в нашата държава.

Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх. На 3 юли в 17.10ч. в офисите на ТV7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на активната кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков.

В разрез с указанието на Софийски градски съд заедно със синдика в сградата нахлуха и охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия. В студиата и офисите влязоха и лица, принадлежащи към ПП „България без цензура“. Те не се съобразиха с искането на адвокатите на ТV 7 да напуснат незабавно офисите.

След полунощ на 3.07.2014 г. опитите на гардовете да щурмуват сградата продължиха. Станахме свидетели как безименни въоръжени лица бяха допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата „ще ви разстреляме“ един от гардовете показа до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона.

С неправомерните си действия охранителите и служителите на „България без цензура“ застрашиха не само журналистите в телевизията, но и показаха, че силата и безпардонното поведение печелят в битката с истината.

С настоящето писмо изказваме своето възмущение и апелираме към Вас за съдействие и предприемане на мерки да защитим правото си да работим без страх в името на нашите зрители.

Ценност като свободата на словото е присъща на демократичните държави. Надяваме се България да е част от тях.

С уважение, Журналистите и служителите на TV7

Писмото е било изпратено до Европейската комисия, до председателя на Европарламента и лидерите на най-големите партии на Стария континент.

Вътрешният министър и вицепремиер, Цветлин ЙовчевВътрешният министър Цветлин Йовчев коментира днес на 5 юли нахлуването на частни охранители в сградата на TV7 в четвъртък /3 срещу 4 юли/ вечерта. Той гарантира, че ще бъдат взети всички мерки, ако се установи, че законът е нарушен.

"Трябва да се водим от върховенството на закона, от принципите, процедурите, правилата, които са въведени. Ако считате, че се е случило нещо, което не е редно, моля ви по съответния начин да сезирате органите на министерството, аз ви гарантирам, че ще бъдат взети абсолютно всички мерки. Ангажирам се с това, всичко, което е необходимо, ще бъде направено, за да бъде спазен закона", коментира Йовчев.

Всичко казано дотук е много хубаво, но както стана ясно „На мястото е имало патрул на Шесто районно управление, което се намира на стотина метра от сградата на телевизията.

Изясни се също така, че двама от гардовете не са позволили на оператора на тв7 Роман Василев да снима, използвайки сила и притискайки го към вратата.

Класическите мутренски реплики "Знам къде живееш" и "Ще те намеря" съпътстваха разговора къде може да се снима и дали тротоарът пред ТV7 е обществено място.

Патрулът на полицията си е тръгнал без да вземе никакво отношение, въпреки че на два пъти е бил предупреден, че проблем има.

Къде тогава тогава вижда „върховенството на закона вътрешният министър Йовчев?

За какво са отишли патрулите на полицията в тв7, след като са наблюдавали как някакви въоръжени мъже, чието място очевидно не е в тази телевизия, заплашват хората на собственото им място на работа?

Това ли е призванието на органите на реда? Да са зрители, наблюдатели на заплахи, нахлуване в чужда собственост посред нощ?

Под заглавие „Бареков прати мутри да завземат ТВ7, после ги заклейми” и подзаглавие „Въоръжени гардове влезли в нюзрума със заплахи "ще ви разстреляме"” сайтът Медиапул написа:

Бъдещият евродепутат Николай Бареков в студиото на тв7„Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се опитва да превземе със сила ТВ7, обявиха от бившата телевизия на евродепутата в тревожно съобщение, разпратено късно вечерта в четвъртък... Нито един служител от офисите на партията не участва в новото ръководство на телевизията, което се представлява от синдик. Синдикът е вътре, защото компанията "Ноу фрейм медия България” ЕАД заведе иск заедно с още няколко компании, на които телевизията дължи многомилионни суми от години. Единствената връзка с Николай Бареков е, че "Ноу фрейм медия България” ЕАД реализира за ТВ7 неговото предаване "България без цензура” за сезон октомври 2013", казват още от ББЦ.

Самият Бареков заявява, цитиран от пресцентъра си: "С днешна дата сумите, които телевизията дължи на тази компания, са около 5 милиона лева. За жалост вместо да плати, г-жа Тошева и ТВ7 станаха страна в политическия процес и сипят гнусни атаки срещу мен и самата партия”.

"Надявам се синдикът да спре финансовите машинации и подмяната на договори, за които знам, че са извършвани през последните седмици в деловодството и в кабинета на изпълнителния директор на телевизията”, допълва Бареков.

Синдикът, Панайот Велков, който едва тази година е издържал изпита заяви: „Моята компетентност е национална”.

По думите на Велков той не е срещнал съдействие при изпълнение на служебните си ангажименти и това наложило да се обърне към частна охранителна фирма, която остана в сградата много след неговото излизане.

Как така синдикът е установил, че не му се оказва съдействие, за да се обърне към частна охранителна фирма, след като той е пристигнал в тв7 с подписан договор с охранителите?! Същата частна фирма останала дълго след неговото излизане...

Доброто време върна прекъснати приятелстваИ децата знаят кой има връзки в съда, а сега към тази информация се прибавя и факта, че медия до Делян Пеевски защитава акцията на Николай Бареков.

Защо пък Пеевски да не си върне телевизията, а ДПС да се сдобие с електронна медия в навечерието на предсрочните парламентарни избори?

25 години се твърди, че след тоталитаризма градим демокрация. В горния случай важи правилото: Всичко, което започва с кич завършва с кръв.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене