За какво протестират съдиите?

Защо България още ще буксува със съдебната реформа?

Защо протестират съдиите, облечени в тогите си?

За независимост?

Какво е независимостта – всеки съдия решава според вътрешния си глас, решава според съвестта си и закона, т. е. всеки съдия е независим.

Говори се непрекъснато, че върху съдиите се оказва натиск за решаването на едно или друго дело, но никой не казва кой оказва този натиск. Няма имена, няма конкретни факти.

Анонимно да се говори да корупция и политически натиск е едно, но къде са имената?

Защо протестират съдиите?

Кой може да принуди някого да вземе дадено решение? Защо съдии говорят за политически натиск – защо като ги притискат не напуснат или не вземат решението, които изисква законът?

Защо протестират съдиите? За какво? Ако са против отделни членове и решения на Висшия съдебен съвет – да назоват имена и казуси. Обществена тайна е, че този ВСС не става, след като реши, че бившият шеф на Столичното следствие, Петьо Петров – Еврото бе оневинен, ненаказан и си тръгна с 20-те заплати, въпреки че две съдебни инстанции го уличиха в погазване на закона. Но... протестът на съдиите не е и за това решение на ВСС.

Съдиите не протестират и срещу друга необяснима саморазправа на ВСС – с прокурора Камен Ситнилски. Хвърлиха го на лъвовете. По желание и самият Главен прокурор Сотир Цацаров.

Защо съдиите не протестират срещу оневиняването на Цветан Цветанов, срещу решението на колегите си за тази “невинност”?

Защо съдиите не протестират срещу колегите си, които бавят с десетки месеци писането на мотиви и присъди по тежки дела падат поради давност?

Защо съдиите не поискат с протеста си да се разследват разговорите от Банкя и тези на техните колежки Ремяна Ченалова и Владимира Янева-Манолева? Защо на протестите не се чува искане прокуратурата да установи истинността на фактите и данните от тези емблематични разговори, след като в тях са замесени имената на Бойко Борисов, Николай Кокинов, Сотир Цацаров и прочие високо поставени лица в йерархията на съдебната и изпълнителната власт?

Защо едни съдии работят и решават делата си, пишат мотивите си навреме, а други политиканстват, получават пари от НПО-та и протестират? Кои съдии протестират - тези от Съюза на съдиите на Цветанов или другите -  от по-ранния Съюз на съдиите?

Защо съдиите не протестират как така бе назначен председателя на Върховния административен съд Георги Колев без да има необходимият стаж и опит?

Защо съдиите протестират, какви са тези читалищни мероприятия да правят срещи с граждани, за да обясняват съдебната реформа? Та гражданите са наясно, че за убийство при катастрофи, за убийства и то предумишлени - виновните се измъкват, ако не са случайни граждани? Измъкват преди присъдата или след произнасянето й.

Гражданите са наясно, че няма съд, който да осъди и потвърди ефективната присъда на Цветан Цветанов, който е заместник на Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ?

Какво ще й обясняват на съдебната реформа съдиите на граждани след като толкова престъпления остават ненаказани, а извършителите излизат невинни – само защото са неслучайни люде от политиката или едрия бизнес?

А в същото време, нарочени за отстрелване политици, магистрати, или редови граждани си ги осъждат без да се бавят?

По-бързо ли ще стане съдопроизводството с приказките за съдебна реформа? Едва ли.

По-справедливо ли ще стане? Едва ли.

По-ефективно ли се стане? Едва ли.

Та да вземем 72-часовото задържане, там прокуратурата вилнее и нарочен ли си – изгаряш.

Защо? Защото няма съдебен контрол върху прокуратурата на това задържане, няма изслушване в съда – е, тогава прокуратурата и силните на деня ще си правят каквото си искат, както намерят за добре и колкото си искат.

Защо съдиите не протестират за това, защо не поискат политиците да променят процесуалните закони и да въведат ред в прекалените правомощия на прокуратурата?

В процесуалните закони, а не в Конституцията да поискат протестиращите магистрати промени, които да регулират правомощията на прокуратурата.

Кой гласува със силните на деня ГЕРБ - така наречените промени в Конституцията, които далеч не са съдебна реформа: бивши хора на бившите служби като Каракачанов, хората на Георги Първанов, и Румен Петков, за когото всичко е повече от ясно.

Защо никой от протестиращите съдии не поиска от законодателите първо да се събират доказателства, а след това да се задържа съответния виновник. А не както е сега – първо те задържат, а след това събират доказателства за вина.

Кой се впечатли от протестиращите съдии от отказа на българския съд на правосъдие за вложителите на КТБ?

Тогава мълчаха, а сега протестират, неясно защо.

Независимостта е въпрос на личен избор – или си независим, или напускаш, или оставаш и изпълняваш политическите поръчки. Няма как някой да те насили да напишеш и произнесеш присъда или оневиняване – тук иде реч да личен избор.

Малко ли магистрати напуснаха?

Тези дни, когато политици се упражняваха върху правораздаването, един бивш даскал, днес лидер на политическа сила спомена Монтескьо. Лютви Местан  и Монтескьо - кого ли не среща историята в слова и напъни да изпъкнеш? Наясно ли е Местан, че именно Монтескьо е писал за разделението на властите - нещо, които родните политици загърбват още с влизането си в политиката? Или Местан отново реши да се прави на интересен, като спомена, че правосъден министър би следвало да е Монтескьо? Че кой правосъден министър има функции да разделя властите?

Чух един от протестърите, Асен Генов да предлага децентрализация на прокуратурата по една телевизия. А някой дава ли си сметка, че тогава ще имаме не един, а безброй Цацаровци по места, които ще са като местни феодали? Асен Генов не е юрист, той е бояджия, платен при това на паметници и където не го сеят, там никне..

Всеки има право на протест, протестирайте, но за нещо конкретно, по конкретни имена, по конкретни казуси, а не ей така. Да има протест...

Съгласна съм, че Главният прокурор е за смяна, съгласна съм, че ВСС също е за смяна, но не чувам някой от протестиращите съдии да го е поискал...И още нещо – в деня, когато се честваше 135 години от ВКС, главният ни прокурор се оказа в Девня?! Симптоматично и показателно той се разграничи от председателя на Върховния касационен съд, Лазар Панов.

Речта на Панов бе добра, но знаем как го молиха да заеме поста, как катастрофира, как и с него политици и магистрати влязоха в позната приказка от едни флашки от Банкя: “Ти си го избра!”

Публикувам речта на Лозан Панов, тъй като тя е добре написана, но отново в нея липсват имена.

Председателят на ВКС, Лозан Панов

Да не би да се е установила диктатура и с нея да се е върнал страхът?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови