Парламентарните потайности – майката му е да не си късаме нервите

Народно събраниеКакви ги вършат народните избраници в парламента – всичко забравено старо отново ни го пробутват за ново. Колчем влязоха в Светая светих на законотворчеството, депутатите го удариха на волна програма. За пореден път тръгнаха да ни уверяват, че се скъсват да се трудят в ползу народу.

Вместо актуализиране на продънения пробит бюджет, вместо антикризисна програма от мерки – народните избраници го удариха на лобистки промени като наченаха със Закона за културното наследство и този за нотариусите. Така първите промени във вече съществуващото законодателство се оказаха дертовете на иманярите и колекционерите: за тяхно спокойствие депутатите гласуваха вече да не е задължително да се доказва произход на намерено старинно съкровище.

Усещането за безнаказаност, борбата с корупцията на две предишни правителства, ревизии в министерства и ведомства, ревизии на европейските оперативни програми – това, успоредно с усърдно „трудещите се” народни представители заля ефира и пресата. Кой да им каже на депутатите, че българинът го вълнува докога ще му е празен джобът, не спи от мисли дали ще му вземат покрива банките и няма сън от тревоги дали има какво да сложи на масата за ядене? Малцинството запретна ръкави да поработи за малцинството иманяри и нотариуси вместо да промени Търговския закон, за да подпомогне изпадналия в безтегловност бизнес.

Предизборните обещания за повишаване на пенсиите и намаляване на данъците и осигуровките се пръкнаха във вид на предложение за повишаване на годините за пенсиониране и повишаване на осигуровките.

Заканите да се пребори гласуването с чужди карти се изразиха в заминаването на почивка на Цецка Цачева след като бе разпоредено депутатите да работят без отпуск. Уточненията тук са две: за гласуването с чужди карти се хвърлиха много и грешни пари, колкото до Цецка Цачева – това е името на настоящия председател на парламента.

Както се казва: повече от това – здраве!

Като гледам действията на депутатите в новото 41-о Народно събрание поразително напомнят на лудориите на нашия домашен любимец Харалампи, когото дядо Коледа ни напъха в чорапките преди две Рождества Христови. Правя това сравнение защото правилното отношение на премиера Бойко Борисов към този вид бозайници е всенародно известно – освен притежанието на черен колан, бившият столичен кмет Борисов се прочу с преоткриването на каракачанския вид кучета. Даже наследникът на Джордж Буш намаза от тази порода като се сдоби с подарък нашенско каракачанче.

Та думата ми бе, че сътвореното от народните избраници напомня на белите на извънредно жизнения ни семеен кокер, Харалампи: тръгне ли човек да го извежда на разходка, два еднакви чорапа не може да улучи – все нещо мести животното у дома, все нещо комбинира докато си играе...

Така е в живота – човек какво ли не чува и среща.  Народът ни като го мерне човек – изтънява усилено и едва душа носи. Като че ли с ютия са го минават, по три пъти на ден. С тази душевност и бит никога няма да стигнем другите народи. Тъкмо сме гласували и с простия си акъл сме натъпкали поредните партийни креатури във властта – и не минал и месец, избраниците вече дават фира и нефелят. Гледаш го - вчера се напъхал в костюм и вратовръзка – днес вече не спира и поглед на редовия данъкоплатец. Половин работа не се хваща да свърши родният политик доплувал до властта. 20 години след едни други 47 социализъм пропада държавата, след време и Господ да слезе няма как да ни измъкне от батаците. Заради всенародната човешка наивност сам Господ ни се притича на помощ – не е малка работа!

Мисли си българинът след избори, че вече е минало времето политиците ни да припкат, да въртят и подвиват опашки на поредния Голям брат, да скимтят в унес близвайки подметки и десници доволно на европейски чиновници в Брюксел – и всичко това докато предизборните им обещания в родината за кой ли път ги е хванал ветъро. Даже прах вече не се вдига...

Каква е рецептата на тази безкрайна сага, която се точи две десетилетия – майката му е човек да не си къса нервите, като слуша ката ден за парламентарните потайности. Ако си зад граница на работа и те дърпа да се върнеш в родината – не го прави, защото после, няма излизане! Девет кожи ще ти смъкнат за здравни осигуровки – ама плащал си зад граница, и в България ще платиш, иначе няма вдигане на бариерата...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене