Електрическият стол на електората

Слушайте, патриоти,
не гласувайте за идиоти!
Македонски предизборен призив
във в. "Вечер"


Горещо е при съседите на запад - предстоят избори. И като по традиция те отново правят това, което няма смисъл. Съдят българина, развял знамето ни в двора си, а страната им е покрита от забучени албански знамена! "Скопие трябва да благодари на Бог, че именно албанци са една от съставните части на държавата, както и че съседи й са Албания и Косово - писа албанският вестник "Тема", според който Македония можеше да е съвсем различна политически и географски. - Ако Скопие не се придържа към Охридския договор, Албания ще се впусне в политика, насочена към дестабилизация на Македония", предупреждава изданието. И вместо да се ударят по главата политиците от Бившата югославска република БЮРМ, те тръгнали да нападат един българин!

Албанското държавно знаме и знамената на партиите от албанския политически блок незаконно ще се веят в Северозападна Македония до края на предизборната кампания, защото няма кой да ги свали, написа македонският вестник "Дневник", цитиран от БГНЕС. Почти всички общини в Северозападна Македония са залети от партийни знамена на Демократичната партия на албанците /ДПА/, Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, Демократичната уния на албанците /ДУА/ и Партията на демократичния просперитет /ПДП/. Знамената са издигнати незаконно на места, определени за държавното и знамената на етническите общности.
Според експерти, цитирани от вестника, държавното знаме на Албания и партийни знамена не бива да се развяват по булевардите. Те казват, че партиите могат да използват знамената си на митинги, но не и по булевардите и пътищата, които са обществени. И какво от това? Нима някой ще обърне внимание на законите? Или ще махне байряците?
Вместо да изтрезнеят от залятата в червено-черни знамена БЮРМ, властите решиха, че най-далновидно е да вземат и осъдят един българин. Съдът в македонския град Велес е повдигнал обвинение срещу българския гражданин Драги Каров, който е жител на гр. Велес, за това, че в двора на къщата му са се развявали български национални знамена и флагове на ВМРО при откриването на паметника на Тодор Александров. Съдебното дело е насрочено за 27 май във Велешкия съд, съобщиха от ВМРО. По обвиненията, които са му повдигнати, го заплашва глоба до 800 евро или от 3 до 6 месеца затвор. На човек можеш да му вземеш, но не и да му дадеш акъл... А на държава, която си фантазира история - още по-малко можеш да й отвориш очите! Психоанализа да държави все още няма.
Както е тръгнало, албанците в така наречената Македония ще ударят по бутилка-две двойно препечена и сядат да пишат Декларация за независимостта! Колко му е! Оттам-нататък схемата е проста и вече отиграна: САЩ подкрепят етническите братя на Хашим Тачи, до албанските знамена, поставят и по едно американско! и ето ти нова държава... Кой казва, че където е текло пак няма да тече? А ние българите ще си останем с броениците и романтичните спомени, че сме признали първи Македония!

Колко им трябва да родните политици, за да се хванат за палците? Много малко. Отвъдокеанска десница ги погали по главичките и веднага козируват! И сръбска област признават тържествено за поредна албанска държава, и майките си без бой довеждат на победителите.

Лесно ли му е с тези политици на българския избирател? Той си знае какво му е. Те, както се казва преводачи слагат при двустранни срещи на българо-македонски управници, все едно да превеждаш от шопски на български. Та една област ли няма да признаят за държава? Както се казва - със свещ да ги търси човек, трудно ще ги намери точно такива. Те и нищо да не вършат - пак скандал става...

*   *   *

Ето, в Поморие, на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, да вземат да дадат на косовския външен министър думата! Все едно да си имаме външен министър на Каспичан... Единия ден в Поморие на така наречения косовски външен министър Хисени не му била дадена думата и България била съгласна, споделиха участници. Но на следващия ден думата на Скендер Хисени била дадена от директора от администрацията на ООН в Косово /ЮНМИК/ Джолиан Негеле. "На нашето искане да му бъде отнето правото да говори, българите казаха, че ще се консултираме по-късно. След това нашата делегация напусна срещата", пояснил министърът на външните работи на Сърбия, Вук Йеремич.

Според сайта "Всеки ден", по телевизия Б92 Йеремич пояснил, че е изпратил писмо до генералния секретар на ООН, с което е поискал дисциплинарна процедура срещу представителя на ЮНМИК Джолиан Негеле, тъй като той е нарушил процедурата на срещата и инструкциите на ООН и е преотстъпил думата на Хисени. "Ясната инструкция на ООН е, че представителите на ЮНМИК нямат право да дават думата на представители на временните прищински институции. Той наруши тази директна инструкция. Ние отправихме формален протест и очаквам той да получи дисциплинарно наказание за това", каза Йеремич. Според Сърбия, Прищина може да бъде представлявана само от ЮНМИК, но не и от косовския външен министър.

При това скандално положение българските дипломати казват: "Ще се консултираме по-късно!" Как да не ги обикне световната общност?

*   *   *

По принцип, във всички по-напечени ситуации, политиците ни винаги излизат с номера: "Ще се консултираме по-късно!" В образованието станаха безброй скандали - министърът се направи, че не чува. Изходът е да спестяваме и да постъпим като американския актьор Уил Смит, който си купил училище за децата, тъй като не успял да намери достойно училище за тях.

*   *   *

Или да вземем съдебната власт: 200 000 дела били прекратени по давност отчете Главният прокурор, който всяка сряда напоследък го играе като отчетник. Да сте чули някой прокурор да е с прекратен трудов договор заради тези дела? Няма и да чуете! Делата са си дела, а Главният прокурор ще продължава да призовава към сътрудничество на гражданите в борбата с корупцията. Е, кой ще му сътрудничи на Велчев, след като прекратяват дела по давност. Те, както се казва едвам ги завеждат, едвам образуват проверки срещу нарушители на закона...А какво остава за внесени дела в съда!

*   *   *

Парламентът ще реши за размера на необявените приходи на властта изтече вчера съобщение в информационните агенции. Поводът за него бе, че Министерският съвет одобрил в четвъртък проекта за Закон за конфликта на интереси, който бе изготвен и внесен за разглеждане от правосъдния министър Миглена Тачева. Ако той бъде приет и от Народното събрание, ще замени Закона за публичност на лицата, заемащи висши държавни постове.

Основните постановки в проекта за закон са въвеждане на задължението за цялата общинска и държавна администрация да подават имотни декларации, както и такива за конфликт на интереси. Ако в декларациите на висшите държавни чиновници се установи разминаване по-голямо от 10 000 лева, то случаите ще бъдат предавани от Сметната палата на ДАНС.

Докато по върховете на изпълнителната власт си играят на шикалки и възнамеряват да решават тепърва какъв размер на необявени приходи може да застраши поста на държавните чиновници, от Съвета на Европа ни поляха със студен душ. Президентът на Групата държави срещу корупцията на Съвета на Европа /GRECO/, Драго Кос заяви, че може да бъдат наложени санкции на България и Румъния, включително и замразяване на европейските фондове, заради забавянето на борбата с корупцията. Предупреждението на Кос идва шест седмици преди мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред. И след като в Съвета на Европа вече са ни вдигнали мерника, после да няма - ние казахме, но вие не ни разбрахте!

*   *   *

Докато сменяхме един земеделски министър с друг, научихме, че Брюксел възнамерява да ореже парите за земеделие, което от своя страна може да вдигне още повече цените на храните, прогнозира "Файненшъл таймс".

Еврокомисията възнамерява да съкрати драстично земеделските субсидии. А освободените пари да отидат за опазване на климата. Предложението е на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл.
Да орязват парите за земеделие на други европейски държави, но на страни от Балканите е грехота. Тук климатът прави вкусът на храните неповторим. Софиянци разказват как един американец дошъл по работа и три месеца ял домати и сирене! Да не говорим за англичаните и японците, които колчем опитат шопска салата или кисело мляко - тутакси се заселват трайно в България... И това не са медицински случаи, а неща от живота.

И още нещо: уж имало световна криза по прехраната, а пък в ЕС гласят да вдигат цените на храните. Какво ни остава тук с още по-високи цени? Да го ударим на диета, и да се лишим и от малкото добро, което ни е дарила майката природа? Или да прогоним новите сънародници от Великобритания, Япония и САЩ? По цял свят генетиците зеленчука и плодовете ги докарват на цвят и форма, но вкусът им е на измити латексови продукти... Тогава как да не се преселят в България чужденци? Ядат храна с вкус на храна, езикът им пречи да разбират какво говорят и вършат политиците - и ако това не е пълно щастие, здраве му кажи!

*   *   *

Безмитните магазини ще бъдат закрити, или както отбеляза един сайт: БСП сдаде фришоповете без бой. Те земи, имоти и гори дариха без бой на единия от Тримата другари, че едни фришопове ли някой очакваше да им се опънат? Вторият от Тримата досега получаваше за партията си от безмитните магазини, но основният му безмитен бос, Фуат Гювен взе, че направи банка и обезсмисли фришоповете да продължават да работят. При това положение - оставаме без безмитни магазини.

*   *   *

Георгий Станишев участва като главен проектант в изграждането на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс" съобщи в."Политика". Комплексът щял да цъфне върху 2000 дка в местността Карадере край град Бяла, Варненска област. Върху девствената брегова ивица с гъста дъбова гора, открита ливада и златен пясъчен плаж, щяло да бъде направено показно как трябва да се "пипа" природата.
Не мога да разбера какво искат някои хора от младия Станишев. Брат му работел, ами какво друго да прави - да седне безработен до Емилия Масларова ли? Да чака помощи и преквалификация? Брат му щял да строи върху девствена брегова ивица, и какво? Да не очаквате сестрата на другаря на Станишев, Симеон да строи? Че тя е домакиня и пребивава далече зад океана, а освен това не е учила за строителство.

Третият другар покрай Станишев - Доган пък няма нито брат, нито сестра. Затова директно върху него падат ударите за строителство на имоти. Не че няма защо - Всевишният дал, дал, че се забравил! Но да се впечатляват хората на Командира от това - някак смущаващо звучи. Проблемът си е с предизвестен край. Около Доган пърхат адвокати колкото ти душа иска - и едва ли някой от имотите, за които Костовистите искат отчет се водят на Доган. Те, както се казва може да се окаже, че на никого не се водят! И нищо чудно една проверка да установи, че неизвестен извършител е прибрал лидера на ДПС под покрива си! На прехрана и живеене го е приютил - ей така, от партийна вярност и почит. Тогава какво правим? Май нищо. Ще слушаме Бойко Борисов как ни обяснява колко е велик Доган...

Да не припомням, че един от съпартийците на Доган изтърси, че Доган бил богат... по душа! Така става в тази страна - никой гений не е признат приживе! 18 години ние да не подозираме какъв човек върти на пръста си държавата цял преход кажи-речи! Неподозирано богат по душа бил Доган - ами тогава да пропише стихове, или да съчини някоя и друга любовна балада за Анкара. Ех!

*   *   *

И най-накрая не мога да подмина Човекът с червената риза. Онзи, който беше доскоро министър на вътрешните работи. 45 минути след като в парламента пристигна искането на Главния прокурор за сваляне на депутатския му имунитет, и той сам си го свали! Няма човекът търпение, защото знае, че ще мине и този път между капките. "Издаване на държавна тайна по непредпазливост" - такава формулировка за престъпление трудно може да осигури присъда. Все едно да се родиш по непредпазливост! Къде са тръгнали пак от Прокуратурата да ни правят на луди? Партийната изкупителна жертва винаги вдига рейтинга на партията. Може би това е целта на занятието?
След като в парламентарна Комисия работи човек с присъда за педофилия, какво да говорим за искане на имунитет за витиевата, художествена формулировка за престъпление? Ама присъдата за педофилия била на първа инстанция - в Япония само за подозрение дърпат параванчето и си правят харакири, а у нас политиците ни и институциите са над тези неща.

Весело и лекомислено подхожда електоратът при избори. Това е истината. А след като гласува после цял мандат си ближе раните... Вероятно заради това братята от така наречената Македония зоват "Слушайте, патриоти, не гласувайте за идиоти!"

Поне за това можем да им се доверим и прегърнем призива им. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене