От Плевен до Брюксел и обратно

Босия не стъпва по рози
Станислав Лец

Тези дни пощата ми донесе следното писмо, което от уважение към читателите си, повечето, от които български граждани пускам на кирилица, а след него и оригиналният текст на латиница.
Натиснете тук за увеличение
Оригиналният текст на писмото


Натиснете върху изображенията за увеличение


Уважаема госпожо,
Не ви познавам, а и не бих искала да ви познавам - но срещам 2 пъти името си в така наречените от вас Разледвания, публикувани респективно в собствения ви уебсайт (електронно или печатно издание едва ли би рискувало да публикува подобни глупости).
Към дата излизането на първата статия за РВД през 2006 - отдавна не бях служител на РВД и живеех извън страната. Реших че няма да реагирам на непрофесионалисма на една самозвана писачка, но втората ви напомняща статия вече доказа безмерното ви нахалство и преля чашата на търпението ми!
Уважаема самозвана писачко!
От 01.01.2006 - живея извън страната като по време на излизането на първото ви писание бях служител на Еуроцонтрол, а към момента на излизане на 2-рото писание съм служител на SHAPE/НАТО (при това първия български цивилен такъв!). Изводите си ги направете вие, ако можете!
Смятам че би ви се отразило добре, ако ви дам под съд за клевета и публично опетняване на името ми, вие как мислите?
П.С. Употребата на "ви" и "вие" с малка буква е съвсем умишлена, тъй като смятам че не заслужавате и грам уважение!


Пишеше ми жена, чието име споменавам в разследванията си за Ръководство на въздушното движение от 2006 година, като име на човек, който е бил назначен без конкурс в държавното РВД към 2001 година.
Гневът не е добър съветник, а когато възпитанието липсва, преценките на човек се замъгляват. Това се е случило и с авторката на писмото, Силвия Тоцева, жена родена в Плевен, с образование в сферата на туризма, с добро познаване на английски език, както си я припомниха моите източници от Министерството на транспорта и съобщенията, с които се свързах още в първия работен ден.
Оказва се, че в яростта си и желанието си да обижда или угоди на висши министерски чиновници, въпросната Силвия Т. от Плевен е объркала датите с пет години. Към датите на излизане на разследванията ми за РВД и корупцията в него, авторката на писмото действително не е била служителка на РВД, но при прочит на текста в първа част на моето разследване читателят ще установи, че и там не се твърди подобно нещо. Излизането на разследванията е с дата 2006 година, а визираната дата за назначаване на въпросната плевенчанка, озовала се в Брюксел е пет години по-рано - 2001 година! Ето текста, който публикувах в електронната си страница:

"1. Ръководство на въздушното движение - този Остров на съкровищата за всяка власт В предприятието има работа за три мандата на Главна прокуратура * Зам.-министри, секретарки и висши чиновници ползват РВД като Рога на изобилието
ЛЮБА МАНОЛОВА
21 август 2006

Ще започна това разследване с едно прелюбопитно посещение в болница, потвърдено от два източника. Това посещение разтваря чадър върху генералния директор на РВД, Цветан Дилов и каквото и да се случи или пише за държавното предприятие никога, никой няма да посегне на шефа му, което се е превърнал в свещена крава за няколко кабинета.
...
В началото бяха богоизбраните
Ще спомена някои от имената на назначените без конкурс в Държавно предприятие Ръководство на въздушното движение /ДП РВД/ служители след датата 1 ноември 2001 г.: Александър Атанасов - авиодиспечер, син на депутатката от НДСВ Анелия Атанасова, Бойко Иванов - инспектор - с ходатайство на зам.-министър Красимира Мартинова, Ваня Клингова, сестра на бившия депутат от НДСВ Величко Клингов, Златко Анков - син на секретарката на директора на "Пирогов", Мерил Лютфи Асенова - дъщеря на Юнал Лютфи, Мирослав Минев - сват на Иван Фурнаджиев - управител на почивната база на РВД в Банско, Нелла Шишкова - приятелка на водеща фигура в "Ротъри клуб", Симеон Божилов - съпруг на бившия член на УС на ДП РВД - Гергана Сърбова, Харитон Стаменов - син на бившия министър Стамен Стаменов, Венета Казакова - с ходатайство на директора на Летище Бургас /бивш изпълнителен директор на Летище София и бивш гл. Директор на ГД ГВА- бел. моя/, Анелия Дойчинова - ръководител сектор, с ходатайство на бившата зам.-министърка Зл. Мукова. С ходатайството на бившия министър на транспорта Пламен Петров са назначени: Венцислав Марков, Катя Мънкова - преводач, Мария Тепеликян за юристконсулт, Силвия Тоцева и Росица Кехайова - секретарка на Пламен Петров. С ходатайството на министър Николай Василев е назначен Йотко Дончев за експерт, а със застъпничеството на бившия министър, Васил Иванов -Лучано е взет на работа Калин Николов."

Или към 2001 година, когато авторката на писмото до мен получава своето работно място, тя се е намирала в столицата и действително е била назначена без конкурс в РВД. Пет години по-късно, когато излизат публикациите, Силвия Тоцева вече се намира в Брюксел. Поне това показва публикацията. А същото потвърдиха вчера и служители от МТС. И така:
В 2001 година, Силвия Тоцева е назначена в РВД, но работи в Министерството на транспорта и съобщенията потвърдиха моите източници от МТС.
"Тя се водеше на работа в РВД, вероятно заради заплатата, защото образованието й не беше специализирано за авиацията, твърдо не беше авиационен специалист - уточниха моите хора в МТС. Силно амбициозна, тя направи уеб-страница на министерството, а след това и страница на ГВА. Беше като някакъв сътрудник при нас, подготвяше отговори на писма, използваше много добрия си английски език."
В последствие Силвия Тоцева спечелва конкурс и отива да работи в Евроконтрол припомниха си хората от ведомството на министър Петър Мутафчийски.
"Спомняме си, че Цветан Дилов, шефа на РВД й даваше отпуски, даже дългосрочен, неплатен отпуск, вероятно необходим й да се готви за конкурса. Т. е. тя се водеше на щат в РВД, назначена без конкурс, тъй като нямаше необходимото образование, но местоработата й беше в министерството, където й бяха намерили временно място... Беше много амбициозна и въпреки че се водеше към РВД, вършеше работа на МТС... Това е истината, иначе защо Дилов ще й дава отпуски... Все пак има и други хора с авиационни специалности, но те не получиха назначение в РВД, явно се е водела към РВД, заради заплатата, която е висока".
Какво бих могла да допълня: няма да коментирам липсата на благоприличния тон, който изисква едно писмо, все пак, когато от Плевен минеш на бърз полет през София и се озовеш в Брюксел, поне тонът на разговор би следвало да е в рамките на приличието. Към днешна дата, Силвия Тоцева вече работи в SHAPE - НАТО, където вероятно е доволна от това, което върши. Към днешна дата тя заема място като е минала през конкурс, факт, който никой не коментира или оспорва. Но когато един човек знае, как са се развили някои стъпки в кариерата му, добре би било първо да чете и второ - да не се обижда от истината, а да си замълчи например.
И още нещо: радвам се, че публикациите ми се четат освен в България и в Германия, Лихтенщайн, Великобритания, Руска Федерация, Канада, Турция, Франция, Австрия, Белгия, Италия, Испания, Украйна, Македония, Швейцария, Холандия, Швеция, Австралия, Чехия, Унгария, Гърция, Полша, Доминиканска република, Люксембург, Норвегия, Латвия, Израел, Казахстан, Литва, Дания, Финландия, Исландия, Румъния, Южна Африка, Виетнам, Босна и Херцеговина, Япония, Китай, Хърватска, Естония, Грузия, Гватемала, Ирландия, Кения, Мексико, Нова Зеландия, Португалия, Словения, Тайван, Вирджинските острови. Писма получавам от много читатели, непрекъснато, както е било и през 30-годишната ми работа като журналист.

Що се отнася персонално до авторката на писмото, Силвия Тоцева, само разликата във възпитанието ме спира да й отговоря подобаващо. Единственото, което съм длъжна да й напомня е, че хората, работили с нея в МТС са живи и здрави, хората в РВД - също. Така че, нека да запазим добрия тон!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене