Поляците прогледнаха за вредата от шистовия газ!

Българските политици разрешават да дупчат плодородна земя без да им мигне окото!

Бившата министър на екологията Светлана Жекова, която разписа за начало на сондажите с фракинг технология в ДобруджаФирмите инвеститори за проучване и добив на шистов газ бягат от Полша – съобщи Файненшъл Таймс. Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект.

Полша разчиташе, че ускореното разработване на находищата от шистов газ ще й позволи да си осигури алтернатива на руските доставки, което ще и помогне да разреши и политически, и икономически проблеми. Големи компании като "ЕксънМоубил", "Тотал", "Коноко Филипс" навлязоха в страната, изкупувайки сондите. Но днес от 11 чуждестранни компании, решили да инвестират през последните 4 години в полския пазар на шистов газ, 7 се отказаха от своите планове, нищо че бяха вложили общо 623 млн. евро.

Чуждестранните нефтогазови компании се отказват от добива, като обясняват това с бюрократични препятствия и неприятелски инвестиционен климат.

През 2011 г. се предполагаше, че запасите от шистов газ в Полша ще стигнат за 300 години. Правителството тогава заговори, че страната ще може да се конкурира с Норвегия. Днес обаче се говори не за 300, а само за 55 години. Но нито една от 66-те работещи сонди засега не потвърди състоятелността на добива, констатира "Файненшъл таймс".

В Полша проучванията надупчиха земята с фракинг и със силни отрови – сегаи да си заминат инвеститорските компании – земята е отровена, неизползваема! Нито земя, нито вода, което откъдето и да го погледне човек си е катастрофа!

В България двама министри от служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев прокараха проучвания и добив на шистов газ – къде с лъжи, къде с тайни, къде с целуване на ръка на американския посланик Марси Рийс.

„Никъде досега от дейности по проучване на нефт и газ няма информация за вредно екологично въздействие върху околната среда” – заяви Светлана Жекова, служебен министър на околната среда, което си беше откровена лъжа. Няма постъпили никакви сигнали и проверките на регионалните инспекции по околната среда и води показват това. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова при изслушването си в парламента относно Решение № 28 – ОС/2014 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино”.

Сайтът на фирма Парк Плейс, която сондира в Добружда с метода фракинг - този, при който се вкарват над 800 отрови и токсични веществаПо отношение на „Вранино” тя добави, че след приемането на решението на министъра от 26-ти август за съгласуване на работния план на Парк Плейс по търсене и проучване във „Вранино” са получили 15 жалби и в МОСВ, и във ВАС. „Поради тази причина решението не е влязло в сила и то ще влезе в сила след произнасяне в съда”, коментира Жекова. Жекова уточни, че процедурата е започнала от 2010-та година с приемането на решението на МС за въпросните дейности по добив и проучване, а договарът е сключен от 2014-та година. „Между 2010 и 2014-та година нямам информация за жалби да са постъпвали в МОСВ. Жалби са постъпили във Висшия административен съд след приемане на решението на министъра на околната среда и водите от 26-ти август, с което се съгласува работен план за търсене и проучване на природен газ и нефт”, каза още Светлана Жекова.

На 30 октомври в последните дни на служебното правителство Светлана Жекова отговаряше на депутатски въпроси за обекта Вранино. Поучително е да се прочете стенограмата от това заседания.

Преведено нейното изявление означава разрешенията за проучване и добив на шистов газ са от започнала процедура през 2010 година по време на правителството на Бойко Борисов, и са завършили със сключен договор през април 2014 година – т.е. при правителството на Пламен Орешарски.

При скорошното гостуване на президента на Австрия Хайнц Фишер и след срещата му с президента Плевнелиев стана ясно, че австрийската страна потвърди намеренията си да инвестира в находището "Хан Аспарух", където в момента се провеждат проучвателни процедури за намиране на природен газ и нефт.

На българо-австрийския бизнес форум, организиран с участието на Българската търговско-промишлена палата, френската компания Total, австрийската OMV и испанската Repsol, получиха концесията на блока „Хан Аспарух" през 2012 г., като от тази зона се очаква да има залежи от над 100 млрд. куб. м. газ.

Пред форума Плевнелиев заяви, че трите компании са готови да инвестират над 1.5 млрд. евро в разработването на това находище. Той каза, че от откриването на търговски залежи ще спечелят най-вече "нашите деца".

Земя и вода се отравят завинаги, проучванията и добива на шистов газ са причина за земетресения - това ли оставяме на нашите деца, с чието бъдеще спекулира Плевнелиев? Да припомня на така наречения президент филма Газланд, който може да гледате тук.

Нашите деца, ще спечелят рак, и много тежки заболявания – за разлика от децата на президента, който едва ли ще разреши децата му да се къпят в басейни с вода, взета в близост от сондиране за шистов газ. Децата на президента ще се хранят с плодове и зеленчуци добивани далече в чисти земи и чисти подпочвени води – докато нашите деца ще се тровят, родителите им ще измират млади и ракът поголовно ще изтребва населението в районите около газовите сондажи.

Докато шистовиците у нас плъзнаха пипалата си във всички политически сили, които имат или ще имат достъп до властта, служебният външен министър Данаил Митов – за жалост и назначен в кабинета „Борисов” на същия пост – отиде при американския посланик Марси Рийс и й обеща България да подпише Споразумението ЕС – САЩ, наречено Трансатлантическото партньорско за търговия и инвестиции /ТПТИ/. Според това Споразумение, за което сайтът „Хроники” не веднъж писа, в Европа ще нахлуят генномодифицирани продукти, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/.

ТПТИ ще помогне да се заобиколи и законовата забрана върху сондирането за шистов газ. За финал договорът предвижда и създаването на международни арбитражни съдилища за разрешаване на споровете между инвеститори и държави. Сиреч опасен трансфер на суверенитет, тъй като много казуси ще бъдат изведени от националната юрисдикция и ще бъдат прехвърлени на въпросните съдилища. Същевременно държавата ще загуби възможността да води самостоятелна социална и екологична политика, той като всяка нейна стъпка в тези сфери ще може да се интерпретира като ощетяване на интереса на инвеститорите и ще може да бъде атакувана пред международните арбитражи.

Това Даниел Митов обеща на американския посланик без никой да го е упълномощавал!

През ноември в цяла Европа ще се състоят серия от протестни събития срещу ТПТИ. В България – също. Това е новата битка, която повежда Европа срещу американските отрови.

Алтернативата „Южен поток” изисква смели решения в националния интерес на страната

Два от корабите, обслужващи "Южен поток", акостираха на пристанище Варна, предаде БГНЕС. Normand Carrier и Normand Corona са предназначени за пренасяне на тръбите до баржата, полагаща ги на морското дъно.

Поради по-голямата си товароподемност и дължина, част от тръбите ще бъдат заварявани на брега и така доставяни до мястото им за спускане.

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер заяви преди време: "Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритет.

Съседната на България, Румъния се отказа от идеята за транзит на румънски природен газ през „Южен поток”. Това стана ясно от думите на президента на страната Траян Бъсеску след срещата на Съвета на ЕС в Брюксел, съобщи „Фокус“, като се позовава на информация на Mediafax. По думите на Бъсеску, „нито един грам, нито един кубичен метър газ няма да преминава през „Южен поток”.

В същото време на брега на Дунава румънците започнаха добив на шистов газ, въпреки недоволството на местното население и полицията, която непрекъснато охранява сондажа от протестиращи.

Междувременно Македония стана поредната балканска страна, която получи предупреждение за усложненията от изграждането на руския газопровод „Южен поток” по отношение на нейното бъдеще в ЕС. EU Observer цитира ръководителя на секретариата на Европейската енергийна общност Янез Копач, който заяви, че споразумението за „Южен поток”, сключено между Скопие и Москва, не съответства на законодателството на ЕС в енергийната сфера. Копач изтъкна също така, че Македония ще трябва да прекрати участието си в „Южен поток” или да подпише ново споразумение, ако иска да стане страна-членка на ЕС.

Парламентът на Унгария одобри законопроект, който да ускори изграждането на "Южен поток". Законодателите са одобрили поправки, позволяващи стартиране на строителството, заобикаляйки правилата на Европейския съюз.

"Ние изучаваме ситуацията и няма да се поколебаем да предприемем необходимите мерки”, заяви директорът на отдела за вътрешния енергиен пазар на ЕК Клаус-Дитер Боршард, цитиран от агенция "Фокус".

Европейската комисия проучва новия закон, приет от Унгария във връзка с газопровода "Южен поток". Брюксел не изключва възможността документът да се окаже в разрез с правилата на ЕС, включително по отношение на Третия енергиен пакет.

Унгарският парламент показа, че националните интереси са на първо място в политиката на държавата. Убедена съм, че ЕК ще отлага и няма да предприеме санкции срещу Унгария.

Сърбия възнамерява да построи газопровода "Южен поток", като подготовката за строителството върви по план. Това съобщи министърът на външните работи и първи вицепремиер на страната Ивица Дачич.

Европейската комисия в момента се опитва да блокира проекта, твърдейки, че той не съответства на нормите на Третия енергиен пакет, който забранява на компании, които произвеждат газ, да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС.

Пуснал питомното, гони дивото – казва народът – дали е по-далновидно и добре да се тровят земите и водите с проучвания и добив на шистов газ, вместо да се включим в проекта „Южен поток”, който е европейски проект и при него няма отравяне на земя и вода с отрови и токсични вещества завинаги..

Дали е по-добре населението да може да изкарва земеделски стоки от незаразена земя и води, вместо да оставим политиците ни да ни тровят на си поколенията преди и след нас? И това, за да се пишем европейци?!

А защо не се поучим от примера на унгарците и не гласуваме промени в законодателството, които да заобиколят правилата на ЕС.

Май наближава денят, в който ще се запитаме: дали да си съкратим живота като стриктни европейци с ГМО продукти, с шистов газ, или да живеем колкото ни позволява здравето, като се преборим с диктата на ЕС.

Всеки трябва да си направи своя избор, особено когато застане пред изборните урни.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене