Върви, народе въдворени!

Премиерът Бойко Борисов“Ni6to sve6teno ne ni ostana” - “Нищо свещено не ни остана”

Ще започна с написаното от премиера Бойко Борисов и казаното от него в Истанбул във връзка с 24 май:

“Гордея се, че съм Българин! Един от Вас!     "Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници. Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук по случай 24 май.

"Приносът на България през вековете да се съхрани тази културна ценност в световен мащаб е значителен и е нещо, заради което всеки българин може да бъде горд с произхода си. Честит празник", гласи поздравлението на Борисов.

"Гордея се, че съм Българин! Един от Вас! Да сте ми живи и здрави! Благодаря! Успехи!"

"Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" – тази фраза на Борисов ще кънти докато той се рее в политиката.

Ако поздравителното обръщение на премиера бе написано на матура, то със сигурност Борисов нямаше да се дипломира.

Ще отмина факта, че Борисов изписва, че е българин с главна буква, но не мога да не се спра на смехотворното: “Един от Вас!”, за да обърна внимание на жителя на Банкя и втори път премиер, че Вас е учтива форма за обръщение в единствено число, а отвсякъде е видно, че в случая Борисов не говори на никого в учтива форма!

Ще подмина факта, че всички ние, подопечните денъкоплатци, сме българи, но не с главна буква като министър-председателя!

На трето място премиерът ни допуска грешка като твърди, че: “Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация".

Тук проблемът е, че писмеността на светите братя Кирил и Методий е глаголицата, първата славянска азбука, за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език.

Безумно е да се твърди, че Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация", но кой да каже на Борисов или т/о/ези, които са му написали текста във фейсбук!

Няма народ с такъв уникален и прекрасен национален празник. Колцина от днешните народи знаят имената на създателите на своята азбука?

И още едно уникално явление – ние, българите сме единствените, които избираме и даваме власт на своите унищожители и то непрекъснато.

Случаят Кронщайнер

През 1990 г. професор Кронщайнер става Почетен доктор на Великотърновския университет, през 1999 г. на Софийския университет. През 2000 г. е награден с най-високото българско държавно отличие, орден Стара планина 1-ва степен от президента Петър Стоянов. Същият Кронщайнер предлага паралелно въвеждане на латиницата, заедно с кирилицата!

По този начин сме щели да подпомогнем процеса на евроинтеграция, да заличим лошото мнение за писмото на кирилица като "руско" или комунистическо, да повдигнем репутацията на българистиката като една от загиващите "малки филологии" в Европа.

Великотърновският университет "Св.св Кирил и Методий" отне почетната титла "доктор хонорис кауза" на проф. Ото Кронщайнер. Академичният съвет стигна до това решение, заради застъпената позиция от бившия директор на Института по българистика и славистика в Залцбург, че кирилицата у нас трябва да бъде сменена с латиница, с оглед на приобщаването ни към Европа, както и че българската филология е безперспективна. Званието бе присъдено на проф. д-р Кронщайнер през 1990 г. за приноса му в развитието на славистиката и българистиката.

Когато Кронщайнер хвърли думите си напосоки, реакциите на българските интелектуалци достигнаха неподозиран връх на отрицание - от “какъв е той, че да се бърка в делата на суверенна държава” до “как президентът не му е взел все още ордена”. Стефан Цанев пък предложи “когато в Австрия въведат кирилицата, ние да въведем латиницата”.

Всичко опира до пари

България е на рекордните последни места в цяла Европа по отношение на процентите на БВП за образование, наука и култура, посочи той. Преди да катастрофира в кризата, Гърция разполагаше с 1,5 млрд. евро само за култура, при население над 10 милиона души. Двумилионна Македония избиваше комплексите си с 80 млн. също за култура.

Режисьорът Стефан Москов“Лансира се простотията – заяви в предаване на БНТ режисьорът Стефан Москов. – Преди също имаше леки, чалгаджийски вятърчета, но сега е просто ураганен вятър. И това е целенасочена политика на нашата държава... Македонците твърдят, че братятя Кирил и Методий са македонци, руснаците смятат, че са от Киев, гърците само знаят, че са от Солун... Преди се оплаквахме, че нямаме свобода, а сега – че нямаме пари... Има един много банален пример, след Втората световна война, унизената Германия, Западна германия увеличава 10 пъти увеличава 10 пъти бюджета за култура. Тази култура води до национално ссамочувствие, до преценка, до обединяване на хората. А при нас е точно обратното.

Не трябва да се унижава мислещият и чувствителният човек. Печелят едни хорица, които ни казват кое е хубаво, кое лошо и ни правят законите”.

Режисьорът Стефан Командарев“Всички говорят за успехите на румънците в Кан, в момента в Румъния има три пъти повече филми, а БВП е три пъти по-голям за култура – поясни режисьорът Стефан Командарев. – Имам директор на училище в мой филм, който замина и стана пиколо в Лондон, познавам учители, които работят като шофьори на такси... Знам колко взема един учен в БАН, колкото чистачката, знам колко взема един музеен работник... тези хора са оставени на доизживяване.

За сравнение Македония има 1,2 от брутния вътрешен продукт за наука, култура, образование, България дава 0, 2 процента от БВП за същото.

Някога и днес

Евтим Спространов, книжовник и деец за освобождението на Македония е изпратен от Светия Синод в Рилския манастир, за да изследва и систематизира ръкописите в библиотеката. За 27 дни, с помощта на временния библиотекарр Константиний той успява да проучи всички псалтири, жития, евангелия, като им поставя сигнатурни номера и установява липсващите или дублиращите се документи и старопечатни книги. От дневника на Спространов научаваме, че  той изпълнява най-добросъвестно задачата си и съставя нов опис на ръкописите, с точни указания за съдържанието и броя на листовете, състоянието на отделните екземпляри.

Роден в Охрид – българския Йерусалим по думите на академик Ив. Снегаров, Спространов завършва основно образование в родния си град, а след това учи в Солунската мъжка гимназия. По-късно заминава за Киев, където започва обучение в Духовната семинария, прехвърля се в Юридическия факултет на Московския университет.

Други велики българи като: Тодор Каблешков, Стоян Михайловски, Константин Величков, Симеон Радев учат в Галата-сарайския лицей в Цариград, факт, който малцина българчета знаят. Авторът на “Строители на съвременна България”, Симеон Радев, работи като пълномощен министър в Букурещ, Берн, Хага...

Поетът революционер Пейо Яворов в кратката си биография работи като библиотекар, учител. Христо Ботев, национален герой, революционер, поет е син на учител. Георги Раковски учи първоначално в килийното училище в родния си град, където освен български изучава и гръцки език. Килийно училище с български и гръцки!

Добри Чинтулов – авторът на “Къде си, вярна ти любов народна?”, “Стани, стани, юнак балкански”, “Вятър ечи, Балкан стене” учителства като повечето възрожденци докато България е поробена.

Църква и България

След Освобождението Българската екзархия съсредоточава своята дейност главно в онези български земи, които по силата на Берлинския договор (1878 г.) остават отново в пределите на Османската империя.

Българската Екзархия развива активна просветна дейност в Македония и Одринско. Към края на деветнадесети век огромното мнозинство от славянското население в тези области изпраща децата си в български екзархийски училища. В Македония са създадени екзархийски училища, които от 886 до 1012 година нарастват от 353 до 1196! В този период 2000 учители обучават 70 000 деца!

Днес телевизиите заливат децата ни с американски филмови продукции със съмнителна стойност, европейското кино липсва, блудкави, пошли реалити формати с плачевен хумор, се редуват с новини, от които научаваме как този или онзи родител влязъл и пребил учителка, чуваме как ученици бият и тероризират учителите си, или как ученички убиват свои съученички.

Патриарх и премиерТака нареченият ни патриарх мълча за самозапалилите се от отчаяние хора, но изприпка до Правителствена болница да посети премиера, който вдигнал кръвно!

В църквите ни служат свещенослужители, за които охолството, интригите и липсата на интерес към редовите миряни са водещи.

Църквата е далече от училището, от случващото се с нашите деца, не реагира на криминалното им поведение, мълчи за унизени и бити учители.

В парламента се разхождат полуграмотни депутати, един разносвач на банички за детски градини в столицата бе назначен за директор на единствената ни атомна централа! Бивш син депутат, лекар "Уши, нос и гърло" стана пръв капацитет по енергетика, юрисконсултки от провинцията оглавиха председателството на парламента и парламентарни комисии.

Купуват се дипломи за висше образование, купуват се докторати и други научни степени, професорите са на път да станат повече от редовите преподаватели в университетите.

Бита учителка Нито един депутат не надигна глас за премахване или намаляване на ДДС върху книгите, учениците ни четат от Гугъл, но учителите ни нямат финансова възможност да им посочат какво точно да научат или намерят в търсачката, тъй като компютрите и таблетите са лукс за повечето от тях.

Започнат ли матурите главната тема е как да не се преписва...

В репортаж от едно училище показаха как вече не се учи, а са прибрани кравите и говедата на селото.

Няма почит към учителите, няма респект към науката, към образованието, културата е халтура и чалга - и тези поколения ще поемат един ден държавните дела!

“Напред науката е слънце, което във душите грей”, вече е демоде, тъй като парите са приоритет, а не душите и духовността.

Един журналист написа: “Ако не обичаш родината, не искаш да ѝ служиш, да я браниш, и тя не може да съществува. Разбира се, че

Българската литература е остаряла, глупава, посредствена, безинтересна и неграмотна...

... Около 30 процента от завършващите ученици не разбират това, което се пише. Това не означава, че те не знаят буквите или че сричат. Напротив, научени са да четат гладко. Може и правописни грешки да не правят, но им се губи смисълът, а смисъла не можеш да го научиш по задължение и от учители, обсебени от мисълта за частни уроци и как обществото не им плаща достатъчно.”

Някога църквата възражда поробената българска държава, и след Освобождението я защитава. Днес един съд се произнесе:

„Определение на Административния съд град София от 8 април 2016 г., в което съставът на този съд заявява, че понятието българин не се възприема като етническо, тъй като народността или етническия произход на лицата, загубили българско гражданство и кандидатстващи за възстановяването му, ще послужи като основание за различно третиране, което е в пряко противоречие с принципа за равенство на всички граждани пред закона и е в противоречие със забраната за дискриминация – член 6 от конституцията на Република България. Понятието „българин“ се тълкува с оглед правното му съдържание – правната и политическата връзка между едно лице и държавата Република България, т.е. българското гражданство.“

Понятието българин не се приема като етническо?!

Проф. д-р Божидар Димитров коментира скандала по следния начин:

“Невежество на съда води до държавна измяна

Не подозирам 16 състав на Трето отделение на Административен съд – София със съдия Ралица Романова в държавна измяна. Не ги подозирам, а съм сигурен в друго – в тоталното им невежество и глупост, което личи от решението им по дело № 2101 по опис на 2016 г. А случаят е блестящ пример как невежеството може да доведе до тежки злини за българския народ и държава”.

А къде бе църквата в този скандал – тя отново остана потънала в мълчание. Родната църква не се вълнува от проблема дали понятието “българин” се приема като етническо или не, дали сме етнос, какво сме. Техни преосвещенства се вълнуват от концерта на Мадона, известен митрополит извади плочата на Васил Левски от църквата “Света Петка”, други митрополити си правят колекции от скъпи часовници, пускат “Тих бял Дунав” и правят заря на отбелязването на Възкресение Христово, провеждат пресконференции в Божия храм, и какво ли още не.

Така нареченият патриарх на традиционния прием на президента по случай 24 майЦърквата ни отдавна има представителни, послушнически пред властниците функции и е много далече от миряните, техните болки, борба за оцеляване и отчаяние пред мизерията и безнадеждността.

24 май - Президентът Росен Плевнелиев даде традиционният си прием по повод 24 май в Националния исторически музей.

Присъстваха близо 1000 дейци на образованието, на академичните среди, общественици и представители на дипломатическия корпус.

Върви, народе въдворени!

В родината ни е вечна пролет, защото главите на политиците ни са вечно зелени.

Често се коментира написаното от Дякона Левски “Народе???”, но усеща ли се някой, че това е неговото Послание към нас, българите?

"Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" - брутално, но мълчанието пред тези думи е още по-омерзително.

И нека си припомним липсващото вече от учебниците стихотворение на Иван Вазов:

Детенце хубаво,

пиленце любаво!

Къде под мишница

с таз малка книжица?


Отивам, бабичко,

макар и слабичко,

книга да се уча,

добро да сполуча.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови