Оптимистична трагедия с един предаден на изтезания и смърт

Кой ще е следващият “сготвен” в казана на “демокрацията” на Ердоган?

Представете си на остров корабокрушенци, туземци човекоядци и наближаващият им обяд... Туземците пращат до крушенците искане за даване на поредния човек, който да бъде сготвен в казана, защото наближавала вечерта, и жертвата светкавично поема към “кухнята” на племето...Никой от корабокрушенците не помислил, че ако продължат с “графика” да дават свои събратя по съдба на човекоядците – рано или късно ще дойде и редът на последния от тях...

Нещо подобно се разигра и в средата на август, когато турските власти си поискаха някакъв техен съгражданин и българското правителство тутакси им го даде. Въпреки че, въпросният гражданин е бил с две присъди и кристално ясно е било известно, че ще бъде репресиран или за по-бързо убит.

Какво е за така наречената ни вътрешен министър припомнянето, че е възможно предаденият набързо турски гражданин на хората на Ердоган да бъде репресиран и убит? Ето част от нейния искрен светоглед:

Румяна Бъчварова, вътрешен министърРумяна Бъчварова, вътрешен министър: Той влиза в България в началото на февруари с невалидни документи, които, при проверка се установява този факт, това са данни на Интерпол. Следващите процедури са извеждане на лицето защото то незаконно пребивава, той е предаден като човек с нередовни документи, не като човек който има присъда, и той е бил запознат с правата си, след което не е предявил искане за допълнителни мерки....

... Предаден е с Протокол на турските власти, със спазване на всички процедури, които се изискват в случая.

Самият факт, в който имаме прецедент, в който един човек шест месеца отказва да уреди своя статут в една чужда държава, сам по себе си е недопустим...

...Водеща в Би Ти Ви: Ако този човек бъде подложен на тежки репресии, или бъде убит, каква ще е вината на България?

Р. Бъчварова: Разбирам тази чувствителност, но длъжностните лица трябва да следват Закона.

Ако този човек бъде подложен на тежки репресии, или бъде убит - разбирам тази чувствителност...

Има ли смисъл от коментар?

Висока оценка за европейски стандарти на турското правосъдие или като капитулация и варварство

Туй е въпросът с извеждането и предаването на Бююк на турските власти от страна на българските власти според журналиста Георги Коритаров. “Не смятам, че управленският екип може да са варвари, капитуланти и предатели на европейската кауза за човешки права. Най-вероятно България демонстрира отношение към Турция като към най-високи правни стандарти” – допълва Коритаров, който както е известно работи за Лютви Местан.

Безпрецедентната саморазправа, арестите, мъченията, искането за отмяна на смъртното наказание, горенето на книги, затварянето на редакции, училища, библиотеки, отмяната на Конвенцията за правата на човека – дали заслужават висока оценка на действията на турското правителство?

Това е въпросът. Да демонстрираш висока оценка на правните стандарти на правителството на Ердоган е все едно корабокрушенците, с примера за които започнах този анализ, да да убедени, че техният човек предаден на туземците ще бъде сготвен с подправки и щадящо запечен...

Даниел Митов, външен министър: "Нито има, нито би могло да има скандал при предаването на Абдуллах Бююк. Ясно е, че съдът се е произнесъл по определен тип процедура, докато в случая с предаването е съвсем друг процедурен елемент. Въпросният гражданин е пребивавал в България незаконно в продължение на много време и МВР, заедно с Интерпол по съответната процедура са го предали.

Като говорим за скандала с предаването на Абдуллах Бююк, никой не обърна внимание на думите на Г. Коритаров:

“Фактът, че България, макар и не с аргументите на искането за екстрадиране, а с други аргументи, предава този човек на турските власти, е израз на една много висока оценка от страна на българското правителство за състоянието на правовата държава в Турция”...

Аргументите на искането за предаване на Бююк от страна на Турция не били същите, с които България предала Бююк?!

Т. е. аргументите се разминавали, т. е. може едно да ти поискат, за друго да се отзовеш говори, че българските власти едва ли не чакали да им поиска нещо Турция и веднага да изпълнят искането й! Срамно и недостойно!

И това ако не е скандал според министрите Бъчварова и Митов – здраве му кажи!

Татяна Дончева, лидер на "Аргументите на МВР са нелепи, има два отказа на съда за екстрадиция, очевиден политически мотив. Как може да се позоваваш на Интерпол въз основа на кореспонденция? Никой никога не е казал, че кореспонденцията ти с Интерпол ти дава предпоставки за екстрадиране на един човек, без да са налице предвидените основания. А пък начинът, по който е извършено, е все едно отвличане. Този човек (Бююк) има очевидни основания за получаване на убежище. Отказът на Маргарита Попова е една голяма въпросителна. Аз съм изключително втрещена, защото за първи път на българските власти им се наложи такова нещо да направят и те се оплетоха от краката до ушите." Така реагира лидерът на “Движение 21”, Татяна Дончева.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия БСП не отговаря на питане по темата от в. “Сега”.

Шефът на правна комисия в парламента, Данаил Кирилов не бил запознат с проблема /?!/, въпреки че медии електронни и печатни гърмяха за предаването на Бююк на Турция. Само Данаил Кирилов не знаел нищо и не бил запознат?!

Ами да върви да продава чорапи на Женския пазар след като хем е депутат, хем не е в течение на вътрешнополитическите събития в страната!

Да предадеш някого на чужда държава, без да си запознат с аргументите, без представени солидни доказателства за неговата вина – що за слугинска позиция?

Премиерът Бойко БорисовПред една телевизия премиерът Бойко Борисов заяви по повод исканията за оставка заради скандалното предаване на Бююк Борисов използва любимата си заплаха: "Ако иска друг, да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, да се разбере с всички останали и да види... Защото те мислят, че е лесно. Те мислят, че това е игричка, това е лека работа, че това не изисква безсънни нощи, че това не изисква свръхнапрежение на психиката".

Турски медии коментираха и цитираха интервюто на Борисов по следния начин: Българският премиер е готов на всичко, за да е добре с Турция - "дори с цената на всички да ни вземат главите". В името на разбирателството с турския президент Реджеп Ердоган могат да се потъпкват закони, а в алъш-вериша с него България дори се опитва да се дистанцира от Европейския съюз. Европейските ценности са важни, но по-важен ни е Ердоган, за да не пусне бежанската вълна през България...

... Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз, криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Цяла Европа е оградена с мрежи и огради в момента. Какво значи заплахата „Ще залеем Европа с бежанци“? Това означава „Ще залеем България“, изтълкува Борисов думите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото цитира.

Премиерът Борисов защити предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк. Това се случи въпреки конституцията, международното законодателство и категоричното решение на българския съд, че Бююк е преследван политически и няма данни да е член на терористична организация. Борисов отрече да има сделка с Ердоган, но няколко пъти подчерта, че България е страшно уязвима. "Голямата цел е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, да не влезем в този конфликт. Защото, ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава по мигрантския път. Това означава всичко, което е задържано в Европа, да се върне в България или Гърция. Смятайте 400-500 хиляди от Европа. Защото, за съжаление, на границите ни от едната страна е Крим, от другата е Турция - с едно кимване на глава се взимат решенията там. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките ни да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България," обясни той.

До момента нито една друга страна не е предала на Турция искан "гюленист". Затова и Ердоган на митинг специално даде за пример България и размаха отново пръст на САЩ, които отказват да дадат живеещия там Гюлен.

Борисов защити произвола на МВР спрямо Бююк, като обяви, че се налагало МВР да действа на ръба на закона, защото имало по-сериозни проблеми. Все пак възложил на МВР да се самопровери дали не е сгафило някъде. "Аз съм възложил проверка на госпожа Бъчварова, ще проверят, ще видят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят, да напише нова наредба - това тя ще го направи. Аз вярвам на това, което са направили колегите," каза премиерът.

Според Борисов хората на Бъчварова действали на ръба на закона, а той възложил МВР да се самопровери за случая “Бююк” – и тук идва циничния, твърде евтин популизъм: “С цената, ако трябва на всичките ни да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България," обясни той. Какви глави може да се вземат, кой ще взема глави – или така си приказва Борисов, да върви интервюто!?

Тепърва по заповед на министър Бъчварова започват проверки по случая с предаването на Бююк – а той може да не е жив! Някой не се ли сеща?

Никой не коментира факта, че паспортът на турския бизнесмен, потърсил убежище у нас, не е бил изтекъл, а Турция го е обявила за невалиден именно за да му създаде проблеми в други държави.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев си позволи цинично да заяви, че нищо страшно нямало за бизнесмена - той бил изпратен "в родината му, при семейството му".

Истината е, че съпругата и децата на експулсирания, които са в София, са разбрали от медиите, че той е предаден на турските власти. Това стана ясно от разказа на приятеля му Шефкет Шефкетов по Нова телевизия. След хайката срещу Бююк в столичния жк "Младост", когато го хващат на улицата, натикват в една кола и експулсират - съпругата му не могла да се свърже с него по телефона часове наред. "Научихме какво се случва от медиите", каза Шефкетов.

"Той трудно би получил правосъдие в Турция", каза и адвокатът му Димитър Марковски. Според него аргументите на Турция за тероризъм са несъстоятелни, а процедурата на МВР - съмнителна и опасна.

България е страна в Европейския Съюз и отхвърля смъртното наказание (грозящо г-н Бююк в Турция). Предаването на г-н Бююк нарушава членове 27, 29 и 56 от Конституцията на нашата Република, отнасящи се до правото на убежище и до запазването на личността от унижения. Нарушени са и първите три члена и от действащия български Закон за чужденците, изискващи при подобно предаване да има представители на националния омбудсман и международни наблюдатели. Нарушен е член 33 от Женевската конвенция, предвиждаща защитата на бежанци и политически бегълци. Действията на МВР нарушават също така европейската Конвенция за защита правата на човека и членове 18, 19 и 47 от европейската Харта на основните права, отнасящи се до непредаване на човек, застрашен от смъртна присъда и унижения и гарантиращи право на защита на място. Тоест МВР безпардонно нарушава и българското, и международното законодателство, по което България е страна.

Предаването на Бююк е в нарушение на вече взето и влязло в сила решение на Софийския Апелативен съд, според което г-н Бююк в никакъв случай не  трябва да бъде предаван на турските власти, защото в родината му го чакат несправедлив процес и саморазправа.

Неустановени служители на Министерството са извели от България г-н Абдулла Бююк и са го предали на турските власти.

Кой е наредил предаването на Бююк, с какви документи и на какво основание, кой и как е бил изведен, действително ли има разминаване между искането от страна на турската държава и предаването на Бююк от българските власти? Защо българските власти се подчиниха на иоскане, неподкрепено с доказателства?

Пред „Медиапул“ адв. Михаил Екимджиев по повод действията на МВР той заявява: „При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане“.

Адвокат Хаджигенов и Тома Биков в студиото на Нова телевизия„В случая с предадения на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк е нарушен всеки един закон и български или международен нормативен акт, по който България е страна.“ Това каза пред бТВ адвокат Николай Хаджигенов. Според него МВР е „най-големият нарушител на законите у нас“.

Хаджигенов се позова на двете влезли в сила решения на съда, които казват, че Бююк е политически преследван, не може да му бъде уреден справедлив съд и го чакат изтезания, и възможно смъртно наказание в Турция.

„Всяко едно от тези неща е достатъчно да се откаже връщане, независимо от това дали има редовни документи или не, а те го грабнаха, буквално са го отвлекли от улицата и са го предали с протокол. Този протокол законен ли е”, попита адвокатът.

Според него вчера е станало „кристално ясно, че у нас право няма“.

„У нас има тоталитарен режим, тип Ердоган, просто е по-мек. Някой от Турция – може би Ердоган, може би някой друг, се е обадил на човека у нас и той е взел политическо решение въпреки закона и правото. Това е типично за тоталитарните режими, какъвто е и режимът „Борисов”, посочи Хаджигенов.

Хаджигенов дори добави: „Вече не знаем дали Бююк е жив. Откъде ще обжалва – от Диарбекир или от майната си където е заключен?"

Според него в Турция ще въведат смъртно наказание, а после ще има специализиран съд. Съветник на Бъчварова потвърди съмненията за кашата около Бююк Хаджигенов не се поколеба да коментира и похвалата на Ердоган към Борисов: "Естествено, че ще го похвали, те са така диктаторите, защото са малко."

Николай Хаджигенов изрази и мнение за министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова: "Тя не е вицепремиер, тя е вместо министър на вътрешните работи, тя разбира от вътрешни работа, колкото аз разбирам от ветеринарна медицина. За нея законът няма значение, има значение какво е казал началникът ѝ." ли? Дори и да обжалва, турците ще го върнат ли?“

При експулсирането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

"Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание", обясни адвокат Михаил Екимджиев. Той напомни, че турският президент Реджеп Ердоган многократно е декларирал намерения да приеме възстановяване на смъртното наказание в страната.

"Едновременно с това видяхме саморазправата с привърженици на Гюлен, обвинени от Ердоган като извършители на опита за преврат. В тази ситуация е очевидно, че няма как Турция да даде гаранции, че няма да подложи Бююк на нечовешко и унизително отношение. Да не говорим за рисковете той да бъде обект на несправедлив съдебен процес, защото Ердоган се саморазправи и с близо 2/3 от магистратите от Турция. Почти със сигурност Бююк ще стане жертва на несправедлив съдебен процес от един изплашен до смърт съд или такъв, който е назначен от управляващата партия", каза Екимджиев.

„Къде отива върховенството на закона и кое висше комисарче си позволява да загърбва решението на български съд и то на две инстанции?“, попита бившият консул Георги Димов.

„Според мен е необходимо да започне незабавно разследване, административна процедура, даже съдебно преследване по отношение на замесените длъжностни лица по веригата, включително и по отношение за нанесени вреди на нашата национална сигурност и интереси по квалифицирани състави от Наказателния кодекс“, заяви Димов.

Познайте дали ще има разследване, след като по устна премиерска заповед МВР разследва само себе си?

Днес, на 19 август, Преображение господне, темата за предадения с лека ръка турски гражданин, Абдуллах Бююк, отново втрещи мислещите родни телезрители. В сутрешното студио на Нова телевизия, до адвокат Николай Хаджигенов седна така нареченият съветник на Румяна Бъчварова, Тома Биков!

Важен е елементът с ръба на закона. Така Тома Биков, съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова, коментира наболялата тема с екстрадицията на Абдуллах Бююк и думите на премиера Бойко Борисов, че по този случай МВР се е движело „по ръба на закона”.

Абдуллах Бююк в продължение на година не се е регистрирал в България, не е поискал статут на бежанец, не е бил с никакви документи. Съдът отказва да го екстрадираме, добави Биков, подчертавайки, че Бююк е член на „ислямистката радикална организация” на Фетхуллах Гюлен, макар че България официално не признава тази организация за „ислямистка”. Биков изтъкна и, че ДАНС казали, че Бююк е заплаха за националната сигурност, както и че той бил разследван за пране на пари. МВР трябва да изпълни закона и го изпълни в този случай – ако не беше го направило, това щеше да е прецедент, излезе от думите на съветника на Бъчварова. Той дори подчерта, че всъщност решението на българския съд за Бююк е уважено от МВР.

Адвокат Николай Хаджигенов помоли Биков да не говори без цитати на Женевската конвенция. Казусът е елементарен от правна гледна точка. Дори премиерът каза, че говорим за действие на ръба на закона. И до ден-днешен организацията на Гюлен не е официално призната за терористична, припомни Хаджигенов. При предаването на Бююк е нарушен всеки един закон за правата на човека – Женевската конвенция на бежанците например, заяви адвокатът. Дори да има дребно административно нарушение от страна на Бююк, то бива погълнато от последващи по-тежки нарушения – Турция суспендира Хартата за правата на човека, няма гаранция за справедлив процес, подчерта Хаджигенов. Законът за чужденците изрично забранява екстрадицията, каза юристът, който парира умело Биков, от чиито думи излезе, че Законът за чужденците няма значение в случая. Правителството с крясъци и писъци се оправдава – направи едно голямо нещо и сега се оправдава, че не е направено, но всъщност е, категоричен беше Хаджигенов.

Знаете ли как се иска статут на бежанец – с волеизявление т.е. казваш: „Аз съм бежанец” и започва процедурата, поясни на “босия” юридически Биков, Николай Хаджигенов. Един турчин ни показа, че живеем като скотове Ако бяхме отказали да предадем Бююк и дойдат турски агенти, за да го приберат, какво правят МВР? Така Николай Хаджигенов реагира на предположение на журналиста Симеон Колев, че ако бяхме отказали, Анкара щеше да действа без наше разрешение, както било в Кения преди години.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е тази, която е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, който беше предаден на турските власти.

Това се е случило с решение от 27 юли, Бююк е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. В молбата си Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.

Във върховете на МВР си противоречиха по случая “Бююк”

Това стана по време на извънреден брифинг, даден от зам.-главният секретар на МВР Георги Арабадижев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов.

Според Арабаджиев и Николов Бююк е бил задържан от патрул на МВР, който установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност, предаде БГНЕС. Той е заловен при рутинна проверка на автомобил в квартал „Младост", информира Offnews.

Същевременно обаче вътрешният министър Румяна Бъчварова излезе с по-различно твърдение, а именно, че Абдуллах Бююк е предаден на Турция със заповед на дирекция „Миграция”, тъй като бил влязъл с невалидни документи и по тази причина е бил регистриран в Интерпол. Тези документи са били изчезнали или откраднати преди няколко месеца, каза тя в ефира на bTV.

Веднъж патрул спипал Бююк с с документи с изтекъл срок, но втори път – Бююк си влязъл с нередовни документи в страната?!?

"Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в дирекция „Миграция”, че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт, както и постъпило писмо от администрацията на президента, че му е отказано убежище”, разясни Николай Николов. Николов обясни, че предаването на турчина е станало с приемо-предавателен протокол на границата.

По думите на Арабаджиев пък МВР разполагало с данни, че предаденият на Турция бизнесмен е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол.

Съветникът на Бъчварова Тома Биков съобщи пред Нова телевизия, че много преди преврата ДАНС е работила по въпроса с Абдуллах Бююк. „Той е разследван от българските служби и те са излезли с решение, че е опасен“, обясни съветникът на Бъчварова. Адвокат Хаджигенов обаче смята, че действията на правителството не са правомерни. „То маха с опашка, за да разсее гадната смрад, която остави след себе си“, каза Хаджигенов.

Ту невалиден паспорт, ту опасен за националната сигурност, ту влязъл с невалидни документи, ту бил спрян от патрул с невалидни документи...

Бързи, смели, сръчни, но с различни версии и глупави обяснения...

Дори да приемем правителствената теза, че от страна на лицето има някакво дребно административно нарушение, тя е обезсилена от факта, че в Турция правата на този човек са застрашени, не могат да му гарантират справедлив процес, нарушено е и правото му на справедлив процес в България. Освен това в Турция искат въвеждане на смъртното наказание припомни Хаджигенов на съветника Биков.

"Вие прескачате правото всеки път. За вас политиката е важна, а не законите. Не вярваме на правителството, защото с ходене по телевизиите се опитвате да оправдаете действията си", атакува правозащитникът. Според него в очите на света България е станала за смях.

"Искате да направим изключение за Бююк", опонира му Тома Биков.

"Искаме просто да спазвате законите. Правото защитава не държавите, а хората", отговори Хаджигенов.

"Напомняме, че както Конституцията гарантира правото на защита, правото на убежище, забраната на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, така и Хартата на основните права на ЕС постановява че „никой не може да бъде принудително отведен, експулсиран или екстрадиран към държава, в която съществува сериозен риск да бъде осъден на смърт, да бъде подложен на изтезание или на друго нечовешко или унизително отношение или наказание“, посочват от  "Движение 21“.

Какво се оказа тогава? Че правителството не спазва Конституцията, хартата на основните права на ЕС с принудителното отвеждане, експулсиране на Бююк, за когото има сериозен риск от изтезания, унижения и смъртна присъда.

Един ден този период от най-новата българска история ще се характеризира като Оптимистична трагедия, в която управниците са действали като анархисти спрямо народа и държавата си.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови