ДПС между забрадките и контрола на силовите структури

//
Известен и стар трик на политиците е, когато губят почва под краката си, да се захващат с щекотливи теми, неудобни на политическите им партньори в управлението.

Нещо подобно се случва и тези дни: предстои скандал за забавянето на въвеждането на телефон 112 с европейските институции; от опозицията повдигнаха отново въпроса за имотите на лидера Ахмед Доган и как реши да им се противопостави Движението за права и свободи - като отвори съвсем различна и болна тема за обсъждане и реализация. Темата за контролът върху специалните служби! И то отново с подбудител не друг, а самият Касим Дал.

Само че преди да сложат ръка на контрола върху специалните служби, ДПС ще трябва да се справят с една уж битова тема - носенето на забрадки в училищата и висшите учебни заведения. "Прекрасен" повод за това е кореспонденцията на Дойче веле от края на миналата седмица, за решението на Конституционния съд на Турция, с което бе отменено предишно решение на управляващата партия на премиера Ердоган. Решението на турския Конституционен съд определено се превърна в източник на задоволство за армията и кемалистките елити. В Турция, за разлика от България, интелигенцията е силна и далеч не придворна. Докато у нас представители на интелигенцията се направиха на умрели лисици, докато траеше дебатът около решаването на този казус в Комисията за защита от дискриминация. Ето защо проблемът някак си се приплъзна покрай видни наши интелектуалци и никой не взе отношение по казуса.
След излизането на последното решение на Конституционния съд в Турция за носенето на забрадки, управляващите и близките до тях десни екстремисти са гневни, съобщи Дойче веле. Извън тези реакции би трябвало да се отбележи, че решението на Конституционния съд е коректно и не би могло да е друго до утвърждаването на нова Конституция на страната. Първите три члена на Конституцията в Турция регламентират принципите на светската държава на базата на реформаторските трудове на основателя на държавата Мустафа Кемал Ататюрк, нещо на което разчитаха светски убедените интелектуалци, юристи и елит в тази държава.
След като Конституционният съд се произнесе, това бе прието в политическата сфера и като остро предупреждение към министър-председателя Реджеп Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта. Поемането на властта от Ердоган бе знак към религиозните консерватори все повече да насочват Турция според религиозните принципи.

Няма да отварям дума за родните политици от ДПС, които кръжаха около Ердоган при посещението му и дадоха знак, че са готови и в България да отстояват принципите на религиозните символи и най вече тяхното масово приложение в живота. А това определено бе крачка назад за една светска държава каквато е България. Оставям настрана законодателството, което също дава големи възможности да се избегне носенето на религиозни символи в училищата и висшите учебни заведения.
В излязлото Решение на Конституционния съд Турция тепърва ще има и следващи измерения с по-далечен прицел - тъй като то се смята за показателно по отношение на един друг процес - забраната на управляващата Партия на справедливостта и развитието, като политическа сила, отстоявала въпросните религиозни принципи и дърпането назад на страната.

Произнасяйки се по въпроса за забрадките Конституционният съд де факто увеличи заплахата пред и без това разцепеното турско общество да потъне в следващи вътрешнополитически конфликти и изпитания. Армията продължава да е важен властови фактор в тази страна, и тя не би се поколебала в случай на нужда да прибегне до танковете срещу избраните управляващи. Както се е случвало неведнъж в последните петдесет години. Затова и загрижеността спрямо вътрешнополитическата стабилност в Турция е напълно уместна.
Оттук и навикът на ДПС да копира случващото се в Турция бе охладен, тъй като забрана за носене на забрадки има вече в Германия и Франция - във Франция бе приет даже специален закон за целта.
Следих внимателно изявите на политиците от ДПС, които много обичат да са самовъзвеличават и хвалят. Нито един от тях не пророни и дума за кореспонденцията на Дойче веле по решението на Конституционния съд за окончателна забрана на забрадките в Турция. Все пак хората на Доган не пожелаха да рискуват толкова афишираната си европейска нагласа, която де факто се възприема и като светска и замълчаха.

Затова пък заместникът на лидера на ДПС, Касим Дал хвърли бомбата с твърдението, че България загубила доверието на Европейската комисия - не защото в някои отношения не е така, а поради една друг, по-сериозна причина. Дал обяви в ефира на Дарик радио, че ДПС може да оглави специалната парламентарна комисия, която да контролира службите! Да не забравяме все пак, че Дал е заместник на Доган, но и зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.
Още от времето на обсъждането на предстоящите правителствени промени в Катарино, ДПС даде заявка за по-високо присъствие в сектора на специалните служби. Тогава това остана някак си без последствие.
Тези дни Касим Дал припомни аргументите си, че в системата на националната сигурност не се допускат назначения на представители на други етнически групи, но каза, че не е негова работа да окачествява това като дискриминация.
И тук Дал изобщо не се притесни да идентифицира ДПС с етническа група. Това, което ДПС след влизането си в либералните европейски структури уж отричаше и загърби, днес отново е на дневен ред. Все пак ДПС е политическа сила на определена етническа група...

След като по един или друг начин ДПС бяха отрязани от досег с националната сигурност, след като стана ясно, че премиерът Станишев ще назначава ръководителите на подслушването и проследяването, то за ДПС нямаше друг заинтересован ход, освен да обяви, че ще оглави парламентарна Комисия, контролираща специалните служби. Т. е. хората на Доган възнамеряват да бъдат шапка над всичко - и ДАНС, и МВР, и бъдещата Агенция за подслушване проследяване. А това определено е твърде деликатен момент, за да бъде решен с лека ръка. Да не говорим, че може изобщо да не бъде поставян на дневен ред.
Идеята да бъде създадена такава комисия е на ДПС, въпреки че тя в известен смисъл би дублирала функциите на сегашната Комисия за сигурност и вътрешен ред. Т. е. ДПС си измисли Комисия, за да се превърне в шапка на съществуващите шапки на специалните служби. В тройната коалиция се водят разговори по въпроса, като от НДСВ смятат, че тя трябва да бъде подкомисия на вътрешната комисия и да следи работата на ДАНС.

Внесения проект за Закон на МВР предвижда службите за следене и подслушване да бъдат обособени в Агенция, но под шапката на МВР, нещо, с което от ДПС изобщо не са съгласни. ДПС не крие, че иска тази бъдеща Агенция да е извън ведомството на МВР. "В МВР трябва да се пипа с ръкавици" - заяви двусмислено Касил Дал, но не поясни, ръцете под ръкавиците български ли са или турски.

Въпросът, който стои пред премиера Станишев оттук нататък е, дали ще успее да се наложи на вицепремиера от ДПС, Емел Етем да приключи с изграждането на националната система за спешни обаждания, телефон 112 и да не обръща сериозно внимание на желанията и копнежите на Касим Дал. Все пак далеч по-сериозно е това, че еврокомисарят Вивиан Рединг заяви, че започва процедура по налагане на санкции за закъснението по телефон 112. Тази санкция се прибавя към общото недоволство в Европейската комисия по отношение на България, което далеч не е за пренебрегване.

Така между казуса със забрадките и слагане на ръка чрез парламентарен контрол на силовите структури, Касим Дал се опитва да осъществи една своя мечта и да отклони скандала с неизградената национална структура на телефон 112 и имотите на лидера Доган.
Де го чукаш, де се пука - казва народът.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене