Ново отвличане! Олигофренията на властта продължава...

Вчера в Студентски град бе отвлечен 22-годишният Румен Гунински, син на общински съветник от Правец. Похитителите са били в полицейски униформи, с маски на главите и са действали светкавично, като са ударили младеж, който е бил с Гунински, а самия Румен са вкарали в бял микробус, с тъмни стъкла.
Бащата на отвлеченото момче е бизнесмен, близък до Валентин Златев, шефа на Лукойл, съобщиха печатни и електронни издания.

Цяла нощ полицията е разпитвала десетките свидетели на отвличането. По телефона тази сутрин генералният комисар на МВР Калин Георгиев заяви, че работата по случая продължава, като отказа да коментира подробностите.

В случая е впрегната „цялата държавна машина” съобщиха източници от МВР за „Хроники”. Сам генералният комисар Георгиев допусна, че вероятно става дума за „онази банда” по отвличанията!
Тези два факта говорят, че олигофренията на властта продължава, независимо, че правителството е друго. Да се впрегне „цялата държавна машина” е много добре, но се е случило заради познанството на бащата на отвлеченото момче с Валентин Златев. Известно е, че ако в България си Никой и отвлеченият твой близък е още по-Никой – няма начин да бъде впрегната „цялата държавна машина” в разкриването на похищението и залавянето на похитителите.

Трябва ли да припомням случая с малкия Съвестин, когото баща му така и не видя повече след отвличането му? А онези десетки, останали неизвестни отвличания на деца, жени, които вървят в особено опасния трафик на хора? Някой да е впрягал „цялата държавна машина” за издирването им? Няма такъв случай. Единственото, което свързва имената на хора от властта и трафика на хора е участието на министри и прочие висши чиновници в конференции зад граница по трафика на хора. А случаят с отвличането на сина на Венцислав Стефанов? Нямаше „впрегната цяла държавна машина”.
Другото малоумие на властимащите бе да чуем, че на най-високо в етажите на МВР се знае и говори за „онази банда за отвличания”. Явно за бандата има данни в МВР. Това, че има такава банда го знае всеки български гражданин, който слуша новини понякога. Но да се говори от най-високо място в МВР за „онази банда”, а бандата още да действа е повече от скандално.
Още при отвличането на Ангел Бончев изнесох данни, че държавата безпомощна и безсилна пред похитителите на хора. Похитителите на хора все още продължават да водят на МВР в резултата, колкото и неприятно да звучи това за обикновените служители на МВР. Така наречените банди за отвличане на хора притежават стройна организация, със строго разпределени функции за всеки един член на бандата.

В една банда има:

  • хора, които събират информация,
  • хора, които приемат поръчката,
  • хора, които наблюдават и проследяват жертвата,
  • хора, които отвличат,
  • хора, които пазят жертвата,
  • хора, които преговарят с близките,
  • хора, които следят медиите, изявленията на властта,
  • хора, които са наясно с банковите сметки на семейството на жертвата и всяко действие и разговор на това семейство,
  • хора, със завидни технически умения за работа с компютър, задълбочени познания в комуникациите, и още, и още не случайни специалисти.

Това са строго разграничените функции в една престъпна добре организирана група, който се занимава с отвличане на хора за откуп - това поне показаха събитията от последните няколко години.

Към строго разпределените функции на членовете на бандата за отвличания трябва да се прибавят и: наличие на автомобили, фалшиви автомобилни номера, сервизи за ремонт и пребоядисване, имоти, където да се крие жертвата, оръжие, облекло, компютърна техника, най-висок клас комуникационни средства като: GSM-и, апаратура за подслушване, апаратура за проследяване на разговорите на канала на полицията, пари за подкупи, за да се получава вътрешна информация от МВР – всичко, което една добра банда за отвличания притежава, липсва като наличност в МВР.

Срещу тази добре създадена организация, снабдена с техника, последна дума на технологиите, МВР противопоставя и противодейства с: липса на база данни, с която да работи по тези престъпления, липса на добро и високотехнологично оборудване за противодействие, липса на професионалисти, липса на психолози, аналитици, полиглоти, икономисти – за предотвратяване на банкови обири по електронен път, липса на звена за справяне с имотни измами, липса на агентурна мрежа, която да захранва всички изброени по-горе звена.
Силите на закона и престъпниците са неравностойни и поголовните чистки, които проведе вицепремиерът Цветан Цветанов в МВР са последното нещо, което работи в полза на разкриваемосттта, и превенцията на МВР спрямо похитителите и похищенията, да не говоря за другите видове престъпления.
Тъжно и страшно, но е факт, че държавата в лицето на изпълнителната власт е безпомощна и безсилна да се справи с отвличанията.

Липсва специализирано звено за борба с отвличанията, липсват създадени специализирани звена в Дирекцията за борба с организираната престъпност по видове особено опасни престъпни действия като: наркотрафик, трафик на хора, проституция, убийства и всички онези особено значими престъпления, които се появиха в последните 20 години в България.
Малцина в България са хората, близки до политици, магистрати, министри, президент и бизнесмени от калибъра на Валентин Златев или други новобогаташи. За престъпления на хора близки до тях се впряга „цялата държавна машина”, но какво да правят и очакват другите над 7 милиона българи, които не са привилегировани и отъркали се в известните? Кой ще ги защити, тях, близките им, имуществото им, живота им от посегателства на престъпници?

Дано открият невредимо момчето на Гунински, дано заловят този път и похитители, а не да ни съобщават на пресконференции, май, че е „онази банда”...

Дано и впрегнатата „цяла държавна машина” най-после бъде подредена така, че гражданството да се чувства защитено, а не само да плаща залудо данъци!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене