Бюджет 2010 – елементарен случай с един некласик

Министърът на финансите Симеон Дянков вкара чист автогол на правителството в което е член. Първоначално се пробва с ъглов удар, като предложи фискалният резерв да се извади и разнася из банки в републиката като свински грип. Упражнението на Дянков продължи докато премиерът се изнерви и обяви: „Фискалният резерв няма да се пипа, няма да се депозира в търговските банки, няма да се правят конкурси за банки за част от него, каквито идеи имаше.”
На всички опити на журналисти Бойко Борисов да коментира шантавата идея на Дянков, премиерът, видимо раздразнен, отговаряше в типично банкянски стил: „Няма значение дали знам за това... Не мога да коментирам решение на министри. Какво да коментирам? Трябва да има някаква йерархия. Има си ред"...

След това внезапно Борисов „забрави” как намекна за възможността да се отключи резерва, а от нас вероятно се очаква и ние да изтрием този факт от паметта си.

Тази седмица в парламента влиза Бюджет 2010 и неволно човек прави сравнение с предизборните обещания на управляващите. Ето някои от заложените в Бюджета „радости”, които ще ни сполетят догодина:

  • Махат облекчения за млади със задна дата. Млади семейства с деца, които са изтеглили ипотечен кредит и са планирали с лихвените плащания по него да намалят облагаемия си доход, ще трябва да преоценят плановете си. Причината е, че Дянков предлага облекчението да отпадне от 1 януари 2009 г.
  • Адвокатската защита в съда поскъпва с 20 на сто, тъй като адвокатите ще начисляват 20 процента ДДС от догодина, ако представляват и защитават клиент в съда. Предложението е на финансовото министерство, с промяна в Закона за ДДС.
  • Мощните коли без акциз. От 1 януари 2010 г. отпада акцизът за нови и употребявани автомобили. Условието е те да нямат повече от 9 места, а мощността на двигателя да е над 120 киловата, или 163 к.с.
  • Данък сгради се вдига неизвестно с колко, сделките с имоти ще поскъпват. С около 25 на сто може да се вдигне в някои общини данък сгради от догодина, в други – с различен процент. Данък смет също ще поскъпне. Правителството разреши на общините по места да определят цифрите.
  • По-скъпи винетки за шофьорите по същите разбити пътища и улици ни очакват догодина.
  • Предстои Пандемичният комитет под ръководството на вицепремиера Симеон Дянков да определи рисковите групи, които да бъдат ваксинирани срещу свинския грип при разрастване на пандемията.
  • Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се въведе и следната мярка: фирмите, инвестирали над 10 млн. лв. в стратегически отрасли, отново да плащат данък печалба. 

Рейтингът на Борисов едва се удържа под 100-те процента, съобщиха вестниците. Представете си какво става, ако рейтингът не удържи и мине 100-те  процента!

Към горните „радости” за 2010 година се прибавя и решението да бъдат закрити поне 300 болници. Здравеопазването ще получи 10 на сто по-малко средства, вероятно заради по-малкия брой лечебни заведения. Лечението в болници ще се превърне в нещо недостижимо.
Здравеопазването и образованието бяха обявени за първите два приоритета на кабинета за бюджет 2010 г. - двата сектора ще получат общо с 240 млн. лв. по-малко в сравнение с 2009 г., а като цяло, Бюджет 2010 ще е с 10 милиарда по-малък.
Зимата ще бъде тежка – увери ни министърът на финансите Симеон Дянков. Оказва се, че и зимната поддръжка на пътищата е под въпрос, тъй като правителството на Тройната коалиция оставило тежко наследство и неплатени милиони по снегопочистването. 
Нови 150 000 безработни, а работа по време на кризата ще има за шлосери, стругари и заварчици прогнозира социалният министър Тотю Младенов след поредното редовно заседание на кабинета. И къде ще работят тези шлосери, стругари и заварчици като бизнесът не вижда  кризата да се оправи и след година. Няма кой да каже.

Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на институцията за следващата година, предаде БНР. В документа не се предвижда увеличение на пенсиите по златното швейцарско правило и се залага дефицит от 4 млрд. лева.
От заседанието на надзора са отсъствали част от представителите на държавата.
„Ние реагираме на всичко, което управляващите правят. Според мен по този начин внасяме известни корекции – депозирането на фискалния резерв в банки,например, каза за предаването на БНТ „Денят започва” Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. - ... Няма да съм този, който ще упреква финансовия министър, защото знам с каква колосално тежка задача се е нагърбил...”
Английският туристически пазар се оттегля и е загубил интерес към българските курорти, сочат експерти. - Украинци, руснаци и ирландци ще компенсират липсата на английски туристи в Пампорово.

Туризмът е вече единственият отрасъл, който носи приходи в хазната. България няма кой знае какво производство, няма и износ – затова пък изнасяме, крадци, убийци, проститутки, от жени до бебета, транзитираме наркотици...
Тогава странно ли е, че в обиколката си в Източна Европа вицепрезидентът Джо Байдън „пропусна” България, посещавайки Полша, Чехия и Румъния?

Единственото съобщение, което получихме миналата седмица бе, за военната база на Щатите.

Всъщност това имаше ли го в предизборните обещания?

 

Коментари 

 
+2 #5 Звезделина Милева 2010-05-16 13:48
От октомври до сега нещата стават още по-отчайващи.Вече се вижда,че на плета висят много,ама много зелени тикви и отникъде взорът не вижда надежда някога да узреят.
Цитиране
 
 
+1 #4 Т. Батилов 2010-01-29 13:11
Хвалипръцко и неговите приятели

Стр.29

http://www.duma.bg/fce/001/0079/files/Duma_018.pdf
Цитиране
 
 
-1 #3 Росенчо 2009-10-27 08:32
Много верни работи, но и много глупости, най-голяма от които е, че бюджетът щял да е с 10 милиарда лева по-малък тая година! Ето един линк за справка - http://www.minfin.bg/bg/page/348 , там ги има бюджетите и за 2008 и за 2009 година
Цитиране
 
 
+3 #2 nayden 2009-10-26 20:27
защо ни е толкова голяма администрация след като 85_90% не работи ,съкратете я поради не пригодност.с ниски заплати няма добра икономика (при 200 лв.заплата държавата взима 20 лв данък а при 2000 лв. 200лв.)да не говорим за осигуровките.ако искате да извадите бизнеса на светло забранете парите в брой само с дебитни и кредитни карти.
Цитиране
 
 
+4 #1 Nik 2009-10-26 19:38
Какъв коментар да добавя бе ... хора ???
Това прилича на онзи стар виц: дето един вървял по улициата и хвърлял бели листове навсякъде. Попитал го един милиционер: -Какво прабеиш бе?
-Хвърлям позиви против властта !
-Какви позиви бе... на листовете не пише нищо ?
-Че то какво повече има да се казва ?
....????
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене