Какво накара Бойко Борисов да даде заден ход?

Лидерът на ГЕРБ се завъртя на 180 градуса за по-малко от ден по актуализацията на бюджета

Правителството чака гласуване на оставката муДо 30 юли сутринта всичко вървеше по план: актуализацията на бюджетите – държавния и на Здравната каса се оказаха под въпрос след като бяха минали на първо четене.

В нощта на 29 срещу 30 юли във в. „24 часа” и агенция Блиц излязоха публикации, в които бе обяснено, че в случай, че председателят на парламента Михаил Миков си подаде оставката, двата бюджета няма да могат да минат на второ четене и след гласуване да бъдат приети.

Под заглавие Оставка на Миков спира актуализацията на бюджета, се поясняваше, как казусът е бил обсъждан от юристи на БСП като пречка за желанието на ГЕРБ и ДПС да се увеличи държавният бюджет с 3,5 млрд!

Двете политически сили ГЕРБ и ДПС имаха мнозинство, всичко течеше гладко и безпроблемно – на път бе да се осъществи желанието на президента Росен Плевнелиев и Бойко Борисов към бюджета да се прибавят няколко милиарда лева. Ей така, за харчлък...

Парламентът след разгорещени дебати прие на първо четене актуализациите на бюджета и бюджета на НЗОКНа 29 юли вечерта, след дълги дебати актуализациите на двата бюджета бяха гласувани на първо четене и депутатите определиха, и деня, в който да гласуват двата бюджета на второ четене, за да бъдат приети окончателно преди да се разпусне парламентът.

Най-неочаквано на 30 юли сутринта в парламента се случиха няколко събития: при гласуване в залата нямаше кворум и председателят Михаил Миков закри заседанието като насрочи следващото за другия ден. След липсата на кворум в залата, Борисов събра депутатите си и проведе кратко заседание с тях. След заседанието лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов се появи в кулоарите на Народното събрание, заобиколен от репортери. По-наблюдателни репортери съобщиха, че преди да се появи в кулоарите, лидерът на ГЕРБ се е отбил в стаята на председателя на парламента, Михаил Миков за няколко минути. След излизането си Борисов, видимо ядосан, използва случая да обяви изненадващо:

Бойко Борисов прави изявление, че ГЕРБ напуска този парламент, заобиколен от депутатки от ГЕРБ, облечени в бяло „Затова отидох и при господин Миков, и най-колегиално, държавнически му казах: „Ще подкрепите ли вашия бюджет, на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? / Борисов говори за конгреса на БСП – бел. Л. М./. Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите? Той каза: „Няма да го подкрепиме, защото моите са се втвърдили и... няма да го правиме”. Не, не, дотука беше! Оттука нататъка отговорността е само на БСП! Да се съберят БСП, ДПС и Атака, така както година и два месеца го правиха и ако има да прекарват закони, да си ги прекарат – това е тяхна работа!”

Така стана ясно, че с излизането на ГЕРБ от парламента се слага край на 42-то Народно събрание, тъй като от останалите в Народното събрание депутати на ДПС и БСП нямаше да има кворум...

И оттук нататък това, което трябва да очакваме, е указът на президента за разпускане на парламента и съставяне на служебно правителство.

Защо Борисов се отказа от актуализацията на двата бюджета малко преди приемането им?

Борисов съобщава, че ГЕРБ напуска парламентаКакво накара лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов да се откаже от гласуване на актуализацията на двата бюджета на второ четене, да изведе парламентарната си група от Народното събрание, заявявайки, че повече няма да се върнат там и така да спре самата актуализация?

Какво накара Борисов да се откаже от гласуване на повече правомощия за служебното правителство, така както си го пожела президентът Росен Плевнелиев?

Какво накара Борисов да се откаже от избора на Калин Христов за управител на БНБ?

За всички гореизброени предстоящи събития Борисов си бе осигурил парламентарно мнозинство с ДПС, послушанието на правителството да внесе бюджета и депутатите социалисти бяха в шах!

Откъде дойде неочакваният завой в поведението на Борисов?

От приказките и публикациите, че ГЕРБ са се сближили с ДПС? Та досега поне Бойко Борисов бе показал, че не се влияе от приказки и инсинуации.

Председателят на парламента Михаил Миков съобщава, че няма кворум и заседанието се отлагаДали Борисов изведе групата на ГЕРБ от парламента преди второто четене на актуализацията на двата бюджета заради публикациите за евентуална оставка на председателя Михаил Миков?

Известно е, че при оставка и процедура за избор на нов председател на парламента нещата щяха да се забавят неизвестно колко дълго, а без председател, при приемане на двата бюджета на второ четене, нямаше да има кой да подпише приетите актуализации за обнародването им в „Държавен вестник”.

И тук нещата не са убедителни, тъй като ако Борисов се безпокоеше от евентуална оставка на Миков, то влизайки в кабинета му би го попитал: „Ще си подадете ли оставката г-н председател на парламента?”, а не както го разказа: „Ще подкрепите ли вашия бюджет, на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите, или няма да го подкрепите?”

Намръщеният Плевнелиев връчва проучвателен мандат на ДПС и очаква веднага да му го върнатУведомен ли бе предварително президентът за бъдещия отказ на ГЕРБ да влиза в парламента? Няколко часа по-късно репортери видяха, че по време на връчването на проучвателния мандат на ДПС, Росен Плевнелиев бе много намръщен и си остана така докато „отличникът” Лютви Местан взе и тутакси върна мандата като издекламира, че парламентарната група на ДПС ще се яви в Народното събрание за насроченото заседание по второ четене и гласуване на двата бюджета.

След като изиграха сцената с връчване и връщане на проучвателния мандат, Плевнелиев и Местан останаха насаме, на разговор, за който не бяха съобщени подробности на репортерите.

Предполага се, че двамата са си говорили за усилията, които трябва да положат, за да бъдат гласувани двете актуализации в парламента.

Предполага се, че е станало дума и за необходимостта, според Плевнелиев, да се разширят правомощията на служебното правителство, което след излизането на ГЕРБ от парламента няма как да се осъществят.

Второто необяснимо действие на Бойко Борисов в последните дни бе, че пред журналисти в Народното събрание, той се отказа от идеята си Калин Христов да оглави БНБ. Причина за този отказ също не бе съобщена.

Борисов сеотказва от издигане на кандидатурата на Калин Христов за управител на БНББившият премиер добави: "Рискът да гласуваме управител и подуправител, ако си бяха подали оставка, между ГЕРБ и ДПС е огромен политически риск. Би се приело много тежко от обществото. Разбира се, и партията не би си го позволила. Затова след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител. Защото вече ми омръзна тези, които крепиха ДПС толкова години на власт, с медиите си включително, сега да пращат обвинения към нас“.

В момента Христов е подуправител на БНБ, а в служебното правителство на Марин Райков беше министър на финансите.

За него депутатът Румен Гечев съобщи, че именно Христов искал да се проведе банкова ваканция, мярка, която щеше да потопи страната в пълен хаос?!

В централните новинарски емисии на 31 юли бе съобщено, че президентът Росен Плевнелиев ще проведе днес, на 1 август консултации с политическите сили в последен опит да се осъществи извършването на актуализацията на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. Предстои държавният глава да се срещне с парламентарно представените политически сили в 42-ото Народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

Консултациите са насрочени за 13 часа на "Дондуков" 2. Преди това Росен Плевнелиев ще разговаря с работодателски и синдикални организации.

Ще има ли пари за здраве без актуализация на бюджета на НЗОК?По-рано през деня 31 юли, и веднага след извеждането от Борисов на депутатите от ГЕРБ от парламента, от българския лекарски съюз /БЛС/ разпространиха декларация до президента и Народното събрание с призив държавния глава да използва всичките си правомощия, за да убеди депутатите да влязат в пленарната зала в понеделник, за да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Лекарският съюз помоли и народните избраници да влязат в пленарната зала на 4 август с думите: "Дори и за последен път! Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог."

Странно е, че Лекарският съюз мълча когато Симеон Дянков източи Резерва на здравната каса и въведе болиците да получават едва 80 на сто от предвиденото в бюджета – сега същият този Лекарски съюз да моли депутатите да приемат окончателната актуализация на НЗОК.

Къде бяха лекарите с тяхното недоволство да протестират и поискат разследване, и съд за Дянков, който наруши Конституцията и най-арогантно ограби родното здравеопазване, като заложи то да бъде години наред в недоимък?

Оттук нататък какво следва...

Ще мине време, за да се изясни каква бе причината Бойко Борисов направи неочакван, рязък обрат в навечерието на второ четене и гласуване на исканата от президента, ГЕРБ и ДПС актуализация на бюджетите.

Сега ще очакваме видим и чуем дали Борисов ще върне театрално своите депутати в парламента, за да се гласува окончателната актуализация в зала.

Не е ясно и дали социалистите ще имат сили да поискат от новия си лидер Михаил Миков да подаде оставка, за да се предотврати гласуването на актуализацията на държавния бюджет, увеличаването му с 3,5 милиарда, както и да се предотврати увеличаването на правомощията на служебното правителство, което да може да подписва международни договори и тегли заеми.

Друг ход социалистите нямат, докато едва ли някой ще се изненада ако ГЕРБ, както театрално излязоха от парламента, така и ще се върнат в зала за да гласуват, прегърнати с ДПС  и двете актуализации, и разширяването на правомощията на служебното правителство, които да влязат в сила.

Въпрос на смелост е, но дали столетницата я има?

Интересен коментар в типично свободен стил направи в късните информационни емисии лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, който бе категоричен, че хората му няма да се върнат в парламента: „Ми те само се целуват! Станишев и Орешарски се целуваха в неделя на конгреса. А в понеделник не искат да му подкрепят бюджета! Ма били по бузите се целували! Приемаме го, не е толкова интимно искат да кажат…”.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене