Ех Диляна, ех, Гайтанджиева – писаното остава!

В края на миналата седмица така наречената репортерка и любима разследваща журналистка на Николай Бареков излезе със смело обръщение към бившите си колеги от тв7

Диляна Гайтанджиева„Колеги от Тв7, кого защитавате... едни страхливци! Защо допускате да ви използват?... Всеки прави своя избор, аз направих своя, защото не съм участвала и никога няма да участвам в този "пазар на журналисти". Това написа в личния си профил във "Фейсбук" журналистката Диляна Гайтанджиева и дописката тутакси бе препечатана услужливо в агенция ПИК...

"Колеги от Tв7, кого защитавате - за каква свобода говорите? Човекът, който се крие в Австрия или професионалисти, които нямат смелостта да застанат с лицата си и се крият за някакво въображаемо ръководство на Tв7. Аз излизам и казвам позицията си, направете го и вие, но с имената и лицата си, освен ако не сте част от "пазара", призова Гайтанджиева бившите си колеги от телевизията във връзка с последните събития около медията.

"Познавам много от вас и мога да нарека всички ви приятели и професионалисти - защо допускате да ви използват, за пореден път едни страхливци!", пише журналистката.

"Благодаря на всички за подкрепата! За мен значи много. Имаше много опити филмът "Пазар на терористи" да бъде убит, но той беше излъчен въпреки опитите за цензура, в 23 ч. малко преди порното по TV1000 и някъде между рекламите за кремове за крака и обезкосмяване", коментира Гайтанджиева по повод филма си за войната в Сирия и Ирак "Пазар за терористи".

По всичко личи, че Диляна Гайтанджиева има частична амнезия, тъй като е предлагала въпросния филм в други телевизии, но навсякъде е била отрязана и лошата тв7, в която работят според Гайтанджиева страхливци и има цензура пусна въпросния филм!

Напуснах и България и от този момент нататък, както и за в бъдеще ще се занимавам само с международни теми от горещите точки по света. Предпочитам да отразявам войните по света, отколкото "свободата" в България", пише журналистката.

Не знам как и кога Гайтанджиева е напуснала България, но помня един скандален случай с нейната смела журналистика, който сега ще припомня:

Скандалният случай излезе в сайта „Хроники” под заглавие „Читалищното театро на журналистически „разследвания” на тв7”, на което посочих като автор не друг, а Сашо Диков.

По това време вътрешният министър Цветан Цветанов хвалеше и даваше за пример Гайтанджиева на другите колеги.

Минаха няколко месеца научихме „тайната” на тази разследваща журналистика – от Канал 3, където водещият на предаването "5 за 4" Сашо Диков разкри потайности, за които едва ли някой бе подозирал...

Това е една история, за която повечето медии замълчаха, а вездесъщият СЕМ и неговият шеф Георги Лозанов не обелиха дума, като че ли са дали обет за мълчание.

Тогава Сашо Диков представи като ответна страна в цялата тази единствена по рода си в българската журналистика афера. Кой се отзова – си вижда и чува в самото предаване, което Сашо Диков сполучливо нарече читалищно театро:

Темата беше за палежите на коли, които бяха зачестили...

Говорителят на Българска легия „Антимафия”, Петър Якимов обясни в студиото на Диков, как участвал в предаването за палежите на коли, но като видял излъчения материал, изпратил писмо до Диляна Гайтанджиева с искане за извинение, уведомил тв7, като разказал цялата история около това „разследване” и изпратил нотариална покана със същия текст – ни вопъл, ни стон!

Никой от телевизията не се обадил да изясни проблема, да му се извини, не му връщат отговор, не вдигат телефоните си...

Тогава Якимов завежда иск в съда с настояване да получи извинение и пише на Сашо Диков, като представя целия случай.

В телефонен разговор на Сашо Диков с Диляна Гайтанджиева, „разследващата” журналистка бе категорична:

Гайтанджиева поучава Сашо ДиковКакто тези хора, които притежават материали с мои разследвания, въпросът, който искам от тези хора...

Няма да дойда, за да оправдая парите, които някой е взел, за да оправдае поръчка да говори срещу мене, не мисля че съм длъжна да го правя...

Второ – аз никога няма да падна на нивото да издавам източниците си на информация, никога! И винаги, когато преценя за някого, че има опасност да бъде злепоставен, не правя така...Това, че някой иска да си изкарва пари, за да прави поръчка срещу журналисти – това не е моя работа...

„...Ако някой дойде при мен с материал за тебе, Сашо, първото нещо, което бих го попитала е защо тези хора го правят” – обясни „философията си”  Диляна Гайтанджиева.

„Материалите са ужасяващо, ужасяващо...” – опита се да обясни колегата Диков потресното впечатление от гледаните „разследвания” на Гайтанджиева, на което отговорът бе:

Гайтанджиева с Бареков

„... А-а-а-а, Сашо, стига, стига, стига! Не-е-е.Такива поръчки и глупости не ми се слушат!

Това, че някой иска да си изкара пари, за да прави поръчка срещу журналисти няма да стане – не, аз в този ... не участвам, моята работа не е тази...Затварям телефона, лека...”

В студиото на „5 за 4”, предаване, което Диков водеше тогава в Канал 3 бяха дошли Петър Якимов и Григор Здравков, за да изяснят как „разследва Гайтанджиева.

Григор Здравков, изпълнил гласово ролята на представител на подземния свят в сниманото от Гайтанджиева разясни, че е близък, много близък неин  и обясни, че тя живяла в апартамента на доведения му брат цели осем години, като там се водела на адресна регистрация.

„Аз тая роля я играя от 2001 година, откакто я познавам Диляна. Публична тайна е, че сме много близки приятели. От 5 януари аз навивам Диляна да му се обади и да му се извини на Петър Якимов.

Аз навих Петър да участва, уговарях го, ще ти бъде заличен гласът. Диляна ми се обади, молеше ме да намеря някой – „трябва ми подпалвач!”

Казах й: „Диляна, нямаме подпалвач, ще помоля Петър – ще направиме възстановка...”

Защо го правите, бе въпросът на Сашо Диков към Здравков и Якимов. Диков ги попита защо разкриват тайните на журналистката.

Сашо Диков„Защото тя отказа да се извини и защото забърка България в международен скандал на 15 декември – поясни Здравков - Това е малко известно – българската служба за борба с организираната престъпност се оказа в много неловко положение спрямо сръбските си колеги...”.

Григор Здравков, бивш митничар, шеф на легия „Антимафия”: „За съжаление, ако не се извини – ще заведа дело.... Направил съм го абсолютно съзнателно... Предупредил съм я още в края на декември...”

Якимов е бил използван в "разследването" на Гайтанджиева за натуршчик, или по друг начин казано – използван за възстановка, като седи в гръб, а върху образа му друг глас разказва как се палят коли... Това е „разследването” на Диляна Гайтанджиева, за което Якимов иска извинение, защото негови приятели го познали, а други хора приели, че той е подпалвачът на коли...

Гласът на Диляна Гайтанджиева съобщава върху кадрите с гърба на Якимов: „Този мъж е участвал в серия умишлени палежи срещу наркодилъри, дължници, лихвари и автокрадци, затова решава да се срещне с нас, но да запазим анонимността му".

Гайтанджиева говори за „подпалвача” като за реално лице, а не като човек, съгласил се да стои в гръб докато трае разказа на журналистката.

И двамата са наясно, че става дума за възстановка!

Здравков пояснява: „Момчетата от СДВР се обадиха на Диляна и поискаха суровия материал, но тя отказа, защото ако го беше дала, Петър щеше да я съди и за клевета.

След такива безапелационни твърдения, мнозинството твзрители вярва на „документалния” материал на Гайтанджиева...

Гласът е на Здравков, и се чува обяснение как след изборите някакъв мъж предлага да се направят пакости на държавата!

Следва Николай Бареков, който съобщава в своя сутрешна „Гореща точка”, че Диляна Гайтанджиева ще изясни кой и защо стои зад палежите на коли в София, след което следвал коментар.

„Вижте това екслузивно разследване” препоръчва Бареков.

А ето и гласът на Гайтанджиева:

„Палеж на автомобил в София„Разследване на тв 7 потърси представител на криминалния свят за това кой пали държавата. Срещнахме се с представител на групировките, които контролират подземния свят в София.

Мъжки глас на забавени обороти съобщава, че „поръчителят е един, достатъчно известен бизнесмен от тъмното.

„...За първи път работи професионално от страната на т. нар, бившите групировки.

... Минимум от две до три групи от по трима човека, които взаимно не се познават...”

Гласът на „боса” отново е на Здравков, но този път е на по-бавни обороти.

Диков моли редакторите на предаването да наберат Николай Бареков.

Бареков е предупреден, че ще бъде потърсен от предаването – като чува кой го е набрал, Бареков казва: „О-о-о, я си гледай работата!”

"Храбро", "отворено", "смело" – Бареков е шеф на Диляна Гайтанджиева, но не вдига телефона си.

„Страхливецо, вдигни телефона!” - призовава в ефир Сашо Диков лицето Бареков.

Докато звучи сигналът „свободно”, Сашо разказва как Бареков питал щом чуел гласа му: „Пак ли си приел някоя евтина поръчка от Алексей Петров?”

Здравков обясни по Канал3: „Публична тайна е кой прави материалите на Диляна за митници, наркотрафик и организирана престъпност... Сашо, донесъл съм моя диктофон, с който са правени ... темите за Пурата и Джими, ако си спомняш. За това са при мен суровите материали... Уволняван съм два пъти – не можаха да ме уволнят и ме съкратиха. Обадиха ми се полицаите от „Терор” – кажи ни, ти ли си я направил тази глупост? /за подпалването/...Наругаха ме...”.

Случаят с депутата от ГЕРБ, Лъчезар Иванов

След „разследването” на Диляна Гайтанджиева Иванов губи всичките си постове в парламента. Случаят е съвсем обикновен.

Здравков: „Диляна дори не успя да намери точния му адрес/на митничаря - бел. Л. М./... Обади ми се и ревеше по телефона, Лъчо ми наговори страшни неща...”

Лъчезар Иванов в предаването 5 за 4” от 6 април на Канал 3: „...Това, което го виждам, просто не намирам думи! Навремето аз казах истината, но абсолютно никой не ми повярва... В това изключително тежко за мене време, аз нямаше как да се защитя... Нейното предаване, което тя излъчи, е абсолютна, абсолютна лъжа... Абсолютна лъжа е това, че аз съм натискал предаването...

... подадох оставка от всички постове, за да запазя името на ГЕРБ!”

Здравков: „Никой не е накарал Диляна да направи този репортаж...”, но не довършва думите си...

На телефона отново на живо в предаването се чува гласът  на Николай Бареков с въпрос: „Каква е целта на сбирката тая вечер?

„...Кажи ми, моля ти се как ще коментираш изнесените факти, за това, че репортажът с масовите палежи е абсолютно нагласен, известен ли ти е този факт...”

„Това не са факти, това са тежки манипулации”, обясни Бареков, очевидно заставен да се обади в студиото на Канал 3 от някой свой шеф! – В момента ти, и твоите събеседници в студиото участват в една кампания, целенасочена кампания срещу най-добрия български, разследващ журналист, поради една проста причина – нейните разследвания в последните месеци засегнаха доста финансови, икономически интереси... Само разследването й за лекарствения бизнес в България и монопола върху.. засегнаха интереси за над 1 милиард...".

Бареков пояснява, че Якимов се е снимал доброволно, сам е пожелал да застане в гръб, абсолютно доброволно е разказал цялата история, след което се е обадил няколко пъти да благодари за коректното отношение на Диляна и телевизията...

Тримата в студиото се опитват да прекъснат Бареков и обяснят, че това е абсолютна лъжа, че гласът на стоялия в кадър с гръб към камерата Петър Якимов не е негов, но Бареков изобщо не си прави труда да чуе какво му се казва.

Вездесъщият пловдивчанин си позволява даже да учи Сашо Диков да разделя факта от манипулацията, но не казва какво се прави ако излъчен материал с гръмкото наименование „журналистическо разследване” е само и единствено манипулация!

Защо аз бях обявен за подпалвач?” – попита Якимов. Уговорен е бил да стои в гръб, а на фона на образа върви обяснение как се палят коли!

"Диляна е най-добрият разследващ журналист, аз напълно вярвам на този екип" – заяви Бареков.

„Господине, вие абсолютно доброволно сте застанали в гръб и сте разказали абсолютно професионално как се палят коли!”

Следваща тема – трафик на титан, кокаин и скъпоценни камъни от Сърбия за България. Разследването е излъчено по името „Жега” по тв 7:

На сайта на тв7 е публикуван следният текст:

Българи -част от международен трафик – 1 и 2 част

Трафиканти наемат българи за мулета на контрабанда през зелената ни граница със Сърбия, показа днешното издание на предаването за разследваща журналистика "Жега".

Диляна Гайтанджиева в своето разследване попадна в международна схема за трафик през България за Близкия Изток на вещество, което може да се използва и за военни цели.

В началото на 2012 г. екип на TV7 отива в сръбската столица Белград, за да провери сигнал, че сръбски трафиканти набират мулета за пренос на контрабанда през зелената граница с България.

Чрез поставено лице екипът се среща с местен трафикант, известен с прякора Мачор или на български – Котарака. Вербовката започва.

Българинът трябва да дойде в Белград, плаща му се в кеш. Става ясно, че Мачор държи най-големия от многото складове в Сърбия. Стоката трябва да мине на части от съображения за сигурност.

"Жега" показа и уникални кадри как терористи от Ал Кайда произвеждат оръжие от различни метални сплави, сред които и титан.

Екипът на предаването проследи как пътува нелегалната стока през границата – т.нар. зелен път. През нея минават и българи, куриери на кокаин. В името на печалбата и за да няма рискове трафикантите използват различни унижения, на които подлагат мулетата, за да не бъде открита стоката. Правят се дори хирургически операции.

Диляна пътува нощем, и по време на пътуването звучи гласът на местен жител, компютърно променен, който разказва кое от къде се взема по колко се носи и как и къде се пренася, като показва контрабандния път.

Малшансът на това разследване е, че „местният” жител е работилият в Нова телевизия Ивица Цветков, уволнен от тези медия, защото завлякъл с пари много от колегите си от Нова. Това си спомня Крум Савов.

Сашо Диков съобщи в предаването, че Ивица е получил от Диляна Гайтанджиева 1000 евро по банков път!

Според Диляна Гайтанджиева лицето се казва Саша и в друго разследване той вече не е разказвач, а е доверен човек по трафиците.

Суровият материал от тези „разследвания” Диляна Гайтанджиева е оставила при Григор Здравков и така е разконспириран начинът на нейното разследване.

В друго разследване, по-точно друг сериозен материал, един от участниците чете от листче написаните предварително реплики!

Диляна уведомява ГД БОП за Ивица, но „забравя” да покаже писмото за уволнението на „местния жител” и „довереният човек” в трафиците, Ивица Цветков.

Сформиран е екип от „Наркотрафик” и от „специални операции” от ГД БОП, която заминава за сръбското ГД БОП и се оказва, че срещу Ивица в Сърбия, както и в България има множество сигнали за него!

В същото време се очаква поредният Доклад за България по влизането в Шенген, а една разследваща журналистка прави международен скандал, че едва ли не Сърбия изнася за Близкия изток през България титан, кокаин и какво ли не. Включват се за по-достоверно кадри с Айман ал Зауахири /Айман Зауахири, смятан за наследник на Осама бин Ладен/, кадри от Сирия!

На високопоставения човек, изпратен от българската ГД БОП в сръбския БОП му се изсмиват!

Повече от 35 години съм журналист и това, което видях в предаването на Сашо Диков „5 за 4” ме потресе.

„През цялото предаване Сашо Диков наричаше Диляна Гайтанджиева талантлива, но когато в 1991-1992 година снимах документално войната в Грузия, моите приятели ме запознаха с тяхната поетеса Иза Орджоникидзе, която ми каза нещо много важно:

„Талантът е морал”.

Думи, които означават много – стига да има кой да ги осъзнае...

Що се отнася до източниците, които Гайтанджиева обяви, че никога не издава - ще поясня с въпроси:

  • Кой си издава източниците като прави читалищно театро с натуршчици и монтиран чужд глас върху образа?
  • Кой си издава източниците, когато те не са това, за което са представени?
  • Кой си издава "източниците", когато източникът му чете написаните думи от листче?
  • И кой си издава източниците, на които предварително са раздадени роли и думи?

Върнах се към тази история, за да припомня на смелата сега Диляна Гайтанджиева, че е доста далече от професионалната разследваща журналистика. Нейните стъкмистики на разследвания са позор на цялата колегия и едва ли някога ще се забравят!

Така че, хайде да не се правим на смели и професионалисти, а да се научим да мълчим...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене