Причина за смъртта: пороен дъжд?!

Свършиха провизиите за населението на Мизия. Несвършена работа, липса на контрол доведе до трагедия за цял град

Потопеният град МизияПороен дъжд с до 100 литра на кв. метър по поречието на река Скът доведе до драми и трагедии с огромни размери в нощта на събота срещу неделя /2 срещу 3 август – бел. Л. М./.

4 метра приливна вълна, залива и събаря къщи, евакуират се хора с лодки, и хеликоптери, плуващи без контрол леки коли – това бе картината от град Мизия в събота сутринта.

Невиждано водно бедствие, което за няколко часа потопи къщи, животни и покъщнина. След проливните дъждове в събота местната река Скът излезе от коритото си и заля 3-хилядния град, където в нощта срещу неделя е настъпил истински кошмар. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастните хора не помнят подобно бедствие. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.

Водният ад в МизияКъсно през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава. Продължават операциите по спасяване на бедстващи хора. Към момента няма постъпила информация за загинали хора.

В гр. Мизия нивото на р. Скът се покачва, залети са улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, като има и паднали постройки, съобщиха от пресцентъра на МВР. Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца.

Информация към 6 часа сутринта на 3 август, в неделя, за обстановката  не съобщава данни за загинали. Пожарникари и спасители евакуират хората от залетите места. Два хеликоптера на Министерство на отбраната (МО) се включват в тяхна помощ.

Градът е под вода!

По-късно река Скът залива град Мизия и го потапя.

Потопени къщи„Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министърът уточни, че ситуацията е изключително тежка.

„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през преливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита „Пожарна безопасност“, от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози”, каза той.

От предишния ден хората от Мизия са били предупредени. Екипи на полицията и „Гражданска защита“ са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място.

Хората от полицията и пожарната са около 300 души и на място им помагат още 100 доброволци, работи се с 10 лодки, два хеликоптера.

Хеликоптерите евакуират хора от покриви и тераси, връщат се по няколко пъти за тези, които не искат да бъдат евакуирани.

Някои онлайн издания съобщават за това как са се развили събитията от 31 юли до 3 август включително:

Четвъртък, 15,30 ч - Екоминистерството предупреждава за очаквано сериозно повишение на реките

Петък, 18 ч - Първи предупреждения за наложителна евакуация в Мизия. Жителите не вярват

Събота, 2 август, празник на Мизия - в 12 ч улиците се наводняват

14 ч - Обявяват евакуация

20 ч - Общината започва да разрушава дига, за да спаси града от наводнение, но без успех

23,30 ч - 20 къщи са разрушени, приижда все повече вода

01 ч - Електричеството спира в целия град, положението е критично

02 ч - Нивото на места в Мизия вече е между 3 и 5 метра

3,30 ч - Спасителите говорят за 50 съборени къщи, хора и деца са по покривите

5,45 ч - Излитат два военни хеликоптера "Кугър" за разузнаване и спасяване по въздух

10,10 ч - Откриват тялото на първата жертва

14,40 ч - Намерено е тялото на втора жертва

19 ч - Властите предупреждават за втора приливна вълна, водата започва отново да се покачва.

Вълната е е 4-5 метра и залива града пред нощта, когато изключват и електрозахранването.

Първата жертва на потопа в Мизия е открита по обяд в неделя. За нея съобщи шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той каза, че служител на МВР е намерил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал.

По списък на бедстващите семейства се издирват най-малко 10 души.

Спасителните хеликоптери в МизияНад 300 пожарникари, спасители и полицаи помагат на хората в Мизия, като буквално на ръце пренасят близо 500 души. Спасените са в шок. Много от тях са настанени в сградите на училище и детска градина.

Трима души са спасени с лебедка, а единадесет с лодка. Към операцията работят и 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ "Козлодуй", лична техника на хора от околните села.

Последната цифра за евакуирани хора в Мизия е 800 души.

  • Какво ще пише в смъртния акт на възрастния мъж, починал в дома си – причина за смъртта – дъжд?
  • От кога дъждовете образуват приливни вълни?
  • И как така след като река Скът залива Бяла Слатина потопява под вода целия град Мизия?

Все пак не говорим за дере, затлачено от боклуци, а за равнина...

Язовирите...

Общият брой на язовирите у нас е 2 200, от които 216 са големи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) инж. Иван Иванов. „НЕК стопанисва 30 язовира, „Напоителни системи” – около 170, а ВиК операторите около 10 язовира. От там нататък колко са стопанисвани от общините, промишлени предприятия, горски стопанства и са дадени под аренда, нямам информация”, каза още инж. Иванов. По думите му, съоръженията за които не се знае кой ги стопанисва са около 20% от общия брой.

Удавени в потопа от...дъждСпоред Иванов състоянието на съоръженията, които се експлоатират от ВиК оператори също се контролира. В случаите, когато собствеността е неясна по-скоро става въпрос за малки или микроязовири, които са били собственост на общините. „В повечето случаи предполагам, че общините са били собственици и или липсват документи, или те доброволно са се отказали от собственост, защото нямат изградената организация да ги поддържат”, каза още инж. Иванов. Според него в тези случаи може решението на въпроса със собствеността да се намери в прехвърлянето тези съоръжения в „Язовири и каскади”, но това от друга страна това би натоварило дружеството с допълнителни задължения. „Друга форма е публично-частното партньорство. На много места има такова, но също така на много места то не е удачно, защото най-често язовири се дават при публично-частно партньорство за развъждане на риба, без обаче частната страна да има ангажименти да поддържа съоръжението. Тоест те ги експлоатират, докато съоръженията станат непригодни или почти пред разпад и се отказват от съответния договор. Ето това не трябва да се допуска” ,заяви инж. Иван Иванов.

Знаем, че скъсана язовирна стена заля с. Бисер и издави 11 души. Знаем, че след безброй проверки и разтакаване се оказа, че собственик на съоръжението е Министерство на отбраната.

В крайна сметка министърът на отбраната тогава генерал Аню Ангелов остана недосегаем, заради... късната му любов към САЩ!

След всичко казано дотук как трябва да приемем предупреждението на новоизбрания министър на околната среда Станислав Атанасов, че има риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствия при обилни дъждове.

Та тези реки обхващат много селища – какво очаква да направим ние данъкоплатците този глашатай от правителството?

Има ли конкретни предложения или си измива ръцете, като Пилат Понтийски като изрича едно изречение за риск при няколко големи реки?

Оперативното звено за превенция на вредното въздействие на водите дава прогноза за ден-два напред. Сряда и четвъртък е малко далеч като прогноза. Разбира се, нашата прогноза, моделите и анализите, които МОСВ правят се базират на прогнозата на времето и нейната точност поясни министър Ангелов...

... Басейновите дирекции издават предписания за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланса между риска от наводняване и засушаване. За съжаление, както има едната прогноза, че има риск от наводнения, така може да има риск от засушаване, така че язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което не се свалят като ниво....”

Басейновите дирекции издават предписания, но контролът е на собствениците на язовири. Това важи за всички водни басейни, за абсолютно всички водни обекти в цялата страна.

Тогава какво се е случило в град Мизия?

Чувал ли е този министър, че съоръженията, за които не се знае кой ги стопанисва са около 20% от общия брой язовири?

А знае ли Станислав Ангелов, че в повечето случаи, общините са били собственици и или липсват документи, или те доброволно са се отказали от собственост, защото нямат изградената организация да ги поддържат?

Как може да се обясни на пострадалите от Мизия очевидци, откъде са се взели огромни шарани, риби от по 10 кг? Може би от дъжда?

Доколкото ми е известно и в Светото Писание няма случай риби да валят от небето при дъжд.

Разрушена къща в Мизия от водатаМОСВ няма превантивни функции, обяснява министър Ангелов, МОСВ има аналитични и предупредителни. Това, което ние сме направили е в петък да изпратим предупреждението „жълт“ код. Съвсем конкретно е изпратена информация с прогноза за повишаването на нивото на реките Скът и Огоста.

В пиковия момент на напрежение по спасителните операции в град Мизия, бе коментирано нещо любопитно: Николай Николов  съобщи, че реално са преминали такива количества вода, които се равняват на половината язовир Искър?

Има ли преливане на близък до Мизия язовир?

"Язовирите по поречието на река Скът - осем на брой - са общинска собственост. Нека уточня – преливането на язовир от гледна точка на МОСВ означава аварийна ситуация, при която водата прелива пред стената и има опасност да я компрометира. Преливането през преливника на язовира е съвсем нормално. Това е неаварийна ситуация, която не може да причини пряка опасност за населението. Това е по спецификация на самите язовири", каза министърът.

Оказва се, че язовирът до с. Селановци е без изпускателна клапа и в момента се правела проверка дали всичко в него е в изправност.

„Като цяло, състоянието на язовирите в страната е добро. Ежедневно се наблюдават нивата и съоръженията. Ние правим това постоянно. „Няма опасност от преливане на язовири и съоръжения на „Напоителни системи” – заяви Димитър Методиев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите в „Напоителни системи” ЕАД, в интервю за Агенция „Фокус”. - Като цяло, състоянието на язовирите в страната е добро. Ежедневно се наблюдават нивата и съоръженията. Ние правим това постоянно. Много пъти съм споменавал, че язовирите и отводнителните помпени станции са строени преди 50-60 години. Не мога да кажа като един нормален човек, че тези съоръжения, които са на толкова много години, нямат нужда от спешно укрепване. Винаги има потенциална опасност, но дано да не се случва. За 5 месеца новото ръководство на „Напоителни системи” заедно с министъра на земеделието и храните Димитър Греков и неговия екип успяхме да променим Закона за водите. Става дума за Параграф 4-ти, който вече ни позволява да бъде финансирана от бюджета на Република България тази дейност за предпазване от вредното действие на водите. Но сега още 5 месеца не можем да си вземем тези пари, които ни се полагат, за да можем да извършваме тази дейност нормално...

... Не мога да кажа каква е ситуацията в Мизия, но най-вероятно кметът не е имал средства за река Скът, която минава през града, да бъде почистена. Не искам да обвинявам никого и не знам дали е точно така, но предполагам и той не е имал средства за извършване на тази дейност, а тя е най-важната в нашата страна. Тя е от стратегическо значение. Иначе по закон ни се полагат 19 770 000 лева, които не ни се дават... в язовирите на „Напоителни системи” контролираме над 3 милиарда кубика вода - това е огромно количество... На река Скът има язовири, които не са собственост на „Напоителни системи”. Аз казвам, че няма язовир на „Напоителни системи”, който да е предизвикал това бедствие.

  • И така няма изпускане на язовири, а преливане?
  • Кой отговаря за язовирите с неизвестна собственост?
  • Как „Напоителни системи ежедневно работят като не са им преведени полагащите им се пари?
  • Предупреждават, че ще има риск от наводнения от придошли реки, а какво трябва да прави местното население – някой ще каже ли?
  • Какъв е нормативния акт за проверка на водохранилищана и язовирите, как се проверяват, с каква честотя във времето, и кого уведомяват проверителите след като 20 на сто от язовирите са с неустановена собственост?

"Към 16 часа в събота ми се обади кметът на Мизия – бях на Бузлуджа на тържеството. Веднага тръгнах натам, исках да вляза в града, преди да бъде наводнен. По пътя се обадих на министър Греков и премиера Орешарски с молба това, което кметът ме помоли – да бъде взривена една дига, за да се улесни оттичането на водата", разказа депутатът от БСП Корнелия Нинова.

"Получих разрешението още преди да стигна до града".

Нинова подчерта, че се злоупотребява с информацията за отказ дигите да бъдат скъсани.

"Когато влязох в Мизия, Мирослав, собственикът, който имаше земя до дигата, вече сам копаеше пробив. Този пробив бе разширен, но се оказа недостатъчен. Вечерта дойде голямата вода и стана страшно", допълни Нинова.

"До среднощ обикаляхме къщите с призив към хората да напуснат домовете си и да ги евакуирахме. След 24 ч. водата придойде и ние самите се оттеглихме. Останахме на площада, където бе по-спокойно. Дойде и главен комисар Николай Николов с неговите момчета.

До сутринта всички се занимавахме с това – да се вадят хора от къщите и да ги извозват на безопасно място – в детската градина и училището", каза Нинова и допълни:

"Най-страшното беше грохотът от падащи къщи и писъците на хора. Тъмна нощ, бучаща вода… И хората с лодките, които обикаляха да търсят пострадали".

На евакуираните се осигуряват топли дрехи и храна, вода, настаняване.

Все още има хора в неизвестност в наводненото селище. Издирването, в което се включиха два хеликоптера "Кугър" и спасителни лодки, продължава. Жители на Мизия и съседни селища помагат с лична техника като трактори или кой както може.

Нивото на реката постепенно спада – с около още 20-30 сантиметра в неделя следобед. Спасителните екипи правят втори оглед на наводнените къщи, за да се установи дали няма други жертви или бедстващи хора, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Освен от Мизия, са евакуирани хора от с. Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни.

Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат

"Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски на 3 август, в неделя сутринта.

Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони.

"Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца.

И пак за причините...седем водоема са прелели!

Властите не откриват друга причина за потопа, освен проливните дъждове и напомнят, че предупреждението е било подадено навреме – в четвъртък МОСВ предупреждава за очаквано сериозно повишение на реките в този и други райони, а в петък идват първи предупреждения за наложителна евакуация в Мизия. Местните хора обаче не са очаквали подобно наводнение и не смятат, че то е предизвикано само от дъждовете, а от скъсана язовирна стена и то не само една.

„Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в най-ниската точка - Мизия", коментира комисар Николов.

Няма данни за скъсани язовирни стени в района, но седем водоема са прелели, по данни на министерствата на околната среда и на земеделието.

"През последните два дни във Врачанско са паднали 94 литра на кв.м. "Това са около 300 млн. куб.м вода, или все едно половин язовир "Искър" да премине за 1-2 дни – сравнява данните Николов.

Всичко в града е на септична яма. Водата се заблатява, в нея плуват подути животни. Опасността от епидемия чука на вратата.

От какво имате нужда?!

Това запита от екрана на БНТ говорителка на новините в емисията в 12 часа на 3 август. От какво може да имат нужда хората от Мизия, на които домовете потънаха, разрушиха се във водата?

Храна и вода, легло и покрив временно ще се намери, лекарства също ще се осигурят, а потъналия, удавен живот, който няма да се върне?

Цяла сутрин, до 12 часа на обяд зрители на Обществената телевизия, БНТ чакаха да научат нещо за драмите и трагедиите в Мизия, но там не се намери човек даже да пусне и лента с новини за случващото се.

Севда ШишмановаНямам представа къде е Севда Шишманова, но директора на новините – Даниел Чипев трябваше да реагира професионално, нещо, което явно не му се отдава.

За подобен скандал във всяка развита държава Програмният директор и шефа на новините днес щяха да се редят в Бюрото за безработни, но живеем в България, и тук липсата на усет за новинарство и професионализъм се нещо ненаказуемо!

И да повторим пак: ние, редовите данъкоплатци не плащаме, за да мълчи БНТ часове наред и да не обелва и дума за пороите в Мизия.

Що се отнася до бедствията тази година, които заляха много градове в страната, крайно време е да се възстанови Министерството за бедствия и аварии, крайно време е да чуем чия собственост са язовири и водоеми и какъв е режимът на поддръжка и проверка.

Какво съществено свърши новосъздаденото от правителството на Пламен Орешарски Министерство за инвестиционно проектиране, след като градове и хора затънаха във вода и се давиха?

Дали са съпоставими инвестиционното проектиране и водните трагедии, които не пожалиха десетки хиляди българи?

Да видиш как животът ти потъва във вода и кал, да останеш с една риза на гърба си – кой ще може да овъзмезди пострадалите от Варна, Добрич, Мизия?

По Канал 3 видях как един мъж плачеше за потъналите си книги – в коя държава сте виждали да се плаче така за загубени книги?

Столове, маси, легла, кухненско оборудване може да се купи, но да загубените, удавени книги – кой ще ги върне на този мъж?

За Добрич и Варна събирахме пари, пратихме колети с храна, спално бельо, детски дрешки, детски играчки.

Сега наред са събирателните сметки за Мизия...

Активирана е и кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

1000 София, ул."Калоян" № 3

(За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез онлайн дарения на сайта на организацията:

- през Epay - ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMSOFDISASTERSANDCRISES

- с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

Докато качвахме тази публикация на сайта „Хроники” излезе съобщение, че почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода, В пункта за раздаване на помощи от рано тази сутрин са минали близо 300 души. От ефира на Дарик Ясен Сливенски призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки:

„Хранителните продукти трябва да са готови за консумация, да са трайни продукти, защото времето е много топло. Има нужда и от памперси за бебета".

Водата в Мизия се оттича изключително бавно, а оживелите от водния ад трябва да се хранят, пият вода, вземат лекарствата си...

Цяло министерство предупреждавало, а кой дал указания как се подготвят хора за бедствена ситуация - на гръб ли да нарамят къщите си, живота си?

Има вече образувано едно досъдебно производство във връзка с наводнението в Мизия. То е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Вече е започнала проверка на язовирите. Те ще се проверяват и от разследващи.  След оттеглянето на водата от залетите места и след проверка, която разследващите ще направят, прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица за да образува досъдебни производства.

Къде са парите от фонд „Бедствие”?

В Цар Калоян, в Бисер, в Перник живеят ли хора във фургони?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене