Кой и защо върна три пъти представителите на Оманския фонд?

На какво законово основание президент и временни служебни премиер и министър на финансите си позволяват да говорят  и предрешават съдбата на КТБ?

Управителят на БНБ дава пресконференция, на която изрича доста спорни факти за КТББНБ иска да играе ролята на Пилат Понтийски.

БНБ иска Цветан Василев и Оманският фонд да кажат до края на август какво правят с КТБ се казва в съобщение на Централната банка. - Корпоративна банка и Виктория дължат общо 6.6 млрд. лв. на вложители и кредитори, остават под специален надзор...”

Днес на 22 август БНБ направи официално изявление по повод случващото се с КТБ. Целият текст на изявлението можете да прочетете тук:

Към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са съответно в размер на около 6.3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за ТБ Виктория. Това съобщават от БНБ и допълват, че "Поради тази причина не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор, под който двете банки са поставени, тъй като няма осигурени достатъчно ликвидни средства, с които банките да посрещнат потенциално ново масирано изтегляне на депозити от техните клиенти".

В съобщението на БНБ се казва още:

Първоначално декларираните намерения на втория по големина акционер - Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман - обвързваха възможността да се разглеждат възможни решения с наличието на яснота по отношение на състоянието на банката и значителна ликвидна подкрепа от страна на БНБ, което е невъзможно, съгласно действащото законодателство.

„Представителите на Оманския фонд казаха, че искат да защитят по някакъв начин инвестицията си. За тях е важно да са акционери в тази българска банка, защото по този начин, през нея влизат в европейската банкова система“, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов след среща с тези представители.

Изнесеното от БНБ днес, на 22 август, противоречи на Доклада на квесторите от 30 юли, според който банката е с висока капиталова адекватност, не е била източвана и е ликвидна.

Изявлението на ръководството на БНБ от днес, 22 август  показва, че то не иска да се оздрави КТБ и е готово дълго да я държи затворена, като пуска лъжата, че видите ли от Оманския фонд искали ликвидна подкрепа от БНБ за оздравяването на КТБ!

Каква ликвидна подкрепа измислиха от БНБ, след като от Доклад на квесторите, проверяващи банката се изясни, че банката е ликвидна!?

Според БНБ в условията на продължаващите съмнения в качеството на активите за КТБ, не можело да се направи категорично заключение, че трезорът отговаря на изискването за платежоспособност?!

От Централната банка и подчертават:

"По отношение на настойчивите искания за незабавно изплащане на гарантираните депозити следва да се има предвид, че гарантираните депозити съгласно действащото българско законодателство се изплащат след отнемане лиценза на банката".

От БНБ напомнят още, че гарантираният размер на влоговете в КТБ е в размер на 3 684.6 млн. лв., а в нейното дъщерно дружество ТБ Виктория е в размер на 55.1 млн. лв., но към 31.07.2014 г. натрупаните във Фонда за гарантиране на влоговете в банките наличности от премийни вноски са в размер на 2 103.6 млн. лв.

Недостигът по отношение общо необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове на клиенти на КТБ и ТБ Виктория е в размер на 1 636.1 млн. лв., като към настоящия момент в държавния бюджет няма заделени средства за покриване на недостига.

Кой лъже и защо

Според Доклада на квесторите, общата капиталова адекватност на банката е 10, 54 на сто, а това означава, че кредитите и депозитите в банката са обезпечени, тъй като според европейските стандарти този показател е 8 на сто.

Тогава какво чете ръководството на БНБ, за да твърди, че е налице недостиг по отношение на необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове на клиенти на КТБ и ТБ Виктория?

Кой мъти водата на двата трезора – президент, премиер и финансов министър?

Така нареченият президент Росен Плевнелиев„КТБ остава затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс”. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за авторитетното издание "The Financial Times". "Централната банка и прокуратурата ще имат международна поддръжка, за да установят всичко, което имат нужда да знаят, включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании от началото до края", допълни президентът.

Авторитетно международно издание, уредено изявление на държавен глава – кой няма да се хване на тази въдица? А както какъв Росен Плевнелиев реши, че има право да определя докога една банка да остане затворена – това вече е тема на друг разговор.

Да не говорим, че все още не е ясно дали действително международни одиторски фирми проверяват трезора КТБ...

Не съм чула, нито прочела БНБ и прокуратурата да имат някаква изявена международна поддръжка по проверката на КТБ – по-скоро от Брюксел поискаха да се отвори трезорът и да се изплатят на гражданите депозитите до размер, който е според законодателството.

За какви „нереални вериги от офшорни компании бълнува Плевнелиев – също не е ясно, но що се отнася до офшорните компании и сметки – то в това отношение така нареченият ни президент е много в час.

Служебният премиер Близнашки„Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ”, заяви във Варна министър-председателят Георги Близнашки, изнесе информацията Агенция „Фокус”.

Какъв вътрешен разлом, какви недра, на коя олигархия и как така точно случващото се с КТБ временния служебен премиер Георги Близнашки приписа на предшествениците си не е ясно. Вероятно и на него самият не е ясно, тъй като ако някой го помоли за конкретика в изявлението – то той едва ли би могъл да уточни недрата на олигархията поименно, да не говорим за КТБ!

Ненаиграли се – казваше в такива случаи баба ми, много мъдра жена.

Проблемът на олигарсите бил в основата на свалянето на правителството на Пламен Орешарски от власт – на кои олигарси, бе? Защо не ги изречеш поименно, с конкретните им проблеми, професоре, а се правиш на интересен за публиката? Че то май и публиката силно оредя още след първите напъни за простотии, лъжи и манипулации на кабинета на така наречения президент...

За Корпоративна търговска банка Близнашки каза още: „Този проблем засяга много български граждани, губещи са и големи фирми, които осигуряват над 80 000 работни места, ако нещата отидат към най-лошия вариант – несъстоятелност”.

„Нека изчакаме какво ще покаже одитът. Аз избягвам да се намесвам пряко. Знаете, че вече има и повдигнати обвинения. Нещата са сложни и навързани, има схеми, които сега се разплитат, изяснява се ситуацията, но това е работа на прокуратурата.”

Хем говори, хем не се намесвал! Как ги правят тези работи някои хора – и Европа ще онемее ако са на територията на друга европейска държава.

„Следим ситуацията и когато имаме крайният резултат от заключенията на компетентните органи очевидно ще трябва да се търси политическо решение, но ние имаме един много дълъг път до там. Аз приех представител на мощен фонд, базиран във Виена, който изяви желание да спаси КТБ, разговаряхме, но той ще стане известен след като изпрати официално запитване”, каза още мечтаещият за поста на конституционен съдия, настоящият служебен министър-председателят.

И на слепите е ясно, че хората около президента и някои политици очакват квесторите да определят нова загуба /от продължителното затваряне на КТБ-бел. Л. М./ и тогава да представят предложение до БНБ за покана до акционерите, въпреки, че не е необходимо да се удължава срокът на специалния надзор след септември.

Министърът на финансите Румен ПорожановКъм Корпоративна търговска банка /КТБ/ за момента има само заявено намерение за акционерно участие. Когато то бъде придружено с предложение, тогава вече имаме нещо конкретно”. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов във връзка със ситуацията с КТБ. Според него досега няма такъв сериозен интерес, въпреки заявения само устно интерес от виенски фонд, както съобщи премиерът Георги Близнашки.

Казаното от така нареченият финансов министър, Румен Порожанов е на границата на лъжата. В България три пъти са идвали представители на Оманския фонд, който е акционер в КТБ и са били заявявани намерения за оздравяване на КТБ. Единият път от тези визити бе ознаменуван със среща с министъра на финансите Петър Чобанов.

„Оманският фонд е готов, когато бъде поканен от БНБ, да участва в разговорите за решаване на въпроса с Корпоративна търговска банка (КТБ), в която е акционер – поясни Чобанов.

Въпросът е: покани ли ръководството на БНБ Оманският фонд на разговори за решаване на проблемите с КТБ?

Явно БНБ не е поканила Фонда и демонстрира нежелание да се решат проблемите със затворената КТБ. След пресконференцията на ръководството на БНБ и последвалото затваряне на КТБ, след нелогичното удолжаване на срока за повторна проверка на КТБ, ръководството на БНБ едва ли ще иска Оманският фонд да получи възможност за достъп до КТБ за проверка на реалното й състояние.

Евентуална проверка от страна на Оманския фонд би разкрила машинациите около КТБ, което няма как да не отекне в Европа и международния финансов свят.

Ето защо бе удължен ненужно срокът за проверка на трезора, ето защо не спират приказките за лошото състояние на банката и то от неслучайни хора на високи позиции в държавните институции.

Дългият път за КТБ, който не води доникъде...

Дълъг път – това е ключовият израз, който американофилите около президента и Делян Пеевски /чрез изданията „Монитор” и „Телеграф”/, според източници поискали анонимност, непрекъснато повтарят.

Остави една банка затворена за дълго време и няма нужда да я убиваш повече – шегуват се финансисти.

Случаят с КТБ е точно такъв – банката е с висока капиталова адекватност, не е източвана, чувалите с изнесени пари потънаха в небитието на слухове и манипулации от най-високо политическо място, а и задържаните служители съдът вече ги пусна с най-леката мярка за задържане! Съдът освободи и последния задържан за присвояването от КТБ...

Не са ли чули президент, премиерът Близнашки и министъра на финансите Порожанов тези факти, не четат ли вестници, електронни издания, или от тяхната си камбанария е най-лесно да злословиш и едновременно с това да кокетничиш за „поемане на политическа отговорност”!?

Настоящото ръководство на БНБ показа, че е недоволно от квесторите, че заключенията им за състоянието на КТБ не отговарят на широко разпространяваните твърдения за банка, изправена пред фалит. В БНБ не са доволни:

  • че се доказва капиталова адекватност от 10.4% докато работещите европейски банки са с адекватност от 8%;
  • че  проверяващите намират отчетената досега загуба от обезценка и финансовия резултат към 30 юни за неточни;
  • че кредитите и депозитите в банката са обезпечени.

„Хроники” писа за този Доклад веднага след неговата поява.

И въпреки Доклада, ръководството на БНБ излезе с Решение, че до 10 септември изпълняващият длъжността подуправител, ръководещ Банков надзор трябва да внесе в Управителния съвет предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Защо? Кое го налага?

С Решението от 31 юли т. г. на ръководството на БНБ на практика отпада нуждата за осигуряване на ликвидност от страна на държавата, изплащане на депозитите в банката и съответно от актуализация на бюджета!

От Доклада на квесторите от 31 юли т. г. става ясно, че слуховете за огромни загуби засега не се потвърждават и въпреки всички подозрения, обвинения, обиски и арести КТБ все още е в добро състояние.

След Доклада БНБ обяви нов план, с който насочи усилията единствено към повторна оценка на всички активи на КТБ. БНБ съобщи, че на основа на представения на 25 юли Доклад за текущото състояние на КТБ, Централната банка е възложила на квесторите задачи с определени срокове.

Преди дни професор Христина Вучева запита: КОЙ определи още в края на май числото 3.4 млрд. лева лоши кредити в КТБ и КОЙ иска те да се разпродават за стотинки, а държавата да плати сметката и да затъне с нови 5 милиарда дълг?

Гуверньорът на БНБ сътвори не един и два гафа с пресконференцията на БНБ и изявлението му за нея:

Някак незабелязано мина изнесеното от „Хроники”, че управителят на БНБ е предложил законопроект да не се носи наказателна отговорност за необезпечени кредити!?

Едва ли има друга държава в Европа, в която управителят на Централна банка да предлага такъв законопроект и да настоява да бъде приет.

Ето стенограмата от парламента, в която се чете за гафа на Искров:

Еднолично действията на управителя на Иван Искров трябва да носят наказателна отговорност, но досега прокуратурата си прави оглушки за сътвореното от него, а в същото време пред БНБ протестиращи стоят недоволни от насилственото затваряне на КТБ.

Специалният надзор на Българската народна банка, под който е поставена Корпоративна търговска банка от 20 юни насам, води КТБ към несъстоятелност, като влошава състоянието на кредитния й портфейл и предвижда отделянето на качествените й активи и прехвърлянето им в "Креди агрикол България”.

Някой да го интересува това?

Върви се умишлено към обезценяване на активите на трезора без да се интересуват от БНБ, че са на път да провокират всеобща ликвидна банкова криза в страната.

Експерти, банкери и финансисти са наясно с това и какво от това? Всички немеят безсилни пред институциите президентство, Министерски съвет – но там стоят непоклатими хора, които безнаказано рушат банка, човешки съдби, икономиката на страната.

Непоклатими, защото прокуратурата в България стои безучастна на манипулациите и лъжите по този казус.

Така както вкара в затвора хора, обвинени в заговор за убийство на Делян Пеевски, а след това се извини?!

С този измислен и съшит с бели конци „заговор” започна срива на КТБ и сега краят не му се вижда.

Защитникът по делото за Делото за опита за убийство на Делян Пеевски все още е на трупчета, в деловодството на Градския съд и чака той да бъде така любезен да си получи документите.

Миналата седмица, Делян Пеевски заяви, че е получил определението на съда, което отменя прекратяването на разследването за т.нар. опит за неговото убийство.

Вчера в досъдебното деловодство са обяснили на единия от защитниците по това дело, адвокат Николай Хаджигенов, че Делян Пеевски все още не си е получил документите.

Пеевски на излизане от следствиетоПеевски не си получава документите, прокуратурата не прекратява делото след като съдът се произнесе, че няма доказателства за заговор за убийство – някои дела край нямат!

Какво се чака – отново да предизвикат банков скандал и да доразсипят банката ли след като първият опит не успя?

С кого по-скоро да се бори обикновеният вложител: с президента ли, със служебните премиер и министър на финансите или с прокуратурата?

Как се живее в такава държава? Как се оцелява?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене