Всичко е на нервна почва!

Баба ми, която беше много мъдра жена, дошла със семейството си, преселници от Битоля казваше навремето: „Всичко е на нервна почва! Това ОФ, БКП, БЗНС – всичко е на нервна почва!”

Със същата сила днес я перефразирам: всичко е на нервна почва, това СДС, РЗС, ГЕРБ, ДСБ, ДПС и прочие – всичко е на нервна почва! На нервна почва и неизживени мечти, неизбили комплекси.

Тези дни ударихме 20 години от 10 ноември 1989, денят, в който комунистите проведоха поредния свой пленум и Живков си отиде да почива. Знаменателна дата било, казват някои, демокрацията избухнала – твърдят други. Всъщност истината е, че каквото тръгна в Източна Европа, това ни заля и нас.

Ако хвърлянето на партийни книжки и комунистическите пленуми може да са повод за знаменателност – то ето защо преходът ни върви на куц крак. Вярно, че бившите комунисти станаха капиталисти, но това Горбачов го обеща още в Малта на срещата с Буш-баща – да пуснат властта, но да станат икономически стабилни бившите членове на ръководството на БКП.

В коя друга държава дисидентите им са бивши комунисти? Репресирала ги партията им и хайде! – дисиденти! Изключили те комунистите от редиците си, наказали те, хвърлил си партийната книжка – добре! Но за това да ставаш президент? Не на нас тези!

„Няма нищо трагично в това, че СДС си отива, това е неизбежно. Чудното е, че е оцелял дотук”. Това каза в интервю за агенция „Фокус” президентът, д-р Желю Желев.

То ако е за чудо – чудо е, че точно Желев ни беше държавен глава, защото ако не беше СДС къде щеше да е Желев сега? В село Грозден, да разказва на селяните философските си виждания? Или в кухничката на „Чавдар войвода”, да си припомня марксленинските си позиции?

Нито дъщеря му щеше да учи в Париж на доктора философ от Института за култура, нито той щеше да е новодомец в луксозно жилище в столицата! Че и шестцифрена сума за пенсиониране като президент получи, офис и какво ли не!

Да го нямаше СДС – е, тогава щеше да го усети Желев трагичното! Добре, че беше СДС, та Желев да президентства, да обикаля по паралели и меридиани, и да го играе на велик учен! Какво било да си хвърлиш партийната книжка от компартията – да му мислят тези, които нямаха такива книжки преди 1989-та!

Че каква излезе тя накрая: щом философът от село Веселиново вече не е във властта, да мрат всички и да се закриват сините! Така ли? Онзи ден Желев припомни, че в Чехословакия, подобен на СДС е бил Гражданският форум, който е представлявал коалиция от партии на антикомунистическа основа, и когато тази структура си е изпълнила задачите, тя се е разпаднала.

Ако ще си говорим за Чехословакия, да си говорим за Чехия, в която сегашният президент Вацлав Клаус едва се нави да сложи подпис на Лисабонския договор и то след като от ЕС му се помолиха по какви ли не начини! Клаус не скри, че се опасява, че с този Договор, който всъщност е бъдещата Европейска конституция, Чехия ще загуби националния си суверенитет! Даже се чуха приказки и за евентуално излизане на Чехия от Европейския съюз.

Какво си имат хората – какво имахме ние!

Желев, да не отваряме старите тефтери и да припомняме как се държа в годините на преход и какви ги вършеше! Verba Volant – са казвали старите мъдреци, което ще рече: „Думите отлитат, написаното остава!”

Да не отваряме тефтерите, да си припомняме на младите и историците как:

 • обяви изборите от началото на юни 1990 за спечелени от опозицията, и часове по-късно се отметна от думите си!
 • Колцина днес още помнят,
 • че Желев призова НАТО да изсипва бомби над съседна Сърбия, щом там бил Милошевич. „Западът трябва да нанесе въздушни удари срещу сърбите" заяви във Вашингтон като български държавен глава тогава той, цитиран от журналистката на Асошиейтед прес, Джийн Креймър. И това бе отговорът, който Желев даде във Фонда за подпомагане на общия мир "Карнеги";
 • че скри Доклада за турцизиране на смесените мюсюлманско-християнски райони и днес все още доста скандали идват от тази посока;
 • че ги въртеше едни около оповестяването на имената на дипломати разузнавачи, та някои едва смогнаха да се върнат в България;
 • че точно, когато СДС беше на власт и финансовият министър Иван Костов бе поискал ревизия на задгранични дружества – Желев отиде на Боянските ливади и постави началото на сваляне на сините от власт;
 • че извади някакво досие на син депутат и го удари в гръб, за да го отстрани от ръководството на СДС;
 • че остана президент, след като провокира свалянето на действащо правителство, издигнато от политическата сила, към която бе принадлежал и той самият;
 • че продължи да бъде президент, след като се отказа от политическата сила, която го беше издигнала на поста държавен глава;
 • че мълча, когато излезе в пресата Доклад на контраразузнаването за истинската същност на Движението за права и свободи;
 • че като главнокомандващ не нареди да се потърсят милионите на отбраната, които изчезнаха след 10 ноември 1989 г.;
 • че докато беше президент си пишеше с турския президент Демирел, без да уведомява за съдържанието на писмата парламент или правителство;
 • че казваше: "Не искам да влизам във властта" и в същото време се месеше, и в изпълнителната власт;
 • че рамките на 24 часа Желев отлагаше и насрочваше отдавна планирано посещение в Германия;
 • че точно той, президентът води хорото на втората сватба на Ахмед Доган;
 • че 20 години вече сме свидетели как се пренаписва историята на прехода и важна рола в това има Желю Желев. Че именно той твърдеше, как в тайна квартира било взето решението да се кандидатира за президент. Събитията по-късно показаха съвсем друга истина.

Кой беше дисидент - Желев приватизира тази дейност да определя истински дисиденти, без никой да му го е възлагал...

„Едва ли има нещо по-въздействащо и по-емоционално от това да разговаряш с "бащата на СДС" каза един пишман лидер на сините, наречен Пламен Юруков.

Не бих се съгласила, че Желев е бащата на СДС, но ако е така, то той със сигурност разплака неговата майка.

На човешката памет не може да се разчита, а още по-малко, на късата...

 

Коментари 

 
0 #4 caco 2013-06-19 23:21
Браво поздрави абсолютно верно, но и Иван Костов има много вини за Грабежа и Геноцида! Требва Ревизия на Прехода, конфискации лустрация декомунизация и затвор за Участващите!
Цитиране
 
 
+3 #3 Иво Иванов 2009-11-10 04:16
Госпожо Манолова, винаги чета с интерес Вашите материали и много ги харесвам и подкрепям. Но сега, позволете да изразя несъгласие. Желев не беше основния виновник за падането на кабинета на Ф. Димитров. Основна вина носи самия Ф.Д. който за мен е истинско политическо недоразумение и напълно неадекватните му действия, нереална преценка на всичко и всички - партньори и противници, обстановка, обществени настроения, прогнози, визия. По случайност познавам хора от ръководството на СДС тогава и Ви уверявам, че те се уплашиха и не искаха да понесат отговорността и да управляват. А и не знаеха как. Лошият късмет на нашия преход се нарича Ф.Д. и пасмината около него, които нито за миг не пренебрегнаха собственото си благополучие и меркантилните си интереси заради страната и народа ни. Всички те се оказаха точно като комунистите-хора без народност, интернационалис ти, които служеха на други господари. И като си помесля, че тогава бях само на 29 г. и вярвах на СДС...наивен глупак!
Цитиране
 
 
+3 #2 Ася Къдрева 2009-11-09 16:15
Жалко, че не всички, живели в това време, ползват интернет, за да четат великолепните Ви и толкова нужни в умишлено обърканата ни действителност анализи :-(
Бъдете здрава, госпожо Манолова!
Поздрави от Калифорния, където доста хора разчитчт на Вас, за да разберат какво всъщност става в България.
Цитиране
 
 
+2 #1 Българския шоп 2009-11-09 15:57
Браво! Много точно.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене