Служебното правителство – осребреният протест?!

Хора без управленски опит поеха кормилото на държавата

Люба Манолова, автор и собственик на сайта Каква се оказа схемата през 2013 година човек да попадне във властта в многострадалната ни родина: достатъчно бе да си бил на площада, където се провеждаха протести срещу правителството на Пламен Орешарски, достатъчно бе да си окупирал университета и да си доказал правоверна преданост към САЩ.

Много бързо се забрави как протестите, които издигнаха сегашните министри от служебното правителство всъщност нарушаваха закона с окупацията на парламента, на университета. Това остана някак си в миналото като подвиг, като проява на гражданско общество едва ли не - но истината е, че в продължение на месеци така наречените протестиращи нарушаваха закона с окупациите си, със замерянето на парламента с домати, с агресията срещу полицаите, направили кордон около Народното събрание, и това остана безнаказано.

Кабинетът, който ни представи така нареченият ни президент остави впечатление, че министри са събирани на Осми март от офиса на държавния глава. Съветнички, началник кабинет с квалификации в Европа и САЩ, се оказаха достатъчна причина – тези жени да станат министри в поредното служебно правителство. Хора с неясен или липсващ управленски опит, но затова пък с добре съставени автобиографии влизат, за да оглавят министерства и да управляват държавата в следващите няколко месеца.

Под заглавие „Аматьори срещу кризата хвърли Плевнелиев” в. Репортер коментира, че президентът е излъчил хора без опит в управлението на държавата.

Президентът Росен Плевнелиев„Част от тези министри сигурно ще успеят да се запознаят с ведомствата си за краткия мандат, в който ще управляват”, заяви Борислав Цеков от ИМП. По думите му неопитността на министрите може да прикрие задкулисно управление в някои от ведомствата.

Достатъчен повод за назначенията се оказа избраните от Плевнелиев да имат връзки с американски фондации, стоящи зад антиправителствените протести през последната година.

Васил Щонов, министър на икономикатаТака служебният министър на икономиката Васил ЩоновХристо Иванов, министър на правосъдието е поел едно от най-тежките и важни министерства, скачайки от стола си на  директор "Маркетинг и стратегии" в кабелна компания Близу. Служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов, участник в протестите срещу кабинета „Орешарски” -  от Програмен директор на Български институт за правни инициативи, с пътуване до Щатите зае поста си без да е имал какъвто и да било досег с министерството досега. Всичко, което ще се случи в оглавяваното от него министерство ще влезе в Доклада на ЕК.

Екатерина Захариева, вицепреумиер и министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиранеОт президентската канцелария се озова във властта и Екатерина Захариева, за да бъде назначена за вицепремиер по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране. Захариева беше вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в предишното служебно правителство, когато припомниха медии. Тя подминавала е журналисти в миналия служебен кабинет, и не е отговаряла на всеки въпрос, който не е удобен. По време на нейното управление МРР допусна пропуск по отношение на плажа „Корал” точно защото Екатерина Захариева беше забравила да внесе административна такса от 20 лева?!

Без никакъв опит в публичния сектор е и външният министър Даниел Митов, преминал през партиите ДСБ и Движение” България на гражданите”. Два часа след назначението си Митов започна да говори като правоверен: „България трябва да даде ясен сигнал, че е лоялен член на Европейския съюз и НАТО.”

Румен Порожанов, служебен министър на финанситеНе по-малко притеснително за експертите е назначението на временният министър на финансите Румен Порожанов, бивш началник на кабинета на Милен Велчев, бивш началник на кабинета на първия финансист на Борисов Симеон Дянков, бивш шеф на Булгартабак холдинг, бивш шеф на фонд „Земеделие”.

Порожанов бе на път да измести земеделския министър Мирослав Найденов, даже Симеон Дянков направи всичко възможно това да се случи, но акцията на двамата не успя.

Съпругата на Порожанов, Веска Порожанова спечели военна поръчка за 255 823 евро. Компанията "Армар корпорейшан дженерал техникал кооперейшан", в която дялове има Веска Порожанова, бе избрана за доставчик на пиропатрони за руските бойни самолети Су-25, които са на въоръжение в армията. Самолетите бяха спрели да летят поради липса на части, а Министерство на отбраната се оказа с подписано двугодишно рамково споразумение с "Армар" за доставка на пиропатрони за 500 хил. евро. Месец по-късно бе подписан и договор за доставка за 255 823 евро без ДДС.

Защо маскирани пребиха Румен Порожанов пред дома му, и по каква причина – така и не стана ясно, но затова пък бе известно, че  на него доверие му гласува и тройната коалиция, която го назначи в управата на тютюневия холдинг през 2008 г. После до ноември 2011 г. беше член на управата и в цигарената фабрика "София БТ". През 2009 г. оглавява пък Съвета за управление на програмата на "Краун ейджънтс".

Порожанов оцеля при чистка на министъра на икономиката от БСП Румен Овчаров в управителния съвет на фонд "Радиоактивни отпадъци". Той бе в ръководството на "Транс Болкан пайплайн" - дружеството за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис.

На 10 март 2010 г. бе обявено, че Министерството на финансите поема координацията и контрола по българското участие в проекта „Бургас-Александруполис”, и то с решение на правителството, след като бе одобрено отпускане на 50 000 лева от държавния бюджет за придобиване на 100 процента от капитала на дружеството „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис” от „Техноекспортстрой” ЕАД.

Платени 12 млн плюс 200 000 за проект, за който бе известно, че няма да се строи – така работеше Симеон Дянков, рамо до рамо със сегашния министър на финансите, Румен Порожанов.

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта министър на транспорта, с опит в строителствотоНиколина Ангелкова, съветник по еврофондовете, министър на транспорта, с опит в строителството, за която президентът обяви, че е Харвадски възпитаник. Всъщност се оказа, че Ангелкова е само с двуседмична специализация, за която се плащат от 5 до 20 000 долара.

Специализирала финансово управление на структурните фондове на ЕС, европейско право и регионална политика, била в Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, заместник-министър на регионалното развитие по европейските въпроси и международното сътрудничество най-внезапно Ангелкова се оказа подходяща за министър на транспорта?!

Мартин Иванов, министър на културатаМартин Иванов, инициатор за създаване на Музей на ДС, преподавал стопанска история в Софийския университет и във Висшето училище по застраховане и финанси, сега ще се заеме с културата. Избор типично по болшевишки.

 

Министърът на вътрешните работи, Йордан Бакалов е автор на Закона за досиетата, с четири мандата в парламента, е инженер металург.

Васил Грудев, който пое министерство на земеделието бе представен като доктор на науките, но впоследствие се оказа, че още учи и е докторант?!

Министерство на околната среда отново се поема от филолог, а що се отнася до министерство на спорта – то бе поверено на Евгения Раданова, карала кънки, спечелила много медали. Дали това е достатъчна причина една девойка, карала кънки да бъде назначена за министър на спорта, след като мястото е най-подходящо за мениджър?

Президентът Росен Плевнелиев отново направи поредица от гафове с избора на министри за служебното правителство. При представянето на кабинета той „пропусна” да спомене, че премиерът Георги Близнашки е комунист, бивш партиен секретар на Юридическия факултет, изключен от партията пет месеца по-рано. Един изключително властолюбив човек, който месеци наред ни шества по медиите и не крие, че  кристалната му детска мечта е да бъде избран за конституционен съдия.

Той бе кандидат за президент, издигнат от БСП, което не му попречи да напусне партията, като не успя да спечели изборите и да се обърне в друга посока, за да потърси развитие на успешна кариера.

Вече като служебен премиер, Георги Близнашки предупреди, че с постовете си ще се разделят всички, които са участвали в корупционни скандали и тези, които проявяват политически пристрастия. Като един от приоритетите на правителството Близнашки побърза да определи да се възстанови доверието с ЕС и НАТО, като че ли е налице загубено доверие в тези партньори на страната ни.

„Предлагаме Кристалина Георгиева не просто за член на Европейската комисия, но за вицепрезидент на Комисията и върховен представител по въпросите на външната политика”. Това каза служебният премиер проф. Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство, очевидно обърквайки наименованието на поста - зам.-председател, а не вицепрезидент на Европейската комисия.

Комунистът Георги Близнашки, премиер на служебното правителство, избрано от Росен Плевнелиев„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост поясни премиерът. - Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото. Това е убедителна, достойна кандидатура за България. Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде голям успех за българската външна политика, за българската дипломация”, посочи той.

Нерде българска външна политика, нерде външна политика на ЕС! Дали Близнашки е забравил как Кристалина Георгиева ни обеща, че с нахлуването на бежанците и нелегалните емигранти, те ще оправят генофонда ни в демографската криза, в която се намираме?!

Първата пресконференция след първото заседание на служебния кабинет не мина без популизъм – Близнашки заяви, че всеки министър ще отдели по 300 лева от заплатата си, за пострадалите от бедствието в Мизия?

Далеч по-ефективно и просто е той да разпореди да се деактува общинска или държавна земя и да се построят къщи на хората, останали без дом. Все пак във фонд „Бедствия” има 50 милиона, а и кабинетът „Орешарски” остави фискален резерв над 8, 5 млрд лева.

Есента чука на вратата, къщите в Мизия потънаха в тиня, кал и съдържанието на септичните ями на града – т. е. те са неизползваеми.

Оттук нататък всеки час е скъп и трябва да се действа! Нека след бедствието в Цар Калоян, село Бисер, Перник, Търново, Варна и Добрич да се тръгне най-сетне към реална помощ за тези наши сънародници, изпаднали в беда!

Нека служебният кабинет остави зад гърба си протестите и се тръгне към реални и полезни действия за населението на страната. В противен случай ще сме свидетели как ГЕРБ няма да има нужда да провежда предизборна кампания – това ще свършат министрите на Плевнелиев с назидателните приказки за криза, фалити, липси на пари по вина на предшествениците си от правителството на Пламен Орешарски.

Така нареченият президент, Росен ПлевнелиевПо време на първото си официално домакинство като държавен глава, на което прие чешкия президент Вацлав Клаус, Росен Плевнелиев направи поредица от гафове пред журналистите, този път с лапсус. “Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша…”, обърка се родният президент, след което веднага тръгна да се поправя: Дами и господа от Чехословакия…, от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте.” Така само в няколко изречения политикът от Гоце Делчев демонстрира прословутото българско гостоприемство, като само на един прием покани цели 3 държави, сред които една вече несъществуваща...

Но това бе в началото - днес, назначавайки служебно правителство, той отново сътвори гаф, като подбра за министри хора без управленски опит. Грешка, каквато едва ли в друга страна-членка на Европа други президенти биха си позволили.

Все пак не сме опитно поле, нито сме учебен център, а най-малко сме нечия партийна бащиния, за да ни сервира държавният глава подобни "управленци"...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене