На изток България потъна - Емел Етем - не

Бедствие за министърката на Доган има тогава, когато тя или някой от съпартийците й пострада * Пострадалите общини са готови да направят Етем свой почетен жител и да не я пускат да си тръгва, особено в дъждовния сезон

За Емел Етем - конструкторка и технолог, със специалност "Технология на машиностроенето и металорежещите машини", издигнала се до вицепремиер и министър по бедствията и авариите, каквото и да се случи - бедствие - няма! Мнозина смятаха, че партийният партизанлък ще си отиде с 10 ноември 1989 г., но - не. Биографията на Етем опроверга най-нагло това становище и романтични очаквания: конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", член на Централното оперативно бюро на ДПС, сътрудник в Централния съвет на Движението за права и свободи, член на ЦС на ДПС, член на Централното оперативно бюро на ДПС. И след тези вълнуващи мигове от младостта, от февруари 2000 г. Етем е заместник-председател на ЦС на ДПС, председател на Комисия "Информационна политика и връзки с обществеността" към ЦОБ на ДПС, депутат от Русе в 38-то Народно събрание, секретар на Парламентарната група на ОНС, член на Комисията по труда и социалната политика и на делегацията в Парламентарното измерение /ПИ/ на Централноевропейската инициатива, депутат в 39-то НС, член на Комисията по култура и заместник-председател на Комисията по медиите в 39-то НС, член на делегацията в ПИ на Централноевропейската инициатива. На 16 август 2005 г. Емел Етем е назначена за заместник министър-председател и министър на държавната политика при бедствия и аварии в коалиционното правителство на Коалиция за България, НДСВ и ДПС. И внимание: в хобито на Етем е да гледа руски филми и слуша руски военни маршове! Така че - по-кротко!

Ако някой си прави илюзии, че стоманеното сърце на конструкторката ще трепне от някакви си наводнения, пожари или аварии - да ходи да се надбягва с Петър Стоянов сутрин! С един секретар, член и синдикалист, зам.-председател и партиен функционер трудно ще излезеш на глава, особено ако се захранва с руски военни маршове. Онези, любимите на Сталин, с които зомбираха милионите руснаци преди да ги пратят на смърт в името на родината. Е, тук случаят е - не в името на родината, а в името на партията. Така че някаква култура или медии, потоп и свлачища, диги и стихии - изобщо няма да й се опрат - нищо, че връзка между тези области трудно ще открие човек, колкото и да е философски настроен. Пребиваването на Етем в медийната комисия донесе доста скандали и тогава Доган тихо твърдо й даде пътя. Днес в ръцете на Емел е резервът, в нея са пожарите, авариите - на това бедствие ли да му кажеш или моментна авария в чипа на държавата? Не е ясно.

За Етем не съществува независимост на Прокуратурата - тя настоява и поставя условия - делата да се проверяват и гледат с предимство. И ако родният й Исперих е случил като се е втурнала към София, то нашето чудо - никъде няма да го има!

"Има сериозни основания за уволнението на бившия председател на Държавния резерв - заяви Емел Етем и добави - Не се чувствам задължена да отговарям на обвиненията на човек, отстранен от Министерския съвет." Ами ако човекът не е виновен и това вземе, че се докаже в хода на проверките, ако вместо в съда, той бъде оправдан и обвиненията Етемови срещу него отпаднат - тогава какво правим? Руски маршове ли ще си пуснем, или ще маршируваме на място, търсейки пари, за да платим обезщетения за тормоз, недоказани обвинения и неправомерно уволнение. Най-лесно било да се напада любимото й ДПС, защото така лошите и виновните се оправдавали с другите! През 2004 г., преди две години отново имаше скандали за източване на резерва от фирми, близки до ДПС, не че някой иска да напада Движението, но това са си факти. Тогава се наложи внос на зърно от Бразилия - та ако това не е реално - то кое е реално, бе Етем? И къде, защо зачезна партийният другар Мехмед Дикме - нали и той беше от вашите? Нали сте непогрешими - само че Дикмето се покри, като Мето Илиянски, и ако за Мето се чува нещо - за Дикмето от ДПС мълчат като комунисти на разпит.

"Държавен резерв и военновременни запаси" бе на двойно подчинение ­ водеше се към икономическото министерство, но се наблюдаваше от ДПС-министрите на бедствията Неждет Моллов, сменен от Филиз Хюсменова. "Аз исках да бъде сменено предишното ръководство /преди Димитър Димитров ­ бел Л. М./, защото действително имаше нарушения", заяви пред в. "Монитор"депутатката от ДПС Филиз Хюсменова. Абе в това ДПС не си ли говорят помежду си - Етем обвинява, а други двама пък нямат претенции и причини за недоволство. Какво става в крайна сметка? Всъщност не се е случило нищо ново - ДПС сложи ръка на парите на реверва. Днес Етем няма функционираща сграда и компактна администрация в столицата, но това не пречи тя да иска да има неин човек в Брюксел.

Любопитно е да се наблюдава как Емел Етем говори с журналисти - удря го на монолог. Тя има думата, като вицепремиер и министър, докато на журналистите никой не им я дава. Те са длъжни единствено да отразяват позицията й, казаното от нея и да не задават неудобни въпроси - като този, кой плати туризма на Етем и рожбата й в Япония. Това не се пита, особено когато пътуването на държавна издръжка е лично. Ама посланикът казал - че какво друго ще прави този посланик, ако иска да остане такъв - ще повтаря като ехо думите на Етем - и толкова.

За бившата конструктор - технолог това някакви си генерали - Димитров, Войнов - изобщо не са й проблем. Вземаш им структурата, обвиняваш ги във всички смъртни грехове, разказваш наляво и надясно пред камери и микрофони колко са сгазили законите и докато докажат, че нямат сестра - ще минат месеци, че може и години. След това уволнението няма да може да се атакува, защото е колективно решено и пито, платено!

Каква е тази привързаност на Етем към природните бедствия?

Отговорът е прост - едно бедствие, стихия или какво там дойде първо трябва да се докаже, второ - трябва да се приеме като доказано и милионите по покриване на щетите се дават само в краен случай. А когато има от едната страна милиони, а от другата - партия - всяко природно бедствие, потоп, стихия, наводнение и свлачище никога не е бедствие и не струва пукната пара. Казваш, че няма такова нещо и всичко си идва по местата. Просто, като таблицата за умножение.

Какво се случи тези дни край морето, нашата източна граница? Ще цитирам факти от информационна агенция "Фокус" и ежедневни печатни издания, радиа и телевизии:

"12 часа ад по морето, 26 хотела под вода, потоп погълна 4 коли, туристи бягат от къмпингите. Стихията вилня 12 часа и засегна най-тежко Обзор, Несебър, Созопол, Поморие, Равда и Слънчев бряг. Навсякъде по Черноморието токът прекъсваше. Чужденците са в шок, 5 души се спасиха по чудо, след като морето отхапа плажа на Иракли. Стихията погълна 4 коли, други 5 бяха пометени в пропаст от водата... ... Невиждан порой удави Южното Черноморие и наводни луксозните ни курорти. Страховита буря вилня по целия път от Бургас до София и вчера. Десетки екипи на Гражданска защита и Пожарната изпомпват денонощно водата. Реки заляха алеите и улиците на Слънчев бряг, Равда и Поморие. В тях нито коли, нито пешеходци не можеха да се движат. Цяло езеро се образува между централния вход на пристанище Бургас, автогара Юг и Централна жп гара. Затворен бе пътят Обзор - Варна. Поройните дъждове в Поморийско образуваха огромна вълна, която е изтласкала в нивите десетки коли, други са се преобърнали в канавките. Адът се отвори за над 30 летовници, почиващи на палатки в местността Иракли и Кавака, между Обзор и Несебър."

"Няма бедствие" - отсече Етем. Това го правеха по Живково време - но не чак толкова!

"Жителите на Ахелой също останаха изолирани, след като селото потъна във вода. Вчера следобед полицията затвори пътя от Бургас за Слънчев бряг. На юг водите заляха сутерени на хотели в Созопол и потопиха къмпинг "Градина". Полицейското управление в Приморско, осем хотела в града и три в Китен бяха наводнени, съобщиха от областната управа. Под вода остана и пътят Приморско - Созопол при бившата резиденция "Перла".

"Бедствено положение обяви в неделя кметът на община Несебър Николай Трифонов, след като поройни дъждове удряха цяло денонощие. Слънчев бряг потъна под вода, а токът в най-големия курорт е спрян. Залети са главни пътища до курортите на юг от Бургас, наводнени са къмпинги, десетки туристи са евакуирани.

"Малко Търново. В община Малко Търново има села, до които достъпът е прекъснат, заради срутени мостове. Населени места са останали без ток и телефон, съборен е далекопровод в района на местността Ковач. Това съобщи за Агенция "Фокус" кметът на Малко Търново Иван Иванов. "Наводнени са болница, детски градини, хлебозавод, читалище и десетки частни домове в Малко Търново. Съборени са кладенци за питейна вода в района на местността Качул", разказа Иванов. Малко Търново...

... Общите помещения и подземията на хотелите на първа линия до морето са залети, съобщи изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова. Пороят е залял и всички трафопостове. Собственикът на хотел "Хелена ризортс" Младен Мутафчийски заяви, че спешно трябва да пристигне помощ от други райони. "Туристите засега се чувстват добре, снимат с камери наводненията, това е допълнителна атракция за тях. Но ако и вечерта останат без ток, може да се появи недоволство", каза той. По улиците вчера повечето туристи се придвижваха с гумени лодки.

"Няма опасност да бъде провален туристическия сезон заради наводненията по черноморските ни курорти". Това заяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Късно снощи тя ръководи заседанието на Кризисния щаб в Бургаска област. Според нея няма основания за обявяване на бедствено положение в областта.

В Смолян второ денонощие продължава да вали дъжд, придружен с градушка, но засега там няма поражения.

В Ловешка област са наводнени над 130 къщи в три села.
Причина за бедствието са високите подпочвени води и затлачените дерета. Над 20 къщи и дворове са наводнени в ловечкото село Петревене. Водата е дошла изведнъж късно снощи. "Водата се появи отгоре, откъм дола, страхотно бучи, просто бучи. Не знам. Всичко тръгва из къщата, наводнение дойде и ни завари вътре в стаята, ще ни удави. " "Всичко живо заля. Всичко живо съсипа."

Наводнени са 150 къщи в седем села в района на Генерал Тошево от поройния дъжд, който се изля в Добричко вчера, съобщиха пред кореспондент на радио "Фокус"- Варна от областния съвет за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Пострадала е Филиповата къща в село Красен, а водата в централната част на селището е достигнала метър и половина. В близкото село Василево е повреден покривът на здравната служба. Порой е отнесъл асфалт и тротоарни плочи в селището. Аварийна група на "Електроснабдяване" отстранява повреда в електрозахранването в района край село Красен и до с. Славеево в Добричка община. Само за час и половина в района се е изсипал дъжд от 35 литра на квадратен метър, показват данните от метеорологичната служба. Общината в Генерал Тошево ще кандидатства за покриване на щетите пред фонд "Бедствия и аварии", след като комисия установи размера на пораженията, съобщи кметът Димитър Михайлов.

В пет села на община Добричка- Овчарово, Добрево, Сливенци, Врачанци и Свобода, поройният дъжд е удавил домашни животни, съобщи за радио "Фокус" - Варна дежурният в Областния съвет за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Втората част от стихиите

Емел Етем прави оглед на щетите и тепърва ще се решава дали да се обяви бедствено положение. Оглед, оценка, подават се молби за помощи - преценяват се, и я ти отпуснат пари, я - не. Дълъг и протяжен процес, който ако не е засегнал селища с избиратели на ДПС, може и да удари на камък. "Една от причините за наводняването на районите е прекомерното им застрояване - заяви пред "Дарик радио" Андрей Иванов от Гражданска защита. А как се застроява - всички знаят - къде с пари, къде с много пари.

Като тегля чертата какво остава: корупцията и природните стихии наводниха отделни области от България и Черноморието. Партийната корупция ще ги лиши от парите, които ще трябва да им се отпуснат - защото за щети се отпускат едни суми, а за бедствено положение - далеч по-големи. Така в средата на лято 2006-то на изток България потъна, но Емел Етем - не. Кабинетът няма нужда от кадрови сътресения, независимо какво ще направи или не направи вицепремиерката от ДПС. И тя е наясно с това. Така че, жални им майка и баща на пострадалите...

Ето защо хората от наводнените и пострадали райони се питат - кое е по-страшно стихиите и пороите, които все пак някога свършват или шикалкавенето на огледи, щети, оценки, което накрая в повечето случаи приключва с фразите - "Нямаме достатъчно средства", "Не е имало обявено бедствено положение", "Защо не сте били застраховани?", "Това са ни възможностите". Познат до болка припев.

Та като гледам кадрите от потънали домове, хотели, пътища, коли, улици, които остават в блата и тиня, удавените животни, съсипаната реколта се питам: "Няма ли кой да напсува в тази държава?" Явно няма - посланикът от Казахстан е още в отпуск.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене