С този главен прокурор, с този ВСС и с този министър на правосъдието съдебна реформа няма как да се случи

Висши политици си играят с Темида и законите, диктувайки на магистрати как да се реши едно или друго дело, или кой да бъде съден и осъден и кой – не.

„Швейк, ти идиот ли си?

Тъй вярно, господин поручик,

аз съм доказан идиот...”

Из „Храбрият войник Швейк”

Ярослав Хашек

Съдебната палатаВ кой държава Главен прокурор и Висш съдебен съвет снемат магистрат и го съдят, лишавайки го от права?

В коя държава Главен прокурор прави гаф след гаф и се извинява вместо да си отиде от поста с достойнство?

"За да има убийци трябва да има убити. Слава Богу, убити няма. Следователно няма и убийци. Честно е да кажем "ние сгрешихме", вместо да кажем "има убити", призна Цацаров пред репортери. И това ако не е достойно за скрита камера – здраве му кажи!

В коя държава съдят някой без съдът да е запознат с доказателствата?

В кой държава по един и същи казус – един бива оправдан, а друг – съден?

В коя държава съдът погазва закона?

В коя държава свидетели по дело се явяват и решаващ орган по него?

В коя държава оправдават човек с присъда на две инстанции, само защото ще е шеф на на предизборния щаб на политическа сила с мераци да се върне във властта?

Ще разкажа една история, която е детска игра в сравнение с изтеклите записи на разговори на две съдийки, и още по-детска игра е в сравнение с мълчанието и подмолната саморазправа в сянка с един висш магистрат.

Нароченият за отстраняване Камен СитнилскиИсторията е следната: през юни 2013 г. електронен сайт публикува записи от разговори между окръжен прокурор Иван Ванчев и прокурорите Камен Ситнилски, Емил Христов и Румен Боев, проведени година по-рано. Всички те обсъждат предстоящите избори за членове на ВСС, преди общото събрание на прокурорите миналото лято, когато делегатите трябваше да изберат членове на новия Висш съдебен съвет от прокурорската квота. По-късно същия ден от прокуратурата обявиха, че се касае за законно използвани СРС-та по разследване срещу магистрат?!

Въз основа на на записите, във ВСС спретват дисциплинарка на Камен Ситнилски, висш магистрат – за това, че от записите ставало ясно, че някакви хора лобирали за него и нарушили етичните правила.

ВСС иска тогава справка от прокуратурата за достоверността на записите и след като получава потвърждение, образува дисциплинарно производство срещу Иван Ванчев и Камен Ситнилски.

Собственикът на сайта публикувал разговорите не е разпитан, не е разследвано и откъде са се взели тези записи, т. е. кой е подслушвал и дали това подслушване е законно. А законно подслушване могат да удостоверят МВР и Прокуратурата, но това не се проверява.

ВСС образува светкавично дисциплинарни производства без ясен мотив и причина, и така в няколко случая с бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски.

Подобни записи според закона не могат да бъдат доказателство за дисциплинарно производство, както това се случва с магистрата Камен Ситнилски и Иван Ванчев. Т. е. законът НЕ е спазен, както от ВСС, от Главния прокурор, така и от съда, но това не впечатлява никого.

Не е допустимо едната страна в съдебен процес да е запозната с доказателствата, а другата – не и въпреки това да се води съдебен процес.

Според съдиите Наталия Марчева (председател), Тодор Тодоров (докладчик) и Румяна Папазова, кадровият орган на Темида не може да ползва информация от специални разузнавателни средства в дисциплинарните производства.

"Ползването на информация придобита със специални разузнавателни средства за нуждите на дисциплинарното производство обуславя съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Според чл. 3, ал.1 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) – специалните разузнавателни средства се използват, когато това се налага за предотвратяване и разкриване на тежки умишлени престъпления... когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин или събирането им е свързано с изключителни трудности.

Видно от посочената разпоредба е, че специалните разузнавателни средства (СРС) се ползват изключително и само за нуждите на наказателното преследване и то във връзка с деяния, имащи белезите на престъпления по изрично изброените текстове. Със същата разпоредба законодателят е поставил и още две кумулативно изискуеми на посоченото ограничения за използването на СРС, а именно необходимите данни да не могат да бъдат събрани по друг начин или събирането им да е свързано с изключителни трудности", изтъква тричленният състав.

Съдът цитира и чл. 12 от ЗСРС, в който се казва, че специални разузнавателни средства могат да се използват по отношение на лица, за които са получени данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежко умишлено престъпление, както и за лица, които са въвлечени неволно в такава дейност от заподозрените извършители. СРС-та могат да се използват и по отношение на лица и обекти, свързани с националната сигурност, както и за опазване на живота или имуществото на лица, които са дали писменно съгласие за това. Липсва предвидена възможност за използването им в дисциплинарно производство и по повод ангажиране на дисциплинарна отговорност, изтъква ВАС.

Въпреки това...

е разпоредено, двама членове на ВСС да се запознаят със записите. Тези двама от двадесет и петте имат право да четат класифицирана информация.

Висшият съдебен съветПоредната порция СРС-та, изтекла в публичното пространство, за разлика от все още неразгледания от ВСС случай "Разговори на градски прокурор в дома на бившия премиер по дела и прокурори", този път предизвика мигновена реакция на част от съдебните кадровици и в Етичната комисия бяха привикани за обяснения замесените магистрати. Нещо повече – шефът на комисията Ясен Тодоров и Галя Георгиева получават изцяло съдействието на Върховната касационна прокуратурата, за да се запознаят с всички материали по случая – няколко оперативни разработки и досъдебно производство, по които са били приложени СРС-та. За целта скоропостижно, буквално за дни (въпреки че обикновено такава процедура продължава около месец), Георгиева се сдобива с допуск до класифицирана информация, цитира "Съдебни репортажи" свои източници. Тодоров обаче отрича процедурата по проучване да е протекла съмнително бързо и обяснява пред "Съдебни репортажи", че като бивш инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет той е притежавал допуск до класифицирана информация. Колежката му Галя Георгиева (бивш съдия от Пловдив и близка до главния прокурор Сотир Цацаров) пък сама изявила желание да го подпомогне в работата му-

Бързане, но не в името на закона

С тези записи не са запознати защитата и обвиняемият, не са запознати и съдебните заседатели, но в съда е даден ход  на делото и то тръгва, върви, въпреки законовите разпоредби и въз основа на непознаването на доказателствата?!

И сега черешката на тортата, за това как се правораздава в България:

Без да се знае за какво го съдят и е дисциплинарно отстранен и уволнен, без и съдът за е наясно върху какво точно води съдебен процес, върви дело на няколко инстанции вече. Подобни методи са характерни за диктаторски режими, за правораздаване в Средновековието, но в 21 век, в страна-членка на Европейския съюз това е абсурд на абсурдите!?

По делото на Камен Ситнилски са разпитани трима членове на ВСС, като разпитваните свидетели са и сред решаващите за дисциплинарното производство?! Така за първи път в света, освен в правораздаването на диктаторските държава вероятно – едни и същи граждани са и свидетели и решаващ орган по делото?!

Такъв случай на разпитван за свидетел и участник в решаващия казуса орган е Румен Боев.

На запитване на защитата по абсурда едновременно едни и същи магистрати да са и свидетели и да решават дело по собствените си показания, Висшият административен съд не дава отговор на този скандален случай?!

Засега законово основание за липса на отговор от страна ва ВАС няма, остава да допуснем, че основанието за тази съдебна саморазправа и бъркотия е, че Камен Ситнилски не е симпатичен на Главния прокурор Сотир Цацаров и на Георги Колев – председателя на ВАС /завършил висшето си юридическо образование в милиционерската Школа в Симеоново – нещо като Магнаурската Школа на избухналата демокрация в България – бел. Л. М./.

Друг абсурд, който навежда на убеждението за саморазправа с магистрата Камен Ситнилски, е фактът, че по същите записи, по които съдят Ситнилски, е оправдан окръжният прокурор на Иван Ванчев!

В пресата излезе съобщение, че бившият окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев, разделил се с началническия си пост заради т. нар. скандал "Ситнилски", подаде оставка, която беше гласувана от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Ванчев беше главното действащо лице в разговорите, публикувани преди 2 години в afera.bg и станали повод за дисциплинарно производство срещу члена на ВСС Камен Ситнилски, приключило с уволнението му. От публикацията в afera.bg излизаше, че в повечето от случаи именно Ванчев звъни на прокурори и коментира с тях изборите на членове на съвета от прокурорската квота и говори за "продухване на мерниците", за "привикване" и осигуряване на гласове.

Според ВАС обаче не са събрани достатъчно доказателства, че Ванчев е нарушил магистратската етика и е уронил престижа на системата.

Това е същият ВАС, който не отговаря на защитата на Камен Ситнилски защо едни и същи хора са и свидетели и решаващи по дисциплинарен казус.

Тогава трябва ли да се изненадваме на случващото се в момента със записи за съдии Владимира Янева-Манолева и Румяна Ченалова?

Това е същата Владимира Янева, с чийто мъж премиерът Борисов риташе футбол през първия си управленски мандат, а Цветанов назначи съпругът й от граничен полицай за зам.-генерален директор на Ръководство на въздушното движение с висшето му физкултурно образование.

Янева е същата, която Борисов сам прие в делегацията си до папата и тя присъства на личната среща със Светия отец, както неведнъж сме напомняли!

Днес премиерът Бойко Борисов казва: “Край. На тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден", въпреки че до днес е имало и “Добър ден, и “Добър вечер” и прочие...

„Сюблимни глупости", умишлено набиване на клин и желание да бъдат скарани главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов съзря лидерът на ДСБ Радан Кънев в създалото се напрежение напоследък между главна прокуратура и Министерство на правосъдието.

Премиер и Главен прокурор

На 6 април, в Министерския съвет се проведе среща между министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Предмет на разговорите бяха измененията в Гражданския процесуален кодекс. Главният прокурор запозна министър-председателя със становището си по повод законопроекта.

Но... каква работа има един Главен прокурор при управляващия премиер?

Лидер на политическа сила – Цацаров да изчисти името си

Зад Румяна Ченалова стои един мощен корупционен гръб. Това е мнението на синия лидер Радан Кънев, който пред  bTV убеди, че не реформаторите стоят зад атаката срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Ние сме в началото на разплитане на най-мръсния чорап в държавата, изправени сме пред възможността най-сетне след десетилетия на мръсни схеми да можем да разкрием  цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията. Бастионът на мафията е съдебната система, уверен е лидерът на ДСБ.

Радан КъневСпоред Радан Кънев, активната, положителна роля, трябва да е точно на Сотир Цацаров – да изчисти името си, да свали чадъра на ВСС, да осигури независимо разплитане на този случай, защото той ще доведе до върховни съдии и високопоставени прокурори. На прага сме може би на операция „чисти ръце“, предрече Кънев, като допусна, че Цацаров може да делегира на друга личност, на която обществото има доверие, съдържанието на записите и разследването им.

Но Цацаров обяви, че няма да се оттегли от досъдебното производство. Така той няма да е встрани от разследването на разговорите на двете съдийки, който споменават името му и това на премиера Борисов.

Костинброд, о, Костинброд!

Главният прокурор на шумната пресконференция за заловените бюлетини в печатницата в КостинбродОколо Сотир Цацаров винаги и така – помним кой взриви гражданството с аферата Костинброд и как Главният прокурор и заместникът му Сарафов дадоха внушителна пресконференция, като нагледно, с прожекции показаха какво да открили в склада на печатницата за допълнителни бюлетини.

Шумът трая дълго, но днес, коготои да запитате – “Костинброд” е афера според управниците от ГЕРБ, а виновна е Мая Манолова?!?

От фойерверките на Цацаров и Сарафов няма и следа – всичко е замазано, за да се забрави.

Да се върнем отново на Камен Ситнилски, за когото все още не е ясно с какви мотиви бе уволнен дисциплинарно, и за чието дело спомченахме по-горе, че се води целенасочено, но встрани от закона.

По Ситнилски след първата дисциплинарка, бе спретната и втора от ВСС, след интервю на зам.-главния прокурор Ася Петрова, /доведена от Шумен от бившия МВР-министър Цветан Цветанов и заведена от него на “сгледа” в САЩ преди Цацаров да я предложи за свой заместник.

Петрова твърдеше, че Ситнилски й оказвал натиск за делото “Килърите”, но самият Ситнилски я опроверга като поясни пред Би Ти Ви, че неговото телефонно обаждане на Петрова  няма нищо общо с делото "Килърите", а е свързано с разследването на смъртта на нейния шофьор.

Ася Петрова

Тук не мога да не припомня коя всъщност е Ася Петрова – това е прокурорката от Шумен, която води делото „Килърите” по рецепта на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с обвинени и осъдени!

Прокурор Ася Петрова бе наградена от Цветанов с екскурзия до САЩ за близо три седмици преди да бъде издигната на поста зам.-главен прокурор.

Прокурор Петрова така и не успя да разбере как и от кого е бил убит нейният личен шофьор, дело по което в Шумен се мълчи...Някой преряза гърлото на 44-годишния шофьор на окръжната прокурорка на Шумен Ася Петрова. Според МВР става дума за самоубийство, но в града вървяха и други версии.

Трупът на Недко Тодоров бе намерен в неделя вечерта върху скала на Шуменското плато.

"Ася Петрова не е единственият прокурор, на когото съм повишавал тон. Защото в нашата работа няма място за глезотии и за нарушаване на някои принципи. След като шофьорът на Ася Петрова беше намерен мъртъв, беше образувано досъдебно производство, дадохме указания. В прокуратурата се спазва принципът по-долустоящият прокурор да докладва на по-горестоящия", заяви пред Би Ти Ви Камен Ситнилски.

По думите му дълго време след указанията не е имало информация какво се случва с разследването. Затова той се обадил на Ася Петрова и я попитал какво става, а тя му отговорила: "Аз съм докладвала на министъра (бел. ред. - Цветан Цветанов)", спомня си Ситнилски.

Той й повишил тон и обяснил, че по принцип МВР трябва да докладва на прокуратурата, а не обратното.

Кой да каже на Ситнилски, че редът на докладване и работа се определя от действащия министър, зам-председател на управляващата политическа сила който освен това се бе заел и със съдебната система и настаняването на свои хора в нея. Кой да му каже на Ситнилски! Кой да го предупреди, че си навлича гнева на обвинител №1 и бивш МВР-министър?!

“Съдебни репортажи” обръща внимание и на още един прецедент: от обясненията на Ясен Тодоров пред медиите се изясняват няколко неща. Членовете на ВСС няма как да се запознаят с цялата информация в проверката – тъй като се касае за класифицирана информация, до която те нямат достъп и няма как да вземат информирано решение..., но го вземат?!

С други думи – данните, които са чели Галя Георгиева и Ясен Тодоров, дори членовете на ВСС да приемат за установени "на доверие" /което е незаконно, те трябва да се запознаят с доказателствата непосредствено/, не могат да се ползват в дисциплинарно производство, както не могат и в гражданското съдопроизводство. Нещо повече – ползването им извън наказателен процес не просто е незаконно, то е престъпление.

С този главен прокурор, с този ВСС и с този министър на правосъдието съдебна реформа няма как да се случи.

Висши политици си играят с Темида и законите, диктувайки на магистрати как да се реши едно или друго дело, или кой да бъде съден и осъден и кой – не.

За Радан и малкото циганче

Много се шумя за конституционни промени във връзка със съдебна реформа. Всъщност се проведе преброяване на поддръжката на ГЕРБ в парламента преди местните избори. дали промените, за които много се говори и писа ще променят съдебната система - твърдо не. На правителството му бе необходимо от Брюксел да чуят колко се стараят в София във връзка с традиционно негативните доклади за мониторинг на европейските чиновници.

Реформаторите трябваше да утвърдят названието си като политици, а ВСС се оказа узрял за смяна.

Лидерът на така наречените реформатори, Радан Кънев спомена тези дни за мафия в съдебната система, но ще му припомня, че мафия е криминално срастване на политическата с икономическата власт. Що не каже кои са лицата от политическата и кои от икономическата власт и къде е криминалното срастване?

Доскоро неизвестният граждански адвокат се взе на сериозно като политик, че и започна да лъже се вкарва в най-различни филми. Било поради тежка русофобия, било поради факта, че се е взел на сериозно много бързо. А германците имат една приказка “Бързай, бавно!”

Ще завърша с една история, на която ме наведе поведението на Радан Кънев:

Едно циганче приближило сергия със сини сливи и взело най-голямата, но като понечило да я лапне, едва разчекнало устица. Мъжът на сергията се засмял и рекъл на циганчето: “Като грабнеш голяма слива, първо я пробвай отзад дали ще може да излезе и тогава я лапай!”

Приятел ми припомни тази приказка когато разговаряхме за пишманполитиците и родния идиотизъм и ялови напъни да се променя съдебната система в политическия пейзаж.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови