Гуверньорът танцува танго в сценария "Усещане за банка"

Парите се търкалят по пресконференциите - Искров енд закона

Предаването „Лице в лице”:

Цветан Василев: Не съм изнасял пари в чували!

Цветанка Ризова в разговор с Цветан Василев

След пресконференцията на управителя на БНБ, в предаването „Лице в лице” на bTV, водещата Цветанка Ризова направи ексклузивно интервю с Цветан Василев по телефона:

Веднага след интервюто на Цветанка Ризова с Цветан Василев, започна прелюбопитен разговор на водещата с Татяна Дончева и Румен Петков, който предавам дословно:

Татяна Дончева и Румен Петков за финансовата стабилност и проблемите в страната

11 Юли 2014 | 18:30 | БТВ, "Лице в лице"

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"; Румен Петков, член на Изпълнителния съвет на АБВ, в интервю за предаването "Лице в лице" на бТВ

Татяна Дончева и Румен Петков в студиото на

Кога лъже Иван Искров и кога казва истината в периода от 20 юни до 11 юли 2014 година?

Иван Искров управител на БНБ„Лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде отнет, банката ще бъде обявена в несъстоятелност, а всички депозити и сметки на граждани и фирми, с изключение на сметките на мажоритарния й собственик Цветан Василев, ще бъдат прехвърлени в намиращата се в много добро състояние нейна дъщерна банка "Креди Агрикол България", която пък ще бъде одържавена”. Това съобщи в петък управителят на БНБ Иван Искров, обявявайки резултатите от прегледа на независимите одитори.

 • Как така БНБ даде много добра оценка на БНБ на първата пресконференция за КТБ на 20 юни, а дни по-късно отне лиценза на банката и национализира дъщерната й Кредит Агрикол?

Представяйки резултатите от одита на КТБ на 11 юли, Искров заяви, че те говорят за "действия в КТБ, несъвместими с добрите практики".

"Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев", каза Искров.

На крилете на поддръжката на политиците сценаристи, Искров излиза на пресконференцията, на която ще се отрече от собствените си думи

По думите му поради липса на информация одиторите не могат да преценят финансовото състояние на длъжниците, възможността им да обслужват кредитите си, наличието и качеството на обезпеченията.

Как при призната липса на информация Искров прецени, че е констатирана много голяма обвързаност между длъжниците на КТБ с мажоритарния собственик, Цветан Василев?

На 11 юли на пресконференцията на Иван Искров с подбрани журналисти от БНБ не казаха как са установили свързаността между фирмите, но според данните на одита около 40% от наличния кредитен портфейл в КТБ е генериран от юни миналата година насам. Именно за изтеклата една година липсвала информация за кредитите, клиентите и обезпеченията. През това време рязко се е влошил и контролът върху отпускането на кредити и ръст на кредитния портфейл.

Ще бъде осигурена "абсолютна ликвидна подкрепа" на "Креди Агрикол" (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и БНБ.

"Колкото е необходимо – толкова", заяви Искров, без да назовава каквото и да е ориентировъчно число.

"Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите", увери той.

При главния прокурор вече е внесен и още един сигнал "поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката". По данни на квесторите, обяви Искров, на 19 юни – само ден преди КТБ да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на банката 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. "Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка", заяви шефът на БНБ.

Цветан Василев дръпнал 205 млн. лв. от КТБ ден преди да я затворят – стана ясно от пресконференцията на БНБ от 11 юли.

БНБ оповестиха още, че в дните 18, 19 и 20 юни са изтеглени от банката близо 1 млрд. лв.

Ръководството на БНБ не носело вина, с изключение на обвиняемия подуправител обясни Искров.

Накрая управителят на БНБ специално подчерта, че за създалата се ситуация не може да бъде търсена отговорност нито от него, нито от останалите членове на Управителния съвет, с изключение на подуправителя, който оглавява дирекция „Банков надзор”.

Василев и отстранените директори на КТБ обвиниха БНБ, че е отказала ликвидна подкрепа на банката, както и искането на акционерите й да намерят работещо решение

Кой има интерес от случващото се в КТБ, с явното съдействие на БНБ и управителя й Иван Искров? – запитаха те.

По всичко личи, че налице е конспиративен сценарий за разбиване на КТБ, който обслужва интересите на нейни длъжници, които не искат да си върнат кредитите, както и на хора, които искат да получат на безценица финансирани от банката активи.

След пресконференцията от 11 юли, на която стана ясно, че управителят на БНБ е променил мнението си на 180 градуса, бе разпространена информация, че Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка по сигнал на БНБ, съобщиха от Прокуратурата.

Главният прокурор обяви какво е свършил по казуса КТБI. По отношение на сигнал от 09.07.14 г. на г-н Иван Искров до г-н Сотир Цацаров

В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ е депозирал до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:

 • 93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
 • 23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
 • 45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД.

„Нашата позиция ще бъде детайлна и категорична, когато БНБ ни представи конкретен план, разписан с числа кое колко ще ни струва.” Това каза депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Румен Гечев по време на заседание на комисията по бюджет и финанси за извършения в КТБ одит, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Най-лесно е слабите хора да си хвърлят оставката.” Това каза пред журналисти Иван Искров, управител на Българска Народна Банка (БНБ), предаде репортер на Агенция „Фокус” .

На въпрос на журналиста Сашо Диков, как са откраднати 3.5 млрд. лева и дали знае управителят на БНБ как е станало така, че изведнъж над 205 млн. лв. могат да бъдат изнесени с чували, Иван Искров отговори: „Не е лесно, особено в тези дни. Нека да не се твърди, че са откраднати 3.5 млрд лева, защото няма такова нещо в доклада на одиторите. Не сме казвали това. Нали правите разлика между – има достатъчно данни, доказателства, документи в кредитното досие на базата, на което бих могъл да преценя в какво състояние е един кредит на еди-кой си и няма достатъчно документи, затова не мога да изразя мнение”. Искров припомни, че предстои разследване и не може да се говори за откраднати пари.

Искров не намери нито един пропуск от страна на БНБ , за да се стигне до тази ситуация. "Гордея се с това, което направи БНБ в една раздрусана политическа обстановка", каза той.

На многобройните въпроси на депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС как БНБ е проспала тегленето на над 200 млн. лв. в един ден и натрупаните лоши кредити за над 3.5 млрд. лв., Иван Искров не можа да даде смислено обяснение. Прехвърли цялата отговорност към шефа на "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, който в момента е разследван.

Три дни преди поставянето на КТБ под особен надзор, БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално“.

От Корпоративна търговска банка публикуваха своята реакция на разкритията от 11 юли на Българската народна банка така:

Как се случи така, че на „лошата“ банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД?

С изнесеното дотук питам: кога лъже управителят на БНб и кога казва истината?

Шефът на БНБ за себе си: „Не е възможно Иван Искров да изпълнява поръчки!”

Самият Искров коментира за себе си на брифинг в Народното събрание: Не е възможно Иван Искров да изпълнява поръчки. "Не се ли вижда от 10-годишната ми работа?! Няма да отговарям на човек, който ще трябва да дава отговори пред специализираните органи. Как си представяте, че ние ще търсим Бромак в чужбина, след като е изтеглил 200 млн.лв, за да се върне и да си оправи банката?!", каза управителят на БНБ.

"Някъде да видяхте лична оценка на Иван Искров, аз не виждам", продължи да недоумява той, говорейки за себе си в трето лице.

След медийните изяви на управителя на БНБ, Иван Искров останаха въпроси без отговор:

 • Как и защо на Иван Искров му се размина продажбата на печатницата на БНБ, която бе скандална и не в български интерес?
 • Как така гуверньор на Централна банка твърди, че 206 милиона евро, кеш, са изтеглени с разписка и в чували са били изнесени от КТБ с камион?
 • Как се теглят 1 млрд от банка и никой в БНБ не реагира?
 • КТБ не е фалирала – Не трябва да се притесняват вложителите в банката. Прекратени са операциите на банката и това може да създаде трудности на бизнеса, но банката не е фалирала, подчерта управителят на БНБ, Иван Искров. Това е важно да се знае, защото БНБ реагира бързо да се избегне фалит. Не трябва да се нагнетява напрежението. Така гуверньорът на Централната банка Иван Искров обясни на пресконференция решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор.
 • Оманският фонд чрез офшорно дружество притежава 30.75% от акциите на КТБ.
 • „Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ”, каза пред телевизията Стоян Денчев, ректор на Библиотекарския университет, а в зората на прехода един от близките сътрудници на президента на Мултигруп Илия Павлов. По това време Денчев бе и депутат от групата на ДПС и до днес се счита, че е в добри отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според него Оман би проявил гъвкавост, за да успее да рекапитализира банката и тя да заработи отново, но, разбира се, всичко зависело от условията.
 • Преди анонсирането на интереса на Оманския фонд към КТБ, изразено от Стоян Денчев, се заговори, че миноритарният акционер ВТБ, която държи 9.9% от акциите, може да рекапитализира банката, което обаче не се случи.
 • Всичко около КТБ започна с едно измислено, фалшиво обвинение за поръчково убийство. Трима души бяха задържани, но по-късно, поради липса на доказателства – пуснати. Прокуратурата се самоотрече от „поръчания” атентат срещу Пеевски! Главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров се извини като че ли ставаше дума за настъпена гражданка в трамвая! Името на прокурора, поискал задържането на трима невинни граждани остана скрито!
 • Пеевски заяви, че Цветан Василев искал да стане премиер, но той му отказал съдействие?!? Какъв е Пеевски, че да зависи от него назначаването на премиер в държавата – никой не отговори на този въпрос, даже и партията му, ДПС.

"Никакви поръчки не изпълнявам. Иван Искров не е едноличен собственик на капитала на БНБ. Не взима еднолични решения". Така управителят на БНБ коментира изявлението на Цветан Василев, което банкерът направи от Виена в отворено писмо.

Управителят на БНБ поиска от журналистите да не отговаря на „твърдения на хора, които вероятно ще трябва скоро да отговарят на други органи и институции”.

Спирам дотук засега с припомняне на един интересен детайл от кариерата на Иван Искров

В следваща публикация четете:

 • Кои са вероятните сценаристи, които ще имат силата да пуснат в ход подобна банкова измама?
 • Кои са тези, които биха подкрепили случилото се с КТБ?

Моята версия е: задават се избори и са необходими пари и предизборна агитация – случаят с КТБ се оказа идеален за двете цели, които биха били в услуга единствено на политиците като така биха получили тяхната подкрепа в БНБ, прокуратурата и МВР.

 • Кои политически сили се възползваха от случилото се с КТБ – на първо място Делян Пеевски, депутат от ДПС, ГЕРБ чрез изказванията на лидера си Бойко Борисов и като подизпълнител на небосклона изплува „България без цензура” с Николай Бареков.

Разиграната сага бе подкрепена от правителството на БСП, но не и от някои депутати и партийни членове.

Ако имахме действащо законодателство, то апетитът би минал с яденето, но уви в България такива чудеса не се случват.

Кризата в жанра „банкова система и стабилност” възкреси както децата на лейтенант Шмидт, така и Паниковски.

Има ли случай в други страни, където да са били изтеглени авоарите на една стабилна банка по шокиращия начин, по който това се случи у нас? Няма.

Не зная как ще се развият събитията след източването на КТБ и недомаслените обяснения на гуверньора на БНБ, но едно е сигурно: заради неуморната си работа и изявления по стабилността на КТБ,, от което има полза човек на ДПС, а разбираемо и самата партия – в партийните среди на „Паниковски” нищо чудно воеводите да си отидат и главният герой на закани, заплахи да остане паднал, без репортери и светкавици и сам...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене