Кой удави Мизия?

Пълно мълчание от институциите по драмата и трагедиите след потопа в Мизия – все още никой не е задържан с повдигнато обвинение

Мизия след като водата се е оттеглила поне с метър!

 • Скъсани язовирни стени са "удавили" Мизия
 • Държавата не дала разрешение да се разруши дига, която да спаси града
 • Решението за разрушаване на дигата край Мизия се забави и е една от причините за водния ад в града, каза преди ден пред "Стандарт" кметът д-р Виолин Крушовенски
 • В един хор кметове, полиция и бивши министри отрекоха заключението на експертите от потопената община, че два язовира със скъсани стени са отприщили потопа
 • Николай Нековски, зам.-кмет на Мизия: Скъсани язовирни стени причиниха наводнението
 • Военнослужещите от Сухопътните войски приготвят храна и за доброволците и екипите, които оказват помощ на пострадалите в град Мизия
 • В Благоевград продължава събирането на помощи за пострадалите в Мизия
 • Признаха най-сетне: Два язовира „удавили” Мизия
 • Потопеният град моли за консерви
 • Търсят доброволци, полева кухня дава само обяд
 • БЧК призовава производители и търговски вериги за спешни дарения от консерви за пострадалото население
 • Около 3.5 т. помощи събраха бургазлии за пострадалите в Мизия
 • Делът на риска от епидемия, заради удавените животни в Мизия, се преувеличава
 • БЧК призовава за спешни дарения в помощ на пострадалото население
 • Николай Нековски, Мизия: Ще търсим отговорност за потопа в Мизия, жителите нямат вина
 • В Мизия къщите продължават да падат като кибритени кутийки
 • 800 души евакуирани от Мизия към 16.30 часа, обяви МВР
 • Открит е и трети язовир с частично разрушена стена близо до Мизия
 • Бедствието в Мизия - по-сериозно от това в с. Бисер
 • Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия
 • Потвърдена е втора жертва в Мизия
 • Очевидец: 40-50 къщи паднаха на нашата улица

Това е малка част от печалната хроника на случилото се в малкия град Мизия.

Втора седмица вече никой не споменава за персонално отговорни длъжностни лица.

Росен Плевнелиев се прави, че не се е случила трагедията в Мизия с потопаВтора седмица така нареченият президент на РепубликаПлевнелиев с Кристалина Георгиева в бетеер в с. Бисер България Росен Плевнелиев се прави, че не се е случила такава трагедия.

Ако беше дошла Кристалина Георгиева и го поканеха с бетеер да се повози в местата на бедствието, Плевнелиев щеше да се повози, както стори в с. Бисер, но ситуацията този път бе различна. Тогава какъв извод можем да си направим по отношение на така наречения президент: че той, който по Конституция е президент на всички българи, на българите в Мизия не е държавен глава.

Втора седмица патриархът на Българската православна църква, който си направи труда да отиде в Правителствена болница, за да навести бившия премиер Бойко Борисов, който бил вдигнал кръвно налягане, не припарва до Мизия.

Втора седмица разни длъжностни лица се явяват по телевизиите и говорят за това какво се случва в потъналия град, но никой не признава, че е налице бедствено положение, което по закон налага отпускане от държавата на повече средства за преодоляване на последствията от потопа.

Прокуратурата образува предварително производство, но още от сега мога да кажа, че от него няма да излезе нищо, тъй като в нашата страна-членка на Европейския съюз няма пълен опис на язовирите с имената на собствениците. Липсва опис, в който да се види черно на бяло кой, кога и как е проверил язовирите и водоемите на територията на цялата страна.

Причината за това е, че липсва такава институция, липсва закон, по който да се проверяват тези съоръжения и стопанисването им, липсва постоянно действаща комисия от експерти, която да преценява доколко са опасни за близките населени места тези язовири.

Липсва яснота чия собственост са някои от язовирите.

Тогава как да сме сигурни, че те се проверяват, контролират и компетентни лица дават експертни предписания за ремонт, източване и прочие превантивни мерки?

Казват, че е достатъчно институциите да са предупредили жителите на дадено селище, че има риск от потоп. В случай, че държавата е взела всички мерки за контрол, проверка на язовирите – човек да се евакуира, но когато чиновниците в разните институции са вземали само заплати без да вършат гореизброените действия, за да не се случват трагедии – и да се евакуира човек, имуществото му, домът му, животът му отива в тинята, калта, пороя и прелелите септични ями. А от това измъкване няма, да не говорим, че дезинфекцията не помага...

 • Авторката на Дали ме интересува защо депутатите в последния парламент спореха за това, хазартът да продължи да е необлагаем?
 • Дали ме интересува колко зам.-министри назначи служебният премиер на хранилка от нашите данъци?
 • Дали ме интересува ще бъде ли Кристалина Георгиева преизбрана за еврокомисар?
 • Дали ме интересува къде почива министърът на регионалното развитие от предишното правителство на фона на случващото се в Мизия?
 • Дали ме интересува какво бил казал Николай Бареков срещу някого?
 • Дали ме интересува какво пише във Фейсбука си лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?
 • Дали ме интересува, че Цветанов е подал пръв документите на ГЕРБ за изборите?
 • Дали ме интересуват Меглена Кунева, Борис Лукарски и прочие?
 • Дали ме интересува Сергей Станишев, преизбраното му изпълнително бюро и приемникът му Михаил Миков?
 • Бога ми – дълбоко не ме интересуват гореизброените лица и събития, след като хората в Мизия газят вода, прелели септични ями и тиня, и плачат за потъналия си живот и не знаят как ще продължат да живеят утре!?

Ще станат две седмици от деня, в който воден ад потопи град Мизия – ден подир ден хората се лутат, наврени в детски градини, очакващи храна и вода от Български червен кръст.

Отново се събират дарения, отново се събира покъщнина, отново се събират пари, но дали това ще осигури покрив на пострадалите жители от Мизия?

Нито един юрист не се появи да каже, че този път трябва да бъде съдена държавата и то от жителите на потъналия град. Защото в Мизия не потънаха къщи, потънаха спомени, живот, всичко.

И ако някой трябва да вземе мерки, то това е държавата, която е длъжна да осигури земя, материали и построи къщи на жителите от Мизия. Държавата е тази, която трябва да осигури най-необходимата покъщнина, за да могат загубилите всичко жители на Мизия да влязат и да продължат живота си. Защото фургони, на които да се спи на земята и храна от полева кухня не са достатъчни. Не са жилища, не са това, което ще замести  потъналия живот и граденото с десетилетия.

Няма друга държава, в която да изтече съобщение, че Червеният кръст е свършил водата и храната! Във всяка една цивилизована държава Червеният кръст е мощна организация, на която няма как да свършат

Колко дни трябваше да минат в скудоумие, за да чуем, че най-сетне отваряли Държавния резерв!

Какво е Мизия – град от картата на територията на българската държава, или опитно поле за експерименти на нефелни политици върху хора?!

Не липсващите застраховки са виновни държавата да се отдръпне от ангажимента към жителите на Мизия – и застраховки да имаха пострадалите хора, пак нямаше да успеят да покрият построяването на къща, купуването на покъщнина и захранването с продукти, за да продължат живота си. И какви застраховки, когато държавата е оставила хората от Бисер, Перник, Аспарухово, Мизия на произвола на съдбата с безхаберието си?

В България има безработни, има и пустеещи общински земи, какво чакат управниците – да падне първият сняг ли, за да дадат някои и друг лев на хората от Мизия?

За разлика от други бедствия в с. Бисер и Мизия вината за случилото се е на държавата и в това няма никакво съмнение. И в двата случая налице бяха скъсани язовирни стени, предизвикали потоп и смърт. А стените са се скъсали защото институции и десетки чиновници нехаят за опасността, която представляват язовири и водоеми за близките селища. Т. е.  потопът в с. Бисер и Мизия е по вина на държавата, институциите и  хората, които стопанисват язовирите.

Не дъжд, не природата е виновна за трагедиите в Бисер и Мизия – виновна се оказа държавата, в лицето на нейните депутати, които не са приели законодателство, което да действа превантивно при поройни дъждове.

Какво са няколко десетки хиляди лева, изпратени от партийна централа – та партийните субсидии дадоха в ръцете на политически партии милиони!

Къде са тези милиони, за да се измъкнат хората от пострадалите залети от язовири селища от бедността, мизерията и липсата на надежда?

Ще доживеем ли деня някой политически лидер да пренебрегне комфорта на партията си, за да помогне на пострадалите българи?

Ще доживеем ли деня, когато политиците ни ще покажат нагледно, че са се врекли да служат на хората?

Ще доживеем ли деня, виновни за човешки драми и трагедии да се озоват зад решетките на мига?

Депутати, политици, управляващи, президент стоят и чакат да се размине скандалът с пороя в Мизия...

Кой е виновен – виновни сме всички, които си мълчим и сме оставили политиците да си разиграват коня на наш гръб, на наша сметка и на цената на живота ни.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене