Яне бе, чети, Яне не чете!

Вчера шефът на парламентарната комисия за противодействие на корупцията, Яне Янев обяви по Българското национално радио, че и неговата структура ще вика за изслушване шефовете в ДАНС. Това лично желание на Янев тутакси дублира съществуването и работата на специалната парламентарна комисия за контрол над агенцията, ръководена от Иван Костов.

Депутатът Яне Янев предупреди всички отговорни фактори в държавата, че подлежат по закон и конституция на парламентарен контрол и обяви, че иска по всяко време да може да проверява какво работят службите, без те да знаят това предварително!

Погледнато прагматично, по всяко време Янев може да контролира някоя представителка на нежния пол половинка, братовчед си, или някой съсед, но ей така да му скимне и да се появява в Радиото, за да обявява, че ще вика шефове на ДАНС за изслушване - тази работа направо си е като "Жив е той, жив е"! Ако тръгнат да изпълняват всичко, което е пожелал Янев, от ДАНС ще трябва да си опънат палатка около парламента като Кадафито и час по час да отскачат в Народното събрание, за да питат има ли Янев вече желание да ги изслуша или не.

Всичко е възможно в тази държава, а за Янев Янев е в пъти по-възможно! Това закон, работеща институция направо са си думи за глухи! Остава да се уточни на кръгъл час ли ще отскачат според Янев шефовете на ДАНС да рапортуват или на всеки 30 минути.
А уж имало Закон за ДАНС, който уточнявал как може да се контролира тази Агенция! За Янев няма пречки - сънува нещо, рипва и тича в радиото или Телевизията и обявява строго, че каквото е било досега, вече няма да го бъде!
Уж създадоха и гласуваха и специализирана комисия в парламента за контрол над Агенцията, точно както е записано в Закона за ДАНС, в неговата Глава девета, наречена "Отчетност и контрол". В главата има два члена и за да се успокои работохолизмът на Яне Янев ще ги цитирам дословно, от добро сърце:
Чл. 131. Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" предоставя едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента на Република България, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.

Чл. 132. (1) Парламентарният контрол върху дейността на агенцията се осъществява от специализирана постоянна комисия на Народното събрание.

(2) Председателят, заместник-председателите и служителите на агенцията са длъжни да се явят при покана пред Народното събрание или комисията по ал. 1 и да предоставят исканата им информация.

(3) Председателят на агенцията представя на Министерския съвет ежегодно до 31 януари годишен доклад за дейността на агенцията. Министерският съвет внася доклада в Народното събрание, който се приема с решение.

(4) (Нова - ДВ, бр. 22 от 2009 г.) В доклада по ал. 3 се включва информация относно използването на данните по чл. 11а от Закона за мерките срещу изпирането на пари.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 22 от 2009 г.) Преди обсъждането на проекта на годишен бюджет комисията по ал. 1 разглежда програмния бюджет и тригодишната бюджетна прогноза на агенцията, представени от нейния председател.
Оттук за Янев има няколко варианта: да отскача редовно при президента, Цецка Цачева или Бойко Борисов /по избор-бел. Л. М./ и да им иска да му дават информацията, която е постъпила от председателя на ДАНС.

Другият вариант е Янев да свали Иван Костов от поста във вече създадената специализирана комисия за контрол на ДАНС и да заеме мястото му!
Третият вариант е депутатът Янев да се маскира на Народно събрание и тогава да кани в качеството си на Народно събрание председател, зам.-председатели и служители на ДАНС да му предоставят исканата информация. Нещо като хармонизиране на законодателството ще бъде май...
Четвърти вариант за Янев е да изчаква годишният доклад за дейността на ДАНС, който по закон в парламента внася Министерският съвет.
Пети вариант - няма!

Така че да върви някъде другаде Янев да предупреждава всички отговорни фактори в държавата, че подлежат по закон и конституция на парламентарен контрол. В известен смисъл това е вярно, но що се отнася до проверка по всяко време на службите какво работят и то без да знаят предварително - това може да мине пред кварталния на Янев или пред смутени симпатизанти, но не и пред действащия Закон за ДАНС!
По всяко време, без предупреждание Янев може да е в течение на това какво работят службите само ако си го вземат за агент, или ако се цани за агент я на ЦРУ, я на MI6! И тогава пак няма да има поглед над всичко, което се работи и върши!
"Аз смятам, че на този етап не би трябвало да се правят някакви коментари около ДАНС като институция, която се нуждае от реформа - обяви Янев, опровергавайки сам себе си! - Всякаква намеса отвън е вредна", предупреди той и продължи да се меси.
В медиите излезе информация, че преди няколко дни, народният избраник се срещнал с напусналите агенцията висши служители Рашко Зайков и Велин Хаджолов. Тогава депутатът обяви, че те му разказали как след като новият председател Цветлин Йовчев поел ДАНС на мястото на освободения Петко Сертов, в агенцията се е завърнал човек, който работел за чуждо разузнаване!
Момент - това не е ли класифицирана информация? Или щом е излязла от устата на Янев - може...

Не стига, че огласи на всеослушание какво се случва в ДАНС, ами Янев взе, че отиде да разкаже за случая на главния прокурор Борис Велчев. В движение депутатът от РЗС призна, че парламентът не може да кадрува в службите, но също така настоя двамата бивши агенти да бъдат изслушани. По думите на лидера на "Ред, законност и справедливост" не можело в ДАНС и МВР да има хора с двоен статут - да работят за институцията, от една страна, и от друга - за групировките.
Тук Янев изпадна в дълбоко противоречие със самия себе си: от една страна обяви, че някой си се върнал в ДАНС след като работел за чуждо разузнаване, от друга - заяви, че в ДАНС имало хора, които работели за групировките! Последно, Янев, за кого се възмущаваш, че работи някой си в ДАНС - за чуждо разузнаване, или за групировки?

И после, ако един Яне Янев е разкрил без усилие, че в ДАНС има човек на чуждо разузнаване, то депутатът явно не си дава сметка, че в него дреме един Ким Филби! /Известен двоен агент от близкото минало - бел. Л. М./ и разни други разузнавачи и контраразузнавачи могат само да му гълтат праха!
И още нещо, в Закона за ДАНС колкото и да чете човек, никъде няма да намери текст, че парламентът трябва да изслушва бивши служители на Агенцията.
Умният човек членува някъде, а не се опитва да бъде себе си, бе написал класикът Станислав Стратиев. Днес сме свидетели на нещо повече, пред нас е хем умен човек, който членува в политическа партия, хем човек, който ни показа, че може да бъде себе си и то без да се опитва или мъчи!
За разлика от миналия парламент, този път очевидно депутатите спазиха Закона за ДАНС и гласуваха специализирана комисия за контрол. За всички това е очевидно, но за Яне Янев - не. Той живее по правилото, че няма нищо по-коварно и несигурно от очевидното!
Законите са невралгична точка за политиците и източник на вякакви неприятности. В детството слушахме: "Пенчо, бе чети, Пенчо не чете, Пенчо бе, учи, Пенчо пак не ще!"

Някои стихове не остаряват и днес спокойно можем да призовем: "Яне бе, чети, Яне не чете!"

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене