13 мъже и две жени са жертвите на взрива в Завода за боеприпаси в село Горни Лом

Минути след трагедията премиерът Близнашки напуска пресконференция и заявява, че народът го чака на стадиона за мача Лудогорец-Реал?!

Мястото на трагедията - заводът е изравнен със земятаОфициално 15 души са загинали от адски взрив в предприятие "Миджур" в село Горни Лом. Това съобщава агенция БЛИЦ, позовавайки се на високопоставен източник. По първоначална информация сред тях е и синът на собственика. Шансовете за оцелели са нулеви.

Това са първите вести от една голяма трагедия, разиграла се за секунди.

Взривеният цех в Горни Лом е буквално изравнен със земята.

"Кратери, разпукани бетонни плочи - това видяхме, нищо друго, това каза бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев, един от първите, допуснати на мястото на трагедията.

„Мога да кажа, че всичко се е изпарило и загиналите не са страдали. Самите те едва ли са разбрали какво е станало”, каза министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, пристигнал на мястото на трагедията.

3 октомври е обявен за ден на национален траур.

Георги Близнашки, премиер на служебното правителство"Преди да дам възможност на министрите да отговорят на вашите въпроси, искам да кажа, че ми се налага да се оттегля, тъй като получих едно много настоятелно писмо от ръководството на ФК "Лудогорец", в което се казва, че целият български народ очаква аз да се явя на националния стадион "Васил Левски" и да подкрепя техния отбор в предстоящия сблъсък с "Реал" (Мадрид)...", е казал пред журналистите в Министерския съвет в сряда час след инцидента Близнашки след късното заседание на правителството.

По причина на клоунското и позорно поведение на този гражданин, няма да съобщавам, какви указания е дал за 2 октомври и как щял да отмени публичните си изяви за 2 и 3 октомври.

Още за трагедията

Термокамери са наблюдавали района, за да се установят пораженията на мястото на трагедията. Улавят топилен източник - но това се оказва бездомно куче.

Няма признаци на живот! Това показва първоначалният оглед на мястото на взривения цех до село Горни Лом.

Собствениците на фабриката - баща и син, не отговарят на телефоните си, най-вероятно също са били в района на взрива, коментира по рано пред "24 часа" Бакалов. На телефоните си не отговарят и работниците, за които се знае, че са били на смяна.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна, а порталът се намира на около километър от завода.

Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но минути след взрива всички отказват да спекулират и съобщят данни. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна.

Социалният министър Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи, Йордан БакаловСпоред вътрешния министър Йордан Бакалов, който е говорил пред в. "Труд", в момента на експлозията в завода са се намирали 30 души. "Всичко е сринато", твърди министърът.

Ударната вълна на взрива е била толкова силна, че от цеха с хората не е останало нищо! Образували са се кратери на мястото на взрива и около него. Надежда да се намери някой оцелял е малка.

Две от сградите, които са били част от цеха, вече ги няма. Отломки с тежест 150-200 кг са изхвърчали на далечно разстояние. Останали са само стомана и желязо.

Главен комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Никола Николов не потвърди информацията за 7 ТИР-а пристигнали с боеприпаси от Гърция. Той обясни, че е видял само три автомобила.

„При огледа специалистите не са видели и частичка от човек или животинка”, посочи още Николов.

Бивш служител на завода съобщава, че един от работниците е звънял 3 пъти на 112.

Главна инспекция по труда се събуди и даде признаци на живот!

Най-после Главна инспекция по труда издаде акт за спиране на завода! Години на издаване на актове и предписания се на свършили работа за осигуряване на безопасността на работещите в завода. Въпреки това ГИТ не е затворила предприятието докато не се отстранят нарушенията до 1 октомври 2014 година, когато смъртта на 15 души вече хлопна вратите на завода!

В периода 1 януари 2010 г. – 1 септември 2014 г. контролните органи на ИА ГИТ са извършили 20 проверки, при които са установени 143 нарушения.

За този период инспекторите по труда са издали задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията и са съставили 10 акта за установяване на административно нарушение.

През тази година от работа са били отстранени четирима работници поради неправоспособност да извършват съответната дейност.

През 2010 г., когато в предприятието отново има тежък инцидент с двама пострадали, също има съставени актове за нарушения, свързани с организацията на безопасността на труда.

„Оборудването в завода в Горни Лом е било старо. Липсвал е втори изход на цеха за утилизация, както и инструкция за безопасност за работа”, съобщи министърът на социалната политика Йордан Христосков.

Установено е също така, че се съхраняват взривни вещества на втория изход на склада за тротилова пресовка, което е пречило за бързото излизане на хората в случай на авария. Другото нарушение е, че между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората.

От началото на годината на завода са наложени седем акта.

Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, а на 6 август са извършили и самостоятелна проверка. Тогава са установени 13 нарушения, по които са дадени предписания.

Пламен Димитров, президент на КНСБ„Получих информация, че вчера се е правило експериментално тестване на работа с ново изделие в завода в Горни Лом”. Това каза за Агенция „Фокус” Пламен Димитров, президент на КНСБ, във връзка с взрива в завода. „Дали то има пряка връзка с взрива или няма – не знам и не мога да коментирам, но доколкото имам информация, и то се е работило без специална и нарочна инструкция за това как се работи, което е драматично и фрапиращо нарушение на условията за безопасност и здраве при работа”, уточни Пламен Димитров.

„Информацията, която имам, е че условията на труд в завода в Горни Лом са били изключително тежки, с морално и физически остаряла техника. „В много от констатациите на Инспекцията по труда и актовете, които са написани, в това число и тези от последните проверки преди 15 дни, са описани всички нарушения. Едно от най-фрапантните за мен е, че всъщност е нямало инструкции и правилник за работа – как се утилизират съответните изделия, тоест как се работи”, посочи Димитров.

На въпрос защо заводът не е бил затворен, министърът отговори, че той е бил единственото препитание за хората в региона.

Часове по-късно Христосков заяви: "Заводът е затворен и едва ли някога ще бъде отворен. Ще се търси трайна заетост на хората в региона". Това каза социалният министър Йордан Христосков след огледа на мястото на инцидента в Горни Лом.

Правена ли е експертиза боеприпасите за утилизация доколко са опасни, още повече, че работещите са били държани на минимални заплати и са изкарвали за прехраната с риск за живота си. На този въпрос едва ли ще чуем отговора.

Христосков съобщи, че в завода са починали двама съпрузи, които имат 5-годишно дете. "Ако се наложи ще помогнем за грижите му", допълни министърът.

Собствениците

Валери Митков, съсобственик на заводаЗаводът „Миджур" в Горни Лом, където снощи стана взрив, е собственост на „Видекс" АД, показа справка на Money.bg в търговския регистър. Дружеството е със седалище на софийския булевард „Янко Сакъзов". Размерът на капитала му е 2.3 млн. лева.

На интернет страницата си дружеството е описано като „лицензирано за производство и търговия с взривни материали, средства за взривяване и други стоки със специална и двойна употреба, има богат опит в осъществяването на търговски сделки в страната и чужбина".

Към настоящия момент „Видекс" АД е основен дистрибутор на американската фирма "Аустин детанатор" - Чехия и завод „Заря" - Украйна.

В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков.

„Не се занимавам с оперативна дейност – каза пред камерата на тв7, един от собствениците Валери Митков. – Той допълни, че търси сина си след взривовете.

По повод на взрива в завода за боеприпаси „Миджур" в  село Горни Лом на 1 октомври 2014 г., е образувано досъдебно производство.

Процесуално-следствените действия продължават и към момента и се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

Претърсен е офисът на фирмата - собственик на завода за боеприпаси в гр. София и предстои изземване на цялата документация.

Разпитват се множество свидетели.

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом, съобщиха от Пресцентъра на Прокуратурата.

Политици

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ„Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход – при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензи на тези цехове. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по БТВ във връзка с взрива в завод в Горни Лом, област Видин. „Виждате – актове, актове, накрая може да се окаже, че собственикът е платил за своето желание да печели повече пари с живота и на сина си, ако е вярно това, което казват. Това е безобразно. Толкова много актове с толкова опасна продукция – да си играеш с живота на хората”, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да има закриване на предизборната кампания след тази трагедия. „Ако бях секретар на МВР и отговарях за това, аз бих влязъл вътре“, заяви лидерът на ГЕРБ. - Трябва да се помолим на Господ, каза още лидерът на ГЕРБ, защото тази година ни наказа повечко”.

Няколко партии отмениха закриването на предизборните кампании и призоваха за висока избирателна активност.

Втория ден след трагедията

Модулни формирования на Българската армия са на разположение на кризисния щаб, за да окажат помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Специализираните екипи са от военни формирования 54 880 – Казанлък от състава на 61-ва механизирана бригада и 28 880 – Белене. Те са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип „Пустинна котка” на Регионална служба „Военна полиция” - Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.

Пламен Петров, пожарникар, озовал се пръв на мястото на трагедията„Нямах никакво съмнение дали трябва да влезем в завода, защото имахме информация за пожар и хора, които са заклещени. Още с пристигането видяхме, че цех "C" го няма. Първото ми впечатление беше, че просто няма как да има оцелели хора в този цех”.

Това заяви в с. Горни Лом началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров, който заедно с още трима души е първият човек, който отива до мястото на трагичния инцидент, отнел живота на 15 души, съобщи агенция БГНЕС.

Надеждите за намиране на оцелели се изпариха, заяви главен комисар Николай Николов след излизането си от зловещия обект в Горни Лом. "Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и обхождаме периметъра за някой оцелял, смятам, че 14 мъже и 2 жени са загинали", каза той, а след това уточни - 13 мъже. Общо 15 души са загинали. "Съобщихме на близките на доскоро водените в неизвестност хора с желанието да го научат лично от нас, а не да чуят тази лоша вест чрез вас от медиите", каза Николов.

Днес, 2 октомври бе разпитан собственикът на фирмата. До настоящия момент са иззети множество документи –лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в с. Горни Лом. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Собственикът на завода за боеприпаси край Горни Лом Валери Митков, чийто син загина при взрива вчера, категорично отрече в цеха да са работили необучени хора, съобщи дир.бг.

"Работи се на струг, ръчно се отварят мините”, разказа бивш работник, Цветан Антов. Той обясни, че в завода се е работело на 7-часови смени, но служителите са били претоварени в стремежа си да изпълнят нормата.

Близки на загинал работник също разказаха, че той е започнал работа без никакво обучение, само си подал документите...

Удар с чук върху мина довел до адския взрив?

Работник от завода за боеприпаси в Горни Лом е блъскал с железен чук по мина минути преди предприятието да се разхвърчи във въздуха.

Това разказва пред в. "Труд" негов колега, който напуснал мястото малко преди взрива, отнел живота на 15 души.

"Според инструкциите отделянето на детонатора се извършва с дървен чук. Целта е да се омекоти ударът и да не се разхвърчат искри. Човекът обаче млатеше здраво с желязото, без да му пука. Казах му да спре, защото е опасно, но той ми отговори, че досега е обработил така 150 мини и няма нищо страшно", споделя мъжът, пожелал анонимност.

Свидетели твърдят, че не само този работник е използвал метален чук при вадене на взривателите на боеприпасите.

"Тръгнах си от смяната, притеснен от това, което видях. Даже вървях по-бързо, сякаш имах предчувствието, че отзад има беда", разказва още работникът.

Близките на работниците научиха първи трагичната вест от министрите на здравеопазването и социалната политика в  селското читалище. 

Хората оплакваха жертвитеСред жертвите е и 26-годишният син на Димитър Димитров, Михаил, който  си изкарвал прехраната в завода от година и половина. Баща му е минути след експлозията на мястото на трагедията. "Синът ми започна работа, поради липса на всякаква друга..."

"Попитах чакащите: защо чакате тук, няма опасност, влезте!"

Двама щастливци се спасяват като по чудо от смъртта - единият е върнат, заради забравена карта, а другият си останал в къщи, тъй като се почувствал зле.

Иван и Венера Проданови от Средогрив са загиналите родители на петгодишно дете и 24-годишния му брат, Павел. А болната баба чакаше синът и снахата да се приберат у дома.
Баба Богдана, загубила дъщеря си МилкаВ Средогрив е и баба Богдана, която оплаква дъщеря си Милка, започнала скоро работа във фирмата.

Какво се е случило, каква е причината за взрива, защо работещите са вършили толкова опасна дейност срещу мизерно заплащане тепърва ще очакваме да научим?

Факт е, че този път в навечерието на предсрочните парламентарни избори за пореден път ще пуснем черни знамена и почернени майки, съпруги и близки ще погребват жертви.

Не написах за отношението на президента към трагедията, защото след думите на премиера за мача, беше редно Росен Плевнелиев да му поиска незабавно оставката.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене