Борисов в Брюксел: Рапорт - даден, рапорт - приет!

"Ние сме за европейско, а не за руско или друго развитие на България" - обясни новият премиер на Република България, Бойко Борисов след завръшането си от Брюксел. Какво ли е да определяш еднолично бъдещето на цяла държава? - вероятно има тръпка в това...

"Аз не съм водил никога различна политика и името на ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско, не за някакво друго", посочи премиерът и допълни, че при срещите си с руския премиер Владимир Путин не е давал обяснение за разговорите, които води с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Вярваме му, но тогава защо трябваше да дава обяснения на португалеца еврочиновник за разговорите с Путин?
Никой не твърди, че Борисов е давал обяснение на руския премиер при срещите си с него. Нито пък си позволяваме да твърдим, че българският министър-председател се е явил на разговорите с Путин подготвен за темата енергетика. Сам Борисов призна, че все още не е наясно колко струват руските енергийни проекти, което ако не ненаписано домашно какво друго би следвало да означава?
В присъщия си небрежен стил, Борисов поясни: "...понеже така ми се е паднало, че аз трябва да платя, аз не знам колко струва. И аз, когато идват разни експерти пред вас да говорят за "Белене" или за друг проект, ви моля да задавате само един въпрос - колко струва. Щом са толкова компетентни и знаещи, да кажат колко струва".

Господине Борисов - Вие вероятно плащате своите си сметки, за тези на българите едва ли се бъркате в джоба!
И още нещо - как Борисов настоява да приемем, че е бил подготвен за разговорите по руските проекти в енергетиката, щом като не е бил наясно колко струват? Не започва ли всичко в икономиката от цената и възвръщаемостта на капиталовложенията в един проект?
4 или 10 милиарда евро ще струва "Белене"? пита премиерът ни. И ако е 4, от които половината ще плати RWE тогава защо леят сълзи за нероден Петко така наречените експерти от правителството Му, сред които се оказа даже и първият полицай в държавата - Цветан Цветанов!
Енергийната ни политика била равна на руските интереси? Вятър и мъгла! Като не искат бизнес с Русия, ще отклонят тръбите руснаците на "Южен поток", ще си приберат неустойките по отказания "Белене", ще са смразим с Гърция заради "Бургас-Александруполис" - няма енергийна политика с българите, има пари за руснаците! Тогава къде и чий е интересът?
Ще ни подхвърлят от Брюксел някакви 300 милиона евро за спрения с интригите на Ферхойген и сие "Козлодуй" и може би ще трябва да започнем да преливаме от щастие? Дотук от спирането на блоковете на АЕЦ-а сме загубили повече от 2 млрд евро - тогава какво точно ни компенсира португалското чудо Барозу? Едно голямо нищо...

Хайде да смятаме!

Досега Брюксел се пази да коментира проекта "Бургас-Александруполис" - все пак там има интерес Гърция, а Барозу не е на равнището на Дора Бакояни в политиката и дипломацията. На нея Буш се опита да й тропа по масата за Македония, но нищо не излезе, та Брюксел ли ще диктува на костеливите и бдящи за интересите си гърци? Колко време Атина удържа с натиска за името на Македония? Само това да изчислят в Брюксел им стига, за да знаят с кого как да говорят.
За "Южен поток" ЕК също не повдига въпрос, все пак в този проект интереси имат и Гърция, и Италия, а това, че българските политици вече с поредното правителство се чудят накъде точно да се наведат - проблемът си е на София.
Остава проектът "Белене" след построяването на който България не само ще може да върне вложените средства, но и да печели всякя година от износ на ток - неустойките от непостроения "Белене" не се покриват даже от подаянието на Барозу от 300 милиона евро! Да не уточнявам, че сам Жозе Мануел припомни, че зелена светлина за отпускането на парите трябва да дадат всички държави-членки на ЕС, както и че трябва да се намери правна база, както и източници на финансиране за въпросните 300 млн. евро. Т. е. трай, Коньо за зелена трева! Нищо, че туристите от кабинета, които посетиха белгийската столица побързаха да се похвалят с тези виртуални 300 милиона - отново имаше прецедент от рода на "Празна Мара тъпан била".

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че ще прати документите за съвместните енергийни проекти с Русия в Брюксел, "за да чуем становището на европейските ни партньори". Да сте чували Гордън Браун, Никола Саркози или Ангела Меркел да питат като слаби ученици ЕК за всяка своя стъпка? Няма и да чуете, защото във Великобритания, Германия, Франция и прочие суверенни държави членки на Европейския съюз политическите им лидери не съгласуват стъпките си с Барозу, а с народа, който управляват. Нали не сме женени за Жозе Мануел все пак, нали изборите бяха за български политически партии, а не за някакъв еврочиновник, който май ще кара втори мандат начело на ЕК?
Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров заяви в края на миналата седмица, че президентът Първанов много е закъснял със свикването на съвета за национална сигурност по въпросите, свързани с усвояването на европейските фондове. Имаше един филм: "Виж кой говори!" като знаем колко закъснял беше самият Мартин Димитров с регистрацията на партията, на която се води лидер в съда - закъснението на държавния глава си е лека закачка. Даже няма закъснение след като правителството е ново и тепърва навлиза в проблематиката на енергетиката. Така че, хайде да се уважаваме, и Мартин Димитров да замълчи поне по темата "закъснения"!

"Наследили сме раболепие, гарнирано с коварство" - заяви в интервю наскоро историкът Андрей Пантев. Разбира се поводът за тези думи беше друг, но определението е точно. Какво освен раболепие означава един министър-председател да докладва пред еврочиновник какво е говорил с друг министър-председател?
Ако предшественикът на бившия столичен кмет разсмиваше чиновниците в Брюксел с настояването да се пратят европейци да ни управляват в сянка, контролирайки кабинета на Трайната коалиция, то с какво по-различно е поведението на този кабинет и премиера му спрямо ЕК?

Времето на докладване пред Големия брат отмина преди 20 години - май. Така поне смятат мнозинството българи. Или не?

Пак ли ще звъни в ушите ни срамното: "Рапорт - даден, рапорт - приет"?

 

Коментари 

 
+1 #1 .dru 2009-09-27 09:45
По делата МУ ще ГО познаете:
http://skat.bg/news.php?action=7&newsID=5602
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене