Борисов и ГЕРБ били диалогични за пенсиите?! Отваряйте си очите!

Апропо Вл. Горанов чий министър е?

Радан Кънев плаши гаргите с нестабилност на кабинета, снимка БГНЕСАко не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех”. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок Радан Кънев в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. - Той подчерта, че и днес не е ясно кой и защо предлага промените в КСО, какви са аргументите и политическите цели. „Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година. Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната”, заяви Кънев.

„Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на вашата законодателна инициатива, така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от гласуването. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43 НС и стабилността на управлението”, каза още Радан Кънев.

„Вие не можете да се криете зад гърба на премиера и финансовия министър!” Кои са тези „вие” Кънев не обясни, още повече, че неговата другарка по коалиция Меглена Кунева обясни, че единството на управляващата коалиция не е застрашено!

Че кой си рита трудовата книжка в навечерието на Коледа? Кой е луд да ритне стола, на който си осигурява власт и много добри пари? Никой, никой няма да развали управляващата коалиция – това е вероятно единственото сигурно нещо в тази несигурна държава! не се връзвайте на тези евтини номера!

Министърът на финансите, който се прави на епанципиран от коалиционните партньори на ГЕРБ. на него му трябват милиарди, милиарди - независимо откъде и на каква цена"Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ. Партии с по 4-5% могат да подкрепят, могат и да не подкрепят": това заяви доста арогантно финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента след срещата с представители на ГЕРБ, РБ и АБВ по повод промяната на пенсионното законодателство . „Моите притеснения са, че партии с по 4 – 5% и с реформаторски уклон не подкрепят една по същество реформа”, добави Горанов.

Да се осигурява дефицитът, да се кърпи бюджетът – това ако е реформа, то Горанов сигурно е един скрит Бил Гейтс?!

Достатъчно е да видим кръглото му лице и да се уверим, че не е Гейтс, не е и който и да било финансов експерт от световна величина, той е само „коледния ни подарък” от Симеон Дянков, неговата дясна ръка, верния му изпълнител на всички глупости, които той вършеше като министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ!

За да е толкова арогантен Горанов, то със сигурност е имал благословията на премиера Бойко Борисов, същият, който заседава в почивен ден само със синдикатите и подготви скандалните промени в Закона за държавното обществено осигуряване.

Попитан какво е наложило да бъдат взети бързи решения, финансовият министър посочи, че те се дължат на убедеността, че „неща, по които имат решение и е извървяно като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано.”

„Безспорно има много интереси да се разбива коалицията, доверието между нас, да има нестабилност в страната, включително и в сриването на рублата трябва да се намери, и нещо във външно-политически план да се работи. Не искам никого да засегна, но това се налага от само себе си. Така че, нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени." Това казва Бойко Борисов на правителственото заседание по повод конфликта с реформаторите за отмяната на задължителното внасяне  за втора пенсия в  частни пенсионни фондове.

Ето част от Стенограмата:

Любопитно от стенограмата е следното:

БОРИСОВ: ... Ние помагаме на хората да бъдат убедени, Ненчев, къде виждаш лошо! Национализация виждаш ли?

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ: Не виждам.

/Бел. „Хроники” – Николай Ненчев е военният министър, към него се обръща Борисов с въпроса вижда ли нещо лошо. Ненчев бързо отговаря ПРАВИЛНО „не виждам!”. Напомня ми стария виц: "Колко е часът Петров, колкото кажете другарю началник!"/

Оставям това послушание без друг коментар...

Премиерът Бойко Борисов се прави на мек и диалогичен„Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме”, каза още премиерът. „От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени”, заяви Борисов.

Аз искам просто хората да поемат риск казва премиерът. Кой смее да поеме риск след като видяхме за 6 месеца как една банка беше изпразнена и фалирана. Кой пое риска от тези действия на БНБ и шефа й Иван Искров? Кой?

Та нали вложителите са търсели по-голяма доходност – получиха ли я? Получиха е тези, които изтръскаха банката.

За кое е свободен българинът, освен за това да умре тихо и без шум, докато разни пишман политици му скачат по главата?

Свобода ли е отстраняването на Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, когото след интервюто по Нова телевизия махнаха от Управителния съвет на Сребърния фонд? Защото каза истината за уж пенсионните промени?

Вижте видеото, заради което Велев вече не е в УС на Сребърния фонд, който е Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

От правителствената пресслужба оправдаха промяната с някакъв ротационен принцип.

„За нас не е ясно защо 14 години след като убеждавахме хората, че трябва да се осигуряват на пълен осигурителен доход, сега с лека ръка се отказваме от този модел и го поставяме под въпрос. Това каза пред журналисти в парламента след среща с Реформаторския блок председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. - Изказахме притеснение, че едно неразумно поведение може да се отрази много лошо на макроикономическата обстановка и на капиталовия пазар. Когато има повече предлагане отколкото търсене, цените падат. Задаваме въпроса защо не се търси някакъв междинен вариант. Ще се срещнем с всички, които пожелаят да разговарят с нас. Срещнахме разбиране на нашите опасения от Реформаторския блок“, заяви Велев.

„Предложенията за преобръщане хода на пенсионната реформа са направени по един странен начин в рамките на неделно пиене на кафе” – призна Радан Кънев. но това признание далеч не стига. Не е до неделното пиене на кафе, а до същината на промените, които ГЕРБ си е уредил вече да се гласуват в пленарна зала.

Найден Зеленогорски от така наречените реформатори допълни, че по-рано днес са имали среща с Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и с Асоциацията на индустриалния капитал. „И трите работодателски организации са категорично против тези промени”.

Позицията на Никола Абаджиев, който е председател на Асоциацията на пенсионните фондове е, че опасенията им се изразяват в това, че това решение, за което има подготвени законодателни промени ще разруши и взриви досегашния модел. „Тоест и решението, което се обсъжда е прибързано и взето без всякакви мотиви и обосновки. Искаме до народните представители да достигне пълна информация за състоянието на пенсионните фондове и за това какви ще бъдат последиците за хората. Разрушава се пенсионният модел и се премахва възможността на хората да получават допълнителна пенсия. Тези средства, които са натрупали досега осигурените лица, родени след 1959 година, които са 7 млрд. лева, ще се влеят в бюджета на НОИ, без те да могат директно да ги ползват в своя полза“, поясни Никола Абаджиев.

„Не може такова стратегическо решение за пенсионната система да се вземе за час и половина и то с аргумента, че държавата е гарант. Това каза Румен Петков, зам.-председателят на ПП АБВ и министър на вътрешните работи в период 2005 – 2008 година в предаването „Тази сутрин” на бТВ.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни пред радио К2, че ситуацията около подписания Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите, е скандална.

Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейските ценности, защото при решаването на такива важни въпроси провеждането на тристранния диалог е една задължителна необходимост, категоричен бе той.

В същото време Кирил Домусчиев подчерта, че КРИБ подкрепя някои точки от подписания меморандум?! Т. е. подкрепя неподкрепимото, а е недоволен от липсата на покана при подписването на Меморандума?! На какво си играе Домусчиев в случая – иска хем Вълкът да е сит, хем – агнето – цяло, но като отбележим, че е верен на Бойко Борисов – отпадат каквито и да било витиевати Домусчиеви приказки.

Експертите негодуват от съдържанието на Меморандума и начина, по който някои фактори във властта искат да спасят бюджетният дефицит. Тихо и без шум ГЕРБ си върши своето – това е истината!

С промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ предстои да се пренасочат осигурителните вноски, които осигурените лица и работодателите понастоящем превеждат на универсалните /частните/ пенсионни фондове към НОИ. Ще се премахнат индивидуалните партиди на осигурените и на практика ще заличат модерния капиталов принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство. Така страната ще бъде върната към чисто солидарния модел на пенсионно осигуряване, който не може да реши сложните проблеми, с които системата за социално осигуряване се сблъсква.

Така няма да се решат проблемите, свързани с преодоляване на дефицитите в пенсионната система и решаване на другите проблеми, свързани с пенсионното осигуряване в България, категорични са експерти.

Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа (ДЦК), няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти.

Такава стъпка за оздравяване на НОИ би ощетила и всички осигурени лица, чиито лични средства, натрупани по индивидуални партиди в пенсионните фондове, биха се влели в общата маса на средствата в НОИ, без при това да им се предоставя по-добра алтернатива за управление на средствата им.

"С прехвърлянето на пари към НОИ се цели намаляване на дефицита" – издаде бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Да припомням ли, че Симеон Дянков изтегли/национализира 160 милиона от ДОО и то без никакви последици. Как да вярваме тогава на днешния финансов министър Владислав Горанов и премиера, че те работели за нашето добро?

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако предложените промени не минат, ще подаде оставка, в което като размисли човек няма нищо лошо, но едва ли ще се случи.

Хайде, Горанов да не ни плаши с това, което би ни зарадвало! Хвърляй оставката!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене