Защо премиерът Борисов мълчи за купените медии от Пеевски?

Днес стана известно, че сделката по закупуване на сайта „VSEKIDEN” от Дилян Пеевски и майка му е към своя логичен финал. Това, което не става с пари, става с много пари.
Мирослав Боршош, зетят на Евгений Станчев, едно от светилата в българската журналистика, е предал четата и е клекнал пред сухото, което са му броили Пеевски и майка. Или Кръстева и син. А какво ще се случи с колегите, писали досега в този сайт, Боршош не го интересува. Поредното издание, което все още можеше да се чете, падна в мрежата на двамата медийни търговци и оттук нататък – кой кум, кой сват, кой на булката брат – няма значение!

Съюзът на българските журналисти раздаде годишните награди за журналистика. Неизвестно защо бяха пропуснати „топ”-журналистите Делян Пеевски и неговата майка, Ирен Кръстева. Моля за извинение – не исках да прозвучи точно „неговата майка”, а майка му, Ирен Кръстева, но българският език е тънка работа: едно произнасяш, друго го възприемат...
Та не е ясно защо тези видни журналисти син Пеевски и неговата майка не са били почетени от Съюза на българските журналисти, но не е хубаво така да се пренебрегват двамата Спасители в ръжта на ДПС.

Преди време прогнозирах, че купуването на едро на медии от син и неговата майка ще оставят много колеги – журналисти на улицата. Така и се случи. Вестниците на дуото Пеевски-Кръстева се превърнаха в рекламни диплянки, като съботния вестник на „Kaufland”, където известяват гражданството за преференциалните цени на пилешки плешка, горно и долно бутче, синьо сирене – /това май не бе много на място/, домашни пантофи, видовете маргарин и всякакви други благинки.
Подобно на този съботен вестник, в изданията на Пеевски и неговата майка, не се пише за политика, а за свинския грип, телефонните измами, култура и чалга, сатанинските убийства. За ДПС, Доган и другари не се пише лошо. За генерал премиерът Бойко Борисов – също! За политика, за властта – не се пускат публикации...

Уволненията на журналисти стават бързо, а не на принципа на жабата, на Бжежински, която била затопляна постепенно до завиране. Използва се пускането на жабата във вряла вода. Т. е. Уволненията стават от вчера за днес. Идват, връчват ти заповедта за съкращение и до 15 минути журналистът трябва да изпразни бюрото си, наблюдаван от верен на Пеевски и неговата майка човек. След това бившият вече журналист от съответното издание бива изпроводен до изхода, с охрана, като престъпник и вече няма право да припари до изданието, в което е работил и за което е писал!   
Във „Експрес” са останали няколко души имена в професията на журналиста, в „Монитор” и „Политика” можещите колеги се броят на пръсти. Всичко останало читаво от професията е вече на улицата, изпратено там от Пеевски и неговата майка.
Нейка Кръстева, водеща се за журналистка, го играе на началник, като проверява всеки бъдещ материал, като човек на Пеевски и неговата майка. Тя е наясно с директивите на полусемейството син и майка и ги прокарва в действие.

Другият вариант, често използван е самата майка на Пеевски да чете страниците на изданията, като за нея да се свалят материали и да се режат и разместват текстове е нещо обичайно.

Доказали се журналисти, на които ще спестя имената, защото все още са безработни, са унижавани, мачкани, манипулирани, и навряни в ъгъла на професията.
Слухът в гилдията твърди, че Пеевски и неговата майка са купили „24 часа” и „168 часа”, и се целят в bTV...

Спирам дотук, за да се върна на факта, че цялата гилдия е подложена на унижение от неизвестно как и откъде забогатели депутат и неговата майка. Инвазията в медиите печатни и електронни продължава. Изданията на Пеевски и неговата майка не пишат против властта, или ако го правят, то е като лека забележка!

Ето защо си струва да се попитаме: защо СЕМ и Съюзът на журналистите в България, Съюзът на журналистите „Подкрепа” все още не се вдигат на протест с въпроси от рода на:

  • Откъде са парите на депутата от ДПС Пеевски и неговата майка;
  • До колко от медийния пазар ще им бъде позволено да закупят от Комисията за конкуренция;
  • Защо на никого от политиците и партиите до управляващата ГЕРБ не прави впечатление, че хора, свързани по-рано с неосъществения монарх, а сега с Ахмед Доган завладяват медийното пространство;
  • Защо управниците и техните партньори във властта мълчат, въпреки че често обичат да хулят ДПС и лидера му? Договорка ли има между политическите субекти или се спазва правилото да не се води война на много фронтове?

Журналистическата професия е стара и уважавана. Днес, двама пишман бизнесмени я тъпчат в калта, обричайки на глад имена от професията и семействата им.
Защо българските журналисти членуват в организации, които са слепи и глухи за случващото се в професията? Какъв е смисълът от съществуването на професионалните Съюз и синдикат? Да ги имаме, за да казваме, че съществуват професионални организации?
Никога журналистиката не е била толкова унижавана, мачкана, обиждана, обругавана, подлагана на репресии и то не тайно, а явно!

Вчера под ножа на Пеевски и неговата майка минаха: „Експрес”, „Монитор”, „Политика”, tv7, издателство "Борба", спортният всекидневник "Меридиан мач" и 42 процента от дружеството "Обединени български вестници", което държи 90 на сто от печатницата - ИПК Родина. Пазаруваше се на едро и това бе началото...
Съюзът на журналистите раздаде годишните си награди, а в същото време Пеевски и неговата майка са напазарували и сайта „vsekiden”. Още журналисти ще останат без работа, тъй като не са изучили Законите на Пеевски и неговата майка за писане. По-лесно ще е във Факултета по журналистика да вземат и да организират лекции на полусемейството, за да не излизат от университета журналисти, които са научили погрешно основните правила в професията.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене