Национализация ли се задава, щом ще ни вземат имотите без съд?

Известно е, че, за да се поиска конфискация на имущество в днешно време, трябва да има влязла в сила присъда, т. е. процедурата да е минала през три съдебни инстанции. Веднага уточнявам, че сред деянията, по които може да се отнеме имот от дадено лице по обвинения за незаконно забогатяване, не влизат престъпленията по служба. От години е известно, че в Европа и в поне още два континента, в България съществува корупция по високите етажи на властта. След приемането на Закона за амнистията, в който бе записано, че хората от властта не са досегаеми, и който Закон днешните управници така и не промениха, се задава още една мярка само за простосмъртни: отнемане на имоти без да е минала съдебна процедура по процедурата за конфискация. Но както е известно: винaги имa пo-лeceн нaчин дa ce нaпpaви нeщo.

Така реално депутатите с няколко гласувания уреждат хората от етажите на властта да продължат да си имат имоти и да са недосегаеми. Колкото до простосмъртните - ще остават на улицата, без даже съдът да се е произнесъл. Това вече лишава засегнатите от бъдещите промени в Закона за собствеността на гражданите и други сега действащи нормативни актове. Редовите данъкоплатци ще минат автоматично в графата „дискриминирани”, тъй като ще бъдат лишени от правото да доказват в съда законното придобиване на имуществата си и обжалват произнесени присъди. Оттам, няма да имат основание да се жалват в Страсбург, след като не е имало тук, в страната, съдебна процедура.

Какво се цели с въпросните промени на законодателството? Да се създаде и обособи недосегаема класа на властимащи или пребивавали във властта? Дрего обяснения няма.

Не е тайна как за 20 години хора, дошли от къде ли не в столицата, влязоха в различни партии и движения, за да сменят очуканите трандафори и демоде костюмчета, с маркови дрехи, часовници и скъпи автомобили. Не е тайна как неизвестни лица, дошли от забравената от Бога провинция, се сдобиха с къщурки за по милион-два евро, но някой да е чул прокурор да пита любимата министърка на несъстоялото се величество, Долорес Арсенова как си спретна дом като обсерватория в полите на Витоша?

Някой да е питал с какви пари учи в Лондон синът на Петър Стоянов и как така пловдивският бракоразводен адвокат стана милионер и собственик на скъпи имоти в центъра на столицата?

Някой да е чувал как Желю Желев от апартаментчето от времето, когато бе марксист, се озова в голямо луксозно жилище, със скъпо обзавеждане? А как изучи бившият дисидент от БКП дъщеря си в Париж?

Някой да е проверил дали Станишев живее под наем, или в собствен апартамент в луксозното жилище в столицата?

В България такива събития не се случват. „Гарван гарвану око не вади”.

Аргументът, че реалното отнемане на имоти, фирмени дялове и пари се точело в съдилищата с години не върви за една държава, която е член на Европейския съюз. От Брюксел не са давали указания да се узаконява отказът от правосъдие за гражданите.

Ще отнемат без съд имоти, пък върви доказвай, че нямаш сестра! Ама съдебните дела се точели с години – ами да си оправят съдебната система, а не да лишават редовите данъкоплатци от нея.

Конфискация без да се изчаква крайния съдебен акт може да е приемлива за Главния прокурор Борис Велчев, но за европейските стандарти – едва ли.

По-приемливо е все пак имущество може да бъде отнето на база законодателна преценка, а оттук дали тази преценка е правилна и в рамките на закона, или – не, би следвало да се произнесе съдът.

Добре е държавата да има право открива процедура за отнемане на имущество при констатиран конфликт на интереси, но и тук като знаем как си затвори очите парламентарното мнозинство за човека от правителството, Трайчо Трайков, и то за очевадно наличен конфликт на интереси около „Горна Арда”, новата инициатива ще удари пак редовите граждани, а не властимащите.

След всичко споменато дотук, не виждам в тази държава дали вече има нещо, което може да ни изненада. След като депутатите гласуваха всеки нотариус да може да бърка в базата на МВР с лични данни на гражданите, уж заради сделка, вече можем само да чакаме кога, и по кое изменение на закона, може да ни конфискуват имуществото. Както е тръгнало, нищо чудно утре, старите, рушащи се казарми от бившата българска войска да ги обявят за спални на бездомни, и останалите без покрив граждани, да бъдат пренасочвани там.

Тук му е мястото да спомена, че 20 години вече се създават закони, за да бъдат престъпвани, както се казва – някои закони си плачат да бъдат престъпвани. 20 години ние, българите гласуваме за парламент, който да създава закони, които да бъдат нарушавани. И въпреки това, иcтинcкият xapaктep нa нeщaтa e винaги cкpит.

За 20 години преход от избухнала демокрация се научихме и свикнахме, че акo cъщecтвувa вepoятнocт за България някoлкo нeщa дa тpъгнaт злe, тo щe ce cлучи тoвa oт тяx, кoeтo щe пpичини нaй-мнoгo щети.

 

Коментари 

 
+2 #2 ЮРИСТИ 2009-11-13 15:43
В основата на развилнялата се през поредните 20 години дребна, средна и едра престъпност в България е дългата ръка на ПАРТИЯТА-МАЙКА (може да бъде назована и ПАРТИЯТА-БАБА, защото вече е над 100-годишна). Другите парламентарно представени партии са нейни деца или внучета. Показателно е, че ПАРТИЯТА-МАЙКА/БАБА е НЕЗАКОНОРОДЕНА (напишете в "Гугъл" "Няма такава партия!" и ще разберете истината). Съвременното законодателство е интегрална част от тази престъпност. Резултатът е ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД (виж http://iankov.info).
Цитиране
 
 
+5 #1 Веселин Байчев 2009-11-11 21:57
Люба, Вие сте превъзходна! Жалко, че не се познаваме. Не познавам по-голямо удоволствие от това да ви чета. Толкова сте точна! Желая ви здраве, сили и ...успех за всички нас!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене