ГЕРБ направи тъпо театро за „Южен поток” в парламента

Борисов отива в Брюксел без гласувана подкрепа на проекта

Руският президент Владимир Путин съобщава в Анкара, че се отказват от България ще купува руски газ с турски цени за транзит, цени с турска надценка! Това ни очаква след като руския президент Владимир Путин обяви в Анкара, че спират „Южен поток”! Официален Вашингтон и ЕС могат да празнуват – зависимостта на Европа от руски газ ще бъде намалена, но защо и САЩ и ЕК пренебрегнаха ползите за България в интерес на Турция, която не е член на Европейския съюз?

Защо спрямо Северен поток европейското законодателство не бе приложено, а спрямо българското участие в този проект се оказа препъни камък?

Нима при бъдещата тръба от Турция към Гърция /страна-членка на ЕС/ комисарите от Брюксел отново ще бъдат категорични за прилагане на европейските изисквания? Едва ли.

Пресконференцията на социалистите по спирането на Още в деня след изявлението на Владимир Путин, че спират „Южен поток” социалистите заявиха на пресконференция, че ще поискат премиера Бойко Борисов да се яви в парламента, за да бъде изслушан по случилото се с този жизненоважен за България проект.

„Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел, каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов. „Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред ЕК, и пред турска страна. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и Атака са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт”, каза още Бойко Борисов от трибуната на парламента на 3 декември, в деня когато трябваше да се гласува Декларация, с която да се изисква от ЕС справедливо отношение към България и всички, страни, които биха били губещи от този договор.

Борисов на трибуната на парламента: Дайте да спасим Да се съсредоточим и да се види, щом е толкова изгоден „Южен поток” - за 400 млн. евро на година, да го спасим. За това призова от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

„Ако е 400 млн. евро на година, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година – две. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко”, заяви Борисов.

Казаното от него беше ехо на заявеното предишния ден от така наречения президент Росен Плевнелиев: Отключването на проекта „Южен поток” е в преговорите между ЕС и Русия, както и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство. Към момента никой не може да прецени дали печелим, или губим, тъй като договор за приходи България няма”.

Верният на Щатите и ЕС Росен Плевнелиев говори като експерт за Дали държава, която не е член на ЕС трябва да се съобразява с европейското законодателство – това липсата на елементарна юридическа подготовка на Плевнелиев трудно може да коментира и прецени.

Що се отнася до ползите – най-лесно щеше да бъде на съпруга на Юлиана Плевнелиева да поиска справка колко печели България в момента от транзит на руски газ.

Десетки пъти бе обяснено от руската страна, че е направен такъв график, който позволява както изплащане на проекта, така и печалба от преноса, но вероятно Борисов винаги докато се е коментирала тази тема е бил на тенис или футбол.

„Щом е толкова изгоден проектът – да го спасим” – каза Борисов на депутатите, с ясното съзнание, че е още в първо действие на пиесата

„Да се откажем окончателно от „Южен поток” - колко му е!

Защо се спирам на този призив на Борисов, причината е, че по време на предизборната кампания той обеща ако спечели властта, от ноември да започне работи по „Южен поток”!

„Настояваме парламентът – всички народни представители да потърсим възможност за обединяване около декларация да каже и да изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”, заяви председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков от парламентарната трибуна.

Валери Симеонов -един циничен патриот„Няма защо да продължаваме обсъждането на проект, който няма финансови ползи за България”, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” Валери Симеонов. - „Владимир Путин лъже. Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори. Интересува ме каква полза има страната... Единственото, което трябва да ни интересува е интересът на България. Руската страна иска да ни вкара в неустойки. Дано Владимир Путин да не си смени мнението и дай Боже да нямаме неустойки. Няма да подкрепим изграждането на проекта”.

„Патриот е душа дава...” – бих коментирала така заявеното от Симеонов.

Мартин Димитров„Трябва да се подготвим да не бъдем тотално зависими от Русия, за да можем да купуваме най-евтиния газ, заяви от парламентарната трибуна народният представител от Реформаторският блок Мартин Димитров. Димитров посочи, че трябва да искаме подкрепа от ЕС за изграждането на интерконекторните връзки, тъй като, ако не бъдат изградени, ни чака поредната трудна зима.

Най-евтин газ едва ли вече ще видим, след като ще се наложи да го купуваме от Турция. Що се отнася до интерконекторните връзки – Брюксел недвусмислено заяви преди време, че пари за изграждането им няма да даде!

Тогава за какъв евтин газ говори Димитров, за какви интерконекторни връзки, изградени с европейски пари?

Като голям потребител ЕС може да договори много по-добри цени, отколкото всяка страна самостоятелно. България купува един от най-скъпия газ от Русия и това ще продължи”, обяви Димитров.

Къде е чул Димитров - Евагелиста, /както го наричат шегаджиите заради пасторството му/, ЕС да договаря цени на газ за своя страна-членка? Може би тези на Украйна, но в момента ЕС плаща дълга на Украйна към Русия за получен газ! Плащаме го и ние като страна-членка на ЕС.

Колкото до най-скъпия газ от Русия, след спирането на „Южен поток” Русия може да поиска авансово да си плащаме газа и като нищо може да вдигне цените, с което ние ще плащаме за любовта си към Брюксел.

Срамно и позорно бе човек да слуша депутатските изказвания на 3 декември 2014 година в парламента!!

„От ДПС винаги сме казвали, че „Южен проект” е осъществим само при спазване на Третия енергиен проект на ЕК” - заяви Рамадан Аталай в парламента.

Бих запитала Аталай – защо не отиде в Анкара да обясни на Ердоган за спазването на Третия енергиен пакет, след като Турция ще пренася руския газ към Европа?

"Настояваме за обединение на парламента и всички народни представители около декларация, която да каже и да изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от "Южен поток". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна по време на изслушването на премиера Бойко Борисов.

Лицемерие от нашите големи партньори няма да бъде простено от българските граждани, каза Михаил Миков и добави в отговор на Борисов, че няма официална позиция на Министерски съвет, а само приети декларации, които показват натиск от страна на Жозе Мануел Барозу за спиране на проекта.

На сутрешното заседание на Народното събрание стана ясно, че Декларация на парламента във връзка с проекта "Южен поток" няма да бъде приета. Мнозинството отхвърли подобна възможност веднага, след като премиерът Бойко Борисов напусна залата. По-рано той подчерта, че би желал Народното събрание да му възложи задачи чрез приемане на позиция, която да изложи по време на работното си посещение в Брюксел.

На гласуване бе подложено включването в дневния ред на обсъждане на декларация по темата, предложена от БСП. Такава Декларация обаче изобщо не бе обсъждана, тъй като депутатите на ГЕРБ се въздържаха, а тези на Реформаторския блок гласуваха против. Срещу разглеждането и приемането на декларация гласуваха няколко депутати и от Патриотичния фронт.

"За" идеята НС да излезе с позиция гласуваха БСП, ДПС, БДЦ, "Атака" и АБВ, но гласовете "за" бяха по-малко от общия брой на тези "против" и "въздържал се". Така парламентът продължи си приетата по-рано днес програма за дневен ред, която не включва темата "Южен поток".

От името на ПГ на БСП председателят на парламента Цецка Цачева прочете декларация, която беше отхвърлена от парламента без да бъде подложена на обсъждане.

Народното събрание отхвърли декларацията на „БСП-Лява България” за „Южен поток”.

Радан Кънев, сн. БГНЕСПоучително е да се прочетат и думите на Радан Кънев, един „лидер” по отношението, което би следвало да има българския парламент към изгубения вече за България проект „Южен проект”: „Видяхте едно ключово гласуване, което ГЕРБ, РБ, ПФ с много малко мнозинство отхвърлиха една меко казано унизителна декларация. Винаги има цена в политиката, каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторски блок Радан Кънев. „По темата „Южен поток” не мисля, че българският парламент може и трябва стигне до консенсус. Многократно сме виждали БСП да обслужва чужди интереси по тази тема и ми е трудно да си представя, че ще имаме обща декларация.”

Докъде се докарахме, някакво гражданско адвокатче, послушник на Иван Костов да се изказва по междуправителствено Споразумение!?

Унизително е да ни диктува Брюксел, унизително е, че в България не се намери един Орбан, който да поиска промени в законодателството, за да се осъществи проекта „Южен поток”!

Унизително е, че в парламента влиза вече кой ли не, за да защитава лични интереси, интереси на която и да е държава, само не и интересите на България, националните ни интереси!

„Южен поток” е проект, който носи икономически ползи на България, но основно оползотворява геостратегическото място на страната ни.

Днес на 3 декември се случи нещо важно в българския парламент: партиите от парламентарното мнозинство играха уж за даване на мандат на Бойко Борисов да говори в Брюксел за „Южен поток”. Самият Борисов заяви: „Щом е толкова изгоден „Южен поток”, да го спасим!”

Борисов бе наясно, че неговите депутати няма да го изненадат и ще гласуват против той, като премиер да води разговори в Брюксел за спасяване на „Южен поток” – така и се случи. Неговите депутати и депутатите на Реформаторския блок гласуваха против Декларация към ЕК за защити интересите на България и прояви еднакви критерии към този проект така както се е отнесла към Северен поток.

С гласуването „против” и „въздържал се” доверените на Борисов депутати му измиха ръцете и го превърнаха в Пилат Понтийски преди да се качи на самолета за Брюксел.

На олимпийския принцип „Дойдох, видях, победих” мнозинството на ГЕРБ и Борисов уредиха „Южен поток” никога да не се случи.

Предизборните лакардии на ГЕРБ, че дойдат ли на власт ще се заемат с „Южен поток” се развиха логично и в съответствие на интересите на САЩ и ЕС. Няма да има „Южен поток” за нас – няма да има проблем.

Можем да бъдем сигурни, че никой няма да поиска от Турция да се освободи от руска зависимост – такива претенции се предявяват към политици, които предварително са изули гащи и са се навели.

България е идеално място за унижение – народът унижава себе си като избира пишман политици, избраните унижават избирателите си като работят за себе си, а не в полза на държавата.

Иронията на всеки един ден от така наречената демокрация, е че нито една идея, нито един избор, нито едно предпочитание не са защитени от манипулациите на глупостта. Идеята за правилен избор се изражда в идеи за лична власт, лична недосегаемост, лична непогрешимост, личен интерес, лично забогатяване.

Най-болезнено е страданието, което българите сами си причиняват, когато избират своите лидери, защото следват обиди, глад, мизерия, унижения пред държави като САЩ, смирение пред съюз като Европейския. Още по-болезнено е нашето страдание, защото то няма да се прероди в красота, а ще се преражда във все по-голямо и по-мъчително, непоносимо страдание. Докато изчезнем от земята си.

Как ме защитават европейските закони, как губим от руски енергийни проекти?
По европейските закони оставаме и без газ, с внос на по-скъп от Турция.

С руски проекти имахме ядрена централа и строеж на втора, за да изнасяме ток и да вземаме всяка година 2 млрд от износ.

От преноса на руски газ сме осигурени с него и печелим от транзита.

Къде, къде по-изгодно и печелившо за лобисти и политици е да дупчим земята за шистов газ, да я отровим, да я превърнем в пустиня, вместо да получаваме газ и в бюджета да влизат и приходи от това?

Защо се води тази политика на защита на интересите на Щатите и ЕС? Защото страната ни е удобна за плацдарм срещу Русия, но без населението. Населението ще бъде елиминирано в близките години с отровена земя, отровени подпочвени води, ГМО-храни и полета, обработвани с хлор.

Тогава няма да има кой да негодува срещу американски бази на българска земя, няма да се чуват критики за дислоциране на чужди оръжия и войски.

На политиците, обслужили интересите на САЩ ще из бъде добре платено. За все още живите българи остава да гладуват, да живеят на минимума с мизерни доходи срещу закупуването на ръждясали хеликоптери и оръжия.

Колкото до политиците ни – не ги мислете – техните пари са в чужбина, децата им са в чужбина, имат имоти там – и когато един ден ударим дъното и започнем да го дълбаем – те ще си отидат на устроения от нас живот в други държави...

Защо бе спрян „Южен поток”? Загубихме три енергийни проекта – къде отидоха те и ползите, и парите от тях?

Петрол, природен газ, електроенергия ще ни заобикалят и ще ги внасяме на високи цени.

Кой какво направи за това, България да е енергиен център на Балканите? Кой лъга, кой служи на чужди интереси, очаквайте!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене