Кабинет – има, мандат - има, но...

Така нареченият президент връчи мандат на ГЕРБ

Бойко Борисов, бивш и бъдещ премиерПремиер ще е Бойко Борисов – слава, Богу, абстиненцията за власт ще изчезне. Проблемът е в хората, които ГЕРБ заимства от Реформаторския блок: всъщност какво са реформирали тези един файтон събрани от кол и въже политици? Май нищо, освен, че са намерили един партиен пристан, за да влязат в парламента.

Другият проблем е колко ще трае животът на това правителство, ако бъде подкрепено в парламента.

„Днес взех най-тежкото решение в живота си. Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата” написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". - Видях, че всички разбират с колко трудно начинание се захващаме. Обсъдихме различни варианти и заедно преценихме и плюсовете, и минусите за участието ни в Кабинет. Въпреки трудностите се обединихме, че това е единственият шанс да опитаме да стабилизираме държавата – завършва сърцераздирателно лидерът на ГЕРБ нощното излияние във фейсбук.

Росен Плевнелиев най послед връчи мандат за съставяне на правителствоСлед връчването на мандата при Плевнелиев Бойко Борисов заяви, че ако не получи подкрепа, до един ден ще върне мандата.

118 гласа и броени часове, за размисъл, за да се набави необходимото мнозинство за гласуване на кабинета ГЕРБ-РФ. Законът дава срок от една седмица, но явно нервите на лидера на ГЕРБ не издържат на напрежението.

Цял мандат – обяви Борисов срока на бъдещото си управление на държавата, без да си дава сметка за опасността от бъдещи протести.

Едно е да ти гласуват кабинета, а съвсем друго – да успееш да осигуриш винаги парламентарно мнозинство при гласуванията в парламента.

Божидар Лукарски, адвокатът, който ще води икономикатаБожидар Лукарски от РБ заяви: Изправени сме пред много сериозен риск да няма правителство.

„Не е лесно да се живее в коалиция, но очевидно ще бъде необходимо” каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторски блок Радан Кънев.

„Това, за което сме си губили времето на две срещи с ГЕРБ, го няма в програмната им декларация. „Искам да попитам нещо друго – ако някой желае подкрепа, може ли 12 дни да не те потърси?” каза пред журналисти на влизане в парламента Красимир Каракачанов, съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО по повод отказа да подкрепят съставения кабинет от ГЕРБ и РФ.

Красимир Каракачанов - Патриотичен фронт„Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството”. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин на влизане в парламента.

Хората на Бареков не се споменават като евентуална подкрепа на бъдещото правителство, ДПС партия Атака не участваха в преговорите – тогава? Дали загърбили несъвместимото сътрудничество с хора на Иван Костов АБВ ще дадат своята подкрепа за ГЕРБ? Оказва се твърде вероятно, но срещу министерски пост.

Дали точно това правителство е необходимото за излизане от кризата на България?

Добре ли бяха преценени плюсовете и минусите – това ще се опитам да анализирам тук.

„Ние предлагаме – ГЕРБ одобрява” -

Гроздан Караджов, от РБтака обясни в предаването „Лице в лице” Гроздан Караджов обявеното съгласие на двете партии за бъдещото правителство.

Това ли нарича Борисов „огромни компромиси” за ГЕРБ - да оказваш натиск за съгласие? Дали бяха обсъдени различни варианти и чий бяха компромисите? Какво пропуснаха преговарящите от ГЕРБ и Реформаторския блок, дали отново не бе загърбен националният интерес, дали не бе пренебрегнато отново мнението на данъкоплатците, що дирят в едно правителство представители на неправителствени организации с явна проамериканска насоченост, хора без управленски опит, хора, близки до провалени политици и провалени отрасли?

Унизително и нетрайно, но факт.

Христо Иванов, служебен министър на правосъдиетоПравосъдието ще бъде в ръцете на юриста Христо Иванов, човек с твърде съмнителни управленски умения, но участвал в протестите на президента Росен Плевнелиев.

Даниел Митов е бил и в ДСБ на Иван Костов и в партията на Меглена Кунева. Той се прочу със срещата си с американската посланичка Марси Рийс и декларираното от него лично съгласие България да подкрепи Трансатлантическото партньорство ЕС-САЩ, което ще ни осигури ГМО-производство на храни, шистов газ, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/. Ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството, обработката на пилетата с хлор и т.н.

Същият Даниел Митов бе съучастник в противопоставянето на България на Русия, с изпращането на Метин Казак за посланик в Катар. Митов доби известност най вече със съмнително високите изборни резултати от българските посолства и грешно изхарчените пари за за подготовката им и изпратените зад граница над 100 души за близо месец преди вота...

Делян Добрев, човекът, който доведе енергетиката до крах ще е пак министърДелян Добрев стана известен не само с привързаността си към проучването и добива на шистов газ, но той бе в основата на рухването на енергетиката по време на управлението на ГЕРБ.

Адвокатът Божидар Лукарски завършил Националната гимназия за древни езици и култура и право в СУ обяви: „Бих бил министър на икономиката”. Как от древните езици и култура и правото ще седне в стола на министър, който ще ръководи икономиката не е ясно, но в България какво ли не е възможно, та един адвокат по гражданско и административно право ли няма да се заеме с най-важния  и тежък сектор?

Преди да стане адвокат, от 1998 г. до 2001 г. Лукарски е работил в Агенцията за приватизация като младши юрисконсулт, работил е и в община „Младост” като главен секретар и малко време като зам.-кмет.

От 1998 до 2001 в България бе извършена най-бандитската приватизация – какъв ли е бил приносът на един младши юрисконсулт в подобно престъпление?

Ако това е опитът на Лукарски в икономиката – жална ни майка!

„Не бих приел да стана министър на икономиката. Не бих се заел с работа, която не разбирам”. Така отговори Явор Нотев, зам.-председател на парламента от "Атака" на въпрос в "Още от деня", дали юристът Божидар Лукарски става за този пост. „Човек без солидна подготовка зад гърба си, не би могъл да се справи с тежките проблеми на българската икономика”.

„Не сме патерица на ГЕРБ и имаме бъдеще”, обяви председателят Емил Кабаиванов на конгреса на СДС и спря да бъде председател, а избраният се оказа Лукарски.

Дали с Лукарски СДС ще продължи да е патерица на ГЕРБ, макар и в състава на РБ?

Петър Москов, човекът , който при Иван Костов промени здравеопазването и го доведе до криза, ще е министър и ще прави реформиПетър Москов – човекът, който бе до Иван Костов, когато здравеопазването бе променено така, че стигна до сегашния си логичен крах. И каква компетентност ще демонстрира тогава Москов, като син на майка си, Ема Москова бивш министър на културата или като водещ лекар с успехи и постижения в здравния мениджмънт? За последното май не сме чули?

 

Снимка на Делян Пеевски с Владислав Горанов - в заведение, пусната от в. Капитал. Явно Горанов ще слуша сега Пеевски, след като Дянков го нямаИ завършвам с издигнатата кандидатура за министър на финансите на Владислав Горанов, дясната ръка на Симеон Дянков. Това не се нуждае от каквито и да било пояснения, тъй като Дянков ще остане в родната история като министър от най-мрачния период на уж демократичния преход, за което той лично допринесе много...

Една снимка на Горанов с Делян Пеевски броди из интернет, снимка, показваща добри отношения на двамата.

Стабилността на кабинета

Гроздан Караджов изрази опасение, че реформата в правосъдието засяга много сериозно модела „КОЙ” на ДПС. „Няма да остана в парламента и ден, ако ДПС влезе под някаква форма в коалицията”, добави той.

На въпрос дали тогава ще се примири с присъствието на Владислав Горанов, който е свързан с ДПС, той отговори, че Реформаторският блок си запазва правото да напусне едностранно коалицията с ГЕРБ.

В „Здравей, България!” от 29 октомври 2014 година Гроздан Караджов разкри други отлики в РБ, които правят твърде нестабилен кабинета „Борисов”:

"Паралелни преговори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок". Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, който влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение.

Работата в РБ продължава по същия начин, както е продължавала и преди...

... Когато чрез методите на изнудването и блокирането на политически решения се стигне до други политически решения от страна на партията на госпожа Кунева, но са нежелани от останалите, това е което аз наричам изнудване”, заяви Караджов.

„Спомняте си, че Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока през лятото тази година с мотив, че дейността на политическите приоритети на блока е блокирана и няма съгласие по основните приоритети. Това беше първия ясен сигнал към обществото. С цел да не се допусне още тогава разцеплението се стигна до документ, който и петимата лидери подписаха, че ще се проведе конгрес през септември. Това не стана. Тогава представителите на „България на гражданите” и лично госпожа Кунева не присъстваха, а водеха преговори по телефона, изнудвайки, че няма да се появят защото това би било ясен знак, че ще има разцепление ако се избере лидер”, допълни Караджов.

„... по същия начин бе процедирано с един много достоен човек – лидера на БЗНС Николай Ненчев, чиято кандидатура стоя достатъчно дълго време и бе елемент на консенсус между лидерите. Той трябваше да бъде зам.-председател на НС. „Това е вашето предложение, но то няма да стане. Или излизате с моето предложение, или казваме на всички, че се разделяме“, заяви Кунева“, коментира Караджов.

„Унизителният начин, по който се подходи към Николай Ненчев, беше недопустим... Колкото повече гласа имаш, толкова по-голямо влияние имаш в една коалиция. И това пълзящо превземане до такава степен е поставило в изолация останалите играчи, че тепърва останалите ще проявят своята непоносимост. Приемете, че при мен първо преля чашата на търпението", заяви по Нова телевизия реформаторът.

Тези ли реформатори ще подкрепят неотклонно Борисов цял мандат? С тях той има 118 гласа при необходими – 121. Останалите партии: ДПС, БПС, Атака няма да гласуват за правителството на „Борисов”.

Под въпрос остават АБВ и Патриотичният фронт, срещу които са едни или други от депутатите в парламента.

Михаил Миков, лидер на социалистите и депутат„БСП най-вероятно ще гласува против при обявяване състава на Министерски съвет в пленарна зала” заяви председателят на столетницата Михаил Миков, посочвайки, че това е позицията на Изпълнителното бюро на БСП.

ДПС  обяви, че няма да подкрепи новия кабинет при гласуването в парламента, след като същото стори и БСП. Такава е позицията на партията, изразена по време на консултациите с президента днес, съобщи пред журналисти лидерът й Лютви Местан. „Има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развием като последователна евроатлантическа държава“, аргументира се той.

Най-скандалната фигура в кабинета е тази на кандидатвицепремиера Меглена Кунева

Меглена Кунева, заради която държавата ни губи всяка година 1 млрд лева от неизнесен ток

Предложената за вицепремиер – Кунева е твърде спорен избор за поста, който ГЕРБ-аджиите й подариха. Спорен за повечето българи, спорен и за немалко депутати в новия парламент.

Тя имаше топли отношения с БарозуЩе припомня, че дали от некадърност или на базата на решаване на чисто егоистични интереси снахата на партизанина и функционер на БКП Иван Пръмов затваряше предприсъединителните глави за влизането на България в Европейския съюз със завидна скорост, на своя глава и без да знаем ние, по-късно потърпевшите граждани на Република България.

Тя се съгласяваше с всички поставени от ЕС условия, без да защитава националните интереси на страната. Интересите ни като суверенна държава буквално бяха предадени най-откровено от Кунева, предадени в много отношения, от което България загуби милиарди в няколко жизненоважни за икономиката й направления.

През месец май 2002 година еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви от трибуната на Народното събрание на суверенната страна България, че единственият начин да се присъединим кък ЕС, е да затворим първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Както той, така и Меглена Кунева /в качеството си на представител на българската държава и главен преговарящ/ дълго време поддържаха тезата, че затварянето на блоковете е задължително условие на ЕС за нашето приемане.

Кунева и Ферхойген излъгаха в българския парламент, че ЕК имала условие да бъде затворен АЕЦ По-късно се оказа, че Европейската комисия никога не е поставяла изискване за безусловното затваряне на въпросните реактори. Няколко години след наглото и подвеждащо изказване на Гюнтер Ферхойген, през 2007-а, стана ясно, че заканата му не е била в ролята му на еврокомисар, а съвсем „самосиндикална” идея. След запитване до Еврокомисията /безвъзвратно по-късно; когато всички документи за затварянето на реакторите вече бяха подписани от Mадам “Yes”/, се оказа, че “There is no Decision by the Commission on the closure of the Kozloduy Nuclear Power Plant.” няма решение на Еврокомисията за затваряне на АЕЦ „Козлодуй” /формулировката е взета от официалния отговор на запитването – бел. Л. М./.

Реакторите бяха затворени, страната ни бе лишена от възможност да печели от износ на електроенергия до най-малко 1 млрд евро годишно.

Всичко това на фона на горепосоченото становище на Европейската комисия, липсата на поети ангажименти в тази насока от предишните правителства и категоричното становище на най-авторитетните специалисти по нуклеарни технологии /от Агенцията за ядрено регулиране и Международната агенция за атомна енергия/ в световен мащаб, че реакторите на АЕЦ „Козлодуй” са абсолютно безопасни.

“Трансперънси интернешънъл" изрази своите притеснения, че назначването на няколко еврокомисари в частния сектор, малко след като мандатът им в еврокомисията е приключил, може да представлява конфликт на интереси. Сред тях бе и Меглена Кунева.

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл” изрази сериозна загриженост от факта, че бивши еврокомисари от първата комисия на Барозу са приели позиции в частния сектор.

Гюнтер Ферхойген отговаряше за ресор „Предприемачество и индустрия”, Чарли МакКрийви отговаряше за вътрешния пазар, а за защита на потребителите.

Компаниите, които са ги наели може да извлекат полза от предишните роли на своите служители, заради това че са наети по-малко от година след като са напуснали офиса на Европейската комисия, се казваше в прессъобщение на „Трансперънси интернешънъл”, цитирано от EUR Activ.

Според етичния кодекс на ЕК бившите еврокомисари не трябва да приемат позиции свързани с портфолиото за което са отговаряли за период поне от една година.

МакКрийви беше поканен да работи в нискобюджетната авиокомпания Ryanair,  Ферхойген се присъедини към Royal Bank of Scotland, а Меглена Кунева беше одобрена за член на управителния борд на френската BNP Paribas.

Кунева прие да бъде още политически съветник на вицепрезидента на Европейската комисия по транспорта - Сим Калас.

Страната ни губи по 1 млрд годишно от неизнесен ток заради действията и лъжите на Кунева!

Досега българската атомна енергетика страдаше от френското лоби на банка “Париба” и затварянето на четири блока в АЕЦ “Козлодуй” бе негова заслуга. В резултат французите се “отблагодариха” на това френско лоби с назначения.

Бившата еврокомисар Меглена Кунева ще получава солидна сума от френска банка като член на борда й. Същата банка, „Париба” бе посочена като гарант при приватизацията на Електроразпределителните дружества в България от друг енергиен „корифей” и бивш министър на енергетиката, Милко Ковачев. Същият, заедно с енергийния „експерт”, Веселин Близнаков ходи в командировка в канадската „Канду”, която строи с френски протекции атомната централа в Румъния! Защо и каква работа имаха тези двамата в „Канду” така и остана загадка.

До ден днешен Главна прокуратура не е проверила какво правеха в Канада двамата царедворци във фирма, конкурент и твърде заинтересована от затварянето на българската АЕЦ”Козлодуй”, за  да се продава румънски ток.

След като изтече мандата му, Ковачев работи известно време в софийския офис на „Париба”, а по-късно бе преместен в Лондонския й офис! Защо, в името на благодарност, но за какво?

Докато българските политици си играеха на ядрени и неядрени “експерти”, проектът “Белене” чакаше и се оскъпяваше.

В същото време Румъния отвори врати на канадците от “Канду”, за да построят първата им Атомна централа Черна вода в един много сеизмичен район. Тази централа се оказа с много дефекти и по тази причина се превърна в опасна, но никой никога, за нищо не закачи румънците!

АЕЦ „Козлодуй” пречеше на енергийните интереси на Франция в Румъния и трябваше да бъде затворена.

В случай, че кабинетът мине при гласуване – никой не гарантира, че в следващи гласувания тази конфигурация няма да увисне неподкрепена!

Това трябва да си запише някъде на видно място Борисов.

Това трябва и да си запише неговият ментор в случая – Росен Плевнелиев. Ментор, тъй като му организира протести и свали действащо правителство, ментор, тъй като той „хързулна” Борисов с КТБ и ментор, с гафовете, които ще наследят ГЕРБ-аджиите в предстоящия си мандат.

Не прави това, което не искаш да ти дойде до главата – е, на Бойко Борисов му се случи!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене