Сергей Станишев няма да отвори АЕЦ „Козлодуй"

Сергей Станишев няма да отвори АЕЦ „Козлодуй" повторно, така, както го реши българският парламент на 22 януари т. г.. Днес по време на парламентарния контрол, депутат Стела Банкова зададе въпрос на премиера Серей Станишев по взетото решение от парламента за повторно пускане на два от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй" и как то се изпълнява от кабинета. Депутат Банкова съобщи, че след неин и на колегата й Минчо Христов сигнал до Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ по отношение на извършено предателство със спирането на АЕЦ-а от хората на Симеон Борисов Сакскобургготски: Милко Ковачев, Меглена Кунева, Соломон Паси и Веселин Близнаков, Агенцията й е отговорила, че започва проверка по сигнала.

Както единствено сайтът „Хроники" съобщи на 24 март т. г. - ден преди заминаването на министър-председателя Сергей Станишев за Брюксел, в Атомната централа е била получена заповед от София, с която се нареждало да се извади свежото гориво от спрения четвърти блок, която заповед работещите в централата са изпълнили. Така на практика, и в двата блока, които предстоеше да бъдат пуснати /3-ти и 4-ти/ в момента няма касети със свежо гориво, а това означава, че никой от изпълнителната власт няма намерение да изпълни решението на парламента за повторно пускане на блоковете.

Премиерът Станишев съобщи от парламентарната трибуна, че той се борел и продължавал да се бори за изпълнението на решението на парламента за повторно пускане на спрените блокове на ценралата, което, откъдет и да го погледне човек си е на границата на лъжата. Всъщност става дума за някакви негови откровени маневри да се измъкне от отговорност, тъй като когато един премиер има намерение да изпълни решение на парламента, то той едва ли ще разреши да се вади свежото гориво от блоковете; а също така той едва ли ще иска компенсации за спрените блокове, а не повторното им пускане, така, както го е решил парламентът на България.
Пускане на спрени блокове означава то да се извърши, а не да се изважда свежото гориво и в Брюксел да се удря на молби за компенсации. Просто и ясно е. Такова пускане това правителство няма намерение да извърши и затова е вдигнало европейското знаме и с него напред вади свежото гориво, мрънка, измисля какво ли не, но не пуска в действие спрените блокове.

Припомням, че според "Нова енергийна стратегия на ЕС", приета на 10 януари 2007 г., т. е. 10 дни след влизането на България в ЕС. В Приложение №1 към тази стратегия от 7 март 2007 г. се отменят всички разпоредби, касаещи ядрената енергетика в тези 27 страни, членки на ЕС. Ето какво се казва в т.11, абзац 1 на въпросната Стратегия: "Европейският съвет потвърждава, че всяка държава-членка на ЕС, може да развива своята ядрена енергетика така, както намери за добре, без да иска никакво разрешение от ЕК, стига да се спазват изискванията за безопасност, съхраняване на РАО" Това е точката, която от 7 март миналата година ни даде право да си отворим спрените блокове на централата без да искаме разрешение от когото и да било.
В случая, правителството на Сергей Станишев не изпълни решение на парламента за повторно отваряне на АЕЦ „Козлодуй", което решение във връзка с цитираната по-горе „Нова енергийна стратегия на Европейския съюз" не налага да се иска допълнително разрешение от Брюксел, за да заработят отново два от спрените блокове. Нека не забравяме, че за разлика от България, което е парламентарна репулкиа с действаща Конституция, ЕС даже няма Конституция! Единствен сайтът „Хроники" бе медията, която публикува факти по изваждането на свежото гориво от Четвърти блок на АЕЦ-а, единствен този сайт оповести, че във връзка с „Новата енергийна стратегия на ЕС" не се налага да се молим и унижаваме като суверенна парламентарна република някой да ни разрешава нещо, на което България има право.

Днес, от парламентарната трибуна, Сергей Станишев подмина факта за наличието на документа, наречен „Нова енергийна стратегия на ЕС". Въпреки че беше попитан от депутат Стела Банкова, Станишев не призна за нареденото тайно изваждане на свежото гориво, а мимоходом спомена, че в блоковете имало отработило гориво и за закупуване на свежо трябвало да се иска разрешение!

В крайна сметка стана ясно, че Станишев няма да признае, че правителството му не прави нищо, за да изпълни решението на парламента за повторно пускане на АЕЦ-а. Приказките му за някакви евентуално искани компенсации далеч не означават, че такива компенсации ще има, а още по-малко означава, че каквито и да било европейски компенсации ще са в състояние да покрият щетите от спирането на Атомната централа. Щетите, според изчисления на експерти са 21 милиарда лева. Да не отварям дума за цената на тока, който, произведен от централата струваше на населението 2 стотинки квтч, а след спирането на централата вече е 17 стотинки за квтч!

Станишев подмина без отговор и защо има фирми посредници по износа на ток от България и колко се натоварват българите с печалбите от това тяхно посредничество.

„Следите на много престъпления водят към бъдещето" е казал Станислав Лец. Ще се наложи да плащаме скъпо и прескъпо в очакване на бъдещето, за да узнаем някога защо българската държава е била поставена на колене със спирането на АЕЦ-а и кой се е облагодетелствал от това предателство.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене