1. Лудостта на президента

Грузия, войнаЗа три дни Съветът за сигурност се събра и заседава четири пъти за консултации по нападението на Грузия над Южна Осетия, което за този орган е прецедент, коментираха дипломати. На последното заседание на Съвета за сигурност, което телеканалът Вести" излъчи на живо, постоянният представител на Русия, Виталий Чуркин определи действията на Грузия като етническа чистка. Чуркин подчерта, че Грузия провежда геноцид в Южна Осетия, като се позова на факти от мястото на събитията.

"Всичко, което се случва днес не е случайно или неочаквано - поясни Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност. Той напомни, че Русия нееднократно е обръщала внимание на "опасната ситуация, която се създава около Абхазия и Южна Осетия", "многократно е привличала вниманието на това, че Грузия се въоръжава с активно темпо и се снабдява с тежко въоръжение. - На 7 август, буквално в този ден, когато са се разгърнали военните действия на Грузия против Южна Осетия, е завършило мащабно съвместно американско-грузинско военно учение, в което са взели участие около 100 американски военнослужещи. Обучението и въоръжението във въпросните учения са в значителна степен от американски и израелски военни и грузинските им колеги веднага са се възползвали от подготовката, която са получили - каза Чуркин. " На нас не ни се иска да мислим, че именно САЩ са дали зелена светлина на последвалите авантюристични действия на грузинското ръководство" - отбеляза вчера постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност, Чуркин.
В изложението си по време на четвъртото заседание на СС на ООН, Виталий Чуркин обърна внимание на това, колко е изненадан от реакцията на Тбилиси, когато президентът Дмитрий Медведев отказал да разговаря с президента Михаил Саакашвили.
"Кой приличен човек би разговарял сега с президента на Грузия? - запита Чуркин риторично. До последния момент Саакашвили ни уверяваше, че и в мислите си не би използвал сила против собствения си народ. Такива изявление Саакашвили даваше и пред световната общественост."

Грузия е световен рекордьор по нарастване на военния бюджет, който за последните 30 години се е увеличил 30 пъти. Сега ние разбираме защо се случва това... Говорейки за грузинската агресия Чуркин съобщи, че преговори с Грузия за Южна Осетия може да се водят единствено след извеждането на грузинските войски и подписване на съглашение за неизползване на сила.
Говорейки за грузинската агресия Чуркин съобщи, че в момента на нейното начало, миротворците са се свързали с Министерството на отбраната на Грузия. "Представител на МО на Грузия заяви, че те са започнали война против Южна Осетия - каза Чуркин и припомни за заявлението на Грузия за "възстановяване на конституционните порядки". "Това бе война против собствения си народ - подчерта Чуркин. По неговите думи грузинските военни са изтрили от лицето на земята Цхинвали и 10 села, използвайки установки "Град". С "Град" са стреляли грузинските войски и срещу руските миротворци - поясни Чуркин.
Той охарактеризира действията на Грузия в Южна Осетия като етническа чистка. "От 120 000 население повече от една четвърт се превърнаха в бежанци. Етническа чистка ли е това или не? Загинаха 2000 души мирно население. Колко още трябва да бъдат убити, за да се определи това като етническа чистка" - попита Чуркин останалите участници в заседанието.
Американският представител Залмай Халилзад апострофира Чуркин с пример, че в състоялия се същия ден /на заседанието - бел. Л. М./ телефонен разговор между министъра на външните работи, Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ, Кондолиза Райс, Лавров е настоял, че Михаил Саакашвили трябва да си върви и че Русия се стреми едва ли не да свали от власт настоящият режим в Грузия.

"Аз съм обнадежден от факта, че вие публично говорите за това - му отговори Чуркин. Предполагам, че вас вече тази идея ви е заинтересувала. Ние сме готови да внесем случилото се в Международния наказателен съд." За 36 часа Лавров е разговарял с Райс 5-6 пъти, поясни Чуркин, а и президентът Медведев разговаря с Буш,което е нормално в подобна ситуация.

"Президентът на Грузия Михаил Саакашвили не може да бъде считан за партньор, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. - Ако грузинските войски се изтеглят от Южна Осетия, между Грузия и Южна Осетия ще бъде подписано съглашение за неизползване на сила, мирът ще бъде възстановен, независимо от по-нататъшната съдба на Михаил Саакашвили", заяви Лавров. "Човекът, дал заповед за извършването на военни престъпления, в резултат на които загинаха хиляди души, не може да бъде считан от Русия за партньор", е бил категоричен министърът.
По отношение на намесата на Русия в конфликта, руският постоянен представител Виталий Чуркин заяви в прякото предаване на заседанието на Съвета за сигурност: "Не можехме да оставим цивилното население в Южна Осетия и нашите миротворци там без защита. Чуркин призна, че за целта са използвани допълнителни сили от Русия.
"Не можехме просто да избягаме, както направиха едни други миротворци в Сребреница," поясни руският дипломат, като припомни неспособността на холандския миротворчески контингент да защити през лятото на 1995 г. от босненските сръбски сили населението на мюсюлманския анклав.
"Не окупираме Южна Осетия," подчерта Чуркин. Той уточни, че Русия е било длъжна да защити населението на Южна Осетия, от което 90 на сто са с руски паспорти.
Грузия е "готова да подпише документ за неизползване на сила", заяви вчера в интервю за Си Ен Ен грузинският президент Михаил Саакашвили. Саакашвили се похвали в отговор на зададен му от телевизия Си Ен Ен въпрос дали Тбилиси желае САЩ да окажат на страната военна помощ във връзка с конфликта в Южна Осетия, че страната му е способна да се защитава сама.
"Ние сме малка страна и е налудничево да се смята, че можем да се мерим с военната мощ на Русия. Най-важното обаче сега е да се спре с военните действия", каза Саакашвили.
"Необходимо е да прекратим военните действия. Нямаме нужда от нови военни действия. Необходимо е да ги спрем и да възстановим мира. Ние обявяваме прекратяването на огъня и сме готови да подпишем документ за неизползване на сила и невъзобновяване на военните действия. Готови сме да бъдем толкова гъвкави, колкото е възможно. Длъжни сме да възстановим мира и да спрем тези безсмислени, жестоки и съвършено неприемливи убийства", заяви Саакашвили.

Няколко часа преди това интервю, в друго свое изявление грузинският президент Михаил Саакашвили призова НАТО и ООН "да спрат руската агресия" в Грузия в интервю за регионален германски вестник, предаде Франс прес.
В интервю за "Райн цайтунг" Саакашвили изрази мнение, че е "морално задължение на НАТО и на ООН да спрат руската агресия". "Не става дума само за това да се говори за сдържаност. Наши граждани умират. Руските танкове могат да стигнат само за час и половина от Цхинвали в Тбилиси", допълни той.
30000 напуснали домовете си разрушени от грузинските военни, над 2000 убити граждани на Южна Осетия и над 100 загинали миротворци - това са засега официално съобщените цифри от "възстановяване на конституционните порядки", което предприе Саакашвили. Жертвите сред руските войски са 15 убити и 150 ранени, докато Грузия е дала 50 жертви и 450 ранени.
Телеканалът "Вести" излъчи вчера разкази на очевидци, за това как жена, излязла от подземията на Цхинвали, където малко оцелелите му жители се крият вече пети ден, била застреляна в главата от грузински снайперист. А жената тръгнала да търси вода.
Грузинските военни са разрушили и единствената фурна на Цхинвали и населението загива от глад, затворено в капан в подземията. Нито може да излезе навън, нито има вода и храна, за да остане в укритията. Това споделиха очевидци пред камерите на "Вести". Хората се страхували да ползват мобилни телефони, защото апаратурата на американските военни ги засичала и тутакси се откривал огън от грузинската артилерия по мястото, откъдето е било обаждането. В същото време грузински военни минавали и хвърляли гранати в подземията, където се криели оцелелите от ада на обстрела.

"Всичко е разрушено - камък върху камък не остана - разказа за LIFE.RU една от бежанките, останали в града, Тамара. - Много убити има навън и по пътищата. Толкова е страшно! Цяла седмица вече сме в подземията и бункери- хората умират от глад и от жажда".
200 тона хуманитарна помощ, продоволствия и 16 тона медикаменти замина вчера от Владикавказ за столицата на Южна Осетия. Телевизионни камери на успели да достигнат до Южна Осетия журналисти показа как автоколона с помощта си проправяше път към сринатия до основи град. Цхинвал, така вече наричат жителите на Южна Осетия руините, останали от столицата им, за да няма името на столицата им грузинско звучене. "Установки за филтриране на водата, електрогенератори - всичко, което може да помогне на първо време заминава за Южна Осетия, съобщи за "Вести" Сергей Шойгу, министър на извънредните ситуации. Помощите са изпратени по поръчение на президента Медведев."
В лагера за бежанци Алагаир, който се намира на самата граница с Южна Осетия, спасили се жители от Цхинвал и околните села не могат да се успокоят заради издирването на техни близки, изчезнали по време на военното нападение на Грузия над Южна Осетия. Лагерът е побрал 500 души, главно жени и деца, спасили се още след първите удари и обстрел на грузински войски върху Цхинвал. Мнозина са успели да избягат от домовете си без дрехи и без документи. Пристигащите бежанци са толкова много, че мястото в Алгаир не е н състояние да ги побере.

Зад гърба на всеки от бежанците има по една драма или трагедия - една от жените е е загубила бременната си дъщеря още в началото на грузинския обстрел, друга по време на бягството е изгубила сина си в тълпата. Списъци на изчезнали се попълват непрекъснато по няколко пъти на ден.
Президентът на непризната република Абхазия Сергей Багапш заяви пред Интерфакс вчера, цитиран от българската агенция"Фокус", че след трагичните събития в Цхинвали международната общност трябва да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия. "Действията на Грузия в Южна Осетия могат да бъдат определени изключително като геноцид срещу осетинския народ. Мисля, че след тези трагични събития никой по света не трябва да храни илюзията, че Абхазия и Южна Осетия ще могат да съществуват с Грузия в единна държава", подчерта Багапш.
"Цхинвал, това е трагедия на Русия, трагедия на Кавказ, трагедия на Грузия и би се превърнало в трагедия за Европа, ако не бяха са намесили руските миротворци" - заяви в Съвета за сигурност Виталий Чуркин, като предложи да се създаде самостоятелен трибунал за грузинските действия в Южна Осетия, за които вече имало събрани достатъчно факти, свидетелства и видеоматериали.
"На нас ни е необходимо да спрем бойните действия, не ни трябват нови военни действия - призна вчера Саакашвили. - На нас ни е нужно да ги спрем и да възстановим мира. Ние обявяваме за прекратяване на огъня и сме готови да подпишем документ за неизползване на сила... ние трябва да възстановим мира и да спрем тези безсмислени, жестоки и съвършено неприемливи убийства".
Заповядалият агресията призова да се спре изпълнението на заповедите му и да спрат убийствата?
Сред мъртвите грузински военни са били идентифицирани азиатски и афроамерикански наемници съобщи военният експерт Заур Алборов за канала "Вести". "Може да са наемници, а е възможно и да са били военни американски инструктори" - коментира откритието Алборов.
В късните часове вчера стана ясно, че Русия е бомбардирала грузинска военна база, Коджори, която се намира близо до столицата Тбилиси. Атаки на военни бази, и блокада, за да не се доставя оръжие на Грузия нито по земя, нито по море или въздух - това е миротворческата тактика на Русия след налудничавото нападение, което Грузия извърши над Южна Осетия.
В зоната на грузинско-абхазкия конфликт са разположени допълнителни руски войски към Колективните сили на ОНД за поддържането на мира, съобщи Интерфакс. Според помощник-командващия Колективните сили на ОНД за поддържането на мира по информационно осигуряване Александър Новицкий "частите на руските войски от състава на въздушнодесантните войски са разположени в зоната на конфликта с цел, да се изключи повтарянето на ситуацията с миротворците в Южна Осетия, да се възпрепятства военната агресия на Грузия против Абхазия, да не се допусне хуманитарна катастрофа, да се изключи провокация срещу миротворческите сили".
Вчера, след като докладва на държавния глава на Русия, Дмитрий Медведев за мерките, които са предприети за оказване на максимална помощ на населението в Южна Осетия, Владимир Путин за пореден път се обърна към ръководството на Грузия с призива за прекратяването на огъня, който беше открит в "нарушение на всички предишни договорености за мир". Според Путин агресивните действия на Грузия в региона ярко са показали какво стои зад активните стремежи на страната да се окаже в редиците на НАТО. Не желанието да участва в разработването и поддържането на система за международна сигурност, а това да "въвлече и други страни и народи в своите кървави авантюри"- това е истинската цел на грузинските власти, заяви Владимир Путин, цитиран от "Росийская газета".
Снощи късно стана ясно, че властите в Грузия не позволяват на руските граждани да напуснат страната. Това съобщи само час след полунощ руското електронно издание "Газета Ру". Според роднините на руските туристи, те бивали задържани от полицията в страната, като след проверка на документите им биват връщани на мястото на отпътуването им.
Грузия и Русия са се договорили за неизползването на авиация в зоната на конфликта, предаде "Газета Ру". В хода на преговорите между руските миротворци и грузинската страна е било постигнато съглашение за недопускането на използване на авиация в зоната на конфликта. В преговорите са взели участие командващият миротворческите сили Сергей Чабан и губернаторът на региона Мегрелия - Горна Сванетия Заза Горозиа.
Постигнато е било и споразумение руските миротворци да продължат да контролират 12-километровата зона за сигурност, а на територията на Галския и Зугдидския район да бъдат разположени допълнителни сили.
В първите минути на днешния ден, "Първи канал" съобщи, че всички ранени и пострадали от Южна Осетия вече са прехвърлени във Владикавказ. Около 100 души вече са поместени в болниците в столицата на Северна Осетия.

*   *   *

Дали може да се вярва на Саакашвили, че иска да спре войната, която сам запали? Да не забравяме, че само няколко часа след поредното постигнато съглашение за мир, Грузия нападна Южна Осетия. Грузинците започнаха своите удари срещу Южна Осетия с установки "Град", с танкове и тежка артилерия - както срещу мироопазващите сили, така срещу мирното население.
"Военният бюджет на Грузия за 2007 г. е $194,5 млн., което е повече от тези за трите предходни години, взети заедно. Такива разходи са позволили на Грузия активно да закупува оръжие и военна техника", съобщи директорът на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов на "Първи канал" на руската телевизия.
Според центъра Грузия е купила в Босна и Херцеговина партида далекобойни 262-милиметрови реактивни системи за залпов огън /РСЗО/ М-87 "Оркан". Освен това в Израел са били закупени седем РСЗО GradLAR, способни да стрелят едновременно в 13 посоки на разстояние до 45 км, в Чехия - шест РСЗО RM-70.
Също така в Украйна и в Чехия от 2004 до 2006 г. Грузия е купила 86 танка Т-72, 52 бронирани машини БМП-2 и 30 бронетранспортьори БТР-80, както и самоходни гаубици САУ-2С3 "Акация". Част от танковете Т-72 е модернизирана до ниво SIM 1, тоест снабдени са с навигационни приемници, системи за връзка и топловизори, позволяващи да се вижда целта в пълна тъмнина.
Мобилността на грузинската пехота се осигурява с над 400 наскоро закупени украински камиони КрАЗ и японски пикапи Toyota Hilux. Мотопехотата е въоръжена с американски винтовки М-4, автоматически гранатомети АГС-17 "Пламя", купени в Украйна, противотанкови реактивни комплекси "Фагот", произведени в България по лицензи още от съветски времена.

България е една от страните, които въоръжава Грузия, съобщи вчера руският "Първи канал". Според руската телевизия предвид събитията в Южна Осетия Грузия е закупила допълнителна военна техника. Страните, които снабдяват Грузия с оръжие, са на първо място САЩ, след това Украйна и България, както и други.
За първите три денонощия на руско-грузинско-осетинския конфликт Грузия е задействала две трети от своята 34-хилядна армия, в това число и три от четирите бригади, подготвени от израелски и американски инструктори, както части със специално предназначение. От руска страна в боевете участват мотострелковите и танковите полкове на 58-а армия, по един полк от 7-а Тулска и 76-а Псковска въздушнодесантна дивизия, както и доброволческите формирования от Северна Осетия и Дагестан.
Южна Осетия мобилизира над три хиляди души, повечето от които, според договора, са се намирали далеко от границата в района на Джава.
В момента огънят в Цхинвали е прекратен, са съобщили за Интерфакс от Обединения щаб на Смесените сили по поддържането на мира в зоната на грузинско-осетинския конфликт.
"Не се водят бойни действия в града, въпреки че зад пределите на града, в южна посока, се чуват изстрели", съобщи представител на миротворците.
Външните министри на Русия и Грузия Сергей Лавров и Ека Ткешелашвили са започнали вчера, на 10 август преговори във връзка със ситуацията в Южна Осетия, съобщава УНИАН.
По време на телефонен разговор от руска страна са били посочени фактите за наличието в конкретни райони на град Цхинвали на грузински сили, които продължават да водят бойни действия. Във връзка с това е била подчертана абсолютната необходимост за пълно изтегляне на грузинските въоръжени сили от зоната на конфликта, за да може преговорите да продължат.
Освен това руската страна е обърнала вниманието на грузинския външен министър върху изявлението на държавния министър Темур Якобашвили за това, че грузинската страна няма намерения да отстъпва от зоната на конфликта, което влизало в противоречие със заявлението на грузинското ръководство за състоящото се изтегляне на грузинските войски от Южна Осетия.
Г-жа Ека Ткешелашвили е обещала на руския си колега да уточни ситуацията и е изразила разбирането си на руската позиция относно стъпките, които трябва да предприеме официално Тбилиси.
Първоначалното отношение на Запада по отношение на действията на руските миротворци и руски войски в Южна Осетия, в отговор на грузинската агресия от 7 август, вчера започна да се променя. Руският външен министър Сергей Лавров разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер предаде Интерфакс, като по телефона двамата са обсъдили ситуацията в зоната на грузинско-осетинския конфликт и по-точно перспективите за нейното урегулиране, съобщиха от руското външно министерство за медиите.
Щайнамйер е изразил сериозна загриженост за развитието на ситуацията в региона, като е проявил разбиране към подходите на Русия по отношение на урегулирането на конфликта. Двамата министри са се договорили да продължат да поддържат контакт.

"У президента на Грузия има хипертрофирано тщеславие - заяви известната телевизионна водеща Тина Канделаки в личния си блог от 10 август, изказвайки отношението си към грузино-абхазкия конфликт. - За никого не е тайна, че народът на Грузия не поддържа президента Саакашвили. Нима сме виновни за това, че Бог ни е дал президент, който започна война не само с Осетия, но и със собствения си народ? Неведнъж съм казвала на нашия президент, гледайки го в очите старата грузинска пословица, че "Царства времето, а не царят." Аз смятам, че нашето търпение се изчерпа и живеещите по цялото земно кълбо грузинци е крайно време да изразят своя протест против действията на Саакашвили и да разкажат какво всъщност върши този тиранин.
Мобилизация на запасняци, обявяване на 15 дневно военно положение - са първите "мерки", които предприе Саакашвили в търсене на мирно разрешаване на конфликта! Тази реалност грузинският президент едно да говори, а обратното да върши започна да създава напоследък много неприятности на западните му приятели и САЩ. САЩ дадоха да се разбере, че няма да се намесват в грузинско-руските отношения след агресията, която извърши Грузия над Южна Осетия. "Саакашвили не трябва да си прави илюзии, че може да победи в една война Русия" - предупредиха от Вашингтон своето протеже.

Член кореспондентът на Руската академия на науките и директор на Института по руска история, проф. Андрей Сахаров заяви вчера, че Саакашвили е един Сталин след това, което е извършил в Южна Осетия...

Още за американската военна помощ и объркването на Запада по отношение на агресията, която нареди Саакашвили, още за това, какво се случва зад кулисите на събитията - четете утре.
В Грузия са изключени всички руски канали, телефонните връзки са много лоши и е наложено информационно затъмнение от началото на военната агресия. Защо в Европа някои дипломати приемат Южна Осетия и Абхазия като част от териториалната цялост на Грузия, след като в тези държави има миротворци на ООН. Дали Русия ще изправи пред Международния съд Михаил Саакашвили, кога най-сетне Съветът за сигурност ще изрази своето отношение по грузинско-осетинския конфликт - всичко това ще може да намерите само тук, на този сайт.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови