Започна се! Този път Плевнелиев извива ръцете на парламент и правителство в оставка!

Така нареченият президент демонстрира еманципация и превиши правата си с искания към довчерашните управляващи

ГЕРБ се включваха единствено в действия, които лидерът им Борисов харесвашеДа се вземат 3 до 5 милиарда, за да има кеш - искаше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди броени дни. Днес желанието на жителя на Банкя изпълнява точ в точ не друг, а самият президент на Републиката, Росен Плевнелиев! Събитията вървят бързо, и по своя коловоз...

В последните часове преди оставката на кабинета "Орешарски" гуверньорът Иван Искров заяви, че иска да подаде оставка. Заяви, но още не беше подал...

Кандидатгуверньорът Калин Христов, поискал банкова ваканция?!На следващия ден след гласуваната оставка на кабинета "Орешарски", в парламента бе номиниран за кандидатгуверньор Калин Христов, този, за когото се твърдеше, че на една от срещите при президента с политическите сили по повод раздухания банков скандал бе поискал банкова ваканция!

За това какво представлява банковата ваканция и колко е опасна тя за стабилността на една държава ще стане дума в една от следващите публикация, сега на дневен ред бе заявеното изказване на така наречения президент в Народното събрание, насрочено за 25 юли.

Изявлението в петък, на 25 юли се състоя и не чухме нищо ново, просто президентът преповтори изявлението си от предишния ден, за да не би някой да не го е чул!

Както е тръгнало няма да се изненадам ако съпругът на бизнесменката Плевнелиева поиска тези дни да му се филмират за поколенията!

От разразилите се събития, къде поради глупост, сметки или сделки на най-високо равнище в БСП, от властовата абстиненция на Бойко Борисов, която от време на време граничеше с истерия, заплахи и закани, от игрите на ДПС и тънките му сметки – правителството на Пламен Орешарски най-после падна.

Когато едно правителство няма подкрепа нито едно правителство няма как да управлява – то си отива.

По Конституция след оставка на правителство президентът назначава служебно правителство. Правителство, което няма други правомощия освен да подготви следващите избори.

Росен Плевнелиев, президентът който е готов да погази КонституциятаЕманципиран и въодушевен така нареченият ни президент се развихри, втурвайки се да обслужи интересите на партията, която го бе издигнала на този пост.

Той поиска актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса, две действия, които досега управлявалия кабинет реши, че не се налагат, тъй като финансовата стабилност на страната е факт.

На оставащите броени дни на парламента, и за да „не се губи време” Плевнелиев поиска нестабилната и доста непрогнозируема ситуация в страната да бъде преодоляна с двете актуализации!?

Той напира за президентска република в противоречие със сега действащата Конституция„Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне, като необходимата актуализация на бюджета да се направи в интерес не на една или друга политическа сила, а в интерес на пациентите, в интерес на общините, за ускоряване на еврофондовете, а не фалиране на бенефициентите по оперативните програми, за отпушване на замразените плащания, за гарантиране на финансовата стабилност в държавата и т.н.”

Така държавният глава преповтори лъжите на политици от ГЕРБ, облече ги в популизъм, че видите ли държавата била в трагично състояние! Че имало дупка в бюджета, че са били взети 10 милиарда заем!

„Искам разсекретяване на оперативното заседание на Министерския съвет и какви точки са били приети. Вие защо не го попитахте какво са решили?” – скара се на журналистите в парламента в деня на оставката Бойко Борисов.

Лошо е когато едно правителство поеме властта и не освободи администрацията на предишния премиер!

Опозицията твърдеше в навечерието на оставката, че кабинетът „Орешарски” оставя страната във финансов колапс, и че трябва да се извини за всичко което са причинили на държавата.

Истината я чухме от финансовия министър в оставка Петър Чобанов: „Заварихме забавено ДДС, натрупано и невъзстановено ДДС... да не забравяме, че правиха се уговорки от предишното правителство, че на бизнеса ще се плати, ако се съгласят на 7 до 10 процента по-малка от дължимата сума... В БДЖ от средата на 2010 година практически не бяха извършвани плащания. 100 милиона бяха разплатени и продължават преговорите с кредиторите – ако се вземеше решение и се внесеше цялата огромна сума, с която С. Дянков бе задлъжнял на БДЖ, то тогава това щеше да се приеме като държавна помощ, нещо, което ЕС не разрешава...”

С Уестингхаус няма сключено финансово споразумение. Финансовият модел предстои да се уточнява – как ще се финансира проекта, финансови разчети за възвръщаемостта, приемственост на няколко правителства по договора – това са неща, които следва тепърва да се уточняват.

Официално българският държавен дълг e отчетен сред най-ниските в ЕС спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на годината, посочва официалната статистика на Евростат. За посочения период страната ни е отчела държавен дълг в размер на 20,3% от БВП, като единствената държава с по-ниска стойност на този показател е Естония с 10%.

Еманципираният президентФинансови експерти потвърдиха пред „Хроники”, че всички изоставания в ДДС и в оборотите ще се коригират август, септември, октомври, ноември. Приходите, които се очакват от там, ще се съберат, митниците ще си довършат работата и тогава няма да има нужда от тази корекция на бюджета.

Няма как юни месец, юли и дори в началото на август ние да се актуализира бюджета, защото сега сме почти в средата на годината. В крайна сметка трябва да се изчака, да се види какво ще се случи есента. Твърде възможно е тези пари да се съберат и изоставането в бюджета да се коригира.

"Викайте Томислав Дончев да спасява европарите". Това заяви за "Стандарт" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отказа предложението на депутата от ДПС Джевдет Чакъров да се създаде Национален борд за еврофондовете, който да помага на ведомствата да усвояват по-бързо и ефикасно парите от Европа. "Няма нужда от такъв, защото сегашната тройна коалиция в парламента съсипала всичко", заяви още Борисов. И допълни, че единственият шанс парите от Европа да тръгнат отново към България е "Томислав Дончев да поеме министерството по еврофондовете".

Дали Европейската комисия върна пари на България? Съобщенията бяха, че например комисията е възстановила 860 милиона евро по програмата за развитие на селските райони. Това е съобщение на Държавен фонд "Земеделие".

Нервният Борисов"Как да пуснат пари във фонд "Земеделие", след като не само в България четат вестници какво е правило Семейството, какво чудо е било във фонда през тази една година? Това се чете и извън България, това отива и за сводки на комисарите", казва още Борисов. Под Семейството той имаше в предвид фамилия Станишеви.

5.5 милиарда евро, предназначени за директни плащания в селското стопанство за периода 2014-2020 година, бяха обсъдени от министъра на земеделието Димитър Греков и асоциациите от сектора.

Ако вярваме на ГЕРБ, на Реформаторския блок, държавата върви към пълен фалит. Дупката в бюджета е 10 милиарда лева.

По отношение на дупката в бюджета от 10 милиарда категорично това не е вярно. Това е част от общия фон, който беше създаден, чисто истеричен по своя характер, който явно имаше за цел засилване на политическия натиск, но това може да има и тежки последствия за държавата, тъй като финансовата стабилност не се постига лесно.

Петър Чобанов, министър на финансите в оставкаЕто и думите на министър Петър Чобанов: „Като цяло не можем да кажем, че една държава е фалирала тогава, когато, ако сравним с края на февруари миналата година, фискалният резерв тогава е бил 3.9 милиарда, сега е 6 милиарда. Тоест държавата не само че не е показала, че има дупки или празнини, които чисто финансово не е успяла да запълни, а напротив, фискалният резерв се е покачил за този период. По същия начин апокалиптичните картини за това колко много сме задлъжнели през този период също не отговарят на истината, тъй като от юни миналата година до края на годината увеличението на държавния дълг е 550 милиона. За първите 5 месеца на тази година е 800 милиона, но имаме две краткосрочни емисии, които ще падежират през тази година, т.е. на практика този дълг също ще се погаси. И от тук самите приказки за това колко зле е държавата и как фалира, няма как да са обективни.”

А събраното по-малко ДДС например - 2 милиарда 254 милиона тази година срещу 2 милиарда 378 милиона миналата - не означава ли, че икономиката работи по-малко, по-малко ДДС се върти?”

Законно ли е искането на държавния глава, Росен Плевнелиев

за исканите актуализации на държавния бюджет и бюджета на НЗОК, след като сваленото правителство на Пламен Орешарски не ги гласува на изпроводяк?

В Конституцията е записано следното:

Член 87 (2) Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет.

Тогава какво излиза, че сега президентът извива ръцете на кабинета в оставка, за да внесе в отиващия си парламент двете актуализации, които същото това правителство не намери за нужно да направи?

Второто, което поиска Росен Плевнелиев бе: парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита.

Миналото служебно правителство работи в пълна тъмнина. Така никой не научи какви 12 договора е подписал служебният премиер Марин Райков с държавата Катар.

Служебният премиер Марин Райков, който ръка за ръка с президента дружно нарушаваха КонституциятаТогава „Хроники” написа: Министър-председателят Марин Райков благоволи да ни съобщи вечерта на 6 май, че е приел катарска военна делегация, ръководена от началника на Генералния щаб на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия. С него Райков подписал 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната, на съвместна дейност като инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите.

Според Конституцията на Република България, въпросът с международните договори е уреден така:

Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:

1. имат политически или военен характер;

2. се отнасят до участието на Република България в международни организации;

3. предвиждат коригиране на границата на Република България;

4. съдържат финансови задължения за държавата;

5. предвиждат участие на държавата в арбитражно или съдебно уреждане на международни спорове;

6. се отнасят до основните права на човека;

7. се отнасят до действието на закона или изискват мерки от законодателен характер за тяхното изпълнение;

8. изрично предвиждат ратификация;

9. (нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) предоставят на Европейския съюз правомощия, произтичащи от тази Конституция.

(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1, т. 9 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Ратифицираните от Народното събрание договори могат да бъдат изменяни или денонсирани само по реда, посочен в самите договори, или в съответствие с общопризнатите норми на международното право.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Сключването на международни договори, които изискват изменения в Конституцията, трябва да бъде предшествано от приемането на тези изменения.

Това означава, че договорите с Катар, подписани от служебния премиер Мартин Райков са подписани в нарушение на основния закон на страната – Конституцията.

Третото условие, което президентът Росен Плевнелиев постави след консултации с политическите сили бе това Народно събрание да остави БНБ в добро състояние, тъй като е най-важния регулатор. Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.

Кой да обясни на Плевнелиев, че да доброто, стабилно състояние на БНБ не отговаря действащото в момента правителство, а Надзора на Централната банка?

След оставката на правителството, очаквано всички парламентарни групи ще откажат мандат за съставяне на правителство. Тогава ще стигнем до положението на член 99, ал /1/, т.5, според която:

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

На какво основание Росен Плевнелиев си позволява да разширява правомощията на служебното правителство, което ще назначи и да дава указания как да действа правителството в оставка и парламентът?

„Участвалите в днешните консултации парламентарно представени политически сили декларираха, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след проведените днес консултации с парламентарно представените политически сили. На консултациите присъстваха представители на ПГ на ГЕРБ, ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС. Не се появиха представители на ПГ на „Атака”.” Това заяви президентът след края на консултациите. Е как след като политическите сили са декларирали,че е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, депутатите от отиващия си парламент ще изпълнят задачите, които поиска да им възложи Росен Плевнелиев?

Или отново сме изправени пред сделка и договорки на тъмно? Тогава ще попитам: кой обеща на Плевнелиев да свърши трите изисквания от парламентарно представените сили? Партията, която го ръкоположи, или ДПС?

Защото е ясно, че социалисти няма да приемат такива задачи.

Плевнелиев заяви, че на консултациите е бил постигнат консенсус, но депутатът социалист Атанас Мерджанов каза друго и го опроверга:

„На консултациите при президента бяха обсъдени няколко въпроса, свързани с евентуалната актуализация на бюджета с евентуалната оставка на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и след необходимостта от приемането на законодателно решение, което да даде право на служебното правителство да сключва допълнително договори за заеми. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов след срещата при президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Мерджанов, по тези три въпроса позицията на ПГ на Коалиция на България е съвършено ясна – по отношение на актуализацията на бюджета е само и единство в частта за промяна на бюджета на НЗОК. „Вторият въпрос във връзка със статута на гуверньора и УС на БНБ смятаме, че по закон биха могли съвършено да си изпълняват функциите по закон. Освен всичко друго ние нямаме депозирана оставка. Така че този въпрос стои над невен ред”, допълни той.

По отношение на третия въпрос Мерджанов заяви, че служебното правителство, което ще назначи от президента, трябва да се ограничи само в организацията и провеждането на демократични избори без никакви преувеличени на правомощията.

Актуализации на двата бюджета, без да посочва конкретни параметри, вдигане на тавана на дълга, смяна на управителя на БНБ, служебното правителство да има право да сключва международни договори за заеми – нито по една от тези искания политическите сили не постигнаха съгласие. Да се вдигне таванът на дълга като се намалят драстично приходите – това би означавало да се върнем пак в зимните дни на 2013 година, когато хората се палеха, отчаяни от мизерията и глада.

По всичко личи, че Росен Плевнелиев няма търпение да назначи правителство и да поеме чрез него управлението на страната. Ето изявлението на президента след консултациите:

Изявление на президента Росен Плевнелиев след консултациите за сформиране на правителство в рамките на 42-ото НС с парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“ и ДПС

Какво стана ясно след така проведените консултации. Чрез устата на еманципирания президент чухме искания, поставяни от ГЕРБ.

Близките позиции на ДПС и ГЕРБ показаха, че е на път и бъдещата управляваща коалиция след предсрочните избори. Досега в медиите вървеше тезата, че ГЕРБ и ДПС работят заедно още от мига, в който Кабинетът "Орешарски" взе да се клати.

Тепърва ще лъсна фактът, че ГЕРБ и ДПС са заедно - както в евентуално гласуване в отиващия си парламент, така и в редица други действия преди предсрочните избори , като евентуален избор на друг гуверньор на БНБ, на мястото на изявилия желание да се оттегли Иван Искров.

Да не забравяме, че самият Искров бе човек на ГЕРБ и ДПС...

Решаващо в предстоящите дни до назначаването на служебно правителство ще бъде дали правителството в оставка ще заиграе по свирката на президента, ГЕРБ и ДПС.

Никой не очакваше, че времето социалистите да покажат характер ще дойде толкова скоро!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене