Искат да закрият Комисията за дискриминация, глобила преди година премиера

„Турско-циганска комисия”, така бе наричана в парламента Комисията за защита от дискриминация по време на приемането на годишния доклад на тази Комисия от депутати на „Атака” и ГЕРБ. От персонални промени до закриване на КЗД, ръководена от Кемал Еюп бе поискано в изказвания на депутати от парламентарното мнозинство в Народното събрание. Аргументът бе, че в Комисията работели турци и цигани, и че едва ли не тази Комисия е орган на ДПС!

Вместо да се дискутира и опонира върху изнесеното в Доклада на КЗД атакисти се нахвърлиха върху комисията, председател на която е Кемал Еюп. Всъщност причина за това действие на народните представители на управляващото мнозинство може да се търси във факта, че преди да стане премиер, Бойко Борисов е бил глобен от Комисията за защита от дискриминация.
Членове на Комисията си спомнят, че на излизане от Комисията Борисов се е заканил да ги закрие – вчера и днес, 21 и 22 октомври в парламента всичко случило се остави впечатление, че тази заплаха е пусната в действие.
От парламентарната трибуна се чуваха призиви да се прекрати действието на Комисията за защита от дискриминация, като атакисти откровено я свързваха с ДПС, забравяйки, че именно КЗД бе институцията, която на два пъти излезе с Решения против носенето и демонстрирането на религиозни символи в българските училища.


В миналия парламент никой не вземаше отношение по казуса със забрадките
, по опитите на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев да се „сложи” на коалиционния партньор на царедворците, ДПС и да прокара носенето на забрадки в училищата.
Точно преди половин година, столичният кмет тогава, Бойко Борисов бе санкциониран заради жалба на група социалисти от Бургас, които се бяха оплакали на Комисията за защита от дискриминация, за това, че в свое изявление лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ги дискриминирал по политически признак, като заявил, че „Всички в БСП са без морал”. Комисията тогава излезе с Решение Борисов да се извини, като в противен случай ще му бъде наложена глоба. В подобни случаи законът предвижда глоби от 2000 до 10 000 лв.
Решението за глобата е прието след като Борисов отказа да изпълни предписанието на комисията да се извини на засегнатите.
Коментарът на Борисов за морала на социалистите беше направен след поредната кавга между БСП и ГЕРБ. Повод за нея стана кметът на община Ветрино Георги Андреев. Той бе избран като кандидат на ГЕРБ, но после направи завой към БСП и стана неин член, а партийната книжка му бе връчена лично от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

„За съжаление аз мислех, че тези хора се шегуват, но пък сега истински се радвам да разбера, че дискриминирам Комунистическата партия. След 47-ия конгрес считам за нужно да я наричам така, защото тя в голямата си част на нейното съществуване е Компартия. Радвам се, че съм могъл да дискриминирам тези хора, които са нанесли непоправими щети на стотици хиляди българи, включително и на моето семейство, когато са екзекутирали дядо ми. Съжалявам, че има комисия, която може да отсъди в полза на комунистите за обида, че нямат морал. Това е безспорно, че те нямат морал. В противен случай те не биха се съюзили нито с монарха, нито с ДПС, тъй като именно те извършиха Възродителния процес срещу тези хора”, заяви Борисов пред “Фокус”.
Според него Комисията би трябвало да се занимае с всички жертви в концентрационните лагери по време на управлението на тази партия. „Ако аз съм им нанесъл морална обида, то те са убили хиляди хора, хиляди хора са безследно изчезнали. За обективността на тази комисия ще съдим, след като видим какви решения ще произнесе, когато всички заведем жалби заради фразата „Здравейте циркаджии”, допълни той. С тези думи премиерът Сергей Станишев се обърна към представителите на опозицията, когато те му връчиха в Министерски съвет подписката с искане за уволнение на кабинета.

Когато стана ясно, че го грози глоба, Борисов каза пред “Всеки ден”: “Ако не ги е срам, нека ме глобят! Но кой ще ми плати за смъртта на дядо ми?” Борисов съобщи, че е измислил и "оригинален" начин да събере пари за глобата, която може да му бъде наложена при неизпълнение на предписанието. "Ще продам на търг футболната си фланелка и ще направя пункт в София за дарения, с които да събера сумата", обясни той.

Вчера Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент възрази остро срещу думите на премиера Бойко Борисов, че е грешка, че партия като БСП не е забранена.

Борисов направи съждението в интервю за Нова телевизия, а групата на социалистите и демократите в Страсбург призова България да спазва различията в мненията и да защитава политическия плурализъм.

Ще закрият ли Комисията за защита от дискриминация депутатите от парламентарното мнозинство с аргументите, които звучаха в пленарна зала. Ако това се случи, не вярвам в Европейската комисия да останат доволни от това.

И още: не само дядото на Бойко Борисов е бил убит от комунистически репресии. Комунистите убиваха и своите хора, да си припомним за само Трайчо Костов и Иван Тодоров – Горуня. Колцина са и тези, които станаха жертви на машинациите на Държавна сигурност по време на Живковото управление? Съдбите им често са били тема на публикации в този сайт.

 

Зрелостта на един политик си личи от отношението му към опонентите – обидите и нпадките далеч не са най-правилния аргумент.

 

Коментари 

 
0 #1 ЮРИСТИ 2009-11-01 09:33
Ако напишете в Google "Няма+такава+пар тия!", ще разберете, че всъщност партия БСП (Българска социалистическа партия) не е съществувала, не съществува и понастоящем - тъй като е "законна" наследница на БКП (Българска комунистическа партия); професор Янко Янков доказа, че БКП никога не е съществувала юридически, а само фактически - това автоматично прави и нейната наследница БСП юридически несъществуваща. (http://iankov.info)
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене