2. Виж какво и как говори премиерът Борисов

Премиерът Бойко БорисовЗа съдебната власт и виждането му защо няма осъдени политици, за СМС-ите от Висшия съдебен съвет и Доклада на Европейската комисия, за прокуратурата, за Краля слънце, за метлата и парцала, за Радан Кънев, за бежанците и Атанас Атанасов, за отношенията с Европейския съюз, за Меркел, Орбан и Туск, за случилото се с дъщеря му, за подкрепата на децата с увреждания

/Продължение на интервюто на Нова телевизия с Бойко Борисов/

Водещата Ани ЦоловаВодеща: Г-н Борисов, сериозно ли поддържате тезата и ако е сериозно, може ли да я оплътните, че в България няма осъдени депутати, министри, политици, съдии, прокурори, защото не са корумпирани?

Бойко Борисов: Е, ми имаше толкова съдебни дела. Не, напротив, съдът решава накрая дали са корумпирани или не. И вие помните и Софиянски, и Масларова, и колко много още бяха в съда.

Водещ: То зависи съдът какъв е. Дали има условия да има гнили ябълки, или са пресни и прекрасни, дали независимата съдебна власт получава или изпраща подмазвачески есемеси, важно е това.

Бойко Борисов: Ами важно е, разбира се.

Водещ: Вие не казахте кой е написал онзи, въпросния есемес.

Бойко Борисов: Аз съм казал каквото трябва по въпроса.

Водещ: Защо не казахте?

Бойко Борисов: Кое не съм казал?

Водещ: Хайде честно да си говорим, защо не казахте?

Бойко Борисов: Ами казал съм, какво да кажа?

Водещ: Кой ви изпрати есемеса от ВСС?

Бойко Борисов: Яне Янев. Е?

Водещ: От ВСС?

Бойко Борисов: Казах.

За специализираната прокуратура, за Главния прокурор, за Евродоклада – все други да отговарят, все другите са виновни

Водеща: Големият въпрос е интересували ли сте се спецпрокуратурата колко дела е довела до присъда, в спецпрокуратурата би трябвало тези дела с високата корупция да се бори. Знаете ли колко дела е довела докрай?

Бойко Борисов: Не знам. Трябва ли да ги знам наизуст?

Водеща: Според справка от един от сайтовете – едно. До осъдителна присъда на политик.

Бойко Борисов: И? Поканете шефа на специализираната прокуратура, нека да обясни.

Водещ: Един политик е осъден.

Бойко Борисов: Поканете главния прокурор, нека да каже. С една дума, има кой да отговаря за тази тема.

Водещ: Каним го многократно, но ни избягва.

Бойко Борисов: Ако премиерът почва да е прокурор, става много лошо за една държава. Ще отидем в другата крайност. Бъдете сигурни, че никак не е добре и това, което някои хора предлагат.

Водеща: Аз не разбрах обаче защо тогава ЕК излиза с критичен доклад , ако просто в България няма корумпирани хора?

Бойко Борисов: Ами защото има една приказка, на българския казан в Ада няма охрана. Защото българите сами се теглят надолу.

Водеща: Значи заблудени еврочиновници са написали този доклад.

Бойко Борисов: Не, не, след като контактните точки са неправителствените организации и медиите, и точно фиксирани кои, няма как да отиде нещо положително в Брюксел.

==========================

“... Сега ще дойдат холандски, английски и немски прокурор…”

Водещият Виктор НиколаевВодещ: На място?

Бойко Борисов: На място. Които да наблюдават това, което се прави в прокуратурата, и след тази година ще имаме и външен обективен анализ на това нещо.

В коя държава ходят прокурори от други държави, да за наблюдават работата на колегите си? Логично е, ако Главният прокурор е некадърен, да бъде отстранен, а не да плащаме начуди прокурори да наблюдават работата му.

За медиите и контрола на властта

Водеща: Ако казвате, че бройката на неосъдени политици, магистрати и т.н. е , защото просто те не са корумпирани, какво казвахте преди две години? Мисля, че за Медиапул беше интервюто, питали са ви междувременно колеги, следната реплика: Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява. Това не е ли корупция? Да контролираш съдебната власт и през медии да манипулираш?

Борисов в Нова телевизияБойко Борисов: Ами за съжаление сега са две групи медии, на Пеевски и на Прокопиев.

Водеща: А това не е ли корупция? Да контролираш съдебната власт, за която вие твърдите, че няма и затова няма осъдени.

Бойко Борисов: Сигурно, но това са неща, които в момента не са така. Два от трите големи съда, най-големият съд Върховният касационен съд вече има нов ръководител близо година.

Водеща: Ако има партия, която управлява съдебната власт, защо няма осъдени за корупция магистрати и политици?

Бойко Борисов: Ами ако са я управлявали и ако се е докаже, че са я управлявали, да ги осъдят. Аз казвам, че от трите големи съда в момента, два са с нови ръководители. И това са двата най-големи съда в България . ВКС и Софийският градски съд.

=====================

Бойко Борисов: Да, аз му се извиних на Радан Кънев за това, че съм останал с впечатлението, когато сме говорили, че той иска да смени главния прокурор, а той ми каза, че не иска да го сменя и аз затова му се извиних. Лично говорих и с Калоян Топалов между другото да му изясня какво съм имал предвид.

Водеща: На Градския съд председателят.

Бойко Борисов: На Градския съд. Че когато една група медии, дали искаш или не, няма значение, започне да те подкрепя, а другата група медии започне да подкрепя другия, изведнъж в обществото остава усещането, че единият е на едните човек, другият е на другия човек. Затова аз многократно призовах и г-н Пеевски, и г-н Прокопиев, хайде Прокопиев дори не са най-критичните към нас, но да продължават в същия дух колкото могат по-критично, толкова по-критично да пишат. И всъщност изведнъж се оказва, че медийната подкрепа и медийната атака срещу едни хора се провежда от едната медия срещу другата и обратно.

Водеща: А защо, след като…

Бойко Борисов: Толкоз. Нищо, което да е различно.

Водеща: … ударихте, хайде да не кажем ударихте, а отнехте от ръцете на фирми, свързани с Пеевски, както вие казвате, много обществени поръчки, медиите му продължават да ви хвалят като Краля слънце?

Бойко Борисов: Е, какво да направя? Кажете какво да направя?

За времето след падането от власт

Водещ: Може би ако паднете някой път от власт, отново ще ви наричат като плод или зеленчук.

Бойко Борисов: Ами аз съм минал много пъти през тия работи, три пъти вече. И колкото повече ме наричат, толкова по-големи са ни изборните успехи. Така че въобще това не ме притеснява.

Водещ: Имате ли вече кандидатура за президент?

Бойко Борисов: Аз съм сигурен, че това, което правим, и самочувствието и това, че действително мога да се гледам в огледалото абсолютно и да си се харесвам, и мен, и партията …

Водещ: Но себе си виждате, нали?

Бойко Борисов: Естествено. И мен, и партията, партията е в голям подем. И в Брюксел…

=======================

За метлата и парцала

Бойко Борисов: И в Брюксел, и сред хората се подкрепя това, което правим. Това ни амбицира да го доведем докрай, тъй като видях анонса, като идвах насам „Метлата докъде ще стигне“. Не само метлата ще играе, но и с парцал ще забършем след това. Бъдете сигурни.

Водещ: Кой ще е парцалът?

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Това беше шега.

Бойко Борисов: Който докопаме, той ще е парцалът.

В студиото на Нова телевизия - водещите интервюират премиерът Борисов

Който докопаме, той ще е парцала – типичен език за Борисов, но смущаващ за език на премиер на европейска държава. “Докопването” си е чисто мутренско разбиране за раздаване на наказания и правосъдие... И примерът не е шега?!

==================

Водещ: Да вадим най-доброто от хората.

Бойко Борисов: А, и аз това искам, да вадим най-доброто. И когато нашите министри са направили нещо добро, да не им стоим всеки ден над главата с гилотината кога ще ги вкарате в затвора. Защото тогава блокираме работата на всички. Страхът е по-силен от тока.

Каква гилотина, за какъв начин на вкарване в затвора говори Борисов, какво означава  - “Страхът е по-силен от тока”?

За медиите, и отношението и разбирането на Борисов за тях

Водеща: Това с тезата ви за Маковей съвпада с тезата в т.нар. Пеевски медии. Да не би да имате еднакви тези двамата с него, много често има съвпадания.

Бойко Борисов: Обиждате ме, почвате да говорите като Радан Кънев. Като направя нещо, той излиза и казва, аз му казах, той го направи. Сега аз не мога да вписвам, имам редкия шанс, рядката привилегия да не чета вестници и да не гледам телевизия освен това, което искам. Демокрацията даде дистанционното, можеш да сменяш канала или да не си купуваш това, което не искаш да четеш. Така че цялото ми уважение към всеки. Аз мога да ви кажа, без да чета, без да гледам всяка една медия какво ще напише утре, заглавията мога да ви кажа.

=====================

Водещ: Знаете ли, ще ви питаме, ще ви дразним, ще ви провокираме до момента, до който видим, че България не е най-корумпираната държава. Не ни е приятно. Така че позволете да бъдете провокиран…

Бойко Борисов: Тя не е, тя със сигурност не е.

Водещ: … да бъдете дразнен, да бъдете питан за неща, които не ви харесват.

Бойко Борисов: Всичко ми харесва вече. Каквото и да ме питате, нямам никакъв проблем да отговаря. Абсолютно никакъв проблем.

За Атанас Атанасов

Водещ: Важен въпрос, извинявам се, че пак ще се върна, съвсем кратък отговор: Атанас Атанасов каза в това студио онзи ден, че вие продължавате да държите на ключови позиции, службата за подслушване…

Бойко Борисов: Атанас Атанасов го няма никъде от спечелилите избори, предпочитам да коментирам ДПС с четири кмета, БСП с два.

Водещ: На ДПС, каза той, се снася, на ДПС дето ги предпочитате, да ги цитирате, се снасяло информацията от подслушване през шефа на ДАТО.

Бойко Борисов: Не коментирам това лице. Когато бях главен секретар, това ми беше зам.шеф на НСС, когато бях кмет, той беше общински съветник или нещо такова, когато станах премиер, той депутат – с една дума, с цялото ми уважение към тях, до вчера сме били заедно, били сме приятели, аз тайни от тях никога не съм имал, всичко съм им казвал, което знам, предполагам, че и те на мен, и някак си сега не е почтено да се излиза и да се приказват такива неща.

Звучи като уреждане на сметки с надцакване, което е присъщо за други среди, но не и тези, на управляващи и политици.

За мигрантите, които неизвестно защо Борисов нарича бежанци

Водещ: Темата за бежанците: Ще минат ли през България, след като балканският маршрут е затворен, искахте да се включат и българските граници, с Турция и през Черно море в охраняемата зона, да сме спокойни ли или да не сме спокойни, ще минат ли през България хората, които не искат да седят в Турция?

Бойко Борисов: Никой не може да каже в днешно време, че е спокоен, никой не може да каже. Факт е, че и нашите опоненти, камо ли партньори в управлението дават изключително висока оценка на това България какви усилия полага и как се справя. Може би си спомняте, когато в Истанбул с Двутоглу за първи път аз от Европа отидох и обявихме, че трябва да има либерелизация на визите, трябва да има горещи точки и трябва да започне диалог с Турция, да й се плати, не на Турция, а за бежанците над 2,5 милиона, които са там, за да се направят училища, болници и инфраструктура в лагерите, защото това си е една държава.

Водещ: Трябва да има горещи точки, но вие казахте, че не следва в Гърция да има горещи точки, значи сте ги договорили с Давутоглу да са в Гърция ли?

Бойко Борисов: Не, да са в Турция, и ако тогава ме бяха послушали, нямаше да дойдат в Гърция. Паралелно с това от Истанбул, отидох в Брюксел, ако си спомняте и там на колегите им казах: незабавно трябва да изградим оградите и да спрем бежанския поток.

Водещ: На Меркел ли казахте?

Бойко Борисов: На всички. На следващата неделя канцлерът отиде, ако си спомняте в Истанбул и вече започнаха преговорите. Всичко това, което договорихме тогава, в момента е факт, нещо повече – преди няколко дни изпратих едно писмо на Туск и до всички колеги, че ако обаче либерализацията на визите не върви заедно с реадмисията, тогава имаме проблем. Това се прие сега на Европейския съвет, и не на последно място, че балканският път просто трябва да бъде затворен.

Водещ: Затворен ли е напълно или ще мине през Черно море и през нашата територия тепърва, имате ли идея?

Бойко Борисов: Надявам се, че е затворен напълно. Проблемът е, че останаха над 35 хиляди в капана човека в Гърция и още Гърция, за съжаление, си е Гърция, те трябваше отдавна, още декември мисля да са направили тези горещи точки, лагери, от които да връщат обратно в Турция. Не го направиха и сега всички страдаме.

Водещ: Въпросът ми е дали това, което не се случи, както ние го искахме, и нашите граници да бъдат включени, а не само между Гърция и Турция водната граница…

Бойко Борисов: И това се включи, пише Турция и съседните на нея страни.

Водещ: Откъдето и да минат?

Бойко Борисов: Ако искат и по въздуха да минат. Съседните на нея страни, включва всичко.

Водещ: Ако по въздуха минат, имаме право да ги върнем.

Бойко Борисов: Ако минат по въздуха, ще прелетят, няма да кацнат в България, със сигурност. Така че по въздуха да минават, не им пречим.

Водещ: Има голям протест в Кресна, не знам дали видяхте.

Бойко Борисов: Има, защото хората се притесняват, виждат какво става в Македония, виждат в Гърция, виждат как ги потопиха тези две страни. Виждате, че всеки ден им пращаме конвои с храни, с чаршафи, с одеяла, с дърва за огрев, всеки ден.

Водещ: Може ли българска войска или армия, без оръжие да пази граница, друг въпрос който придоби популярност?

Бойко Борисов: Кой го е каза?

Водещ: Военният министър, господин Ненчев.

Бойко Борисов: Всичко е снаражено там. Аз бях, лично ги наблюдавах. Жандармерията е там, Гранична полицията е там, и те са си въоръжени. Освен това, ние не се готвим да стреляме по бежанците, ние се готвим да ги спираме на границата и да ги връщаме оттам, откъдето са дошли.

Бежанци. Хора, които са напуснали родното си място поради преследване, войни, размирици и други обстоятелства.

Мигранти. Лица, които се преселват от една в други държави.

Не е ясно защо военният министър твърди, че военните не са въоръжени, а Борисов казва обратното.

“...да й се плати, не на Турция, а за бежанците над 2,5 милиона, които са там, за да се направят училища, болници и инфраструктура в лагерите, защото това си е една държава.”

Някой да е чул, че Турция възнамерява да прави инфрастрактура в лагерите, да строи там училища – да направи държава в лагерите?

Неразбираемо е подобно лежерно, небрежно отношение към такъв сериозен проблем като мигрантската вълна е необяснимо, но то рефректира неминуемо и върху мерките и поведението на правителството за решаване на проблема.

============================================

Водещ: Вие с Меркел ли сте или сте с Орбан? Питам ви вече по-общо, но също така конкретно. Единият се обяви за Европа на отворените граници, другият се обяви за Европа със затворени граници, ако ще и да не е Европа. Къде е Бойко Борисов, който хем е добре с Меркел, хем споделя принципите на Орбан?

Бойко Борисов: Защото когато си много краен никога не ти минават мерките. Аз си прокарах всичко, което касаеше България, включително и ограда, и никой не ме е критикувал. Нещо повече, и Дейвид Камерън дойде да види, миналата седмица бяха австрийския военен и вътрешен министърка заедно да видят границата. И в момента на съвета и австрийците, и англичаните, и германците излизат и казват: Ето, България каквото прави, трябва да направим всички. И затова ни подкрепят. Така че на Виктор му е по-лесно, защото той е в средата на Европа, какво гради с Австрия? А ние сме външната граница. От едната страна Турция, от другата – пробитата Гърция.

“На Виктор му е лесно, защото той е в средата на Европа, какво гради с Австрия?”

Виктор е малкото име на премиер, да се демонстрира фамилиарно отношение от страна та българския премиер към Виктор Орбан е меко казано, неуместно и неприемливо. Все пак унгарският премиер Орбан и Борисов не са тичали с филиите с мас и скъсани гуменки за ритат мачле...

Втори мандат вече сме свидетели как на Бойко Борисов явно никой не смее да му обясни протокола и да му направи забележка, че фамилиарността на такова високо равнище е скандална.

За Турция и границите й с България, за балканския път на мигрантите

Водещ: Турция опасна ли е за нас?

Бойко Борисов: Македония и тя е наводнена. Сиреч, ние трябва да заградим до Дунава до Черно море всичко.

Водещ: Турция заплаха ли е за нас? Ако паднат визите 75-милионно население може да идва тук. Виждате, че се взривяват хора през ден там. В същия момент видях вчера Саркози да казва: Ми тя Русия е много по-европейска държава, отколкото Турция – за какво членство говорите изобщо?

Бойко Борисов: Разбира се, опозицията във всяка една държава използва всяка ситуация, за да контраатакува. На никой не му е приятно това, но повтарям – либерализацията на визите за Турция минават през промяната на доста закони и гаранции, че тези, които ще минават, ще бъдат проверявани така, както минават сега вече почти всички Балкани без визи в Европа. освен това аз винаги съм твърдял, че турският бизнес, турската интелигенция никак не отстъпват на европейската.

Водещ: Само дето с автомати полицията им затваря редакциите в тази европейска Турция.

Бойко Борисов: Това е друго. И неслучайно в декларацията всички до един, всички, включително и аз, държахме да напишем свободата на човека и свободата на медиите. На всички беше казано, от всички на Давутоглу.

Само дето и Турция води многогодишна война с кюрдите, като ги държи без държава и ги третира като терористи.

Водеща: Понеже остана минута и няколко секунди, аз се изкушавам да ви попитам как се чувствате като дядо? Вижте колко рязко сменихме темата.

Бойко Борисов: Чувствам се добре – какво да ми е?

Водеща: Как е внучето?

Бойко Борисов: Добре е, играе си.

Водеща: Виждате ли го често?

Бойко Борисов: Още не съм го виждал, защото ме е страх много хора идват при мен и да не го заразя с нещо. Нека да порасне малко и ще го видя. Иначе Венета идва всяка вечер, вечерят с мен, виждат ме, показват снимки. Просто ме е страх, много, а е мъничък още. Но това, което най ме радва и тук съм го казвал, и то с лош тон, най- се радвам, че тя се оправи, оздравя и е рядко щастлива. Просто все едно не е било това, което й се случи и това ме прави щастлив.

Водещ: А какво толкова се случи? Вие на няколко пъти бяхте вбесен, така рядко ви виждахме в лично качество, че е имало момент, когато е причинен здравословен проблем ли?

Бойко Борисов: Сега вече мога да го кажа, като ордите на Бареков ми ограждаха къщата, една сутрин 300 души бяха дошли, и то рано, и тръгват да лепят плакати по дувара, и тя на втория етаж спеше на къщата, излиза, чува шум, излиза и вижда хора, които искат да влязат в къщата.

Водещ: Искат да влязат в къщата?

Бойко Борисов: Ами това се вижда отгоре. Те са лепили плакати, но като си вдигнат ръцете – все едно ще прескачат. 240 на 200 пулса, 3 години беше на най-тежките лекарства.

Водещ: Какво мислите за неизбежната самоотбрана?

Бойко Борисов: Е, тя от това се уплаши. Стресът е бил тогава, защото предполагам си е помислила какво ще стане като влязат вътре.

Водещ: От стрес детето ви – младо момиче е било докарано до ситуация до кръвно.

Бойко Борисов: Здраво като камък. Най-силните хапчета бяха за депресия. Не е кръвно, стрес. Как седяхме вечер, така започва да плаче: Татко, татко, татко. И аз бях казал – не се ли оправи, няма да се пазите, защото аз ще се занимавам с вас, лично.

“240 на 200 пулса, 3 години беше на най-тежките лекарства”.

Пулс е или една цифра или друга, но никога не е 240 на 200, такова определение може да се отнася по-скоро до кръвно, коментираха лекари за “Хроники”.

Ако пулсът е бил със стойности 240, 200, то сърцето на дъщерята със сигурности и излязло от ритъм и състоянието й е било много тежко, което налага незабавна хоспитализация.

Ако 240-200 е било кръвното й, и Борисов се е объркал, то подобни стойности на кръвно налягане водят до инсулт и смърт.

И в двата случая никакви лекарства в домашни условия не помагат... А тригодишен прием никога не се препоръчва, тъй като се увреждат други органи от приема им.

Да беше се консултирал Борисов със сестра си, която е лекар, преди да говори официално. Самият премиер с много по-ниско кръвно беше приет в Правителствена болница и тогава лично патриархът го посети...

“И аз бях казал – не се ли оправи, няма да се пазите, защото аз ще се занимавам с вас, лично”.

Тук идва въпросът – как е щя се оправя лично Борисов с тези, които безпокоят дъщеря му - в лично качество, като премиер, или като бивш шеф на една от двата най-големи борчески групировки.

За децата с увреждания – как въпросът се “стопи” в отговора...

Водеща: Много майки на деца с увреждания пишат на „Фейсбук“ страницата ни. Обърнете им внимание – имат инициатива на скоро време и призовават за внимание и подкрепа.

Бойко Борисов: Ще ги подкрепим. Виждате на всеки празник, дойде ли Великден, Коледа подкрепяме пенсионерите. Някак си и това така си минава, а те са си много пари – по над 50 млн. всеки път.

Нерде деца с увреждания, нерде Великден и Коледа с мизерните добавки за пенсионери – а децата с увреждания къде изостанаха в отговора?

Може да се случи един премиер да е небрежен, по когато това се превърне в негов стил, това вече издава други проблеми.

Възможно е един премиер да взема инициативата в свои ръце за това, което говори,  но и тогава, трябва езикът да е правилен, да се довършват изреченията, съгласуването да не е произволно, както се случва с чужденците, които не говорят български език.

Хората четат и слушат внимателно когато премиерът им говори – и тези хора не са неграмотни, невежи, и неинтелигентни. От това, което говори и обяснява премиерът на една държава за действията си зависи състоянието и бъдещето на една държава. Когато се говори произволно, какво трябва да си мислим за бъдещето ни, за бъдещето на нашите деца и внуци?

Всеки гражданин данъкоплатец има право да е наясно какво се случва, какво ни очаква, всеки един от нас трябва да има самочувствие – какво самочувствие можем да имаме след подобни приказки и поведение на нашия премиер. Все пак управлението на една държава не е чалга, нито мачле в Банкя, управниците ни не би следвало да се изразяват и действат като превърналите се нарицателно за 90-те години мутри.

Българинът се нуждае от сигурност, спокойствие, вяра в институциите, а вторият мандат на ГЕРБ и лидера му не ни дават това.

Бележка на автора. Пиша този анализ с ясното съзнание, че премиерът Борисов не чете, както заяви и той самият. Надявам се, да се намери някой средно интелигентен негов съветник, който да се престраши да поговори с него за речника, отношението, поведението му, и не на последно място и съобразяването с Протокола.

Да си до Борисов не се изчерпва единствено със мълчаливото слушане и коленопреклонство. Все пак хората от обкръжението работят не за него, а за България и гафовете на премиера се слушат от посланици, и представители на европейски държави.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови