Леви, десни - по средата аристократи и така до безкрай

Ту свобода, ту робство.
Ту вяра, ту вярващи.
Ту малко лудост, ту малко разум.
Ту социализъм, ту капитализъм...
Из "Стоянски недостатъчности"
Станислав Стратиев

Нещо непрекъснато се случва и всички трябва да приемем, че е много важно и съществено. След време разбираме, че не е било така - фокусът от изминалите години прояснява миналите събития. Как ще изглежда в този фокус случващото се днес в родината, която според статистици е колкото един японски град по брой население.

Информационна брошура "Един ден от живота на европееца" ще обяснява на българите по какъв начин политиките на европейските институции се отразяват в ежедневието на европейските граждани. Това стана ясно на пресконференция в централата на БСП, на която присъстваха лидерът на партията Сергей Станишев и зам.-председателят на Партията на европейските социалисти Ян Маринус Виерсма, предаде репортер на Агенция "Фокус". В брошурата е проследен животът на едно европейско семейство - от сутринта до вечерта и в нея се показва, че всяка една дейност е обвързана с политиките на Евросъюза.

Брошурата започвала със ставането рано сутрин - за тези, които си лягат сутрин Европа не се предвижда! "Още със закуската започваме да участваме в процес, който е пряко свързан с Брюксел, добави и зам.-председателят на ПЕС Ян Маринус Виерсма, който е в България, за да подкрепи кампанията на социалистите, с което даде да се разбере, че и в Европа са имали съкратено детство и нереализираните игри и забави. Чудни са делата ти, Господи.

Книжката, харесала се на Вигенин и Станишев проследявала живота на едно средно европейско семейство - от сутринта до вечерта и показвала, как всяка дейност е обвързана с политиките на Евросъюза. Вътре се описвали бащата, майката, сина, даже гаджето на дъщерята, разказа Вигенин. Хит ще бъде друга книжка за живота на едно българско семейство и ако Вигенин иска да стане прочут може да се запретне и да я напише и издаде за страните-членки на ЕС.

Какво може да отрази в брошура Вигенин? Как колегите му в дясно се чудят каква щуротия да изрекат и решат, или как колегите му вляво управляват като че ли им е за последно? Все пак глупостта не освобождава от мислене. По-добре ще е номерът с брошури да се отложи за друго време все пак.

След като стана ясно, че Петър Стоянов, лидерът на СДС изтегли участието на партията му в Комисията по досиетата, дойде и следващата новина, че лидерът Стоянов поиска да бъде създадена паралелна независима комисия на тази Комисията по досиетата, в която да са интелектуалци и репресирани. Според него този орган очевидно нямало да бъде законово регламентиран, но ще може да отправя въпроси, на които чрез медиите да бъде търсен отговор от Комисията по досиетата. Нещо като играта на развален телефон, а те питам, ти не чуваш, той съобщава - ако пожелае.

Вярно е, че понякога по бракоразводните дела се правят нетрадиционни експерименти при подялбата на тенджери,тигани, ниви и бюфети, но в живота да се мине към игри и забави - нещо не се връзва с логичния краен резултат.

Не стига, че предложи смехотворен вариант за работа по архива на ДС, но Стоянов не се спря, а допълни, че само паралелна Комисия щяла да накара истинската да заработи публично! Как, се пита в задачата, след като никъде в приетият Закон не се твърди, че ще има публичност или че някой може да направи публична дейността на Комисията по разсекретяване на архива на ДС? Стоянов не поясни и замълча загадъчно. Идеята си Петър Стоянов коментира така: "Това е един добър начин институционализираната комисия да дава публични отговори". Ако партийка като СДС може да създава институция, то Стоянов ще трябва отново да си отвори учебниците по право и да залегне сериозно над тях.

Вместо да се съсредоточи върху предстоящото изключване на сините от ЕНП, след като се видя, че там не се церемонят и отсвириха земеделците на Мозер, Стоянов се захвана със създаване на паралелна Комисия по досиетата. За хаотичните и непрекъснато появяващи се нови и нови занимания и изяви на синия лидер, психолозите имат интересно обяснение - струва си съпартийците на Стоянов да го потърсят. Да погледне Мозер все пак съпругът на Антонина - от ЕНП я изключиха - но тя не вярва още, което си е чиста проба шоково състояние с партиен уклон.

Други политици, като Яне Янев пък обявиха, че ще търсят отговорност в Страсбург за ЦИК, ако не вземе решение за регистрация на българските медици за изборите за евродепутати! Ех Янев, ех Железчев - как ще съдите ЦИК, след като парламентът прие Закона за избори на евродепутати, а Янев е член на този парламент. Нима човек може да съди себе си?

Иван Костов се направи великденски, или вероятно поради Страстната седмица на Добрия самарянин и потвърди, че ще подложи рамо на Стоянов около изключването на СДС от ЕНП и че ще подкрепи идеята за създаване на паралелна комисия по досиетата. Пази се от данайците, когато ти правят подаръци, Стоянов и мисли! Мисли защо Костов те подкрепя - ами защото нищо не губи, но пък печели. Защото знае, че и двете идеи са загубени и несъстоятелни, но пък е решил да не води война, засега.

СДС е партията с най-малко комплекси, заяви лидерът на сините Петър Стоянов на кръгла маса "Накъде върви Европа". Така е, но и други категории граждани нямат комплекси, тях ги лекуват в отдалечени заведения, с решетки на прозорците.

"Членството в Европейския съюз вдъхна на българите вяра" - окрилен заяви лидерът на социалистите, Сергей Станишев, но почти никой не обърна внимание на думите му. На това народът му казва "Понякога трябва да млъкнеш, за да те изслушат!" Изборите за евродепутати са шанс за социалдемократите - заяви софийският им шеф Виктор Серов. Всъщност, това че хората, за които говори Серов са социалдемократи се разбира по надписите над президиумите на техни партийни сборища, както и от командировките им в чужбина и литературата, която си кътат в къщи. Друго социалдемократическо засега не се забелязва. Даже малцина знаят, техен представител в кабинета е министърът на външните работи Ивайло Калфин. Същият, който не можа да се наложи и Паси надделя при избора на Гергана Грънчарова за член на правителството - Грънчарова, която общо, взето няма кой знае какво да върши. Присъствието на Калфин във властта само веднъж успя да направи добро впечатление - когато се изказа адекватно по македонските нападки срещу България. Всичко друго, сътворено от него се оказа непопулярно или недомислено, да не кажа по-тежка дума. В този смисъл изборите за евродепутати за социалдемократите действително би могло да се приемат като шанс.

Общо взето кандидатите за евродепутати и от ляво и от посока на царедворците се оказаха или неизвестни, или слаби като кандидатури. Изявени в политиката членове на НДСВ и БСП не успяха да влязат на избираеми места. Неизвестна евротуристка и полиглот, протеже на Николай Василев бе нарочена за водач на жълтите, като остави след себе си един далеч по нормален избор като Антония Първанова например. Стигна се дотам, в листата на царедворците да се появи от нафталина и бивша синя креатура, така нареченият Аспарух Панов, за когото няма кой знае какво забележително да се каже. Халал да й е на Враня Панов, халал да й е протежето Василево! Вярно е, че става дума за избор на чиновници в бюрократичния апарат на Евросъюза, но все пак е редно да се използва някакъв критерий. Тези дни научихме, че в ДПС имало аристократ от османския род Агушеви в Родопите. Имаме и набеден монарх при жълтите политици, който доказа, че и луксозно облеченият цар може да бъде гол. Отляво са комунистическите/социалистически аристократи, които червеният преход роди. Идеалистите от шумата дочакаха материализация на борбата си за равенство! От дясно - са криворазбраните аристократи на демократичните промени. Направо си е като едно Княжество Люксембург. Даже архонт се пръкна откъм Рим! А зли езици твърдят, че сме нямали хай общество - от завист ще е.

През първите три дни на Страстната седмица богослужението е наситено - в същите дни няма и минута без да се чуе я някоя глупост, я някой каламбур от политици. Не всеки може да танцува в такт с музиката на бъдещето, това определено препъва и води до падане и нараняване, колкото и да е бурно морето на равнодушието.

Защо ли се занимаване с дребни и непотребни неща - след два се очаква САЩ да нападне Иран. Поне така прогнозираха. А това вече е много сериозно. И страшно, и опасно - за нас, за държавите близки до Близкия Изток. САЩ са зад океана.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене