Защо ДПС мълчи толкова много?

Докато траеше хаосът в партиите на коалиционните партньори НДСВ и БСП, докато се решаваха и извършиха промени в правителството, хората на Доган тихомълком разработиха стратегия за повече местна власт и спечелване на изборите наесен.

Мълчанието на Доган изтри от съзнанието на гласоподавателите нелепиците, които той надрънка за Бойко Борисов. Днес малцина помнят самохвалството на лидера на ДПС по отношение на качествата на генерала като политик.

В нощта след приключване на вота за евродепутати, една социологическа агенция обяви, че ДПС е на първо място и това определено предизвика мъртво вълнение сред останалите политически сили. След няколко часа се оказа, че агенцията е сгрешила и на Доган се наложи отново да се превърне в господар на мълчанието.

Докато мълчаха хората на Доган, страната бе залята от наводнения, които Емел Етем реши отново с приказки и напътствия от рода на известната фраза на Илф и Петров, че спасението на даващите се е в ръцете на самите давещи се.
Мълчанието на депутатите и хората в изпълнителната власт от ДПС дадоха възможност покрай тях да минат броженията и протестите по улиците на миньори, лекари, учители и други професионални съсловия, недоволни от ниското заплащане на труда им на фона на поголовното поскъпване на стоки и услуги.

Покрай ДПС мина и скандалът с неговия зам.-министър Делян Пеевски*, когото Сергей Станишев уволни някак без да се раздухват причините за това. Дали Пеевски бе виновен или не - хората на Доган мълчаха и не отрониха и дума.
Какво стори за бедствията и авариите Пеевски - това така и не бе огласено и той спешно се озова в армията на безработните.
На кого бе Пеевски протеже - на ДПС или на НДСВ, това така и не бе изяснено, въпреки че гласовете за Пеевски - човек на ДПС надделяха с времето.
След фалстарта на промените в Закона за местните избори за хората на Доган, ДПС направи всичко възможно този Закон отново да влезе в пленарната зала и да се направи всичко възможно текстовете по уседналостта да бъдат прегласувани. Това бе планирано да се случи точно преди ваканцията на депутатите, за да може приетите поправки да останат непипнати до самите избори. Прегласуване, поименни проверки на присъстващите депутати, събиране от пултовете на картите на депутати, които липсваха в деня на промените на Закона за местните избори - последният ден на народните представители показа, колко безумно работят и то в момент, когато се очакват важни поправки на закон. Така депутатите гласуваха и прегласуваха различни текстове, гласуваха и прегласуваха процедури, като в повечето случаи при първо гласуване текстовете и процедурите се приемаха, после се отхвърляха или обратното. В повечето случаи разликата в гласовете се състоеше само от един глас.

"За ДПС няма непреодолими проблеми във връзка със Закона за местните избори" - каза депутатът от ДПС Лютви Местан след среща с президента Георги Първанов. Местан посочи, че никакво техническо затруднение не е в състояние да елиминира ДПС, нито чувствително да намали подкрепата на неговите избиратели.

Народното събрание реши, че от избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на местните избори. Това отвори вратичка на изселниците да могат да гласуват на предстоящите избори за местна власт. Депутати от опозицията коментираха в кулоарите, че така се обезсмисля гласувания принцип на уседналост, както и че с този текст се нарушава Конституцията. "И с уседналост, и без уседналост ние стоим твърдо и трайно на политическата сцена." Така Четин Казак изрази позицията на ДПС по отношение на промените в Закона за местните избори и присъствието на партията в политическото пространство.

В последните дни преди парламентарната ваканция, с решаващите гласове на БСП и ДПС парламентът премахна пречките за "внос на гласове", с което на практика обезсмисли възприетия и за местните избори принцип на уседналост, който предвиждаше да се ограничи правото на глас на български граждани, които в последните 10 месеца преди изборите не са живели в съответното населено място. В четвъртък депутатите приеха текст, според който в избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на изборите. Окончателният текст бе приет с мнозинство на БСП и ДПС, а НДСВ се "отцепи" и гласува с опозицията.

Опозицията възрази, че така няма как да се докаже кой къде е живял през тези месеци, тъй като повечето български граждани, напуснали страната през последните две-три десетилетия имат някакъв постоянен адрес в България.
След около час обсъждания, прилагане на процедури, гласувания и прегласувания в началото на заседанието, бе решено това да става с бели бюлетини с възможност за даване на една преференция при избора на общински съветници. Така БСП и ДПС успяха да отхвърлят предложението на НДСВ и ДСБ за гласуване с интегрална бюлетина. В кулоарите на парламента Мая Манолова от левицата обвини опозицията, че се държи несериозно и че не може да има преференциално гласуване при интегрална бюлетина.

Опозицията и царедворците обаче реагираха веднага и гласуваха против един от текстовете в закона, с което на практика отхвърлиха въвеждането на бюлетини за избор на районни кметове. Това стана, след като те не одобриха предложението на левицата на местните избори да се гласува с отделни и различни по големина бюлетини за общински съветници, за кмет на община, за кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор, и за кмет на район.

Така законотворците сътвориха поредният прецедент, тъй като преди ден приеха възможността за пряк избор на районни кметове, а след това отхвърлиха да има бюлетина, с която избирателите да гласуват за тях.

Напрежението в залата нарасна, когато бе поискано поименно преброяване на присъстващите в залата. Оказа се, че депутатите от управляващото мнозинство Ремзи Осман /ДПС/ и Атанас Мерджанов /КБ/, които са в Китай, са гласували против интегралната бюлетина, а Нено Димов от ДСБ пък оповести, че гласът му не е отчетен.
Въпреки предложенията на част от народните избраници гласуването да бъде анулирано, председателят Георги Пирински не се съгласи и обяви 30 -минутна почивка. Тя прерасна в почти двучасова и след неформални консултации правната комисия се събра извънредно и изненада с единно решение. То предвижда на местните избори да се гласува с три интегрални бюлетини - за кметове, за общински съветници и за районни кметове, но да отпадне възможността на преференциален вот.

Предложено бе в бюлетините да бъдат изписани само имената на първите трима общински съветници, а пред изборното помещение да бъдат поставени списъците с всички кандидати.
Защо БСП и хората на Доган настояха в бюлетините да бъдат изписани не всички имена на кандидати за общински съветници и отново да се наблегне на дисциплината за партийно гласуване, а не за личности?

Причината за това е в стратегията, която ДПС изработи, докато мълчеше в последните два-три месеца по всички проблеми на обществото и властта.
В така наречената Стратегия за местните избори на хората на Доган се набляга на два момента: първо се предвижда да се наблегне на гласуване и вкарване на повече общински съветници на Движението в кметствата, за да получи ДПС реална възможност да торпилира и изнудва избрания градоначалник за всяко едно бъдещо решение. Това бе причината ДПС настоява да се изпишат само имената на първите трима кандидати за общински съветници пред изборното помещение. Вторият момент е целта на ДПС да наложи свое влияние и власт в кметствата, където неговите кандидати за кметове или липсват като предложения, или ще са с български имена. Това е уловката, на която разчитат хората на Доган, за да сложат ръка на местната власт в повечето атрактивни населени места, където освен добър бизнес има възможност и за печалби от поминъка на населението - бил той туризъм, или печеливши перспективи за инвестиции.

Така хората на Доган няколко месеца не си губиха времето да дават интервюта какво смятат да правят, за да спечелят изборите - те отдавна са готови с тактика и разчитат на изненадата и недобрата подготовка на опонентите си. Това бе и причината ДПС да заяви, че ще се яви самостоятелно на изборите.
След като хората на Доган сложиха ръка на хазарта, земеделието, Държавния резерв, сега на ред са туризма и онази привлекателна част от здравеопазването, която включва приватизация на санаториуми, заедно с минералните извори към тях. Да не забравяме, че ДДС върху хазарта падна, а върху лекарствата - остана.
Хората на Доган са подготвили и разчитат на твърдия си електорат, както и на рекета и сделките, които прилагат в тройната коалиция.
Това, което 17 години никой не успя да направи - с един закон за разсекретяване на архивите на Държавна сигурност ДПС го постигне. Следващият ход в тази посока е внасянето на проектозакона за новата Агенция за национална сигурност в парламента. С този проект хората на ДПС, част от НДСВ и БСП съвсем сигурно ще дестабилизират изпълнителната власт. Защото едно е да създадеш Агенция с аналитични функции, а съвсем друго - да разсипеш национално контраразузнаване, което има реални дейности, свързани със сигурността и да го вкараш във въпросната Агенция.
След като и този проект влезе в действие - ще отпадне необходимостта на чужди разузнавания от това да работят в България. Родните политици са на път да поднесат българските тайни на тепсия на всеки, който прояви и най-малък интерес към тях. И ако ЦРУ разсекрети архиви от 1953 година, то политиците ни - като по-дашни разсекретиха всичко, даже и действащите секретни служители... "Недъзите на демокрацията се лекуват с повече демокрация, а не с ограничения, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан в студиото на "Тази сутрин" на БТВ. - Уседналостта е едно ограничение и няма нищо по-лесно от това принципната позиция на ДПС против ограничаването на конституционни права на българските граждани да се сведе до защита на изборния туризъм."

"Законът за местните избори е най-лошият в историята на българското изборно законодателство" - каза депутатът от Коалиция за България и лидер на ПД "Социалдемократи" Николай Камов. Красимир Каракачанов от ВМРО пък обърна внимание, че социалистите са гласували така, че са улеснили влизането на автобусите от Анадола. Опозицията напусна парламента.

"Не знам защо се размахва антитурска карта" каза депутатът Михаил Миков, с което призна, че иде реч не за български, а за турски интереси в проектозакона за местните избори.
НДСВ и опозицията не успяха да прокарат текст, с който имената на изселниците да бъдат заличени от избирателните списъци. Така хора, които неясно кога са идвали за последен път в родината ще могат да се намесят в полза на ДПС в превземането на местната власт.
Поредният капан Ахмед Доган заложи с изказванията си, че се отказва да претендира за власт - с аргумента, че политическата му сила не настоява на всяка цена да получи контрола върху Агенцията по храните. Ето защо ДПС нямало да се бори непременно да спечели властта в онези девет области и 83 общини, в които е първа сила /т.нар смесени райони/. Подобни публични изявления на лидера на ДПС бяха пуснати в рамките на два-три дни с цел да се замъгли съзнанието на опонентите - стара хватка, която Доган неведнъж е прилагал.
Факт е, че лидерът на ДПС разбра, че политическата му сила е недолюбвана в страната. Факт е, че той осъзна, че отвращението на избирателите от гласуване в предстоящите местни избори ще бъде загърбено в името на това, ДПС да не спечели много общини и голям брой общински съветници по места. С идеята да бъде отстранен от политическата сцена Доган, болшинството не гласували тази есен, ще отидат до урните, за да дадат своя глас в полза на едни или други политически сили и личности.

Политиците държат за тях да гласуват хора, отчаяни, бедни и без възможности да променят живота си. Такива избиратели са удобни на политиците, независимо от коя политическа сила са и какви идеи изповядват. Отчаяният човек може да бъде манипулиран и контролиран, нещо, което е удобно за политиците. А контрол се упражнява като се деморализират хората или като се държат в страх за бъдещето си. Образовани, здрави, интелигентни избиратели от средна класа не са удобни за политиците ни, защото се управляват трудно.
"Което не става с пари, става с много пари" - казва народната мъдрост. Явно и на тези избори едно ще обещават, друго ще гласуваме, трето ще предложат, четвърто ще вършат щом влязат в общините.

* Пеевски е син на бившата шефка на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева, която пък се подвизаваше като близка до Васил Иванов - Лучано. Името му нашумя още при управлението на цареворците, когато Пеевски стана съучредител на сдружението "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация, което не попречи на Пеевски направи бурна кариера. На 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от транспортния министър Пламен Петров за парламентарен секретар на министерството. В. "Сега" го нарече сполучливо детето чудо на държавната администрация и припомни, че той, както си беше без завършено висше образование бе поставен начело на Борда на пристанище Варна. Малко по-късно Пеевски стана следовател в НСлС без да има и ден от задължителния двегодишен трудов стаж в професията и само след пет месеца седна на зам.-министерското кресло отговарящ по бедствията и авариите. - бел. Л. М. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене