Медарова? Тя очакваше да е следващия главен прокурор

Човекът на Цветан Цветанов не успя да пробие в служебното правителство

Бившият вътрешен министър, Цветан ЦветановСпомнете си времето, когато Цветан Цветанов, по време на управлението на ГЕРБ кадруваше от височината на поста си на министър на вътрешните работи. Тогава той влияеше за смени и назначения на съдии и прокурори.

В ключови съдилища Цветанов тогава успя да пробута свои хора: като председател на Софийски градски съд – семейната приятелка Владимира Янева и като председател на Върховния административен съд – приятеля Георги Колев!

Цветанов се опита да наложи промени в съдебната власт чрез добре подработени 41 съдии, но удари на камък... и отложи за известно време тази задача.

Два достоверни източника ни съобщиха по време на Цветанцветановото кадруване, че той готви и следващия главен прокурор, тъй като в началото на 2013 година изтичаше мандатът на Борис Велчев!

И кой бе тогава кандидатурата на Цветанов – съдия Красимира Медарова, която се бе похвалила, че съвсем сигурно ще седне в стола на Главния прокурор!

Коя е съдия Медарова?

Красимира МедароваМалцина помнят, че по предложение на ГЕРБ тя стана шеф на Централната избирателна комисия и то в момент, когато шеф на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ беше не друг, а вътрешният министър Цветан Цветанов! И това се случи въпреки че магистратите в България са деполитизирани!

На 19 март 2012 г. съдия Красимира Медарова си направи отвод по делото САПАРД, след като защитата на подсъдимите го поиска!

Отводът на Медарова беше поискан заради съмнение в нейната безпристрастност, подхранено от неназовани слухове, цитирани на предишното съдебно заседание, според които Медарова е поела ангажимент към управляващата партия ГЕРБ, от чието име беше председател на ЦИК!

Припомням, че правото да номинира председателя на ЦИК има управляващата партия, така управляващата тогава ГЕРБ предложи за поста съдията от Софийския Апелативен съд, Красимира Медарова.

По БНТ преди една година депутатът от ГЕРБ и идеологът на изборите в ГЕРБ Искра Фидосова поясни:

"Ние сме предложили нашите кандидатури, направили сме предложение за нашата квота, която е от 10 кандидати за ЦИК, включително за председател в лицето на Красимира Медарова... тя е съдия в Софийския апелативен съд. Всъщност и аз, и моите колеги смятаме, че председател на ЦИК трябва да бъде неполитически обвързана личност, съдиите не могат да имат принадлежност към която и да била партийна организация, партия..."

Какво излезе: управляваща политическа партия ГЕРБ предложи неполитически обвързана личност за председател на ЦИК? Като съдия можеше да мине да  необвързана политически въпросната Медарова, но фактът, че предложението идваше от ГЕРБ освети цялата схема.

Искра Фидосова, бивш депутат от ГЕРБСъс същите аргументи на Фидосова и съдия Красимира Медарова коментира защо е избрана  за председател на ЦИК, като обясни, че участието в ЦИК не може да бъде политическо назначение, но въпреки това ще се оттегли от делото САПАРД заради факта, че и обществото трябва да е убедено в нейната безпристрастност...

Делото САПАРД на трупчета

Софийският апелативен съд /САС/ прие отвода на съдия-докладчика по делото "САПАРД" - Красимира Медарова, която бе и председател на ЦИК. Близо година процесът срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков не успя да тръгне на втора инстанция и сега предстоеше да се проточи още повече.

На заседанието на съда, на 12 март защитата на единия от подсъдимите - Валентин Ангелов, поиска отвод на Медарова заради съмнения, че е поела политически ангажимент да потвърди решението на СГС. Съмненията се породили, след като адвокатът на Ангелов - Румен Еленски, отказал да го защитава. Той разказал, че мъжът на съдийката - Николай Медаров, който също му бил клиент, му казал, че тя няма да си направи отвод по делото заради поетия ангажимент.

Малко по-късно адвокатът Румен Еленски се отрече от думите си!

Познайте защо. На власт беше ГЕРБ.

Сотир Цацаров, Главен прокурорМедарова бе председател на ЦИК, когато в зала Универсиада се внасяха и изнасяха чували с бюлетини и това се показваше по телевизията!

На изборите от 12 май 2013 година, ГЕРБ спечели с малцинство и се нареди до другите спечелили с малцинство изборите в парламента.

Не помогнаха нито чувалите с бюлетини, нито председателстването на ЦИК от Красимира Медарова.

Стигна се до там, че Борисов заговори за втори дубъл на вота, и за касиране на изборите!

Пръв сред малцинствата за ГЕРБ, според Борисов било победа, защото хората ценели партията Му, само че цената падна с 600 000 гласа!

Серията от компромати по време на предизборната кампания разколеба голяма част от хората да гласуват. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” социологът Мира Радева.

Коснинбродските бюлетини, които бяха намерени готови за експедиция, с указани селища за посокаИзборите от май 2013 ще се запомнят с откритите бюлетини в печатницата в Костинброд, надписани за кои направления в страната са. Изборите ще се запомнят и пресконференцията, която даде главния прокурор Сотир Цацаров по скандала с екипа от прокурори.

То не беше онагледяване на намерените бюлетини, то не беше скандал!

Като ответна реакция ЦИК възложи на Министерския съвет отговорността за Костинброд?! "Нямаме отношение към проблема с печатницата и намерените там бюлетини", побързаха да заявят от Комисията на пресконференция и допълниха „Не знаем за кого са бюлетините”?!

Пресконференцията за Костинбродските бюлетини''Ние не знаем дали тези бюлетини са били предназначени за многомандатните избирателни райони, тъй като бюлетините, с които се гласува, отдавна са били разпределени по области и по общини. Бюлетините в печатницата не са тези, с които е било предназначено да се гласува в днешния ден, тъй като не са сред разпределените по общините''. Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов, попитан за откритите 350 000 бюлетини в Костинброд.

А за какво може да се използват отпечатани и нарязани във формат бюлетини, складирани с бележки за къде трябва да бъдат транспортирани.

Целият ангажимент за отпечатването на бюлетините, превозването, количеството и доставката до всяка СИК са изцяло от компетенциите на Министерския съвет /МС/.

В качеството си на представители на ЦИК не можем да коментираме този проблем, можем да го направим само в лично качество, посочиха от ръководството. В Изборния кодекс е записано, че МС заедно с областните и с общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии са отговорни за организационно-техническата подготовка и за обезпечаването на изборите с консумативи и с други материали, каза председателката на ЦИК Красимира Медарова. ЦИК няма компетентност по закон за тези ангажименти и всякакви коментари от нейна страна по този въпрос, особено в настоящата изключително напрегната обстановка, биха били некоректни, добави тя.

Е кой бе добрият юрист – Медарова или прясно назначения премиер Георги Близнашки, който се скъса за защитава издигнатата за министър по провеждането на изборите, Красимира Медарова?

Кой бе добрият юрист – Сотир Цацаров в качеството му на главен прокурор, или Красимира Медарова, която не успя да стане Главен прокурор?

Единият даде шумна зрелищна пресконференция за намерените бюлетини в Костинброд, а Медарова си изми ръцете с отговорността на Министерския съвет?

Защо бе предложена Красимира Медарова министър по провеждане на изборите – за да е по-уютно на Цветан Цветанов  в организацията за спечелване на вота на 5 октомври?

Или Медарова бе предложена за министър по провеждане на изборите, за да се осигури победа на ГЕРБ?

Само че сега времената са други – Искра Фидосова е извън политиката и изборите, главният прокурор не е човек на Цветан Цветанов и в тази обстановка назначението на Красимира Медарова за министър по изборите нямаше как да не се провали.

Днес думата има Делян Пеевски, Фидосова не се котира, а Цветан Цветанов и евентуални негови кандидатури няма как да просъществуват без скандал!

Нека не забравяме, че Пеевски ненавижда Цветанов и не го крие.

Нека не забравяме, че единственият досега кандидат за депутат, който бе обявен като издигнат от местни структури на ДПС е Делян Пеевски! Въпреки Протестна мрежа и инспирираните от нея и президента Плевнелиев едногодишни протести... Къде са протестиращите, които викаха против Пеевски? Да не би да ги хвана частична амнезия?

Тук освен скандала с новото назначение на Цветанцветановото протеже Красимира Медарова, станахме свидетели и на светкавична оставка.

Остава открит въпросът: защо Бойко Борисов мълча за Медарова? И за слепите е ясно, че лидерът на ГЕРБ оставя всеки, който изригне против заместника му без да го апострофира. Играта е, Цветанов е необходим за изборната победа, но не и за съперничество в партията и властта.

Що се отнася до недекларирани от Медарова хиляди декари земя – някой да е чул нещо за санкции в рамките на закона?

Няма и да чуете... Медарова е от отбора на недосегаемите.

Що се отнася до Цветан Цветанов – известно време той ще е клиент на Темида, ей така, за прах в очите на избирателите.

Нали никой не вярва, че бившият вътрешен министър ще влезе да търка наровете в затвора?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене