За чичо Митко и края на столетницата

Днес, на 8 август се очаква да бъде оповестено новото изпълнително бюро на БСП, да очаква се още да бъде изслушан Драгомир Стойнев за договора с Уестингхаус, както и се очаква да станат известни листите, или поне кой ще бъдат в тях

Бившият лидер на БСП, Сергей СтанишевЗащо избраха друг лидер на червените, след катоДимитър Дъбов, когото наричат чичо Митко Станишев още дърпа конците чрез Димитър Дъбов събитията в партията не е ясно, но вероятно това е поредната порция прах, която ще бъде хвърлена в очите на червените.

„Чичо Митко реди листите за евроизборите, чичо Митко направи конгреса на столетницата, чичо Митко ръководеше избора за нов лидер, чичо Митко ще реди и следващите листи за предсрочните парламентарни избори”- тези признания чух от няколко членове на БСП и то, забележете, не редови!

Единствен сайтът „Хроники” написа преди броени дни, че не ДПС, а свалянето на правителството на Пламен Орешарски го започна Димитър Дъбов на една пресконференция. Дъбов заговори пръв против правителството на БСП, за да оправдае и замаже поредната, вече скандална загуба на Сергей Станишев на избори.

Пламен Орешарски, бивш премиерИстината е, че ако кабинетът „Орешарски” имаше укорими, погрешни стъпки, и поведение, то в основата им беше именно Станишев и договорките, които бе направил той или съпругата му зад гърба на социалистите.

Така Станишев се съгласи с кандидатурата на Делян Пеевски и изви ръцете на правителство и парламентарна група, тази кандидатура да бъде гласувана! От този момент нататък започна свалянето на правителството на БСП, за което ГЕРБ и хората на президента хвърлиха мило и драго. То не бяха стачки, то не бяха протести, то не беше окупация на университета – всички тези „мероприятия” бяха извършени прозрачно и в абсолютно нарушение на българското законодателство!

БСП вяло коментираше случващото се, правителството – още по-незабележимо и вяло.

Президентът набира самочувствие, че управлява държаватаТака докато партията се срутваше в пропастта на стопяването, израстна не друг, а така нареченият ни президент, Росен Плевнелиев. Той, стъпил на уморената от борби и задкулисни интриги партия обираше лаврите на успеха, а в западни медии платени публикации съобщаваха как „ народът” не иска това правителство!

Вместо председателят на парламента Михаил Миков да поиска среща с кмета на столицата и да й обясни българското законодателство, той предпазливо влизаше и още по-предпазливо излизаше от сградата на Народното събрание, за да не го уцели някой и друг развален домат.

Днес този набрал доста червени точки в дните на протестите парламентарен шеф е лидер на БСП! Дали е случайно и спонтанно – едва ли. Като видях на конгреса на червените, организиран от чичо Митко, как едно момиченце в народна носия от родното място на Миков чакаше да обявят името му, всякакви мисли за честен избор и спонтанност се изпариха в жегата...

Ще напомня само два момента от импотентността на правителството, които потвърдиха съмнението, че кабинетът „Орешарски” е само инструмент в нечии ръце.

Бившият министър на икономиката и енергетиката, Драгомир СтойневПървият момент – състоянието на енергетиката след управлението на ГЕРБ – на министър Драгомир Стойнев бе възложено от Комисията по енергетика да изготви Доклад, за това какво оставиха хората на Бойко Борисов в този отрасъл.

Всички медии, без изключение мълчаха по този Доклад и казаното от Стойнев в парламента. Единствен сайтът „Хроники” публикува и Доклада и стенограмата от заседанието по неговите констатации.

Да натрупаш дългове, да съсипеш енергетиката и да искаш вот на недоверие от следващото правителство е върхът на нахалството!

Отчетени и несъстояли се ремонти, трупани загуби от лошо ръководство на енергетиката по време на целия мандат на ГЕРБ – всичко е в Доклада и изказването на Стойнев в парламента.

Този Доклад трябваше да отиде в Прокуратурата, защото щетите от 3 млрд се трупаха на гърба на нас, редовните данъкоплатци. Докладът не бе даден на прокурорите – неизвестно по какви причини и съображения. Но каквото и да е спряло документите и Доклада да бъдат предадени в ръцете на обвинителите – грешката е голяма и опира до Сергей Станишев и Пламен Орешарски. И резултатът бе плачевен – тези, които разписаха енергетиката и натрупаха дългове в нея – поискаха вот на недоверие от следващите управляващи!

В такива случаи баба ми казваше – хак им е!

За жалост социалистите не се държаха като жертви единствено по отношение на наследеното в енергетиката, те мълчаха и по отношение на изтегления от Резерва на Здравната каса 1 млрд и 400 милиона. Те мълчаха и за Постановлението, с което Симеон Дянков вземаше милиони от държавни предприятия, за да си оправя бюджетния дефицит.

Истината е, че и за цялостната политика на Симеон Дянков във финансите той трябваше да бъде извикан и да отговаря в следствието. Не се случи.

Стигна се дотам че прочетохме в издавания в Брюксел вестник New Europe информацията, че президентът Росен Плевнелиев твърде много би искал да назначи Симеон Дянков за премиер на служебното правителство. Изданието се позоваваше на свои неназовани източници от София.

Държавата иззе от фирмите си 276 млн. лв. написа във в. „Сега” Таня Петрова. Това упражнение не е за първи път и се играе постоянно, откакто Симеон Дянков пребивава в страната ни като министър на финансите – вече три години!

Изземването на на тези 276 милиона се прави въз основа на извънредното решение на кабинета да изисква регулярно всички неразпределени печалби от предходни години. Това кърпи временно бюджета, но обезкръвява компаниите и прави невъзможно изпълнението на по-сериозна инвестиционна програма.

Българския енергиен холдинг е отделил 141 милиона за издишащия бюджет на Симеон Дянков. 141 милиона – това са парите за енергетика! Нима не са нужни?

РВД е дало 7 млн, а още няма кула!? Не без значение е въпросът, че парите на РВД са за инвестиции за безопасност и технологично обновление и официално те не са държавни, тъй като държавата не дава и стотинка на РВД!

Кой ти гледа?!

Летище „София” има нужда от постоянна поддръжка – броило си е милионите без да се гъкне!

Симеон Дянков разбира бе онзи, който се изфука, че бил избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие. Само че се оказа, че ЕБВР няма Надзорен съвет!

„Като президент, който е надпартиен, и държи да спазва Конституцията до последната й запетайка, не бих могъл да давам съвети, кой министър работи или не работи, кой кога трябва да си тръгне или да остане”, посочи държавният глава в навечерието на предсрочните избори след оставката на правителството на Бойко Борисов.

„За мен е много важно да има ясни приоритети и по тях да се постигат резултати. Затова смятам, че не съм човекът, който ще даде оценка за работата на вицепремиера Дянков”, каза президентът Плевнелиев.

„За мен е много важно да се чуе какво казват хората на улицата, за какво се борят те и по тези важни теми да има прогрес и напредък. Няма да забравя това, което говорят хората, и ще продължа да го поставям всеки ден в дневния ред на институцията. Това е моята задача”, каза още държавният глава.

Същият „радетел” на законността Плевнелиев в деня, в който съобщи служебното правителство поиска ревизия на управлението на предишното правителство! Какво означава това: за правителстово на ГЕРБ ревизия нямаше, а за кабинета „Орешарски” – проглушиха ушите ни с правенето на ревизия?!

Плевнелиев възпрепятства каквито и да било усилия Симеон Дянков да бъде изправен и да отговаря за действията си като министър на финансите.

Това, при едно силно следващо правителство и при едно  парламентарно мнозинство, нямаше да се случи.

Но нито парламентарната група на БСП , а още по-малко пък партията и Станишев посмяха да поискат прокурорска проверка на свършеното от Симеон Дянков по време на мандата на ГЕРБ.

Резултатът бе, че всеки, който поиска, можеше да се качи на главата на управляващите...

Авторитетът на кабинета „Орешарски” се сриваше от държанието им като жертви, и всичко полезно, което правише остана нечуто и неразбрано. Правителството се тресеше от Стокхолмски синдром.

Конгреса на партията – сълзи и терлички... повръщащите да излязат!

Журналистката Галя Горанова дава чудесно описание на партийната обстановка на „Позитано”, изречена от устата на Нидал Алгафари:

„А какви са кандидатите? Един - кандидат на лидер на друга политическа формация, друг - кандидат, членувал в основния опонент на БСП преди. Трети - храненик на починал идеолог от бившата номенклатура на БКП. Четвърти - в любовни триъгълници, направил кариера от леглото си! За пети пък службите са отделили цяло звено, за да го хванат в кражбите му. Егати номинираните! Ако ще е така... то защо да си тръгва Станишев?" И за друго намекна имиджмейкърът на социалистите - че феодалите в БСП се гласят да сложат начело на столетницата подставено лице

Ето части от Доклада на Сергей Станишев, в който има лигавене, популизъм, сълзи, и каквото ви хрумне:

Скъпи, другарки и другари,

==============================

Искам да се обърна към хората, които протестират, да се обърна към София, Варна, Пловдив, Благоевград и много много други градове. Вие не сте сами, вашият глас е чут. Решение има и за него ще говорим днес от тази трибуна.

През последните седмици станахме свидетели на най-различни протести – в защита на природата, срещу непоносимите цени на тока и отоплението, срещу безразличието към грижите на майките. Знам, че за всеки, който протестира, за хората, които изкопаха гроб на магистралата, защото е погребан не само бизнесът им, погребани са живота и надеждите на семействата им - отчаянието е по-силно от надеждата.

Знам че никакви думи не могат да изтрият сълзите от очите на нашите майки, които плащайки си сметките за ток и лекарства остават обречени на глад.

Знам, че само думи не могат да върнат младите от Терминал 2, нито да ги накарат да раждат и отглеждат децата си в България.

==============================

Скъпи, другарки и другари,

==============

Много пъти съм говорил, че ще получим изключително тежко наследство – разбита държавност, икономика на изкуствено дишане, опоскана хазна и взривоопасни социални напрежения и неравенства. Днес само на око можем да оценим ужасните поражения нанесени от тази власт!

Държавата е разорена. Бедността и безработицата вземат все по-застрашителни размери. Икономиката е поставена на изкуствено дишане, средната класа е унищожена, заедно с дребния и средния бизнес – гръбнакът на досегашната стабилност и заетост.  На власт са монополите и картелите, а от останалите фирми съществуват само онези, които са близо до кранчето на властта, отпускащо порции за приближените на управляващата партия.

Цитирам д-р Тони Филипов от рубриката Из дневниците на един луд”:

Станишев се разплаква, когато говори как симпатизантки са плели терлички„Сега” се гаври с експозето на Станишев на конгреса: „Станишев изненада с нетипична, пресилена жестикулация, достойна за рапър, който ръкомаха в диахрон с музиката. В опит да разчувства съпартийците си симулира сълзи. Само дето настроенията му се меняха като маски на мим. Миг след пишман сълзите банализмите потекоха с обичайния си дебит… Най-скъпите подаръци съм получавал от вас: шалчета, чорапи... терлици", редеше Станишев, а зрителите се опитвахме да си представим Хохегер с куки и кълбо прежда…”

Историята на поредната 13 изборна загуба докара нещата до конгрес и оттегляне на лидера Станишев - тъпо театро и фарс.

В залата някои другарки бършеха немирни сълзи, другари бяха потресени от сценката, други бяха докарани направо до ярост от блудкавите излияния на лидера, вече евродепутат.

  • Защо столетницата ще се свие до бутикови размери?
  • Защо партия и правителство паднаха жертва? Причината е прозаична – Станишев трябваше да стане евродепутат и да отиде в Брюксел... Заради тези попълзновения на Семейството курбан дадоха и столетницата и кабинетът...

Тогава защо да гадаем Кой? Кой ще реди листите, кой ще избере новото Изпълнително бюро? Защо нищо няма да се промени в БСП?

Чичо Митко – верният служител на Семейството.

Не е лесно да станеш голяма будала. Само пет на сто е талант, останалото е труд – твърди Нинус Несторович. Дали е мислел за социалистите?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене