Кого заблуждава министър-председателят Борисов?

"До месец ще има осъдени" гърми в."Стандарт" в заглавие, цитирайки премиера Бойко Борисов. "Всеки разбойник във властта ще си получи заслуженото" - продължават заканите, приписани на генерала. Само не е уточнено - кои разбойници във властта ще си получават заслуженото - техните, настоящите, бъдещите или миналите?

Има една малка засечка по пътя на бившия столичен кмет и лидер на ГЕРБ да омилостиви Европа и еврокомисарите: нормативно това няма как да се случи! Т. е. получава се нещо като "Празна Мара тъпан била" - той иска, заканва се и обещава. Законът му подлага крак.

Причината за това е проста: преди време Прокуратурата се оплака, че заради приетия преди няколко месеца Закон за амнистията е принудена да прекратява дела срещу длъжностни лица или пък не образува разследвания, когато става дума например за безстопанственост. Проблемът със сътворения набързо под вещото ръководство на бившия министър на правосъдието - М. Тачева нормативен акт бе признат от новия шеф на специализираното звено за разследване на злоупотреби с еврофондовете Ангелина Митова. Митова смени на този пост Маргарита Попова, която стана правосъден министър в правителството на ГЕРБ. Защо магистратите не са уведомили Бойко Борисов за ситуацията - остава загадка - историята мълчи.

За всеки, който прелиства вестник "Сега" не може да не се е набила на очи публикацията "Прокуратурата: Законът за амнистията прекратява важни дела", в която на разбираем език е пояснено следното: "Според Закона за амнистията не могат да бъдат съдени лица, които са извършили непредпазливи деяния до 1 юли 2008 г. и за които Наказателният кодекс предвижда до 5 г. затвор. Всички дела по този повод, образувани до същата дата, пък трябва да се прекратят. Така много държавни служители, в чиято длъжностна характеристика са били заложени управлението и контролът при харченето на предприсъединителните фондове и оперативните програми, могат да се отърват от разследвания и присъди. При тях много трудно се доказва умисъл, измама или кражба и затова се счита, че може да се използва именно текстът за безстопанственост. Фактически обаче този тект ще се окаже неприложим и изпраща нещата в омагьосан кръг. При образувано до 1 юли 2008 г. дело, то трябва да бъде прекратено. Ако пък сега се установи, че престъплението е извършено до същата дата, дело не може да се образува."

Просто и от сърце, стига да има кой да чете - ако не премиерът, който е твърде зает, то поне хората около него.

Т. е., ако да речем премиерът допусне да бъдат нанесени щети за българската икономика, ако вицепремиерът, министри, зам.-министри, чиновници, хора от висшите етажи на властта сгазят лука със средства по еврофондовете, средства от държавния бюджет, не само, че няма да попаднат под ударите на действащите сега закони, но и настоящото "брилянтно" нормотворчество дава основание да бъдат прекратени разследвания, висящи съдебни производства. Или в случай, че се започнат следствени действия срещу ново лице, което тепърва да бъде обвинено и да започне процедурата, по силата на Закона за амнистията, тя, процедурата, трябва да бъде прекратена.

С прости думи казано: хората от бившата законодателна власт си уредиха те и техни колеги от другите власти, независимо от кой мандат, от кои партии - да не бъдат преследвани от закона, да им бъде търсена наказателна отговорност, да не бъдат преследвани за свои деяния, нанесли щети докато са били във властта. Еврокомисарите трябва да са наясно с грижа за нашего брата, политика, депутата или магистрата, органите на досъдебното производство и съдебните органи не биха могли да извършват каквито и да било процесуално-следствени действия, ангажиране на наказателна отговорност и съответно постановяване на някакъв вид наказание за това, което са извършили в качеството си на длъжностни лица.
Така че, шефът на Държавната агенция по горите може да спи спокойно, въпреки известните на цялото гражданство заменки. Това сделки с туристически хеликоптери, които не са нужни на МВР, високи заплати на чиновници от предишната администрация, длъжностни злоупотреби, корупция в обществени поръчки на високо равнище отиват на рафта за сюжети на "Лека нощ, деца!"

Радостта на премиера Бойко Борисов, че ДАНС, Прокуратура и полиция работели енергично си е чиста загуба на енергия и емоции - ентусиазмът ще захранва за известно време пресата, но не и съдилищата, които да излизат с присъди при настоящето "хуманно" законодателство.
"Важни документи в регионалното министерство са разхвърляни ей така по коридорите" се оплака в интервю новият министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Плевнелиев. Ами според Закона за амнистията, да се наведе министърът и да си събере и подреди документите, да разчисти коридорите, че минават хора, вместо да се жалва.

"Бившият министър на околната среда Джавдет Чакъров заровил милиони в села на ДПС" твърди вестник. Едва ли е копал сам човекът, за да заравя милионите при това законодателство, след като никой няма да му търси сметка и наказателна отговорност!
Вместо председателят на парламента, Цецка Цачева да беше тръгнала да си почива, неизвестно от какво, да беше останала да стегнат депутатските редици и да поправят закона! В противен случай нито един политик, новоизлюпен милионер няма да търка наровете на предварителния арест в Следствието!
При това положение, онези от ОЛАФ могат да отидат и да се пекат на празните плажове на Черно море, докато издържат на парещите лъчи на слънцето например.

В последната седмица на юли, японският премиер Таро Асо публично се извини за провалите си, както и за поредицата от изборни загуби на неговата управляваща партия, предаде Би Би Си. Само че, ние не сме японци и нашите премиери не се извиняват на никого, а си гледат своя интерес и банкови сметки!
"Моите провали доведоха до загуба на доверие от обществото и от сърце се извинявам за това", коментира Асо в телевизионно обръщение. Ако в България премиер излезе и се извини, отвън неминуемо ще го чака лекарски екип, за да му окаже спешна психиатрична помощ.
В Словения започна разследване срещу бившия премиер Янез Янша, но ние не сме и словенци и тези методи са чужди на законодателството ни. Да не отварям дума за китайците, които направо си убиват за корупция и това живота на дължностното лице го нямат за нищо!
Ето защо не е чудно, че на границата, от чужденци, сбъркали пътя да минат пред родината се предлагат годишни вместо седмични винетки, измислят се глоби за непоставена ваксина против свински грип и прочие. Във всеки един българин малко или много дреме един малък Кустурица. Затова и ежедневието ни е: юндърграунд примесен с циганско време и прочие.

Трябва ли да се изненадваме, че един германски дипломат, Клаус Шрамайер ни определи като "Българската перверзия, наречена правова държава".
Прагматично погледнато, бъхтането на специализираното звено за злоупотреби с европейски средства си е гонене на вятъра.
Европа щяла да ни върне спрените пари, бодрячески твърдят ГЕРБ-ови политици. Ще ни ги върне, само че през крив макарон, както се казва.
Та след всичко изброено дотук не е ясно кого заблуждава непредумишлено премиерът Борисов? Какви срокове дава на Главния прокурор, за какви разбойници, прибрани на топло говори под път и над път? Или той самият е заблуден от недобре работещия му екип от съветници...

Печално е, че животът ни минава в отчетни периоди, обещания, кампании, прах в очите. Както се казва: непознаването на закона не освобождава от отговорност. Затова пък правенето и познаването - освобождават.
Затова и "псувнята е най-често изказваната политическа мисъл у нас", както е написал за Сърбия Нинус Несторович. Като че ли го е изрекъл за България.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене