Продължават престъпленията в КТБ!

Докато ни навират в лицата суетата на някакви политици, вкопчили във властта, докато Прокуратурата си прави оглушки за КТБ...

Новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав МиленковФондът за гарантиране на влоговете вече е с нов шеф, след като сегашният, Росен Николов подаде оставка. Подаде ли я или му я подадоха?

Тъкмо приближи денят хората, да си вземат влоговете и хоп! Смениха шефа на Фонда?! Досега той не им пречеше, сега явно му направиха предложение, което не можа да изпълни и затова се оттегли от поста си.

От прозрачно, по–прозрачно. На всичкото отгоре групата, действала досега единно за фалита на КТБ сега се разцепи. Бойко Борисов слуша Делян Пеевски, Левон Хампарцумян. От другата страна е Иво Прокопиев, когото медиите на Пеевски нападат. Тогава къде е така нареченият президент в тази конфигурация? Той и Иван Искров вървяха ръка за ръка в насилственото държане на КТБ затворена. Президентът и Прокопиев неведнъж са показвали близост в бизнеса. А сега къде са – източници, пожелали анонимност обясниха, че отношенията на Плевнелиев и Прокопиев са силно охладнели. Прокопиев не крие, че се опитва да отстрани Пеевски от събитията, свързани с банката, но нещо не му се урежда въпросът.

Хампарцумян по традиция е със силните на деня, телевизиите показаха как той стои като попечител до премиера Бойко Борисов когато той съобщи, че цесиите за КТБ ще бъдат отменени и то със задна дата.

Юридическо безумие, които няма как да се случи – пролича от думите на вицепремиера Ивайло Калфин: „Цесиите в КТБ трудно ще бъдат отменени... Не знам как може да стане това със задна дата".

Няма да съветваме премиера Борисов тутакси да уволни човекът, който го е убедил да направи изявлението за цесиите, защото сме наясно, че той не обича чуждото мнение.

Премиерът Борисов обяснява за отмяната на цесиите"Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", заяви Борисов, докато от дясната му страна седеше Левон Хампарцумян.

"Ако правителството иска повече да не сме правова държава, то нека да прави каквото си поиска и да отмени цесиите в КТБ. Но като сме правова държава, това не може да се случи", заяви пред една агенция проф. Огнян Герджиков, който е признат за вещ в търговското право.

Дела и пак дела – сега се започва...

Фирма „Бромак”, Оманският фонд, облигационерите са спрели процедурата по несъстоятелност в съда с жалба срещу отнемането на лиценза на КТБ.

Процедурата по несъстоятелността на КТБ беше спряна от Софийския градски съд. Причината е жалба във Върховния административен съд /ВАС/ от мажоритарния собственик на банката – "Бромак" на Цветан Василев.

Според СГС, компанията се оплаква от отнемането на лиценза на банката от БНБ. Процесът беше насрочен за 24 ноември. От съда обявиха, че съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор.

На 06.11.2014 г., на основание чл. 36, ал. 2, т. 2, във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 25 и чл.151, ал.1, предл. първо от Закона за кредитните институции и чл. 16, т. 15 от Закона за Българската народна банка, Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД.

Делото във ВАС е на две инстанции и ако се съди по практиката на съда вероятно ще отнеме месеци, а може и година. През този период банката се ще управлява от квестори.

Лицензът на КТБ беше отнет на 6 ноември както стана дума по-горе и това решение влезе в сила веднага. До окончателното произнасяне по спора между "Бромак" и БНБ обаче делото за фалита ще чака

Плащането на гарантираните депозити ще започне, тъй като според Закона за гарантиране на влоговете в банките, изплащането на гарантираните суми започва най-късно 20 работни дни след датата на отнемане на лиценза, докато влизането на синдици и разпродаването на имуществото ще се състои по-късно.

"Изплащането на гарантирани депозити ще продължи пет години и моля хората да не се струпват в първите дни", каза новоизбраният шеф на фонда, Радослав Миленков.

Депутатът Мартин Димитров е объркан и разочарованДепутатът от Реформаторския блок, Мартин Димитров призна: „Внесохме законопроект за Фонда за гарантиране на влогове, преди шефът му да бъде сменен. От блока недоумяваме как Радослав Миленков е бил избран за поста". Тук нещата са по-лесни – и да недоумяват – реформаторите трябва да са наясно, че те бяха необходими за подписване на Декларация за подкрепа на кабинета и някой и друг пост. Останалото ще го научават от новините.

За сведение на Мартин Димитров, Радослав Миленков е бил кадър на ПИБ, а след това един от шефовете на Общинска банка.

Оказва се, че Реформаторският блок е внесъл законопроект, засягащ дейността на Фонда за гарантиране на влоговете, преди председателят му да бъде сменен. Законопроектът предлага промени, според които Управителният съвет на фонда, а не неговият председател, да взема важните решения

Според проектозакона на реформаторите, синдиците в КТБ ще бъдат назначавани отново от Фонда за гарантиране на влоговете. Затова, по думите му, проектът трябва да се приеме бързо. Предвижда се в Управителния съвет на фонда да влизат представители на различни институции – на парламента, на Министерство на финансите и т.н.

„Кой е председател на фонда, кой взема решенията е изключително важно. Ние може би предусетихме промяната и затова предложихме УС да взема решенията“, допълни той. Според него, в момента правомощията на председателя на фонда са огромни.

Депутатът обясни още, че смяната на Росен Николов с Радослав Миленков не е била консултирана с РБ. „Нали сме коалиция?“, възкликна той. „Някак си докато се обърнем, изведнъж се появи г-н Миленков и се появи като шеф на Фонда за гарантиране на влоговете“, възмути се Димитров. „От нищото се появи“, добави той.

Появилият се от Нищото бе пратен от премиера да се запознае постфактум с коалиционните партньори така:

„Г-н Миленков сега с финансовия министър да отидете в парламента, да се представите на Радан Кънев, на коалиционните ни партньори. Кажете им, че имаме пълната подкрепа на Асоциацията на банките. Не сте анонимен човек. Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата”, заяви Борисов.

И това ако не беше подигравка – здраве му кажи!

Ще оставя настрана коалиционните драми и ще дам думата на Вера Ахундова от организацията "Ние, гражданите", тъй като тя съобщи скандални факти в предаването на news7 "Още нещо":

Вера Ахундова от неправителствената организация „Продължават престъпленията около КТБ. Аз по-мек израз от този не мога да намеря, защото ние констатирахме и ред нередности, те са заложени и в нашата жалба против отнемането на лиценза, но на това ще се върна по-късно.

Първо по одита - и трите фирми са с конфликт на интереси, като „Ърнст енд Янг одит“ ООД е бил одитор на банката 2012, 2013 година, т. е . няма право на одит.

„Те всички по един или друг начин са свързани с КТБ и с банка „Виктория”, поясни Даниел Божилов от КТБalive. – Не е било редно те да участват защото на практика излиза, че те са проверявали собствените си работи.”

„Един от съдружниците, Николай Гърнев е със закрити сметки, две в КТБ – на 18-ти юни, късно следобяд.

За „Делойт България“ ООД вече знаете, за Силвия Пенева, сигналът е подаден в „Делойт...” в централата, в Щатите, като това, което възнамеряват да направят колегите ни от Америка, е не само отнемане на лиценза, но и преследване за корупционни практики, което е по наказателното право, т. е. теоретично те могат да бъдат арестувани навсякъде по света, но и ако стъпят в Америка...”

Даниел Божилов от КТБaliveБожилов: „Сега идват много важни момента, като изплащане на гарантираните влогове е най-малкия, по-интересните са банките през които ще става това, назначаване на синдика и съдебното заседание за производството по несъстоятелност на банката на 24 ноември...”

Вера Ахундова: „В този смисъл има промени в листата на синдиците, има двама нови, имайте в предвид, че от 1996 година няма включвани нови лица. Сега пожарно са предложени от Нели Кордовска, изпълняващ правомощията на подуправител на БНБ, и са включени, и те са част от една група, която работи заедно с нашия квестор, Лютов, Иглика Логофетова – тя е била с него синдик в АК”Балкан”. Най-скъпата адвокатска фирма в България „Димитров, Петров и Ко” – ето тука плащанията, за три месеца само, забележете, юридически консултации за събиране на вземания, ние не сме чули някой да е събрал някой в банката, но те са получили 792 000 лева само за три месеца...

Божилов: „Реално това представлява попълване на една бланкетна молба, която ако отидете при секретарката на съдия-изпълнител – тя ще ви я попълни без пари...”

В. Ахундова: „... ако въобще са попълвани, защото ние сме в контакт с толкова предприятия, които са кредитополучатели, и никой не ни е казал още, че е получил изпълнителен лист. Но, забележете, информацията, която имаме от хора от нашата организация, /ще ви коригирам представянето ни в предаването – „Ние, гражданите” това вече е неправителствена организация.-бел. В. А./ние знаем, че са получили 6 милиона, като голямата част от плащанията са извършени на каса в КТБ, защото КТБ е пълна с пари. Там наличните средства са не по-малко от 5-6 милиона. Както въпросните квестори – те би трябвало да си получат като нас парите, да чакат да си ги изтеглят от Гаранционния фонд, ама са си ги вземали...”

"Защо смениха шефа на Фонда за гарантираните влогове – Росен Николов – две са причините, обясни Ахундова – едната е обслужващите банки и самодоволните усмивки на някои банкери, които виждаме всеки ден, а по-сладката част от упражнението е активите на банката. При така засекретени данни – ние, вложителите плащаме, всичко е засекретено, правят някакви абсурдни оценки по някаква методика, която дори няма регламент за приложение, и ще се прилага след 2018 година. Между другото това ще бъде и основен акцент на обжалванията. Всичко е секретно, ние нямаме достъп, те не подписват никакви документи, че това са счетоводни цифри, и наши колеги от Щатите ни подсетиха да прегледаме Доклада на KPMG – одиторския доклад. Там се споменава, 2013 година, че свързаните кредити на КТБ са за 4, 2 млрд лева, но съветват да не се променя баланса, тъй ако активите срещу тези 4,2 млрд лева са над 8 милиарда. Значи, представете си, синдикът ще разполага с всички тези активи и тази група, за която ви говоря, свързана с Нели Кордовска и с одиозните фигури в БНБ, си готвят мекия старт в живота. Както например .. така се произвеждат милионери...”

Фондът за гарантиране на влоговете, с новия си шеф, ще избира синдиците за КТБ, те ще имат своите правомощия за разпореждане с масата на несъстоятелността, ще имат право да продават активи, да продават банката като цяло или на части, да продават предприятията...

Две седмици преди датата за начало на изплащане на влоговете бе сменен шефът на Фонда за гарантиране на влоговете, друг човек ще се разпорежда с активите на банката, с продажбата на имуществото й, и прочие...

Кои банки ще обслужват вложителите за теглене на влоговете им – по закон е една банка, вероятно това ще се промени в парламента, кои банки е важно за самите тях, тъй като такса обслужване не се плащаше само в КТБ – т. е. сега други банки ще приберат тази такса и те няма да са случайно избрани.

Другото важно в случая с КТБ е продажбата на активите – трима нови синдици са попълнили листата, Вера Ахундова изрази съмнение, че поне един от тримата ще бъде избран за синдик на КТБ.

Обслужваща адвокатска кантора Ахундова очаква да бъде „Димитров, Петров и Ко”.  Най-скъпите тарифи за такова обслужване са: в Англия – 300 паунда, в Европа – 300 евра, и 300 швейцарски франка в Швейцария.

Според документите на В. Ахундова, банкови извлечения за плащане, парите на КТБ за консултациите на тази адвокатска кантора минават през сметка в Уникредит?!

„Въртят се едни мисли, тия 200 милона, които са изчезнали след особения надзор, дали не са онези 200 милиона дето липсват, дето отворили каса, пък ги имало, пък ги нямало, пък имало разписки, пък ги сложили в чували?! Шест банкови извлечения за плащания от КТБ имат следните дати, периода -  от 27 юли до 6 ноември, като общия размер е 792 000 лева, преведени за хонорар, за консултации в Уникредито... Сметка на КТБ в Уникредито. Това е във връзка с възлагателните писма от квесторите, по повод на които тази фирма е получила горецитираната сума.”

Има трима кандидати за бъдещото ръководство на БНБ

– Стоян Мавродиев, Калин Христов и Валери Димитров.

В. Ахундова: „Калин Христов как точно ще е промяна в ръководството, той е в конфликт на интереси – той няма право да е присъствал на обсъждането отнемане на лиценза, не е имал право да подписва решението за отнемане на лиценза...”

Водещите на предаването

Има едно дружество с по 20 на сто участие на БНБ, Уникредито, ОББ, ДСК – как тогава Калин Христов като участник в това дружество от страна на БНБ преценява на кого да отнема лицензи?

Божилов: „Наскоро излезе на страницата на Комисията за финансов надзор Отчетът за тримесечието. Там много голям интерес представлява Декларацията на квесторите на КТБ,  в която трябва да декларират, че финансовите операции са така, както са отразени, дали са спазени счетоводните стандарти, дали вярно и честно се отразява реалната картина... А квесторите са написали, че не знаят какво е положението в банката, поради което няма да попълнят такава Декларация. Реално излиза, че всичките тези обезценки, отчети не е ясно как са правени.  Квесторите не желаят да носят отговорност и казват, че не знаят каква е реалността, не гарантират, че това, което са проверили по част от документите е истина?!”

До Прокуратурата са подадени 10-15 сигнала, но все още не е извършена даже предварителната проверка по тях, за да се каже има ли основание да се открие наказателно производство или не. Вече пет месеца няма отговор, а срокът е 30 дни за отговор.

В. Ахундова: „Преди една седмица са внесени последните два сигнала в Главна прокуратура по повод конфликта на интереси в една от фирмите – тогава е било открито това обстоятелство в Делойт – България. Другият сигнал е до ИДЕС, с който се самосезира Дисциплинарната комисия за сертифициране на одитори... Но аз искам да ви кажа нещо друго, например Димитър Костов /от УС на БНБ – бел. Л. М./, също не е имал право да присъства, обсъжда и подписва каквото и да било, тъй като съпругата му работи в КТБ и, забележете, един редови директор на клон в тази банка получава между 2 200-2 500 лева, неговата съпруга получава 4000 лева. Аз мисля, че някой може да даде по-точно определение какво представлява тази заплата.
В нашата организация има хиляди хора, членове, които искат да ни помагат непрекъснато, защото се борим срещу нарушаването на нашите граждански права Обърнахме се към пет посолства: Великобритания Франция, Белгия, ЕС, Германия за среща – никаква реакция. И аз си задавам въпрос на френския посланик в София. Значи господин Ксавие Лапер дьо Кабан може да обсъжда дали си слага парите в КТБ или не, може да обсъжда офшорните плащания на френските фирми Тотал и други, но когато става въпрос за правата на ощетени хиляди граждани – те нямат време в посолството да се срещнат с нас, да ни изслушат. Както и нашите представители в ЕК.”

Излезе съобщение, че ТБ Виктория отваря врати на 12 декември. До тогава голяма част от кредитите й трябва да бъдат продадени на други банки, за да се съберат пари, за да се осигури ликвидност на трезора.

Да се продадат голяма част от кредитите й?! Схема за грабеж или какво е това?

Първоначално се говореше за продажба на 90 на сто от стойността на кредитите, но след това тези проценти спаднаха много – няма как тази банка да се продаде отделно, ако не се промени законът, защото тя е част от патримониума на КТБ. Другото, което се предполага, е че ще се осигури продажба на портфейла на тази банка на много ниски цени, ще се изплатят депозитите и най-накрая и тя ще затвори врати. Т. е. тя се обрича на фалит.

Приказките, че З млрд за КТБ е най-евтината цена всъщност визира само началото на процеса, непосредствения разход сега, веднага. Това, което следва е далеч по-скъпо и ще се изплаща с години. Вместо да рекапитализират банката или да я национализират с 1 млрд лева, /за сведение БНБ даде на ПИБ 1 млрд и 200 млн лева при паническото теглене – бел. Л. М./, които щяха да си получат заедно с лихвите след години, те сега ще потънат с 12-15 милиарда за следващите 10 години.

Защото искът, който се готви срещу тях /разбирай – БНБ и политиците, които я подкрепиха в тласкането към фалит на КТБ-бел. Л. М./, за законови нарушения по време на цялата процедура, е за над 7 млрд., само от акционерите.

Каква част от сумите от банката ще останат в България, каква част, в кои банки ще влезе. Има една банка, на която бе помогнато от БНБ след паническо теглене от вложители на големи суми от трезора. Анализът на банковата система за края на септември показва нетен отлив на депозити от тази банка за 400 308 млн лева. Та от този трезор, освен, че не могат да изплатят 1 млрд 280 млн, и въпреки, че Споразумението на преструктуриране са предвидени 18 месеца, им готвят нова инжекция естествено е вложителите от КТБ да се питат: с какво вложителите на тези банка са по-добри от тях? С какво държавата може да обясни разликата в отношението към едните и към другите вложители на две различни банки?

Това са въпроси на които никой не дава отговор, а най-малко Главна прокуратура, те просто мълчат.

Вера Ахундова: „Ние закупихме акции и обжалваме всички тези нарушения като акционери. Драстични са нарушенията... Ако има досега някакви криминални сделки, то е по отношение на свързаност, те са се случили – дано се разбере, но сега ще се извърши големият обир, от който десет души ще излязат свръхбогати, а средната класа в тази държава ще бъде ударена. Проблемът е, че системно се нанасят удари върху средната класа, средния и малък бизнес. Сега има 3000 души по-малко, бизнесмени от малки и средни фирми, които лични, фирмени пари са държали в банката. Това е класата, която не се продава, не си продава гласовете...”

Какво остава, къде е държавата, къде е прокуратурата, къде е законът,

който БНБ трябва да спазва, къде са политиците, какво остава на българите.

„Оттук нататък ще се намесим във всеки граждански проблеми в който има нарушени граждански права – поясни Ахундова. -  Няма повече въобще да мълчим! Няма доверие в нито една обществена институция, включително и в БНТ. БНТ е обществена телевизия, от нашите данъци се издържа, нашата организация, която наброява хиляди членове в момента – няма трибуна. И когато гледам коментарните предавания, не зная дали са външни продукции или не, те са режисирани, режисирани са въпросите, насочени са само в една посока, ако беше частна търговска телевизия – да, имат определено поведение, но това е обществена медия и нямат право да ни налагат мнение, ако не са дали трибуна на различните страни. Това го считам за крайно нелоялно и не зная дали можем да сезираме СЕМ, това е безобразие, Начинът, по който са им подготвени въпросите – в ухо ли им ги диктуват или пишат – не знам...

Голяма част от активите се знаят къде са, нищо, че са заложени в банката, квесторите не направиха опит да ги открият, пътят на парите е белязан от плащания, тези пари в голямата си част са инвестирани в България, има и един завод в Сърбия, да кажем. Можеха да ги намерят, можеха голяма част да бъдат идентифицирани и посочени, KPMG го посочва в одита, че към момента на одита, знаете, те го правят към 31 март, всички кредитни досиета са били налични, всички обезпечения са били налични, е как така стана, че като влязоха другите квестори – обезпеченията изчезнаха? Не ви ли прилича на нещо много подготвено? И то сигурно най-добрите обезпечения изчезнаха?!”

Първо влезе Прокуратурата на два пъти – след това досиетата изчезнаха. 393 000 вложители – ако някой мисли, че него няма да го сполети подобна нещо – много се лъже. В една държава като България ни много работещи институции ни показаха, че всичко е възможно!

Най-големият обир с участието на държавата, представена от институциите си – всекиго може да сполети... В каква държава живеем, в държава ли живеем?

Разговорът на Вера Ахундова и Данаил Божилов с водещите Лара Златарева и Владислав Прелезов може да чуете тук.

Чуйте, слушайте и мислете!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене