Да говорим с цифри и факти за бюджета, а не като Дянков!

Парамов, ГЕРБ и сие вещаят апокалипсис!

Бившият премиер и депутат, Бойко Борисов поръча на служебното правителство да му осигури 4, 5 млрд заемПри оставен 8,7 фискален резерв и някаква дупка от 1, 2 млрд заявена от служебното правителство, за няма и месец се стопиха тези 10 милиарда и сега се наддават политиците колко външен заем да се дръпне?

Та, къде отидоха тези 10 милиарда за краткото време, в което властва правителството на президента като служебно – никой не казва, а и няма откъде да разбере човек.

В същото време ГЕРБ реанимира искането от преди повече от месец на вожда си Бойко Борисов да се теглят от 3 до 5 млрд външен заем.

Менда Стоянова, кандидат депутат от ГЕРБ не спира да вещае, че за оставащите 4 месеца всичко, което се похарчи в държавата, ще бъде дефицит.

Доста по-агресивната Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов“ направо заяви по една от телевизиите:

Лиляна Павлова, поиска също да се вземе външен заем от милиарди„Това, което беше целта и казаното от нас вчера на пресконференцията, която дадохме е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици или нещо такова, а това е базирано на доклада, който изнесе служебният министър на финансите, има го и на сайта. Ако го изчетем внимателно виждаме, че това е един доста аналитичен, сериозен документ, който колегите от Министерство на финансите са постарали да дадат обективната картина за това какво е състоянието и каква е ситуацията в държавата. Там, именно, пише, че са необходими, за съжаление, нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата, защото това, което виждаме към момента, за мое голямо съжаление, всъщност, е една абсолютно имагинерно измислена, стабилна, едва ли не, финансова система, която… Как си тръгна Орешарски? – казвайки, че има много добър фискален резерв, което е лъжа... Първо – 8 милиарда, ние фискалният резерв, така теоретично можем да го направим ,теоретично казвам, разбира се, и 50 милиарда, защото в тези 8 милиарда, които ние виждаме, над 5 от тях, всъщност, са дългове, са заеми, които са взети. 1,2 милиард са парите дадени в една банка, за да бъде стабилизирана. Това фискален резерв ли е? Те са в една банка и най-вероятно няма да може, когато им е падежа ноември месец да бъдат възстановени и ще трябва нов дълг...

... Имаме старата емисия от 3 милиарда – тя също е за рефинансиране на падежиращите дългове и тези, които падежират сега и тези, които падежират през януари...

... Защото /…/, след което, нека не забравяме, само, недостига в системата на енергетиката, който е много сериозен сам по себе си, изобщо не включвайки в това предстоящото дело, арбитража, който има и за „Белене“, за 5-ти и 6-тио блок това, което има нужда да бъде за удължаването на живота, трябва да се даде и разбира се, големите енергийни проекти, за които бяха сключени договори, за които тепърва трябва да се обезпечават и т.н. така че тази сметка, всъщност, от 5 милиарда дупка, която трябва да се покрие – това е минимумът и в тази сума далеч не включваме всички необходими разходи, защото имам, все пак, визията и концепцията, че първо, започвайки сега, служебното правителство ще съовладее неразумното харчене и трупане на дългове и само, ако имаме оттук нататък стабилно правителство, което да вземе мерки, да направи, макар и болезнени реформи ще може да се овладее...

... Проблемът е, че можем да се окажем януари в ликвидна криза в държавата, тогава когато няма да има пари за пенсии, социални, майчински, системата на образованието да блокира.

„Не ни чака финансов апокалипсис” – заяви икономистът Любомир Дацов в тв7, в същото време, в което Павлова вещаеше погром на финансовата система.

Икономистът Любомир Дацов„2010 между това, което е предвидено в бюджета т. е. в консолидираната фискална програма, и това, което е изпълнено като бюджет, разликата е 2,4 млрд. След това 2011 се стопява разликата, близо 500 милиона между планирано и изпълнение, абсолютно нормално, вече 2012 година отиваме отново между планирано и изпълнено – 1, 2 млрд разлика, и 2013 1,6 млрд разлика между това, което е планирано и изпълнено....

Изброените години са от мандата на ГЕРБ, когато Симеон Дянков посегна на Резерва на здравната каса, вземаше пари от държавни предприятия като РВД, въведе двойното данъчно облагане на държавните дружества, за да си натъмани бюджетния дефицит.Т. е. той източваше милиони от болници и държавни предприятия, оказа се, че ремонтите в енергетиката са само на хартия, но парите са отчетени като похарчени /виж Доклада на Драгомир Стойнев пред парламента-бел. Л. М./. Дянков взе пари от спрения проект „Бургас-Александруполис”, и от „Белене” за което ГЕРБ реши да не строи.

„Хроники” неведнъж писа за това варварско източване на фона на замразените пенсии, закриваните предприятия и и приказките на Дянков, че не се правят реформи!

Ще припомня едно заседание на Тристранката, на което преди него,  по предложенията на финансовия министър за промени в Закона за Сребърния фонд президентът на КТ „Подкрепа” каза: „Ние сме силно скептични, защото за времето, за което Дянков управлява, прави неща, за които аз лично мисля, че и в Буркина Фасо нямаше да оцелее финансов министър, но някак си тук всичко е възможно, ние сме една прекрасна държава".

Това забравя ли се?

Преди същото заседание на Тристранката, изпълнителният председател на Българска стопанска камара, Божидар Данев припомни пред репортери тогава, че основният мотив за промените по отношение на Сребърния фонд е ниската доходност. Данев изтъкна, че председател на Управителния съвет е самият Данков и според него Дянков е виновен за тази ниска доходност. Данев поясни, че тези средства, също по решение на министъра на финансите, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е зам.-председател, зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева и още двама зам.-министри са депозирани в БНБ. „Националната банка е играла с тези пари, спечелила е не малко средства, които са преведени в бюджета, вместо да се върнат във фонда. Тоест ние имаме национализация на дохода на фонда, косвена", съобщи Божидар Данев.

В Сребърния фонд трябваше да постъпват пари от приватизация, но нито една сума от приватизирани предприятия по времето на управлението на ГЕРБ не бе вкарана във Фонда.

От ГЕРБ трябва да замълчат за дълго след управлението на българските финанси от Симеон Дянков!

Бившият министър на финансите Симеон ДянковНачалото на нервността на министъра на финансите Симеон Дянков бе поставено в края на 2011 година, когато изникна въпросът за стабилността на бюджет 2012 и източниците за възможно привличане на необходимите ни средства.

По правило: основни, възможни източници извън приходите по консолидирания държавен бюджет са фискалният резерв, емитирането на държавен дълг и приходите от държавните предприятия и търговските дружества с държавен капитал.

Нека да си припомним как се движеше през последните 12 години размерът на фискалния резерв

В края на 2000-та година фискалния резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв..  Март 2012 фискалният резерв бе на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд „Козлодуй” заемаха около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда!

Тогава управляваше ГЕРБ с финансист Дянков!

Сайтът „Хроники” обърна тогава внимание на следното: с Постановление на Министерския съвет № 247 от 16 октомври 2009 г. търговските дружества с държавен капитал бяха задължени да внесат еднократно допълнителна втора вноска за годината в размер на 50 на сто от печалбата си за 2008 г. Това бяха Българският енергиен холдинг, Булгартабак-холдинг, летище София, „Кинтекс”, Български пощи и „Информационно обслужване”. Реално това постановление означаваше изземване на цялата им печалба за 2008 г.

По-късно, в края на 2009 г. година, с Постановление на Министерския съвет № 301 бе добавено за „изтръскване” и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”, от което, освен допълнителната вноска като дивидент в бюджета в размер на 50 на сто от печалбата за 2008 г., бяха иззети и 35 на сто от наличните пари и парични еквиваленти, и 35 на сто от резервите! Така ако през 2008 г. държавните предприятия бяха внесли около 80 млн. дивидент, то в резултат на тези действия през 2009 г. дивидентите достигнаха 344 млн. лв.!

И това се случи само броени месеци след като ГЕРБ взе властта! Днес се случва броени дни след като служебното правителство на президента с финасов министър, човек на Дянков, оббяви, че трябва да се иска външен заем!

Още малко за подвизите на ГЕРБ и Дянков

Изземването на ресурсите от страна на държавата, за да се пълнят дупки в Дянковия бюджет не спря дотук.

През 2009 г. правителството увеличи размера на дивидента за изземване от 50 на 80 процента! В резултат от това през 2010 г. бяха събрани 112 милиона, а през 2011 г. – 174 млн. лв. дивидент.

Така към днешна дата – март 2012 година, общият размер, събран от настоящото правителство от държавните предприятия и търговските дружества, възлиза на малко над 630 млн. лв.

Всички тези изземвания явно не бяха достатъчни за Дянков и с Постановление на Министерския съвет № 367 от края на 2011година за изпълнение на държавния бюджет, държавните предприятия бяха задължени да преведат на държавата и неразпределената печалба от минали години като дивидент!

Ето предприятията, от които панически Дянков изстиска последните парични ресурси в размер на 630 млн:

Държавно предприятие РВД – 197 млн. лв.;

Български енергиен холдинг – 182 млн. лв.;

Булгартабак-холдинг – 97 милиона;

летище София – 54 милиона;

ТЕРЕМ ЕАД – 17 милиона;

ВиК дружествата на България – 13 милиона;

„Информационно обслужване” – 9 милиона;

предприятието АДИС ЕООД – 7 млн. лв.;

фонд ФЛАГ – 6 милиона

Какви бяха последиците от тези действия на Дянков, в които държавата ограби... себе си?

РВД намали общите си активи за 2008 г. от 535 милиона на 360 млн. лв.

За 2010 г., печалбата му намаля и за двете години от 2008 г. от 26 милиона на 5 милиона през 2010 г., а дивидентът, който внасяше по Дянковите приумици – от 178 милиона за 2009 г., 15 милиона за 2010 г. и по-малко от 4 млн за 2011 г. показаха, че РВД вече не е толкова финансово проспериращо!

Нещо подобно се случи и с ТЕРЕМ: от 13,5 милиона иззети през 2009 г. вземанията спаднаха на 1 млн. 400 хил. лв. през 2011 г.!

В близко бъдеще се очертаваше следната перспектива, ако продължава действието на тези постановления, повечето от тези държавни търговски дружества ще трябва теглят кредит, за да плащат този дивидент!

В резултат на „мъдрото” управление на Дянков и ГЕРБ бе констатирано следното:

Шестнадесет процента намаление на промишленото производство и 8 процента намаление на потреблението!

Безработицата. През 2008 г. тя е била 5,6 на сто, докато през 2011 г. вече е 11,2 на сто. Това са данните на Националния статистически институт, оглавен от няколко дни от бившия премиер Ренета Инджова.

Заетите лица са намалели с 400 хиляди. Промишленото производство е намаляло с 16 процента, а потреблението – с 8 на сто.

Вдигнато бе финансирането с държавни ценни книжа, външният дълг се увеличи с 2 млрд, изхарчен бе Резерва на здравната каса и се посегна на Сребърния фонд и енергийния фонд за запълване на липсата на приходи в държавния бюджет!

Борисов заяви, че ще се вземат 20 процента от Сребърния фонд, необходими на Симеон Дянков, докато самият Дянков обяви, че ще се вземат 30 на сто от този фонд!

Социалните партньори одобриха до 30 процента от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани тази година в ДЦК, като във всяка следваща година процентът да расте с по 10 до достигане на 70 процента от парите, какъвто бе първоначалният вариант...

Дянков искаше да „стимулира” икономиката с кредити вместо да увеличи събираемостта!

В днешно време...

За 2014 г. Дацов заяви, че се спряга сумата около 900 млн., но според него неизпълнението в бюджета ще бъде минимум 1,5 млрд. Видеото от разговора може да проследите тук:

Кольо ПарамовФинансистът Кольо Парамов обаче не се съгласи с колегата си и беше категоричен, че ще се стигне до финансов колапс. Ако Бойко Борисов говори за 6 млрд., моите изчисления са 7,1 млрд. и то без драмата КТБ, заяви Парамов. Тези пари са нужни за баланса за тази година и осигуряване на спокойствие до февруари догодина, допълни той.

Нито един от радетелите да се взема външен заем, не обясни за какво са похарчени 10 млрд  - 8, 7 оставени от правителството на „Орешарски” и дупката, за която говорят от ГЕРБ, че се е появила.

Да се емитира нов дълг без да се обясни къде са отишли тези пари е по-скоро политическа предизборна пропаганда за ГЕРБ.

"Призивът на ГЕРБ за поемане на нов държавен дълг почива на "неточни интерпретации" на данните за финансовото състояние на страната", коментира бившият финансов министър проф. Христина Вучева.

Според нея актуализация на бюджета наесен е възможна, но едва ли ще е свързана с размера на дълга.

Проф. Христина Вучева"Не са верни числата, изредени от партия ГЕРБ, тъй като това е един календар на емисии и плащания – ежедневната работа по управление на дълга, и тя с нищо не променя състоянието, което имаме до края на тази година.

Съвсем наскоро служебният министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината.

"Служебното правителство не може да се захване с такава процедура. Без работещо Народно събрание не може да се гласува промяна, защото искането за заем е практически искане да се промени Законът за държавния бюджет за 2014 година, коментира проф. Вучева.

Може да има актуализация, но според мен тя едва ли ще засяга дълга за 2014 г.", уточни още тя.

Ако експремиерът Бойко Борисов говори за 6 милиарда, моите изчисления водят до 7,1 – 7,1 млрд – заяви Кольо Парамов в студиото на „Добро утро, България”. – Значи тука не включвам драмата с КТБ, която след 1 август ще стане ясно какво прави Оманският фонд, по какъв начин се отнася мажоритарният собственик „Бромак”. Включим ли драмата КТБ ситуацията става много- много тревожна....”

Какъв е изводът: не се знае къде са отишли оставените 8,7 млрд фискален резерв, не е ясно откъде и за какво са похарчени 1,2 млрд, но пък е ясно, че има някакъв растеж в аритметична прогресия на сумата, която иска ГЕРБ за заем – от 3,5 – до 7,2 млрд лева.

Разчети няма, сметка за какво са изхарчени милиардите оставени от Орешарски – също няма. Налице са единствено някакви хипотетични цифри и плашещи слова за апокалипсис, фалит на държавата и прочие...

Доколкото си спомням единственият падеж е този от януари месец 2015, в размер на 1,2 млрд, но за него пари са оставени.

„Европейските пари ги няма, те не дойдоха... тръгна да обяснява Парамов „личните си разчети”. – Ние харчим наши пари, вместо да вземем европейските пари, това е абсолютна глупост... Има банки с 24-25 процента необслужвани кредити общо ниво. ”

„В официалните данни няма такова нещо! Дайте да не хвърляме бомбастични цифри – призова Дацов опонента си Парамов. – ...Има икономически растеж, макар и минимален...Политическата нестабилност влияе много повече от икономическата на хората.”

Някак между другото в печата и електронните издания някой спомена, че по закон служебното правителство не може да взема външен заем, тъй като това променя бюджета. А бюджет се прави и гласува от парламента... Но като припомня, че служебното правителство се занима с един куп несвойствени дейности, а бе назначено от президента Плевнелиев, който по Конституция е недосегаем от ръката на закона - няма да се изненадам ако служебниците на Плевнелиев изтеглят за ГЕРБ и бъдещото му управление исканите от Борисов милиарди...

Сегашната съществуваща разлика между левите и десните се свежда до намигването – с кое око ще намигнем на класите, етносите, малцинствата, мнозинствата,  и прочие, и прочие.

„Човек не може да гласува за колбаси и при това да очаква от колбасарите да му гарантират приличен, човешки живот, без кланица, защото свинята заслужава само свинска съдба и свински край – смята Любиша Георгиевски.  Такова е световното равновесие”.

А какво да кажат българите за които няма и колбаси, няма работа, няма надежда, няма покрив, няма бъдеще?

„Разправят, че Ницше полудял в един прекрасен италиански град, когато видял как някакъв имбецилно брутален колар налага до смърт коня си с камшик, защото не можел да изкатери натоварената каруца по една стръмна улица... Тогава Ницше заплакал, прегърнал коня,  и се прехвърлил в друг свят, отхвърляйки този...” Разказва го пак Георгиевски.

А нас кой да прегърне след 25 години камшици по гърба от нефелни политици, кой да заплаче за нас и съдбата ни, след като ние самите не правим нищо, за да променим хала си?

Какви падежи тогава, какви милиарди без конкретни разчети по плащания заливат нищо неподозиращия бъдещ избирател?

Хайде да не се плашим, че май множко  ни идва вече вече!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене