Кой наистина свали правителството?

Митът за ДПС не бе опроверган... Задава се извиване на ръце и мракобесие

Премиерът Орешарски говори в деня на гласуване на оставката24 юли, 2014 година. Правителството днес даде оставката си. Сергей Станишев е в Брюксел, загърбил партия и кабинет, в медиите се пишат и говорят единствено удобни истини, даже „неистини”...

ДПС бе демонизирано, така както бе демонизирано и правителството на Пламен Орешарски. В деня на гласуване на оставката на кабинета лидерът на ДПС, Лютви Местан спомена, че не те са виновни за края на този кабинет, но не изрече истината.

Никой не иска да къса мостове...

След няколко дни цяла кохорта шефове в БСП ще бъдат подложени на гласуване за избор на лидер на БСП – оказа се, че докато Станишев държеше здраво поста, всички го обичаха. В мига, в който той пое към Брюксел, за да продължи комфортната си кариера – мнозина от другарите му бяха номинирани за лидерския пост.

Сергей Станишев, лидер на БСПСергей Станишев твърдеше вдъхновено, че те вземат мандата, за да може ГЕРБ никога да се върнат на власт.

Истината е, че Станишев не само, че не изобличи управлението на ГЕРБ, но и с действията си, и съсредоточението да се грижи единствено за собственото си благо, постла червен килим пред ГЕРБ и ще върне за дълго Бойко Борисов във властта, и то на бял кон!

Второто, което Сергей Дмитриевич стори, бе че при неговото лидерство партията удари дъното от провали.

Но да карам поред:

Но кой или кое всъщност прекъсна преждевременно мандата на правителството на Пламен Орешарски и свали кабинета от власт?

Димитър Дъбов, другар на Сергей Станишев, депутатМнозинството от българите се убедени, че ДПС свали правителството от власт. Истината е, че свалянето на кабинета започна верният сподвижник на Станишев – Димитър Дъбов!

Ще припомня какво каза той на една пресконференция непосредствено след изборите за европарламент, докато Станишев се криеше, уреждайки бъдещето си в Брюксел.

След грандиозния провал на БСП на евроизборите, на  пресконференция на 3 юни, Димитър Дъбов заяви следното "Причините за ниската активност сред избирателите ни са основно три - наличието на още две леви партии, сред които АБВ, отношението към събитията в Украйна и работата на правителството", коментира Дъбов. "За трети пореден път не мобилизирахме нашите симпатизанти и членове. Много от нашите избиратели си останаха вкъщи, защото не знаеха за кого да пуснат бюлетината. Отражение имаше и кризата в Украйна, по-точно проевропейската позиция, която заехме по конфликта. За това, че хората не виждат в работата на кабинета достатъчно лява политика. Избирателите на левицата не могат да припознаят правителството като свое, независимо, че то е с мандата на КБ", добави Дъбов.

Избирателите на левицата не можаха да припознаят правителството като свое, независимо, че то е с мандата на Коалиция за България

„Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обясни още Дъбов.

Да се пусне предприятие, за да се намали безработицата, да се увеличат социалните помощи, майчинските, пенсиите, да се върне невърнатото с години ДДС на фирмите –  това да не би да е дясна политика?

Татяна Буруджиева, началник на кабинета на Сергей СтанишевНачалникът на кабинета на Станишев, Татяна Буруджиева призна, че правителството ще го отнесе за изборния провал на БСП?!

„Критика към правителството със сигурност ще има, защото то работи по-бавно от очакваното. Това заяви Татяна Буруджиева и потвърди слуховете, че за провала на БСП на евроизборите виновно ще се окаже правителството на Пламен Орешарски.

„Успех е да вървиш от провал към провал с по-голям ентусиазъм", с този цитат на Чърчил Румен Петков коментира поведението на Станишев.

Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка.

Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференцията в НДК след края на изборния ден за европарламент.

Човек не би повярвал даже, че е чул тези думи на Станишев!

Станишев твърди, че евроизборите няма да повлияят на правителството?!„Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка, каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и както обичайно прави обърна гръб на собствените си думи и декларации и тръгна на бой за сваляне на кабинета „Орешарски”, правителство, чийто мандат той лично бе поел преди година?!

Сергей Станишев доказа, че за него БСП е салфетка, това коментира за Агенция „Фокус” Румен Петков от АБВ за това, че Сергей Станишев избра да отиде в Европейския парламент. „Не допускам Станишев да направи и това, защото той излъга прекалено много пъти и то по един много циничен и брутален начин. Той излъга за строителството на АЕЦ „Белене”, за строителството на „Южен поток”, излъга за заетостта, а тук лъжеше всеки ден – той оглавява евро листата, но няма да отиде е ЕП”, обясни Петков.

Това бе началото на края на кабинета „Орешарски” – Станишев бе решил да си измие ръцете от провала на изборите с ...правителството и с кого – най под ръка му бе правителството?!

Не е време за оставки в партията! Анализът ни не включва промяна на лидера заяви Димитър Дъбов, депутат и и зам.-председател на НС на БСП.

"След разглеждане на анализите ще оформим нашето виждане дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени с Министерски съвет. Всичко това ще бъде извършено в рамките на тази седмица", каза на тази пресконференция Дъбов.

Промени в кабинета така и не се направиха...

Борислав Гуцанов, депутатВторият на тази пресконференция, Борислав Гуцанов пригласяше на Дъбов в изявленията против правителството:

„Ясно е, че трябва ние като основна политическа партия, категорично да застанем зад виждането за възстановяване на икономиката на държавата и да си понесем всички нужни отговорности в това направление. Не успеем ли да възстановим икономиката, няма как да има и перспектива и развитие за страната ни. Ние вършим определени неща и то много добри, но не успяваме да стигнем по най-добрия начин в ума и сърцата на хората. Ние сме си виновни за това. Икономиката и социалната област в държавата ще бъде категоричен приоритет", заключи Борислав Гуцанов.

"Получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон", заяви депутатът Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро на БСП.

„Получихме” – 3 лице множествено число, но кои бяха тези, които получиха жълт картон – определено това бе партията, а не правителството. Оценките на правителството се виждат при вот на недоверие, оценките на партиите – по време на избори.

Това е известно и на децата. Защо баш социалисти като Дъбов и Гуцанов решиха да ни хвърлят прах в очите – така и не стана ясно. Да не би да ни мислят за малоумни?

На избори за европарламент се яви партията на лидера Станишев, а не правителството. Това не попречи на другаря Дмитриевич да даде негласна заповед да се насочат ударите срещу кабинета, за да не попаднат върху него!

Пак в следизборната нощ Лютви Местан заяви: „Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета „Орешарски”.

Последва вот на недоверие, който мина и кабинетът „Орешарски” оцеля. Ето какво коментира по този повод Местан:

Лютви Местан, лидер на ДПС„Няма нищо изненадващото в позицията на ДПС. Тя произтича от волята на нашите избиратели. Тяхната подкрепа за ДПС беше достатъчно отчетлива, ДПС получи най-силната подкрепа на тези евроизбори. Понеже малко или много се създаде очакване, че това е отношение и към властта, в този смисъл ДПС получи силна подкрепа за статута си на партия, която подкрепя управлението на страната. Няма нищо по-естествено от това с вота си парламентарната група на ДПС да отхвърли внесения вот на недоверие”, допълни Местан.

„Съдбата на кабинета „Орешарски” няма да се реши с вотове на недоверие, внесени от ГЕРБ”.

„Предлагам да спрем с митологемите за преяждане с власт, спекулациите, че ДПС ще се възползва от силната подкрепа, която получи на тези избори и ще поиска разширени властови позиции. Нищо подобно няма да се случи”, допълни той.

Последва интрига и нечий мозък реши точно сега да се прегласува Декларацията за осъждането на възродителния процес. И тук очаквано седем депутати от БСП гласуваха против и искрата между коалиционните партньори пламна!

ДПС очаква от БСП да се разграничи от депутатите, гласували „за” отмяна на декларацията за осъждането на Възродителния процес

политика, а на ценности, които стоят над политическите различия. Наистина сме силно огорчени от факта, че в сряда 7 народни представители – членове на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите от БСП – са подкрепили предложението на ПГ „Атака” за отмяна на декларацията, с която 41-то народно събрание осъди Възродителния процес морално. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Така се стигна до пресконференцията на ДПС, която Лютви Местан даде има-няма и седмица след вота за европарламент.

На нея той заяви според Агенция Франс прес: „Важен поддръжник на българското правителство на малцинството призова за предсрочни избори до края на годината, сигнализирайки за възможното падане на правителството само година след идването му на власт, предаде AFP. Лидерът на ДПС Лютви Местан, важен поддръжник на правителството на премиера Пламен Орешарски, каза, че лошото представяне на социалистите на изборите за Европейски парламент е поставило под въпрос ангажимента им към обществото.

„Анализите на резултатите от вота дават да се разбере, че кабинетът на Орешарски няма да завърши мандата си”, каза Лютви Местан пред журналисти.

Това изявление на Местан отключи бента за събаряне на властта. Набрал „смелост” от думите на Дъбов, той тръгна към смяна на правителството.

На другия ден след тази пресконференция ГЕРБ внесе поредния, пети вот на недоверие в деловодството на парламента, този път срещу фискалната политика на правителството на Орешарски.

Явно стратезите на Борисов разчитаха да свалят кабинета с парламентарен вот. Така щеше да бъде по-зрелищно и ефектно.

Бойко Борисов, депутат, лидер на ГЕРБВъпреки очакванията на Бойко Борисов този вот така и не мина. На пресконференцията на ДПС, което явно имаше друг план на действие Лютви Местан заяви: „Идеята, съгласието за предсрочни избори, които да се проведат до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски” издържа на сравнението с предишни управления и разликата е категорично със знак плюс. Неслучайно ДПС получи толкова силна подкрепа от своите избиратели, защото те оценяват високо управлението на кабинета.

„Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това с не по-малко сила се отнася и за ДПС”, каза Лютви Местан, противно на очакванията на ГЕРБ и Сергей Станишев.

"Изборите трябва да са незабавно. Няма защо да чакаме да дойде Нова година." Това заяви пред Агенция "Фокус" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Не може това компрометирано правителство да преговаря с Брюксел за новите европейски фондове. Не може това компрометирано правителство да избира еврокомисар, който да представлява България в Европейската комисия за следващите пет години. Не може това компрометирано правителство да приема бюджета на България, да тегли кредити, които целия народ и децата ни да връщат."

Удобно за Станишев лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов говореше в същата посока и говоренето започна веднага след пресконференцията на Лютви Местан: „Още от утре да се започнат консултации при президента кога да предсрочни избори. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов извънредна пресконференция на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Бойко Борисов, това трябва да се случи, защото ако правителството вземе заявени 3 млрд. допълнителен заем и се остави да работи това правителство още три месеца, това означава следващото правителство да влезе ноември-декември в най-тежкият период с бюджет на това правителство.

„В това отношение Станишев и Орешарски са царе. Считам за правилно или незабавно да си подадат оставка, днес, за да се опитаме септември-октомври да има шанс още нещо да се направи, да не харчат нито лев повече, да не правят никакви назначения или, за да им блеснат всичките лъжи и измислици, да се отиде догодина на избори две в едно. Ноември месец при тези пасиви няма кой да удържи за повече от три месеца”.

„Незабавни избори веднага, сега”, каза още Бойко Борисов. „С днешното изказване на г-н Местан и част от депутатите на левицата става ясно, че това, което една година ясно и точно ви говорих, че тази безпринципна коалиция не само е пагубна за България, тя не е естествена”, каза Бойко Борисов.

„Виждате как започват сега да си прехвърлят вината. Като ви казах, че Орешарски е псевдопремиер, вие се опитвате да ми цитирате премиерът Орешарски. За една година те докараха до там, че се наложи и ЕК, и всички да им казват какво ще се случи”.

„Това е поредният срам за левицата. Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС... Всеки ден ясно и точно заявявах, че катастрофата вече е факт. Никаква радост не ми носят думите за предсрочни избори, защото начинът по който Лютви Местан е определил датите, те са още по-пагубни за България. Ако има избори днес, Пламен Орешарски трябва да си подаде оставката, за което ние сме с две ръце „за” и още от утре да се започнат при президента консултации, кога да ще е датата за предсрочни избори”, подчерта Борисов.

„Не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата”.

Отговорът на Сергей Станишев не закъсня, вместо да защити правителството, което той бе предложил, той се включи в общия хор на радетелите за сваляне на кабинета „Орешарски”.

Първоначално Станишев заяви, че е бил изненадан от вчерашното изказване на ДПС. „В разговора с лидера на ДПС го информирах за предстоящия пленум на БСП и предложих двете партии да проведат официални консултации в политическия формат. Наред с извеждането на отчетливи политически и управленски политики за следващия период, задачи, които са неотложни за страната, ако желаем правителството да бъде полезно, да дава перспектива, е необходимо много по-ясно да бъде очертана ролята на БСП в политиката и решенията...

... Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и хората. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната. Това каза на пресконференция в парламента председателят на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не смятам, че отлагането с 1 година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети”, заяви Станишев.

„Не смятам, че избори веднага е уместно. Изброите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа”, добави той.

„Аз умея да нося моята отговорност пред БСП”

Отговорността на Станишев се изрази в това, да замине в Брюксел, и да стане евродепутат! Той предложи невъзможна дата за избори и задължително гласуване – нито едното се случи нито другото, но със искането за задължителен вот лидерът на БСП реши да играе против ДПС и отговорът не закъсня: „България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни... Казаното вчера от мен е не само израз на нашето автономно политическо право, но и на наша политическа отговорност. Проблемът с тезите на ДПС от вчерашния ден не е от съдържанието. Разбирам, че има проблем с това, че са изказани именно от ДПС, именно от Лютви Местан. Жалко”, допълни още Местан.

„Тезата на г-н Станишев, че новата политическа реалност е зададена от изборите, че изборите не бива да се протакат, защото властта не е получила достатъчно подкрепа, са верни”.

Лютви Местан обяви, че тези две тези са верни, както и тезата на Станишев, че формулата на програмния кабинет е изчерпана... Вие знаете, че още при избирането на кабинета казахме, че предвид вота на българските граждани на 12 май формулата на програмния кабинет е единствената възможна и друга няма да подкрепим. Казахме това и преди евровота, повторихме го и след евровота”, посочи Местан... Тезата на г-н Станишев, че новата политическа реалност е зададена от изборите, че изборите не бива да се протакат, защото властта не е получила достатъчно подкрепа, са верни”.

България отива към предсрочни избори – Местан вече напираше за дата на вота...

Видни партийни другари в продължение на пет седмици повтаряха като мантра как правителството е изчерпало доверието на избирателите, забравяйки, че на избори не се избира правителство, а парламент.

Като един не повтаряха и как ДПС им е свалило правителството, теза, която изобщо не отговаряше на истината, но пък нагнетяваше напрежение.

Изведнъж БСП лидерите заговориха за бързи избори и обсъждаха по печатни и електронни медии - кога.

Социалистите мълчаха като жертвени агнета за завареното от управлението на ГЕРБ в енергетиката, в здравеопазването. Станишев мълчаливо и тайно играеше за себе си и съдбата на управлението изобщо не го интересуваше.

Никой не призна как ДПС е наложило кандидатурата на Делян Пеевски, което предложение породи месеци наред протести.

Никой не говореше за кадровите назначения, които ДПС бе наложило на правителството, никой не посмя да обсъжда и последното назначение на ДПС на министъра на екологията, който се оказа, че няма диплом от Мюнхен.

За да изрази благодарността си към Станишев, пишмандепутатът Мартин Захариев заяви в деня на оставката на кабинета, че Станишев отива в Европа и там той е много по-продаваем!?

Някак потъна в небитието признанието на някои недоволни от Станишев социалисти, че той им е извивал ръцете за назначението на Делян Пеевски!

Под контрола на Сергей Дмитриевич

цяла година управление на кабинета „Орешарски” мина под знака на мълчание и спазване на добър тон, което в политиката не винаги върши работа.

Министъра на здравеопазването Таня АндрееваМинистъра на здравеопазването Т. Андреева не правеше нищо друго освен да дава безсмислени интервюта и да отстранява от постовете им уважавани хабилитирани лекари, специалисти с международна известност.

Андреева мълча цяла година за откраднатия милиард и 400 милиона от Резерва на Здравната каса от Симеон Дянков, пари, които години наред ще държат здравеопазването в колапс, скандали и недоимък.

Никой не припомни как корифеят на здравеопазването Пламен Нунев от ГЕРБ въведе лимити за клинични пътеки и направления.

Имаше Решение на Конституционния съд, че парите за здраве, са единствено за здраве, въпреки него Симеон Дянков взе от Резерва на Здравната каса 1 млрд и 400 милиона!

На 31 декември 2012 година са били преведени в бюджета десетки милиони пари от здравни вноски на граждани, докато болници и пациенти изнемогваха и им се отказваха направления.

В началото на 2013 година, по предложение на финансовия министър Симеон Дянков правителството прие постановление, според което държавата да прибира 80 на сто от печалбата на своите болници. Европейската комисия застана срещу това решение и какво се промени или случи? Нищо.

Дойде ново правителство и друг министър – промени ли се нещо, министър Андреева да внесе в Прокуратурата закононарушенията и финансовите издевателства на Симеон Дянков? Тя си замълча и не направи нищо, а става дума за брутални нарушения на закона и извиване на ръцете на българските медици. Става дума да поставеното на колене родно здравеопазване!

Държавата няма право да прибира 80 процента от печалбата на своите болници коментираха от Брюксел. Никой от управляващите от ГЕРБ не им обърна внимание.

По-голяма беда бе желанието на Дянков да източва еднолично парите от здравните вноски чрез двойно данъчно облагане, оформено законово, като бе вписано в Постановление №1 на правителството.

Сайтът „Хроники” писа за това Постановление, днес отново го публикува с въпроса – още ли действа, или е отменено?

Ето текстът на това Постановление № 1 ОТ 9 ЯНУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2013 Г.

То бе обнародвано в ДВ. бр.6 от 22 Януари 2013г.

Там четем следното:

Чл. 23. (1) Едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала правят отчисления за държавата от печалбата по годишния финансов отчет след данъчно облагане за финансовата 2012 г., както следва:

1. дружествата с ограничена отговорност - 80 на сто от печалбата, при спазване разпоредбите на чл. 133 от Търговския закон;

2. акционерните дружества след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" - дивидент в размер 80 на сто от печалбата, при спазване разпоредбите на чл. 247а от Търговския закон и § 59 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

(2) Доколкото със закон не е предвидено друго, държавните предприятия, образувани по реда на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, правят отчисления за държавата в размер 80 на сто от печалбата след данъчно облагане по годишния финансов отчет към 31 декември 2012 г.

Така Дянков си развърза ръцете и източва милиони и от болници, и от РВД и от къде ли не – така този „специалист” си оправи бюджетния дефицит и тръбеше наляво и надясно, че България е финансово стабилна!

Защо правителството на Орешарски мълча?

Защо мълча за безобразията, които ГЕРБ извърши в енергетиката, защо Докладът на министър Драгомир Стойнев не бе даден в Прокуратурата?

Днес, на 24 юли правителството на Пламен Орешарски е вече в миналото. Дали е за добро – четете в следващия анализ, който представя как така нареченият президент започна да извива ръцете на правителството в оставка и парламентът, който си отива!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене