Президент и премиер пак си мерят ... непремереното!

Президент и премиер пак се замеряха с обвинения! Вярно е, че са на заплата, но то бива пиеси, бива вечеринки, но чак толкова – не бива! Един от двамата трябва да замълчи! Да теглят чоп, кой, и да ни оставят на тишина за малко! Да си действат там тихо, в рамките на закона, но да не ни проглушават ушите от сутрин до вечер, че хванаха мазоли.

Държавният глава не искал да маха посланиците! Прав е. Президентът Георги Първанов скочи срещу изцепката на кабинета по желанието на външния министър, Румяна Желева да прати в Бюрото за безработни двама от посланиците на България, заради нарушения по изборите!

В Швейцария не знаят кой им е съветник, кой – депутат, кой - президент на Конфедерацията. Ядат си шоколада, гледат си часовниците, папкат сиренето въпреки дупките, влагат си парите в банки и за разкош го удрят на туризъм в Алпите, при кравите Милка. Ама нямали излаз на море и обработваеми земи – като ги гледам, не им пречи особено на комфорта. Там, денем от спокоен живот и законност можеш да заспиш без причина, както се казва!

Докато ние море ли нямаме, земеделие не развивахме, дискови запаметяващи устройства ли не правихме, калашници ли не изнасяхме? Планините ли не са ни планини, горите – гори и накрая какво! От сутрин до вечер треперим кой ни станал министър, кой – депутат и какви ги вършат на работното си място! Вместо да си гледаме живота, сме тръгнали да берем дертовете от изцепки на пишман политици – като че ли си нямаме закони, съдебна система, полиция, парламент, министри...

То следствието по нарушения на изборите дето се казва още не е приключило и току що започна, но Желева набързо поиска да се освободят посланиците ни в САЩ и Турция! Слушам и се питам: не трябва ли първо да завърши проверката от магистрати по случая и после да се наказват посланиците? Или при Желева първо се действа – после се мисли!

Имало папки, имало доказателства и миналата сряда Министерският съвет прие решение, с което предложи на президента да издаде укази за освобождаване на посланиците ни в Турция и в САЩ - Бранимир Младенов и Лъчезар Петков, съобщиха от МвнР. Няма съгласуване с държавния глава, няма искане и изчакване на мнението му! Гласуват партизаните в правителството и точка. Кой е.ал, е.ал – кака се ожени, както се майтапят на три ракии в махалата.

Не е ли чувала външната министърка например, че първо се води следствие, после се излиза с решение от разследващите по случая, на трето място се съгласува с държавния глава и чак тогава влиза в Министерския съвет за решение!

Не знае ли танцьорката на румба и бивша рецепционистка на къмпинг, че президентът на Републиката издава укази, но първо преценява целесъобразността им? Все пак държавният ни глава не е портиер - отваря вратата, закача орден, подава палтото, затваря вратата на Президентството...

Нито пък президентът е само турист №1 в родината – качва се на самолета, отлита, гостува и после, по обратния път.

Не е и печат държавният глава, който Министерският съвет да го полага върху взетите си, без съгласуване, решения за отзоваване на посланици.

Била изненадана Румяна Желева от позицията на Първанов по наказанията на посланици и отзоваването им – то и ние сме изненадани, че точно Желева извадиха от ГЕРБ за дипломат №1, но нас кой ни пита?

"С изненада научих, че президентът е върнал решението на Министерския съвет", коментира след новината за президентската реакция министърът на външните работи Румяна Желева. Тя заяви, че е готова да предостави данните от проверката на посланиците на президента, но по закон това можело да стане само със съгласието на двамата дипломати.

И тук пак се налага да повторим за тези, които са пропуснали нещо: проверката по случая е в ръцете на разследващите, т. е. на какво точно ще се съгласяват двамата нарочени за дисциплинарно наказание и уволнение посланици, като още не са ги проверили за нарушения – Желева трудно ще отговори.

И още по-трудно ще вдене тя, че готова, да предостави данните на президента трябваше да бъде преди решението на Министерския съвет, а не след него! Другото е да живееш като се храниш по обратния път.

Че нарушения по изборите имаше – имаше, и не само зад граница, но и в родината, това на поне 5-6 милиона гласоподаватели е кристално ясно. Както казвал навремето Джугашвили – Сталин: „Не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините!”

Но тук иде реч за ред и принципи! Не може да си решава нещо си правителството по казус, който засяга и правомощията на държавния глава, и чак след това да тичат да му го носят за подпис! Едно пресичане на подлез ги дели двете институции както е известно.

Тези неща с реда по процедурата следва да се знаят и от двете страни – и от правителство, и от президент! Това да не й е Месечков на Желева – музиката засилва темпото и той, я мята на рамо, за да я завърти. При танците става, но в дипломацията – не.

А за всеки що годе интелигентен българин е ясно като таблицата за умножение, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани. Но преди това нека да се уважават там по билото на властите, и най вече да се питат!

Все пак живеем в държава, а не в гората. И накрая, що се отнася до коментара на министър-председателя Бойко Борисов по кашите, които забърка подопечната му Желева, че решението на правителството по казуса с отзоваването на посланиците ни е окончателно. Тук вече Борисов избърза пред събитията: така се решаваха окончателно и категорично от правителства проблеми преди 65 години когато руснаците минаха Дунава. Тогава едни хора с карабини и във винтяги слязоха от планината. Така окончателно и безапелационно се решаваше, когато Политбюрото се развихреше, или някой от ЦК на БКП го засърбеше... да не казвам какво и къде. Но 20 години след като тръбят, че комунизмът си е отишъл, да се отсича категорично нещо, което е решено в нарушение – как ще стане това? Ще нахлуят в Президентството и ще заставят Георги Първанов да подпише указите, що ли? Да не бяха нареждали да се проверяват от Прокуратурата случаите с изборите разбирам, но проверката тече в момента! Рибата в морето – те тръгнали да греят тигана...

Нека минат нещата по реда си, прокурорите да се произнесат компетентно и тогава да налагат дисциплинарни отзовавания! В противен случай пак ще ни съдят в Страсбург и пак ще бъркат в джоба ни да плащаме за грешки на чиновници, и дилетантски недоразумения във властта.

Писна ни вcякo peшeниe да пocявa ceмeнaтa нa нoви пpoблeми! Или за пореден път вcичкo, кoeтo зaпoчвa дoбpe - cвъpшвa злe.

 

Коментари 

 
0 #2 blag009 2009-11-16 15:31
Интересно, НИМА остраняването на посланик ВЕЧЕ се решава от съда? Дали има ЗЛОУПОТРЕБИ(да не кажа НАМЕСА на чужда страна във вътрешните работи на България) се решава все пак от правителството, не от СЪД бил той и ВИСШ! Че там, туко виж пак някой МУРГАВ Краси е наредил пасианса.Пък и те са ОТЗОВАНИ , НЕ са уволнени от МВнР нали? За мен като гражданин, е ясно едно, агент Гоце, се опитва да ПРЕВИШИ пълномощията дадени МУ от КОНСТИТУЦИЯТА!! !!!
Другото е плява, игра и т.н. далеч от проблемите български!!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
0 #1 Българския шоп 2009-11-09 16:15
E,тук стана голяма каша. Ясно е, че този, който е писал коментара не страда от компетентност:"То следствието по нарушения на изборите дето се казва още не е приключило и току що започна, но Желева набързо поиска да се освободят посланиците ни в САЩ и Турция! Слушам и се питам: не трябва ли първо да завърши проверката от магистрати по случая и после да се наказват посланиците? Или при Желева първо се действа – после се мисли!"
Питам се,питам в коя страна министъра на външните работи прави проверки на магистрати ?
и още: "В Швейцария не знаят кой им е съветник, кой – депутат, кой - президент на Конфедерацията. Ядат си шоколада, гледат си часовниците, папкат сиренето въпреки дупките, влагат си парите в банки и за разкош го удрят на туризъм в Алпите, при кравите Милка." Мина времето когато можеше на българина да му се разказват "врели некипели" в стила на Остап Бендер. Това ти го пише "Шопа от Швейцария".
И така нататък – истински буламач!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене